Jump to content

Dimorb

Stödjande medlem
 • Content Count

  4,652
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Dimorb last won the day on December 31 2020

Dimorb had the most liked content!

Community Reputation

140 Excellent

About Dimorb

Profilinformation

 • First name
  Andre
 • City
  Porsgrunn
 • Stödjande medlem t.o.m
  2021-04-21
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vilken storlek på hål och rör rekommenderas till denna typen av bygge?
 2. Det låter ju bra. Kanske man bara kan söka på vilka temperaturer som silikonen håller för och så räcker det.
 3. Jag undrar om det är någon negativ risk med att förvara akvarium i garage som inte är isolerat när temperaturen ligger från -1 och uppåt. Har ingenstans att förvara akvarierna inomhus så må bli ställt i garaget och är lite nervös för att det skall påverka kvalitet/hållbarhet. Någon som vet eller har gjort sig erfarenheter? /Andre.
 4. Om det är vitt och av samma form t.ex. storlek på korn osv då bör man kunna anta att det är ok. Eller kan salterna ha olika utseende också? Köpte Kalciumklorid flaked.. vill tro att det är stora flingor men blev lite fundersam nu.
 5. Jag har inte funnit kemikalier här i norge så tog i uka kontakt med grossist som tillhandahåller kemikalier till bryggerier. De kunde ordna salter klassade för livsmedel och för tekniskt/lab. Det skiljer nästan dubbelt så mycket i pris. Bör jag oja mig när jag beställer livsmedelskvalitet istället för labb? Det är snåle mig som har kontroll på plånboken. Spar gärna några hundralappar på kemikalier så jag kan köpa en MT Salt till livsmedel må ju hålla triton kvalitet.. eller?
 6. Den var det när de kommentarerna haglade som värst. Det har gjort mycket utveckling och den är väldigt mycket bättre nu enligt de "nya" användarna. Det som gjorde att jag föll på MT nu är tillgänglighet.. de som producerar och tillverkar reefbot har ju varit stängt ner en god stund så det kommer väl inga nya enheter ut och det blir svårt med support plus att MT är, enligt Jonas, väldigt mycket bättre i förhållande till noggrannhet. Det blir viktigt när man tänker dosera utifrån mätresultaten.
 7. Tack för inspel. Visste om det med tiden.. tar sjuka tider för reefbot. Men fördelen är att den kan testa mycket mer.. nackdelen.. den testar i de graderingarna som testet är på.. så ett fosfattest med 0,04 i "steg" ger den noggrannheten. Blev en MT. För testa reefbot pro vid senare tillfälle.. kostar ju bara 20000 mer.
 8. Någon som har satt sig in i bägge och kan klarera vad som utgör störst skillnad samt ge en rekommendation? Ser att reefbot testar flera parametrar till ett lägre pris men vad mer skiljer det? Noggrannhet? Finish? Kvalitet på support etc?
 9. Räknade på det nu och egentligen är frågan om inte orginalet med separata pumpar är smidigare. Vinner inte många kvadratcentimeter på å ha karen 190/180 effektivt, jämfört med 160/150 effektivt när jag har planlagt för 9 kar med djupet på 85 eller som alternativ tar det du ritade som med 8 kar med effektivt mått på 180*85. Då tror jag kanske att det är en större fördel att inte ha sump under utan vid sidan av akvarierna. Ytan att odla koraller på blir ju totalt sett mer eller mindre densamma eftersom det skiljer ett kar mellan förslagen.
 10. Gillar det upplägget du har skisserat men hur har du tänkt att man löser strukturen i sumpen med så många pumpar och nedfall från 2 sidor? Vad med påfyllnad och dosering osv.. ? jag hade tänkt å ha sumpen på kortsidan eller i hörnet på motsatt sida och därför dra rör till sumpen men det är klart detta blir ett mycket enklare system å förhålla sig till.
 11. Det blir många pumpar det.. Förstod inte helt fördelen som du beskriver nedan. Jag tänkte sådana ventiler som man skruvar på. Tänkte att om man då ville stänga ett akvarium så stängde man bara ventilen till det akvariet. Väldigt tacksam för alla inspel. kan du sända mig projektfilen så jag kan se lite närmare på den lösningen du har lagt upp till?
 12. Detta ser väldigt spännande ut. Vilka mått är det tänkt på de karen? Hur stort mellanrum mellan karen? Hur ser du för dig returen i ett sådant system? Jag har sett på en stor pump som står utanför sump som kan ge flöde till alla karen.
 13. 2 olika varianter. Funderar mer och mer på om man skall undvika å ha en sump till varje reol.. jag tänkte det var en poäng för att man skulle kunna isolera både akvarium och reol men om man har ventil på returen till vart enkelt akvarium så ser jag inte helt något hinder för å ha en felles sump och undvika att ha en sump till varje reol. Någon som ser ett problem med det? Tänker det spar utrustning och plats. Nackdel blir mer rördragning.
 14. Nya tankar. Det som nu gör det hela svårt är att jag inte vet exakt hur stort utrymme jag får i rummet efter att det har rivits väggar och satts upp nya. Kan fort försvinna 30 cm på både längd och bredd. Har planlagt för 3 sådana här reoler men tror jag må gå ner till 2 reoler och då blir det troligtvis längre kar. Kan inte bestämma mig för bredden på dem.. vill och må ha plats i rummet men vill utnyttja varje cm maximalt. De reolerna jag har haft fram till nu är 50 djupa.. de jag har ritat på är 85 djupa. Kanske värt mer å lägga på lite längd på dem och m
 15. @mikoto nu har jag gjort många av delarna till allt och satte sammen reolen.. men sliter med å sätta in olika komponenter. De hamnar på fel plats hela tiden. Är det ett enkelt sätt å göra detta?
×
×
 • Create New...