Jump to content

cnn03006

Medlem
 • Posts

  25
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  Christian
 • City
  -

cnn03006's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

10

Reputation

 1. Kan nog bli svårt med att generalisera detta. Jag har erfarenheten att djur som åt en viss typ av alg i ett akvarium inte nödvändigvis vill äta samma typ av alg i ett annat akvarium.
 2. Om akvariet är av glas brukar skrapa med rakblad av den typen som används för att göra rent spisar med häll fungera super!
 3. Nu har jag sålt min klumpiga metallhalogen-armatur och ska bygga en egen betydligt mindre av en bygghalogenarmatur som jag hittade på Bauhaus. Det sitter ju ett lämpligt skyddsglas på den armaturen men armaturen är ju så gott som helt sluten. Klarar metallhalogenlampor att vara kapslade utan kylning? Metallhalogen uppnår ju ungefär samma temperatur som en glödhalogen som armaturen i första hand är avsedd för.
 4. Undrar om det finns magnetfäste till Maxi-Jet 1000. Alternativt en hänganordning som krokas fast över glaset. Verkar inte finnas något hos Aquarium System. Sugplopparna är ju värdelösa, håller nån månad sen är de slut!
 5. Precis, ballast. Men jag brukar kalla de elektroniska för tänddon eftersom de innehåller tändare dsv allt i ett. Ser tyvärr ingen bild.
 6. Ok, det var intressant! Är det en märkesarmatur eller hemmabygge? Jag är osäker på hur urladdningslampor jobbar men jag misstänker att den höga peakspänningen bara ges en kort stund i början för att tända lampan. Medelspänning är 400V enligt märkningen på tänddonet.
 7. Jag har tänkt köra med ett elektroniskt tänddon till MH armaturen. På tänddonet har jag en peakspänning på 4800V. Vad behöver jag använda för kablar för att få en vettig isolation?
 8. Hej Leffe! Jag har inte fått något mail från dig eller någon annan på Triton efter att jag skickade mitt mail om reklamation för någon dag sedan. Men jag tackar för den utmärkta servicen! Återkom gärna igen via mail så fixar vi det här. Som sagt, i övrig är jag mycket nöjd med lampan. Riktigt fint ljus och bra pris.
 9. Köpte en 70w Marine Lux 14k metallhalogenlampa från Triton. Det verkar vara lågbudget MH-lampor. Hur som helst så gick ena sockeln av på lampan vid montage i armaturen. Keramiken liksom vittrade sönder. Krävdes inte mycket kraft för att förstöra sockeln. Lampan fungerade dock men sitter inte tillräckligt bra i armaturen för att jag ska våga använda den. Någon här som provat Marine Lux och haft problem? Genomgående dålig kvalitet på lamporna? Ljuset från lampan var däremot riktigt fint!
 10. Det är en sak som jag aldrig har förstått riktigt. När man pratar om mindre kar(typ nano) stöter man ofta på påståenden om problematiken med avdusntning. Att ett litet kar är svårare att sköta än ett större eftersom man får större problem med avdunstning och därför kraftigare variationer i vattenvärden. Detta är något som jag inte riktigt förstår. Om vi har ett litet kar 30x30x35 ca 31 liter och ett annat på 80x40x35 ca 112 liter. Karet på 31 liter har en exponerad yta på 30x30 = 900kvcm Karet på 112 liter har en exponerad yta på 80x30 = 3200kvcm Detta ger ett förhållande på ytan 3200/900 ungefär 3,6. Förhållande i volym är ungefär detsamma dvs 3,6. I min värld borde detta resultera i att avdunstningen från båda dessa kar är procentuellt någorlunda lika. Slutsats: det är inte svårare att hålla stabila vattenvärden i ett litet kar än ett större pga avdunstning. Visserligen kan ju cirkulationen spela in också. En kraftigare cirkulation bör i teorin öka avdunstningen eftersom vi får krusningar eller en "bula" på vattenytan som ökar ytans area. I praktiken bör det inte spela någon större roll eftersom ökningen av ytans area är väldigt liten. Tänker jag knasigt?
 11. Ok! Trodde inte att variationer är så stora i borrad brunn (våran runt 90m djup). Men visst som ni säger, bättre att skaffa osmos. Jag kan få en bra apparat för under 2000:-. Jag har ändå planerat uppstarta av ett kar till så det kan vara väl investerade stålar. Och nu med hus med många outnyttjade kvadrat blir det säkert ännu flera kar
 12. Planerar att dra iväg en beställning till Majornas Glas på ett kubkar. Vad tycker ni om Majornas? Bra kvalitet? Repor i glas eller läckage? Verkar vara flexibla att ha att göra med och har bra priser dessutom, tycker jag.
 13. Jag ska starta ett kubkar med måtten 45x45x45. Jag håller på att bygga en metallhalogen armatur med en 70W Marine-lux 14k lampa. Jag är lite osäker om ljuset kommer att räcka till. Inredningen ska bestå av levande sten från botten upp till ca 10cm från ytan. Jag har tänkt ha mjukkorall och ev. en eller flera Tridacna musslor i övre delen av karet. Vad tror ni? Armaturen är snart färdig. Akvariet är ännu inte beställt så där kan jag fortfarande göra ändringar.
 14. Jag om min sambo flyttar ut på landet i höst och det innebär att vi har enskilt vatten. Det är borrad brunn i berg. Har fått vattenvärdena från analysen. Vad kan vi dra för slutsatser från dessa? Tyvärr saknar jag värde på silikat. Men går det att hitta ett förhållande mellan silikat och något annat värde som är analyserat och ur det utläsa om halten silikat är hög eller låg? Jag vill helst slippa köra med osmos om det inte är absolut nödvändigt. Vad säger ni om vattenvärdena? Järn och fluor är högt. Färgtal 30 Kemisk syreförbrukning COD-Mn 4,6 mg/l pH 8,2 Konduktivitet 46 mS/m Alkalinitet 240 mg HCO3/l Fluorid 1,7 mg/l Klorid 16 mg/l Sulfat 10 mg/l Nitrat <0,2 mg/l Nitrit <0,002 mg/l Ammonium 0,08 mg/l Fosfatfosfor 0,0009 mg/l Totalhårdhet 8,4 dH Kalcium 50 mg/l Koppar <0,02 mg/l Järn (efter luftning och filtrering) 0,37 mg/l Järn 0,5 mg/l Magnesium 6,0 mg/l Mangan 0,19 mg/l
 15. Jag har en makroalg som är skarpt röd-brun färgad och påminner mycket om ett salladsblad i växten. Den är drygt 10 cm och växer drygt 10 mm i veckan. Vad kan det vara för art?
×
×
 • Create New...