Jump to content

greger

Medlem
 • Posts

  5,059
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

greger last won the day on August 10 2021

greger had the most liked content!

Profilinformation

 • First name
  Leffe
 • City
  Stockholm
 • Antal år inom saltvatten
  40
 • Akvarievolym
  2800
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 • Har du sump
  Ja
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

4,596 profile views

greger's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • Dedicated
 • Reacting Well
 • Conversation Starter
 • Very Popular Rare
 • First Post

Recent Badges

344

Reputation

 1. Med de låga näringsvärdena du har, - speciellt om man tar hänsyn till en felmarginal i mätningar, så behövs väldigt små förändringar i parametrarna för att få cyanoutbrott. Om nu AF blandar i aminosyror och vitaminer så tycker åtminstone jag att det är en sån där faktor som lätt skenar utom kontroll - lite som "all in one" preparaten som var poppis ett tag, inga akvarier är lika.
 2. Hur ser det ut med pH? För högt pH kan ju ge fluktuationer i näringvärden och skapa depåer för både Cyano och Dino
 3. Överdosering av Aminosyror kan definitivt trigga cyano om näringsnivåerna redan är för låga - men vad jag vet så blandar man inte detta i "vanligt" salt - vad som tillsatts i probiotic salt vet jag inte, men jag tror att sådana bäst lämpar sig för uppstart.
 4. Vad är det för aminosyror du menar? Är det nåt probioticsalt du använder?
 5. Har du kollat så att du inte bara fått lägre KH i burken?
 6. Nej, jag har aldrig upplevt något negativt vid normal användning.
 7. Jag tycker vattenbyten är en viktig åtgärd för ett friskt kar, gillar inte "byt inget vatten metoder" - jag tror att de alltid slutar med "old tank syndrome" efter några år. Det finns helt enkelt för mycket icke mätbart "skit" som ackumuleras över tid om det inte späds med vattenbyten. Däremot så flaggar jag för att det är bättre med ett flertal mindre vattenbyten istället för ett stort - detta för att inte chocka karet.
 8. När man hanterar zoas och anemoner måste man förutsätta att de drar ihop sig och kan "squirta", så det inte träffar i ögonen. Jag har ju hanterat Zoas , mer eller mindre dagligen i många år utan biverkningar.......eller, så kanske det helt enkelt förklarar en hel del
 9. Jag använder alltid Ozon och i rimliga mängder kopplat till reaktor eller skummare så har det aldrig skapat några oönskade bi-effekter. Men som i de flesta fall är ju överdosering säkert skadlig - det ger ju oftast huvudvärk och rethosta hos akvaristen som första varningsklocka Den mängd som produceras av Ozonisatorer utan förkopplad avfuktningsanordning är ju dessutom rejält reducerad, med uppskattningsvis 30-50% beroende på luftfuktighet.
 10. Det handlar väl ganska mycket om vilka förväntningar man har. Om man förväntar sig en quick-fix och en overnite sensation, så finns det ju gott om andra produkter som kanske funkar bättre.(eller inte) Själva syftet med Bacto balls är ju att få ett självdoserande bakterietillskott över 2-3veckor, och om inte receptet ändrats på senare år, tycker jag att de fungerat väldigt bra, med klarare vatten som en bonus. Men hela processen är ju en samverkan med andra reaktioner i kvävecykeln - typ om däcken på bilen är slut, räcker det ju inte att byta ett......
 11. Ok Stig - då får jag revidera min uppfattning om toxican till "den farligaste" - du brukar ju ha koll på vad du säger! Vet du i vilken omfattning och i vilka andra det fanns höga halter, hela släktet eller? Det hade ju varit intressant att kolla några som varit i "fångenskap" längre än i en akvarieaffär.
 12. Det är Palythoa toxica som är den farliga varianten, för att förtydliga lite i tråden.
 13. Nu har jag bara skummat tråden, så detta har kanske redan skrivits. 2 saker : 1: överdosering av Mg är extremt ovanligt i saltblandningar. 2: dubbelkolla dina mätningar av både salthalt och Mg - framför allt så vädrar jag en galen salinitet. Tillfälliga extremhöjningar av Mg används ibland för att bli av med bl.a Bryopsis - tror inte just det värdet är "så farligt" men att det drar med sig andra spårämnen som kan bråka om din salthalt är för hög. Lite snabbt så såg en del bilder ut som "brännsår" - överdriven dosering av spårämnen i kombo med ljus ger ofta brända toppar - likaså om man tillsätter salt direkt i karet (eller skrapar ner torkat salt från kanter osv..
 14. Jag brukar kalibrera min refraktometer en knapp millimeter under 0-strecket med kranvatten, detta för att kompensera att det normalt blir en diff. när man inte kalibrerar närmare avläsningsvärdet (typ 35ppt). Refraktometrar är ju egentligen konstruerade för att mäta en ren saltlösning, inte den mer komplext sammansatta saltvattensmixen vi har i burkarna - troligen ger alla spårämnen ett annat optiskt brytningsindex. Flötena du nämner var de jag menade, men kom ihåg att detta är ju typ 10år sedan och det är ju inte alls säker att det är samma tillverkare eller att problemet inte rättats till. JBL har en flytkropp med mätrör som verkade stämma bra när jag provade några i butiken och till ett hyggligt pris.
 15. Det är ju som vanligt precisionen vid tillverkning som styr hur exakta de är - det finns ju tyvärr en j*kla massa skräpprodukter på marknaden. Köpte vid ett tillfälle för mycket länge sedan in en låda flytvarianter och stoppade alla i samma tank - det var inte många, som visade lika och undrar om ens någon visade rätt
×
×
 • Create New...