Gå till innehåll

klisster

Medlem
  • Antal inlägg

    82
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av klisster

  1. Om du har nitrit i vattnet så hjälper inte vattenbyten, det bör bara förhindra att nedbrytnings processen kommer igång.

    Fosfat och nitrat är inte farligt för fiskarna.

    Snackade med folket i djuraffären idag och dom sa absolut jag skulle göra vattenbyte och att det inte alls skulle förhindra något bara hjälpa till att få värdena bättre. Vet inte vem man ska lyssna på :S

  2. nja inte så stora, rätt normala småfiskar och tycker det räcker. så de har något ställe att gömma sig på. simytan försvinner i ett kar med drygt 60 kilo ls hehe. jag skulle bytt ut chromisarna mot bangaiikardinaler ist. jag tycker att dem är mycket häftigare. fast vi får låta stig avgöra ifall det är en bra idé, han är ju ändå bangaii experten här. jag har ingen aning om hur mycket utrymme sånna fiskar borde ha :D. jag har 4 i mitt kar fast det kommer kanske bli fler. en av dem har hela munnen full med yngel fast inte sett dem ännu så dem kanske inte har kläckts eller så vill den inte släppa ut dem. jag har ingen aning det kom som en chock för mig när den gled omkring med hela munnen full med något, har inte enns ett yngelkar

    okej inte en anning om vad det är för fiskar du snackar om men vet att chromisarna är ganska tråkiga köpte dom mest för att det var erbjudande och billiga ville ha något att titta på. :P

  3. varför ger sig alla på de fiskar som kräver mest plats och mest kunnighet det första dem gör? klisster vill inte peka på dig nu såg bara att du haft både en hepatus och en kulfisk som nyss dött och om jag inte minns fel är inte ditt kar så jätte gammalt eller särskilt stort. 105 liter om jag inte missminner mig är alldeles för litet kar för sådana fiskar. Varför gör alla sitt innersta för att ha ihjäl fiskarna. Läs på om fisken innan ni tar beslutet om att köpa en fisk. Förlåt om jag går för hårt på nu eftersom jag vet att du är nybörjare å vi göra alla misstag i början och jag har själv gjort många kassa köp i fiskväg. Köpte en hökfisk utan tanke på vad de gillar mest av allt och det slutade med att den käkade upp 900 kr i räkor för mig.

    ps. Till alla er som skall köpa en Hepatus som är en väldigt lätt fisk att få vita prick på men det gäller även andra kirurger vid nytt kar. Köp bara den vid det tillfället så löper inte alla andra fiskar du köper vid samma tillfälle att få vita prick. En fisk som är acklimatiserad smittas inte lika lätt som en som kommer ner i karet samtidigt.

    Nejdå det är lungt, du kan få svar på det. Kirurgen fick jag för 190kr för dom gjorde fel i affären därför jag köpte den och den var inte direkt stor så den hade bra med plats i mitt kar. Finns ju dom som har det i clownhotall så bör ju inte vara några problem. Kulfisken viste jag inte att den var svår också ävn väldigt liten och mycket plats för den i mitt kar. Frågade mycket om kulfisken och dom vet hur stort mitt kar var. Litar på dom i affären för dom kan väldigt mycket (vad jag tycker).

    Har lärt mig av mina misstag så det kommer inte att hända igen, kommer vänta ialla fall en månad innan jag köper något nytt levande och låta mitt kar köra in sig.

  4. Jag gissar att vattenbyte kan sänka både nitrit och nitrat, men frågan är om du kommer att få fortsätta med stora vattenbyten fram till bakterierna i karet hunnit ikapp belastningen.

    Vad jag vet så är fosfat bara skadligt för koraller, inte för fiskar, men jag är ingen expert så inga garantier att jag har rätt...

    Min skummare var i början inställd så att den skummade så mycket att koppen vattenfylldes snabbt, men inte mycket annat kom i den. När jag ströp den lite, så att det blev lite mer "torra" bubblor, och att den precis bara bubblar över kanten i koppen, och då lyckades den plötsligt lyfta med sig "avfallet" som den ska ta bort.

