Gå till innehåll

shelby67

Medlem
  • Antal inlägg

    24
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av shelby67

  1. Akvariebudgeten fixar man lättast genom att säga "älskling, du är ju så duktig på inredning, kan inte du hjälpa mig med designen?". I mitt fall blev det mest gröna koraller, för hennes del kunde jag helst ha fortsatt med växtakvarium med andra ord.

    Tack för tipset, den måste jag prova, just nu tittar hon bara snett på mig så fort jag frågar vad hon tycker.

    /Mattias

  2. Skicka honom ett mail och fråga.

    Ok Jag förstår, Jag vill inte göra några djupdykningar i denna fråga så jag hoppar nog över att skicka ett mail, men tack för tipset.

    Sen eftersom jag själv håller på att planera inför mitt första saltvattensakvarium, så sitter jag flera timmar om dan och läser på bla detta forum och zeovitforum mm.

    Jag läser om mycket solskenshistorier, med folk som bara det har gått bra för , medans andra som det har gått mindre bra för varav vissa lämnar denna hobby, vissa lämnar kanske tom lämnar pga att elpriserna skjuter i höjden.

    Därav ställde jag den kanske lite dumma frågan? varför han lägger ner.

    Mvh/ Mattias

  3. Går... gör det säkert. Men de e viktigt att den inte går torr. Alltså mediat skall inte bli torrlagt när man exempelvis kör den växelvis inkörning man gör i början. Sen är det viktigt att mulmen (restprodukten i form av ett damm som man skakar loss från ZEOviten) går tillbaka i karet så att korallen kan tillgodogöra sig den som korallfoder. Inget är omöjligt. Men ibland kanske man måste klura till nån patentlösning.

    Ok! Jag får söka runt lite mer på dom olika forumen, alternativt leka lite uppfinnarjocke:snurrig:

  4. Ok!

    Sedan anledningen till att jag vill ha en automatisk zeovit reaktor, är att jag måste (om jag har en manuell) springa ner var och varannan dag ner till källaren för att skaka om den! det kanske fungerar ett tag men jag är rätt säker på att jag kommer att tröttna på det i längden, för inte går det väl att sätta reaktorn uppe vid karet på nåt sätt?

    / Mattias

  5. Mattias,

    Tyvärr har jag själv inga erfarenheter alls av automatiska ZEOvit reaktorer. Det lilla jag vet är sådant jag hört eller läst därför har jag inget att komma med om sådana. Jag kan däremot lägga till att så lägge vattenvolymen understiger 1000 Liter så rekommenderar Thomas Pohl att reaktorn skakas varannan dag. Att göra detta varannan dag är inget som helst problem för mej och det fungerar bra. Faktum är att jag gärna vill vara med o se när den skakats så då kan jag lika gärna göra det själv.

    Matt_HiHat - Jag försöker spara på skönsången så det man skriver inte uppfattas som ännu ett sätt att trycka på akvarister ZEOvit.

    Ok tack !, men jag planerar ett kar inne i vardagsrummet, fast sumpen skall stå i källaren! och som jag förstår det skall zeovitreaktorn stå i eller intill sumpen, då blir det extra jobbigt för mig eftersom jag måste springa ut och ner i källaren varje gång... men är det så att man även måste tillsätta alla preparaten i sumpen också? eller går det att dosera rätt ner i karet?

  6. När man sitter och kollar igenom detta med zeovitmetoden, känns den lockande med dess effekter, dock avskräcker det rejält när man ser att man behöver tillsätta upp till 5-10 olika preparat om dan, och även skaka om reaktorn, finns det nån som kör denna metod lite mer automatiserad, tex med doserpumpar, automatisk zeovitreaktor ? fungerar det ens?

  7. Stigigemla! Sen förstår jag att om jag skulle göra om min damm hemma som är på 25000 liter till en " saltvattensdamm" så begriper jag att det inte skulle fungera! men det är klart det finns dammbaljor att köpa som är på 100 liter, skulle man få den tokiga iden att göra den till en saltvattensbalja ja då kanske tom denna uv-c skulle räcka.

    det jag vill få fram är att, det är lite svårt att tolka ditt svar, typ: "hur långt är ett snöre ??"

  8. I dammar använder man UV-C för att hålla vattnet klart. Med andra ord, eliminera svävaralger. Det kräver en bråkdel av den energi som går åt för att döda eller sterilisera de parasiter vi är ute efter nä vi använder UV-C vilket ger att du måste hålla ett mycket lägre flöde för att de ska exponeras för tillräckligt med UV-C.

    B!

    Ok! alltså borde det mer handla om vilket flöde genom uv:en, inte styrkan/storlek på uv:en?

    detta borde man ju kunna strypa.

