Gå till innehåll

hedghog

Medlem
  • Antal inlägg

    57
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Dennis
  • Stad
    Stockholm
  • Antal år inom saltvatten
    1
  • Akvarievolym
    75
  • Akvarietillverkare
    Elos

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

hedghog's prestationer

Saltentusiast

Saltentusiast (6/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

11

Omdöme

  1. Så är det nu nära den "omstart" jag kommer att göra imorrn. Snabb historia kort: - 2008 dec startade jag ett 58l clownhotell - 2009 sep flyttade jag allt till ett ELOS mini - 2010 maj ELOSet började läcka!!! Separata trådar finns om detta på forumet. I vilket fall så har mitt kar blivit lagat under helgen så jag ska försöka att stata upp det på nytt imorrn. Jag har en vecka semester nu så det "passar" ju bra... Som tur var hade jag kvar clownhotellet dit allt panik flyttades när Eloset börjad läcka. Imorrn kommer det att ha gått 4 dagar i clownhotellet och ser OK ut än så länge. Jag planerar att fixa till det jag slarvat med förra gången. Bla fick glasmästaren fixa riktig fästannordning i sumpen för osmolatorn som Elos i orginalutförande verkligen "slafsat" ihop fästet för. Bakre glaset, som står mot vägg, får en mörk-blå film klistrad. Bakrutan får små fästanordningar silikonade där LS kan fästas för lite mer djup / plats på bakrutan till koraller. Följande blir tekniken: - Orginal sump, extra filtersocka på avrinning. - Ecotec Vortec MP10. - Elos osmolator för ATO. Beställt och under frakt: - Grotech NG3 dosering av Balling. - Maxspect 160w LED armatur. Elos orginal LED var för lite blått tycker jag). Imorrn kommer det lite bilder på flytten och bygget.
  2. Får man fråga vilken modell av Maxspect armatur det är ?
  3. Sagt och gjort.... Det blev 160w versionen. Bestllde ett billigt UVC 9w också.. Kanske kan göra något åt alg-problemen jag har... Nu när intresset fallit på igen så har jag get mig f__n på att fåbort de gröna tråd-algerna. Följande blir min å-plan: Minska ljuset på e-lite'en till 6 tim per dag Mata endast varannan dag (Jag har matat varje dag dock små portioner) Skrubba angripen sten med borste (gjorde detta för 1 mån sedan dock helt igen växt nu igen) 10% vattenbyten 2 ggr / vecka (hittils har jag gjort 10% 1 ggr / vecka) Koppla in 9w UVC (billigt från kina) Bytt min Osmos till en med silikat filter Sätta på filterstrumpa på avrinning till sumpen för att fånga löst drivande alger Innan vatten byten blåsa av stenen med streamer Fortsätta att riva alger "manuellt", innan vatten byten Tillsätta lite fler städare, sniglar samt eremiter Testade att lägga en MKT angripen sten i sumpen mest som test att se vad som händer med algerna efter en tid här... När jag fått bukt med detta starta upp nya 160w LEDen... :-) Jag har läst många trådar om dessa alger och detta är vad jag tycker att jag ska testa. Någon som har andra förslag / måsten så tar jag gärna emot dem. Här är en mycket trist bild på skiten... Ser jag inget resultat inom ett par månader så blir det till att prata snällt med någon kompis att ta hand om levande och sedan omstart... Är ändå trött på scapeingen och vill göra något coolt.... Alternatit större, läs Elos 120... :-)
  4. ok, men undrar om 2st 160w räcker till för Elos 120...