    Okej undrar hur lång tid det kan ta och hur många samt ofta vattenbyten jag måste göra. Okej håller på med skummar flödet för att få det rätt mycket lite man behöver för att den ska börja skumma mycket. Iallafall är jag mycket tacksam för din hjälp som jag fått idag, har varit rätt orolig för att allt ska dö men känns bättre nu när jag vet vad som händer med karet även om det inte är något specielt posetivt, ska kanske köpa aktivtkoll imorgon och någon filter strumpa som skulle fixa PO4 som min polare snackade om.

  5. Så med dina 2 som dött så hade du 14 fiskar.

    Det är väldigt mycket fisk i ett så pass nystartat akvarium.

    Eventuellt är det en nitrit-topp som kommer nu, det brukar ju vara lågt, sen kan toppen plötsligt komma.

    Man bör vänta till man haft nitrit-topp (om man nu får en sådan), och sedan bör man introducera fiskarna efter hand, så att bakterierna i levande stenen hinner med den ökade belastningen från fiskarnas avföring och maten som du stoppar i karet.

    Så mitt förslag nu är att du inte stoppar i något mer levande på ett tag, utan låter karet mogna en månad, och kolla så att allt överlever.

    Håll koll på nitrit och nitrat, så att nitrit är 0, och att du ser att nitratet sjunker.

    Blir skummarkoppen full av brun sörja?

    Har hört och läst om det och trodde det var över. Delvis i affären som jag köpte karet och stenen sa att det inte skulle vara några problem =/ Men nu är det som det är. Nej inte direkt sitter lite brunsörja i locket men annars är det bara vatten i koppen.

    Jag följer ditt råd och ser om det blir bättre ska försöka göra 50% vattenbytte i veckan om det kan vara till någon hjälp?

    Btw, tillsätter 5ml Fosphat eliminater för mitt PO4 e för högt. Min vän som har ett clownhotell gör samma sak och märkte idag att han hade samma problem med nitrate kan det ha med det att göra?

  6. Du ska inte ha nitrit i ditt akvarie. Det tillhör processen som är vid starten, INNAN man stoppar i fiskar.

    Hur högt var ditt nitrit?

    Risken om du har din nitrittopp nu är att resten av fiskarna stryker med.

    Hur många fiskar har du i?

    Har du plockat upp kulfisken? Jag tror det är en av de som kan släppa sitt gift när den dör, och i ett litet akvarie kan den ta död på annat.

    Hur mycket matar du?

    Aa det känner jag till och mitt nitrit var nere på 0 ett bra tag. Inte alls högt 0,1 men man såg ändå den rosa färgen svagt. Alla andra fiskar ser ut att må väldigt bra. Kulfisken tog jag bort för ett par timmar sen den låg helt stilla sen fick den frispel och flög runt i karet och rätt in i rutan sen låg den stilla igen och senare samma sak, den lyckades även komma ner i sumpen och då tog jag bort den ur karet.

    Just nu har jag

    6 små post_old.gifChromis viridis - Grön Chromis

    2 blennider post_old.gifEcsenius bicolor

    1 svart damsel (4-5cm)

    2 olika sandvändare

    1 centropyge bisoinosus

    Annat:

    1 sjöborre

    1 boxerräka

    1 Eldräka

    2 pepparmintsräkor

  7. Har samma problem med min doris vita prickar. Såg även idag att den e väldigt mager, oroar mig lite för att den ska dö. Som jag hörde att hans gjorde. Den simmar på ganska bra och är aktiv verkar inte ha några problem med mina andra fiskar. Hur ska jag förebygga så att den inte dör?

    Har haft lite problem med mina vädren bl.a KH men har blivit mycket bättre idag nere på 9,2.