  9. Jag tror inte du kan köra LumenArcIII med 150W-socklar, finns bara som Fc2-socket (250W) och E40-socket (250W/400W). Möjligtvis om du kör sydstatsmodellen och byter socklarna, men...

    Jag skulle gjort 2x250W MH med LAIII-reflektorer (small 39x39 varianten) och sedan haft ett blårör i framkant för kvälls/morgonbelysning. Med kraften i MH:n kommer ditt rör att blekna i jämförelse så det är lika bra att ha det släckt.

    (Väljer du ReefLux kommer du ha fullgott spektrum)

    Tack för dom bra råden!

    skulle du rekomendera dimmbara ballaster för denna applikation?

  10. Mitt tips, jag gillar MH:

    2*150 plus så många T5or du kan knööööööö in!=)

    Självklart med bra reflektorer.

    MH kör du bara när du tittar på karet, dvs efter jobbet ett par timmar. Så dom är där för att "toppa" ljuset och, naturligtvis få det underbara glittret.

    Kör sj med 2*150 plus 4 st T5 54w vilket jag är nöjd med till mitt 375. (50 högt)

    Jag kommer precis som du att köra sumpen i källaren = svalt, och då kan jag se fördelarna med mh då man värmer upp lite extra.

    tanken med att bara köra mh när man är hemma var inte alls dum, för hur som helst försöker jag hålla elförbrukningen nere så gott det går, då elpriserna bara går uppåt, och den trenden kommer inte att vända.

  11. Tjena Mattias,

    Kul att du bor i narheten :)

    jag hade kort 6-8 T5 ror till de akvariet... fordelen som jag ser det ar, du kommer fo bra spridning over hela akvariet.. och du kan mixtra med lysroren och fo precis den fargen po ljuset du vill ha, samt undvika varmeproblem

    Jag foredrar personligen T5

    Mvh,

    Sunny

    Hej sunny, har tittat lite extra på ditt kar eftersom du är värmdöbo, hursomhelst jättesnyggt.

  12. Jag skulle behöva lite råd och tips gällande belysning inför akvariebygge, måttet på karet blir: bredd 130 x höjd 60 x djup 70

    Vad blir bäst/eller hur skulle ni gjort

    alternativ 1:2x150w mh med lumenarc reflektorer + 2st t5 x 54 w blåa i framkant, + 2 st t5 x 54w i 1 blå 1 vit i bakkant.

    alternativ 2: 2x250w mh med lumenarc reflektorer + 1 st t5 x 54w blå i framkant + 1 st t5 x 54w blå i bakkant.

    alternativ 3: 6st alt 8st t5 x 54w blandat vitt och blått

    alternativ 4 kanske någon annan ide??

  13. Jag har väll inte varit den mest aktiva på guiden när det gäller att skriva men jag följer med vad som sker nästan dagligen.

    För dom som är nyfikna kommer här ett par bilder.

    Verkligen snyggt!

    Kanske en dum fråga ?

    Jag ser att du har soffan framför karet, när du sitter i soffan och tittar uppåt mot karet störs/bländas man av ljuset?

  14. Nu har jag rensat lite i källaren för att kunna börja bygga Sump/pumprum är det bäst att beställa ett " färdigt" kar för sumpen dvs måttbeställt, finns det några bra ritningar på dessa hur man utformar dom osv.

    Alltså jag börjar ifrån noll, så det blir till att köpa nytt av det mesta, min tanke är att satsa på kavlitetsgrejer på en gång, men tar gärna emot tips på utformning av systemet på bästa sätt.

  15. Den stora fördelen är att du atagligen inte behöver ha problem med värmen som de flesta av oss andra har. Dessutom så tar du upp at det är bekvämt att vara där och jobba med karet istället för i underskåpet.

    Nackdelen är väll i så fall att det krävs större returpump.

    Ok, tror du att det går det att säga på ett ungefär vilken storlek av returpump jag kommer att behöva, höjdskillnad mellan sump och ovankant akvarium blir max 3 meter

  16. Jag håller på att planera ett saltavttenakvarium på 500 l som skall stå i vardagsrummet, vi bor i ett 1,5 plans hus med oinredd källare, min tanke är att placera sumpen med skummare och övrig teknik nere i källaren, för att slippa ljudet och slabbet med vattnet runt dessa, källaren är dock ouppvärmd men dock isolerad så att den håller som lägst 10 grader på vintern och som högst 15 grader på sommaren.

    Finns det någon som provat liknande, eller kanske kan tala om för mig dom direkta nackdelarna eller fördelar.

×
×
  • Skapa Ny...