  5. Som med allt annat så går mitt intresse i vågor. Har vait lite passiv med karet senaste tiden men nu sista veckan har sugit fallit på igen..... Har plockat i lite mer levande sten för ett par månader sedan och har väldiga problem med gröna alger, se separat tråd för detta. Jag ska försöka slänga upp lite bilder nu under kvällen. Har fåt tillskott av lite fler eremiter samt sniglar nu för att få bukt med algerna. Igår blev det också en pink spotted goby som jag inte kunde låta bli..... För att svara på hur värmeutvecklingen är jämfört med icke LED belysning kan jag inte då jag inte har något att jämföra med men jag upplever inte att armaturen avger någon märkbar värme i karet direkt. Det är mycket liten temp skillnad på morgonen jämfört med kvällen då belysningen släcks. Jag skulle dock vilja ha mer blått i ljuset så nu går tankarna kring Maxspect LED armaturer. Jag kommer att uppgradera till ett ELOS 120 inom 1 år har jag tänkt och vill köpa en Maxspect som jag kan flytta över till detta. (Givetvis att komplettera med 1 till armatur oh serie-koppla dessa). Så frågan är nu vilken modell av Maxspect jag skall köpa? Jag är tacksam för lite tips här. Mina egna tankar kring detta: Till Minit tror jag att 110w skulle fungera utmärkt, men... Till Elos 120 skulle man kanske ha 2st 160W, Maxspect. Skillnaden på 110W och 160w är i princip att 160w har 2sy 30w LEDar som 110an inte har. Man kan dock styra dessa separat. Storleksmässigt är det samma. Kanske skall jag köpa en 160W och inte använda 30 watts LEDarna under tiden det belyser minit?
  6. Jag kör med osmos. Följande värden: CA: 440 MG: 1280 KH 7,8 Nitrit: 0 Nitrat: 2 (Var dock i december jag mätte sist och detta innan utbrottet). Fosfat: 0 Saliferts tester. Skall mäta Nitrat direkt....
  7. Lite tilläggsinfo: Jag kör med helt orginal setup av Elos Mini, Dvs orginal Elos skummaren. Jag inser att jag kanske har missuppfattat lite iom att jag är nybörjare inom salt men jag har inte direkt varit duktig på att göra rent skummaren. Jag har alltid trott att den skummar dåligt för att jag den aldrig fyller skummarkoppen med vätska mer än någon cm eller två på botten. Men efter att ha läst lite så fattar jag det som att allt svart / brunt gegga som fastnar överallt i koppen är skit som skall bort? Kan jag få detta bekräftat?? Kanske lite dumt men isf har jag börjat att tvätta bort detta from idag... Jag har ingen reaktor utan endast fosfat remover i strumpa i sumpen. Kan jag släcka i 3 dagar utan att koraller / fiskar / levande dör? Jag tror inte att det är caulerpa, utan detta är gröna trådalger i MASSOR!!
  8. Så har nu min lilla Elos kub blivit överväxt med gröna-mattan.... När jag tänker efter började det nog när jag la i mer sten. Tycker att jag har bra vattenvärden när jag mäter och koraller och levande växer på bra... Ville bara ha lite råd om jag skall försäka mig på ett "återtåg" eller riva ut allt och "börja" om... Har inte så mycket koraller men de som finns är fina och det vore synd att förlora dem.... Det är ju inte direkt någon jätte sump till dessa kar men ska jag slänga ner någon svårt angripen sten i sumpen för att se om algerna dör? eller är det bättre att skrubba stenarna ? Vad göra med de stenar jag har koraller på ? "Slita" bort dem och låta dem ligga tills jag fått till ny stenformation? Jag har faktiskt ett gammalt clownhotell som står tomt i garaget. Kanske skulle jag försöka fylla det med gammalt vatten och lite ny sten och flytta det levande temporärt till detta medan jag tömmer eloset och skrubbar rent allt för en "omstart"? Ja ni ser jag har lite options som jag skulle vilja ha råd / tips om vad ni föreslår.
  9. Nej det är en LPS. Jag ska föröka fånga lite bättre bilder i helgen så att man ser själva skelettet..
  10. Jag har en Blastomussa som sitter på en liten sten som "bas". Den har "växt ut stenen" och jag som nybörjare har svårt att se att den skall kunna växa mer... Kom över den från en som la ner sitt kar, och när den drar ihop sig efter släckning så ser man att den har ett par kapade polyper så den har tidigare blivit fraggad på i utkanterna. Frågan är nu om jag ska fragga av den lite? Inte för att jag vill ha fraggar av den utan mer för att moder-kollonin kall kunna växa till sig igen eller kommer den att må bra som den är, dvs. fullväxt?