  8. då får jag mata bra mycke, vill inte övermata karet då det blir så mycke onödigt skit, matar helre några fler gånger i mindre doser vilket skulle göra att mandarinen bara får ytterst lite om ens nått om man inte försöker punkt mata utöver småliven han äter i stenen och även då kan några av dom andra fiskarna komma o sno åt sig lite då dom fort lär sig vart maten kommer på samma sätt att dom lär sig rutiner kring mat som att jag stänger pumparna utom returen vid matning, då sammlas alla vid ytan ivriga som f**.

    me min sista mandarin som även åt fryst artemia så brukade jag lägga in en kub i en grotta där den höll till ofta men rätt fort lärde sin min xanturum att det va mindre fight om maten om den stog o vakade där istället för vid ytan vilket gjorde att mandarinen inte fick nått där heller till slut o så fortsatte de hela tiden när jag bytte ställe att mata den.

    fiskar är inte helt dumma ändå o en mandarin är svår me maten de är det ingen tvivel om även om flera haft turen att få en som äter fryst inklusive mig men den dog ändå så det är en fisk man ska va lite försiktig me o inte bara skaffa för att den är fin, vänta helre in karet så det är moget o tillräckligt stort me mycke LS så mandarinen får nog me mat i stenen istället för att hålla tummarna för att den äter fryst eller tom pellets.

    den fetaste mandarin jag sett är en som går i korall karet här i vår lokala handlare men då går den ensam me en kirurg så den har inte så många att bråka me om maten + att där finns en hel del småliv, nästan bässta förutsättningarna för att den ska få ett lång o bra liv.

    okej okej, är väl som du och alla andra säger, dom e skit svårta att mata. Väntar nog ett bra tag kanske till och med tills jag har fått ett större kar än 105L eller kanske om ett år. tack för alla svar.

  9. att mata vid ett annat tillfälle tror jag inte skulle lösa nått alls då dom andra fiskarna skulle äta maten vilket som, inte så dom bara äter en viss tidpunkt utan kommer det ner mat så äter dom så de skulle va att håva upp fisken o mata i en burk ensam om den ska få all mat helt garanterat, då äre lika bra att starta ett eget kar enbart till mandarinen hehe

    (läs upphåvning som skämt, inget nån skulle göra hoppas jag)

    jo det e ju klart. Men man kan ju ge dom så pass mycket mat så dom andra fiskarna inte orkar käka allt. På så sätt finns det mat över till mandarinerna. =)

  10. ang att dom kan överleva längre i butik med bara nått KG LS så vet jag att vissa brukar byta ut stenarna i det karet mandarinen går i mot LS som ligger i ett LS kar och tillför då mycke småliv hela tiden vilket kan göra att dom klarar sig en längre tid på några få KG.

    om du ska testa eller inte får du avgöra själv men dom är svåra, har haft 2st vid olika tillfällen i mitt 450, första gången gick de åt h-vete sen väntade jag 1år innan jag köpte en ny o valde då ut den fetaste av 3 i butik, de gick bra och jag fick den att äta fryst artemia o va super glad, sen fick jag sjukdom me en ny fick som smittade ner mandarinen som fort som f** smalnade o dog då den blev bra mycke segare än vanlig pga sjudommen o hann inte till maten som jag brukade gömma i en grotta utan alla andra fiskar han dit före o åt upp allt så dom kan vara svåra även om du har tur att få en som äter allt.

    jag kommer absolut skaffa en ny mandarin men inte än på ett tag utan de blir nog i ett annat kar jag ska starta som inte kommer va så populerat och då med väl inkörd LS som jag haft några åt samt lite ny.

    Men om nu alla andra fiskar tar mandrinens mat varför ger du den inte mer met då vi annat tillfälle?

  11. Se den som en matspecialist.

    Vissa sänker en lite glasburk i akvariert som bara mandarinerna kommer in i, och så lägger de pellets i den. Så käkar mandarinen i lugn ro i den. Ifall man nu inte har andra små fiskar som simmar in och stör och käkar före.

    okej, jag antar att det finns många knep på hur man kan få den att käka så jag jag får se hur jag gör men väntar ett tag innan manadrien får ett nytt hem.

  12. Aj tusan, snackar jag i nattmössan? Det finns ju undantag där fiskar går en längre tid hos handlarna, och detta är just ett sådant tillfälle. Det är ju bra att de klarat sig så länge, för mig tyder det på att just de individerna är härdiga och uthålliga.

