Gå till innehåll

shelby67

Medlem
  • Antal inlägg

    24
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Tack för tipset, den måste jag prova, just nu tittar hon bara snett på mig så fort jag frågar vad hon tycker. /Mattias
  2. Ok Jag förstår, Jag vill inte göra några djupdykningar i denna fråga så jag hoppar nog över att skicka ett mail, men tack för tipset. Sen eftersom jag själv håller på att planera inför mitt första saltvattensakvarium, så sitter jag flera timmar om dan och läser på bla detta forum och zeovitforum mm. Jag läser om mycket solskenshistorier, med folk som bara det har gått bra för , medans andra som det har gått mindre bra för varav vissa lämnar denna hobby, vissa lämnar kanske tom lämnar pga att elpriserna skjuter i höjden. Därav ställde jag den kanske lite dumma frågan? varför han lägger ner. Mvh/ Mattias
  3. Ok! Jag får söka runt lite mer på dom olika forumen, alternativt leka lite uppfinnarjocke:snurrig:
  4. Ok! Sedan anledningen till att jag vill ha en automatisk zeovit reaktor, är att jag måste (om jag har en manuell) springa ner var och varannan dag ner till källaren för att skaka om den! det kanske fungerar ett tag men jag är rätt säker på att jag kommer att tröttna på det i längden, för inte går det väl att sätta reaktorn uppe vid karet på nåt sätt? / Mattias
  5. Ok tack !, men jag planerar ett kar inne i vardagsrummet, fast sumpen skall stå i källaren! och som jag förstår det skall zeovitreaktorn stå i eller intill sumpen, då blir det extra jobbigt för mig eftersom jag måste springa ut och ner i källaren varje gång... men är det så att man även måste tillsätta alla preparaten i sumpen också? eller går det att dosera rätt ner i karet?
  6. Men Ted! Hur fungerar det med automatiska zeovitreaktorer då? /Mattias
  7. När man sitter och kollar igenom detta med zeovitmetoden, känns den lockande med dess effekter, dock avskräcker det rejält när man ser att man behöver tillsätta upp till 5-10 olika preparat om dan, och även skaka om reaktorn, finns det nån som kör denna metod lite mer automatiserad, tex med doserpumpar, automatisk zeovitreaktor ? fungerar det ens?
  8. Stigigemla! Sen förstår jag att om jag skulle göra om min damm hemma som är på 25000 liter till en " saltvattensdamm" så begriper jag att det inte skulle fungera! men det är klart det finns dammbaljor att köpa som är på 100 liter, skulle man få den tokiga iden att göra den till en saltvattensbalja ja då kanske tom denna uv-c skulle räcka. det jag vill få fram är att, det är lite svårt att tolka ditt svar, typ: "hur långt är ett snöre ??"
  9. Ok! alltså borde det mer handla om vilket flöde genom uv:en, inte styrkan/storlek på uv:en? detta borde man ju kunna strypa.
  10. Hur tänker du då? låt säga att man hade en damm med saltvatten! skulle det då krävas starkare uv än vid dito med sötvatten?
  11. Tack för dom bra råden! skulle du rekomendera dimmbara ballaster för denna applikation?
  12. Jag kommer precis som du att köra sumpen i källaren = svalt, och då kan jag se fördelarna med mh då man värmer upp lite extra. tanken med att bara köra mh när man är hemma var inte alls dum, för hur som helst försöker jag hålla elförbrukningen nere så gott det går, då elpriserna bara går uppåt, och den trenden kommer inte att vända.
  13. Hej sunny, har tittat lite extra på ditt kar eftersom du är värmdöbo, hursomhelst jättesnyggt.
  14. Jag skulle behöva lite råd och tips gällande belysning inför akvariebygge, måttet på karet blir: bredd 130 x höjd 60 x djup 70 Vad blir bäst/eller hur skulle ni gjort alternativ 1:2x150w mh med lumenarc reflektorer + 2st t5 x 54 w blåa i framkant, + 2 st t5 x 54w i 1 blå 1 vit i bakkant. alternativ 2: 2x250w mh med lumenarc reflektorer + 1 st t5 x 54w blå i framkant + 1 st t5 x 54w blå i bakkant. alternativ 3: 6st alt 8st t5 x 54w blandat vitt och blått alternativ 4 kanske någon annan ide??
  15. Kan man använda detta uv " Tmc Pro clear advantage uv55w" (som igentligen är till damm), till ett 600 liters saltkar?
  16. Verkligen snyggt! Kanske en dum fråga ? Jag ser att du har soffan framför karet, när du sitter i soffan och tittar uppåt mot karet störs/bländas man av ljuset?
  17. Superfint! det får bli ett riktmärke när jag börjar göra ordning min källare
  18. Nu har jag rensat lite i källaren för att kunna börja bygga Sump/pumprum är det bäst att beställa ett " färdigt" kar för sumpen dvs måttbeställt, finns det några bra ritningar på dessa hur man utformar dom osv. Alltså jag börjar ifrån noll, så det blir till att köpa nytt av det mesta, min tanke är att satsa på kavlitetsgrejer på en gång, men tar gärna emot tips på utformning av systemet på bästa sätt.
  19. kan inte en "för stor" sump också ha en bidragande effekt till nerkylningen? Jag kollar väl lite åt red dragon pumparna eftersom dom är väldigt effektiva. har ni något bra tips på eventuell skummare?
  20. Som husägare måste man tänka på elkostnaderna:) men rent generellt så brukar man väl säga att det går åt dubbelt så mycket energi att kyla som att värma. men vad det gäller uppvärmning så kanske det bara gäller dom kallaste dagarna?
  21. Ok, tror du att det går det att säga på ett ungefär vilken storlek av returpump jag kommer att behöva, höjdskillnad mellan sump och ovankant akvarium blir max 3 meter
  22. Jag håller på att planera ett saltavttenakvarium på 500 l som skall stå i vardagsrummet, vi bor i ett 1,5 plans hus med oinredd källare, min tanke är att placera sumpen med skummare och övrig teknik nere i källaren, för att slippa ljudet och slabbet med vattnet runt dessa, källaren är dock ouppvärmd men dock isolerad så att den håller som lägst 10 grader på vintern och som högst 15 grader på sommaren. Finns det någon som provat liknande, eller kanske kan tala om för mig dom direkta nackdelarna eller fördelar.
×
×
  • Skapa Ny...