Jump to content

greger

Medlem
 • Content Count

  5,038
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Posts posted by greger


 1. Jag tillhör dem som förordar vattenbyten, främst för exporten av föroreningar i karet och att det nya vattnet vanligtvis är bättre än det gamla.

  Ackmulationen av tungmetaller och annat som inte förbrukas "späds" genom vattenbyten, och det har ju varit en och annan paniktråd på forumen efter ICP-testernas intåg på marknaden - så jag lägger gärna till frågan : hur pålitliga är ICP tester, hur många samples körs mellan varje kalibrering? Får man samma resultat i början av körningarna som i slutet? Hur kalibreras maskinerna? - med "off the shelf" standardlösningar som kanske interagerar med varann på ett oönskat sätt i saltvattenskomplexitet? 

   

  Jag minns när digitala pH-mätare dök upp och vilken förvirring den extra decimalen ibland skapade.

   

  Sedan kommer den gamla hederliga "old tank syndrome" https://www.algone.com/as-the-aquarium-ages-old-tank-syndrome-often-sets-in)(upp i huvudet - som oftast tillskrevs original Ballingmetoden -utan vatten byten, och som brukade dyka upp efter 7-8år.

  Olika sätt att flå en flundra, det är nog upp till var och en om man har tiden, kunskapen och orken att använda sin fritid till att mäta och kompensera - i min värld är vattenbyten enklare än det förstnämnda

  • Like 2

 2. Fauna Marin har en produkt som heter ReBiotic, en specialkomposition av frystorkade bakterier och Enzymer framtagen för återställning av kraschade kar och "old tank syndrome" sten - kanske är något liknade?

   

  (Jag är ju part i målet för dem som inte vet detta, jobbar med FaunaMarin), men jag personligen har testat detta på ett gammalt kar som kraschade efter att ha varit strömlöst en långhelg  - nu är karet tillbaka piggare än på många år.


 3. Ett alternativ om man är orolig, är ju att bygga en "duschkabin" för stenen - stenen läggs ovanpå ett grovmaskigt galler (typ gunnebostängselsizehål) som sitter, typ 20cm ovan botten och med en cirkulationspump kopplat till strilrör ovanför, så den duschas kontinuerligt med saltvatten.

  Liftare kryper ur och ramlar ner på botten.


 4. On 2020-01-25 at 11:06, greger sa:

  ELEMENTALS TRACE

  ELEMENTALS TRACE spårämneslösningar av högsta renhetsgrad för att kompensera brister i korallakvarium.

  ELEMENTALS TRACE element solutions erbjuder ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att kompensera för

  uppkomsten av specifika brister från t.ex. spårelementsförbrukning i ditt korallekvarium.  Elementals Trace finns i 250ml flaskor!


  Mer information hittar du på vår hemsida : www.faunamarin.de

  Elemantals trace.jpg

  Nej, det var inget diskussionsunderlag, utan bara info om nya produkter som kan vara av intresse för t.ex. ICP testanvändarna - så då får du ta bort den om det inte ok!

  //Leffe

  • Like 1

 5. ELEMENTALS TRACE

  ELEMENTALS TRACE spårämneslösningar av högsta renhetsgrad för att kompensera brister i korallakvarium.

  ELEMENTALS TRACE element solutions erbjuder ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att kompensera för

  uppkomsten av specifika brister från t.ex. spårelementsförbrukning i ditt korallekvarium.  Elementals Trace finns i 250ml flaskor!


  Mer information hittar du på vår hemsida : www.faunamarin.de

  Elemantals trace.jpg

  • Like 1

 6. 1 timme sedan, Lasse sa:

  Då duger inte jag. Bra på akvarier men usel på landningar. Min gamle flyglärare hävdade att kråkorna gjorde mjukare landningar än jag. Det var min sista vecka som flygelev ?

   

  Sincerely Lasse 

  Slår vad om att din gamle flyglärare inte visste ett skvatt om akvarier heller…...

  • Like 1
  • Haha 2

 7. Att doppvärmare förr eller senare pajar i påslaget läge tror jag de flesta håller med / varit med om - som Lasse skriver, hellre flera för små än en för stor värmare - jag brukar sätta bäst före datumet mindre än 2 år även på de lite dyrare.

  Vad det gäller doserpumpar så är min uppfattning att flera budgetvarianter har en tendens att läcka tillbaka när om börjar bli slitna (något fabrikat hade bara två "squeezehjul" och kunde hamna i ett läge där det kunde bli häver om behållarna placerades högre än pumpen - andra har hängt sig och tömt behållare.

  KH, Ca eller kolkälla är ju ingen höjdare att överdosera.

  Jag har bra erfarenhet av GHL.

  Men drömmen om helautomatisering är nog en bit bort - teknik strular ibland, speciellt om man slarvar med skötseln - t.ex. rengöring av prober, byte av doserslang etc


 8. Hej Lasse

  Ni har jag i o f s inte prylarna framför mig, men :

  Controllern är bara en programmerbar dimmer med två simultanutgångar - på nätdelen står 12v dc max 5 A (tvåpolig, dc kontakt ) - typ vanlig laptop psu - led-baren har en trepolig kontakt, men det går att ansluta psu till LED-bar utan kontroller också med adapter DC kontakt till 3polig "vädertåligt kontaktdon" som ofta sitter på kinalramper.

  Jag antar att om den tredje polen är ansluten, så har den med dimmningen att göra

   


 9. Jag har några JMB ledbars med tillhörande controller " L" - i projektet jag håller på med, skulle jag behöva 6x36w och 2x24w, men varje controller med nätdel klarar bara 2st bars.

  Anledningen till att använda just dessa är IP klassning och profil - det finns ingen plats att hänga någon belysning

   

  Så jag skulle vilja ha en nätdel och en kontroller till alltihop - någon som vet om man kan köpa en Meanwell-driver med 1-10v styrning för att slippa 4 nätdelar och 4 controllers. LEDdarna är 12voltare

  Kan man parallellkoppla ledbars? (noterar att armaturer ofta har LED-plattorna seriekopplade)

  c6476a1fd12ee36e34006cca25bc2e46723350c7.jpg

  5b4557dcf29a0b2741d6dceaf55ed92041e4f338.jpg


 10. Xanthurum ligger nog oftast mellan 1300-2500 beroende på storlek.

  Kranvattensdopp är inget att rekommendera, däremot kan man använda en trädgårdsspruta (sån där man pumpar upp) och duscha korallerna under vatten med osmosvatten för att få t.ex. plattmask att släppa

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...