Gå till innehåll

Grönt Ljus

Medlem
  • Antal inlägg

    7
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Anders
  • Stad
    Åkersberga
  • Akvarievolym
    Endast belysning

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Grönt Ljus's prestationer

Första dyket

Första dyket (1/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra
  • Inkörd

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. De nya highpower dioderna ger ett ljusflödemed riktat ljus i 120gr, som motsvarar ett std lysrör på 1200mm, 36w. Diodljuset är mkt genomträngande. Med dioderna blir värmeutvecklingen lägre än andra ljuskällor. Vore kul och prova, och se hur det skulle fungera. En standard anpassad (460/660nm) växtbelysningslampa på 15w är så stark att den inte går att titta in i - och då är det bara rött och blått i den. Den motsvarar en 125w vanlig glödlampa. Bra för miljön, plånboken och växterna. Skall se om det inte går att ta fram ett paket med blått och vitt i ett paket......2+1 kanske?
  2. Ok, tack! Vad tror ni om att sätta high power diodstrips på undersidan av glaslocket (om ni har det), en rad med blått 440-460 och en rad med dagsljusvitt 5000K, i längd som passar i akvariet?
  3. Det vore intressant om det fanns en jämförelseskala mellan Kelvin och nanometer - skulle underlätta en del.....
  4. Tack för informationen - mkt bra att veta även för oss som håller på med växtbelysning, och framtagande av dioder som är optimala. Enligt vad jag har lärt mig så toppar klorofyll B vid 460nm blått och vid 630-640 rött samt klorofyll a vid 430 blått och 660 rött. Finns många kurvor som bekräftar det, går inte att få in här. men om korallrevet ligger på 440-490 så passar ju dioderna vi har tagit fram för drivning av gröna växter, 460nm perfekt. Ljuset är dock blått och måste kompletteras med vitt för att det skall se bra ut i akvariet - förmodar jag. Behöver korallerna inget rött alls, typ 630-660nm?
  5. Kan du översätta k-talen till nanometer, nm? Jag förmodar att 10K står för 10000 Kelvin? Eftersom jag inte kan akvarievrlden ännu så undrar jag vad PAR står för här? PAR i ledvärlden står för en viss diameter på led-spotttarna t.ex. PAR32 står för c:a 4 tums diameter, c:a 100mm (32:8=4tum).
  6. Ok, men LED är inte lika med rött och blått endast. Det finns massor av vitskalor vitt, varmvitt till kallvitt, vilket gör det möjligt att skapa exakt det ljuset man själv vill ha - man kan t.ex. släcka ner vissa färger under en viss tid. Det jag undrar över är vad som är viktigaste våglängderna för korall, svamp och algtillväxt?
  7. Snart kommer det LED strips, vattentäta, kapningsbara till rätt längd, alla färger och våglängder, 90lm/w ger 1300lm vid 1m längd med vitt ljus 6500K. 220v i väggen 12v i akvariet - självhäftande 3m-baksida - tar ingen plats -kombinera vitt, blått, rött efter era egna behov. Se ledsweden.com - snart är dom här. Har erfarenhet från gröna och blommande växter där LED nu håller på att slå igenom helt, eftersom vi har möjlighet att ta fram de exakta våglängderna i dioderna som motsvarar topparna i växternas klorofyllkurvor 430-480 blått och 620-680 rött. Vad behöver olika akvarier för olika nm? Jag förmodar att söt/saltvattenväxter har olika behov. Kom gärna med bra synpunkter så att vi kan utveckla produkterna i rätt riktning. Energiförbrukningen är endast 14,4w/ löpmeter strips, och ger c:a 90lm vitt/watt. Ingen värmestrålning, uv- eller ir. Värmeavledningen sker uppåt mot taket och den redan från början låga värmen sprids effektiv i akvarietaket/glaset. Hör av er med synpunkter.
×
×
  • Skapa Ny...