Jump to content

Dimorb

Medlem
 • Content Count

  4,352
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Dimorb last won the day on March 27 2016

Dimorb had the most liked content!

Community Reputation

116 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Andre
 • City
  Porsgrunn
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Gjorde det enkelt. Köpte zip lock påsar och pressade ut luften från packeten som jag la i påsarna. När jag sedan stänger blir det "vacuum" packat. Håller lukten borta och räknar med att fukten klarar sig när allt nu är packat först i vanlig platsförsegling och så i zip lock's.
 2. Det blir många burkar. Pratar om ganska så stora kvantiteter så därför diskuteras ett eget rum eller en egen garderob. Kan bara inte bestämma mig för vad som är bäst. Skulle helst stå torrt och svalt. Tvättrummet är ju inte direkt något utav det. Ställer jag det in i garderoben så luktar väl snart hela familjen sushi. Får kanske överväga en sådan där vakum maskin.
 3. Blir fort dyrt då.. om man skall ha en med kvalitet och påsar till det?
 4. Var köper man det? kostar? Förlänger det förbrukningsdatumet?
 5. Har äntligen importerat en ansenlig mängd med NORI alger till mina kirurger. Sparar stora summor på att få köpt rakt från källan. Det är färsk nori - inte rostad. Saken är den att de inte är vakumpackade utan är bara inslagna i plast och kanten är vikt med lite klister på insidan så att luften skall hålla sig något sådär på insida/utsida. Hur förvarar jag dem bäst? Leverantören säger torrt och allra helst kylt. Men jag har 2 alternativ. I fiskrummet - som också råkar vara tvättstuga - eller i garderoben på andra våningen. Tror ni det finns risk för väldig förkortning av förbruksdatum om de placeras på ett eller annat ställe? Tacksam för tips.
 6. jag har spräckt 3 st nu.. - på olika sätt dock.. Får väl försöka finna det och få beställt då.
 7. Skulle byta rör i ett av uv-c filtren och så började det att spraka och gnista. Visa sig att när jag släppte på packningen så kom det in vatten. Hade dragit den för hårt och det hade skapat en spricka i röret. Gick fint så länge trycket var på men gick inte så bra när jag skruvade av. Nu till frågan. Kasta och beställa nytt eller laga med undervattens silikon? Klara t.ex. orca underwater glue strålningen som kommer från röret? Sprickan är lika stor som packningen så den blir helt täckt när jag sätter på packningen och drar åt.. men vill inte riskera ny adapter och nytt rör utan att lägga på lite säkring - om det är det som är rekommenderat - alternativ köpa nytt kvartsrör. Men det tar som vanligt tid å få hem Vad säger ni?
 8. Jag undrar hur många som doserar eller rekommenderar (och varför) minor elements. Vissa saker rekommenderas ju alltid via t.ex. ICP medan andra ämnen aldrig rekommenderas trots återkommande brister i förhållande till N.S.W. Exempel. Vanadium, Mangan eller Molybdenum saknas - dosera ditt och dosera datt - kommer på ICP för både ATI och Triton. Men andra ämnen som Nickel, Chrome, Cobalt, Iron, Copper, Zinc kan komma tillbaka i underskott/oupptäkt nivå och då får man inga rekommendationer. Borde det inte alltid vara en rekommendation att dosera om målet är naturligt saltvatten? Eller man undviker att rekommendera dosering av ämnen som kan vara skadeligt i större doser även om rekommendationerna skulle varit väldigt små? Fattar inte det riktigt eftersom de säljer tillskott utav alla ämnena. Någon som vet eller kan tänka sig anledningen till olika vägledning?
 9. Har 11 ug/l av LC Vad skulle du gjort? Förrutom å stoppat upp nu. Är det värt å sänk/höja koncentrationen på lösningen o h testa igen? eller sänka/höja flödet och så testa igen?
 10. Någon som vet vart man kan få tag på X-filter eller har testat dem? Börjar tro att jag köpte fel filter när jag köpte mig en clarisea sk5000. I alla fall efter att jag har sett på dessa: https://www.reefolution.co.uk/
 11. Lasse.. stämmer det att 1.00 µg/l är detsamma som 0,001 ppm? Jag fick tillbaka ATI ICP i dag och hade för första gången Al. De anger värdet i ug/l. Har också 10 ug/l lanthanum.
 12. Tänker du att detta stämmer: Men pH värdet ut från filtret bör alltså förändra sig i takt med att jag minskar på kolkällan och då också de andra processerna som sänker pH som får sin energi från kolkällan? Och så en fråga om proberna. Du har skrivit om levnadstid på pH proben men är det samma förväntade levnadstid även på de andra proberna? Salthalt, temp osv..??
 13. Finns det någon saltvattensbeständig kamera som kan användas för att filma/streama akvariet? Har varit med och lagt in pengar i MOAI men de kommer ingenstans så räknar nästan med att det bara är bull shit och lurendrejeri. Ville haft något liknande men finner ingenting på marknaden. Någon som vet?
 14. Tack för utfyllande svar. Jag har också märkt stora variationer på mitt fosfat inom korta tidsperioder. De allra största sväningarna har jag sett när jag matade med olika typer av pellets. Då var det märkbart att fosfaten som kunde utmätas i vattnet ändra sig kraftigt i samband med matning. Jag har också testat de olika varianterna du skriver men efter 125-150 kilo rowaphos i året prövar jag å gå över till lantanklorid i kombination med clarisea filter. Får se hur det går. Om jag får det till blir det i alla fall mer ekonomiskt. Kunde också tänkt mig att ha kvar refugiumet men just nu är den delen fraggavdelning. Ligger som genomsnitt runt 0,08 så egentligen innanför. Min smärtgräns går nog på 0,12 tror jag. Har en blandning av lite allt möjligt och sitter också på en del acroporer som färgar fint till trots för både högt och svängande fosfat. Den enda anledningen att jag går bort från GFO (rowa) är för att det blir så dyrt och det är mycket jobb när man har 2 filter på 7 liter som skall tas ut och tömmas, rengöras osv med täta mellanrum.
×
×
 • Create New...