  11. Duncanopsamia axifuga skall det väl vara... Jag tycker den är riktigt cool. En nybörjar-favorit så att säga....
  12. Då har dert gått nån vecka till och det ser ok ut i karet tycker jag. Det har börjat att bli lite mindre alger i sanden nu och eremiterna betar och betar... Jag har ju lite glasroser som spridit sig under ett par månader och synligt är det väl 1 MEGA stor och ca 30 mindre som börjat att ploppa upp. Sedan igår fick nu 3 pepparmintsräkor flytta in. Hoppas att de kommer att beta av lite rosor. Har nu börjat med förberedelser för att koppla på Balling dosering. Tankat hem och glott lite på Aqua calculator och det verkar ju finfint. Ett par skumma saker som en massa olika Balling recept ag försöker förstå mig på nu. Jag har bestämt mig för Fauna Marin. Håller på att buffra upp MG lite nu så att jag har ok värden när jag börja mäta och dosera med automatisk pump. Skummaren tycker jag skummar väldigt lite. Den får "ryck" ibland och skummar på ett ar timmar för att sedan släppa ner skummet i stigröret igen... Jag har ju ingen vidare elastnng på karet så det kanske het enkelt inte finns så mycket att skumma? Jag har fått för mig att jag kanske borde mata lite mer för att få lite näringsämnen i vattnet. Borde inte mina koraller gilladet? Ligger konstant under 3 på NO3... Tycker att min flakväxande monti har börjat att få tillbaka sin fina "lysande" gröna färg på polyperna nu sista dagarna. Den var jätte dassig i färgerna efter ca 2 månader i clownhotellet. Kan detta bero på att jag fått upp MG lite nu oxå tro? Duncan har verkligen öppnat upp sig oh sträcker nu fint på sina polyper. Både Duncan och den nya Blason äter som grisar. Bifogar bild på hngrig Blasto... :-) Skall försöka å tag på lite mer inkörd / kurerad sten så att jag ka bygga lite till på höjden och få plats med lite mer LPS hade jag tänkt. Sedan en clownkompis till. Kanske nån liten goby eller clowngoby, vet inte riktigt. Sedan skall detfå växa till sig. Och så ett par bilder.
  13. Jag har lite ont om plats och funderar på att viga en sten till svamp... Det sitter idag massa Actinodiscus på den och frågan är om jag kan tillsätt lite ricordeor på samma sten utan att någon av dem tar skada?
  14. Så har karet varit igång i 1 vecka nu. Det verkar som om korallerna ser utatt trivas bättre och bättre och kanske börjar komma över chocke efter flytt. Jag hade problem med lågt MG i gamla karet och håller på att buffra upp med Salifert MG salt nu. Får sehur det går. Jag såg idag att det börjar komma lite brunt i sanden.. Jag användeju helt ny "död" sand så detta kanske är naturligt. Imorrn blir det första vattenbytet, ca 10l hade jag tänkt. Dagens kemi lektion: Salt: 1.024 No2: 0 No3: 5-8 Ammonia: 0 Phosphate: PH: 8.4 (har gått upp från stabila 8,2 i gamla har detta att göra med att jag buffrar MG / KH tro, eller hänger inte det ihop?) Ca: 400 Mg: 1180 (tar tag i detta efter jag fårr grotech doserpump...) Kh: 7.0 Fick tag på en kille som lade ner sitt akvarium och det blev 7-8 ricordeor samt en fin Blastomussa Merleti... Säkert över 100 polyper på den... Ricordean kom i kontakt med min sarcophyton och brännde denlite för 2 dgar sedan och den har fortfarande märke kvar efter detta. Är det lugnt tror ni? (Första gången det är coral-fight för mig...). Duncan har öppnat upp sig fint oxå. Tips och ideér tas gärna emot angående placering / möbering i karet. Jag skulle nog behöva köpa till lite LS för at kunna bygga lite till på höjden. Hur gör man det bäst. Köpa död LS för att slippa NO2 / ammonium spikar? Och så lite bilder:
×
×
  • Skapa Ny...