    Förövrigt så kan inte jag minnas att jag någonstans påstått att mandariner kräver LS, och dessutom mycket LS, t ex upp till 50 kg per individ. Har jag gjort det så är det mot bättre vetande. Jag har en kompis som haft en mandarin i flera år, i ett litet kar, helt utan LS.

    Som de ser så i tidigare inlägg så har jag personlig erfarenhet av bara en individ. Så jag föreslår att du följer de andra råden.

    Jo men alla säger ju so olika. Tittar man på reeflx sverige står det inget om 50kg per fisk. Så vet inte vad man ska tro. Men gör som jag blev tipas om att be dom mata och se om den käkar fodret =)

  13. Att en fisk överlever i butik kan bero på att de går ensamma eller ihop med andra långsamma lite mindre skygga fiskar. Ihop med mer framfusiga fiskar som äter upp det mesta av maten innan den hamnar på botten så mandarinen kan ta det så är risken stor att de blir mer skygga och håller sig undan precis under matning och väntar tills någon mat hamnar inne bland stenen där de kan ta den. I butikerna har man ofta mindre kraftig cirkulation i de små karen som många fiskar är i, detta för att inte skapa total storm så att djuren inte skulle trivas. I dessa små kar så kan maten hålla sig stilla på ett annat vis, speciellt om det är frysfoder de matar med. I ett större kar som många av oss har där hemma så har man oftast kraftigare cirkulation vilket medför att maten virvlar runt mer och gör dem mindre lättåtkomlig för långsamma fiskar som tex Mandarinen är.

    Tipset om att be personalen i butiken mata lite för att se om den tar maten som de påstår är ju ett enkelt sätt att se ifall de gör det eller ej. Om inte så tycker jag du ska låta bli och låta det vara en fisk att hålla i ditt eventuella nästa kar som kanske är lite större och kan innehålla mer levande sten med mer levande foder.

    väldigt bra tips faktist. Ska be att dom matar dom så tar jag den som e på fodret =)

  14. min ena levde i kanske 6 månader med kanske 35 kilo sten hur länge den sen gått i affären vet jag inte men dom kan kanske dra ut på tiden längre om dom bara har lite mat iaf. men skulle ha svårt o tro att dom lever i många månader i ett kar med 2 kilo sten men det beror kanske på hur mycket småliv dom har i systemet och om dom kanske går ensamma så dom kan ta artemian som faller till botten. dom är ju som sagt inte snabba på att ta maten. även om det trillar ner bredvid dom så har jag ej sett dom äta det

    Okej, dom verkar ju nästan ha mer problem med maten än vad drakfiskarna har. :P

  15. okey, börja berätta vilken mandarin du snackar om! det finns 2 st.

    om det är denna: http://se.reeflex.net/tiere/243_Pterosynchiropus_picturatus.htm kan du lyckas få den att käka vanliga pellets (har jag hört) etc.

    är det denna: http://se.reeflex.net/tiere/242_Pterosynchiropus_splendidus.htm får du köpa större kar. det rekommenderas att man minst har 50kg LS per fisk.

    jag fick rekommendationen att inte stoppa i någon mandarin den första halvåret, då det tar ett par månader innan de blir så pass stor population av kryp i stenen att EN Splendidus (http://se.reeflex.net/tiere/242_Pterosynchiropus_splendidus.htm ) för att överleva i min 65kg LS

    okej ja så klart hade jag tänkt mig splendidus men Pterosynchiropus picturatus hade jag gärna med haft.

    Så alltså vänta ett par månader sen kanske kan köpa en liten Pterosynchiropus picturatus?

    Man ska ju inte plåga fiskarna så jag lyssnar på era råd.

    Dock kan jag säga att du Wiking snackar i nattmössan för några veckor är hekt fel. I mina 2 stora lokala djuraffärer har dom haft Pterosynchiropus picturatus minst 3 månader nu i ett kar som inte kan vara mer än max 80L

    och dom lever än. Kanske 1-2kg LS i varje kar som vanligt i affären.

×
×
  • Skapa Ny...