Jump to content

Dimorb

Medlem
 • Content Count

  4,345
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Dimorb last won the day on March 27 2016

Dimorb had the most liked content!

Community Reputation

116 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Andre
 • City
  Porsgrunn
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jag undrar hur många som doserar eller rekommenderar (och varför) minor elements. Vissa saker rekommenderas ju alltid via t.ex. ICP medan andra ämnen aldrig rekommenderas trots återkommande brister i förhållande till N.S.W. Exempel. Vanadium, Mangan eller Molybdenum saknas - dosera ditt och dosera datt - kommer på ICP för både ATI och Triton. Men andra ämnen som Nickel, Chrome, Cobalt, Iron, Copper, Zinc kan komma tillbaka i underskott/oupptäkt nivå och då får man inga rekommendationer. Borde det inte alltid vara en rekommendation att dosera om målet är naturligt saltvatten? Eller man undviker att rekommendera dosering av ämnen som kan vara skadeligt i större doser även om rekommendationerna skulle varit väldigt små? Fattar inte det riktigt eftersom de säljer tillskott utav alla ämnena. Någon som vet eller kan tänka sig anledningen till olika vägledning?
 2. Har 11 ug/l av LC Vad skulle du gjort? Förrutom å stoppat upp nu. Är det värt å sänk/höja koncentrationen på lösningen o h testa igen? eller sänka/höja flödet och så testa igen?
 3. Någon som vet vart man kan få tag på X-filter eller har testat dem? Börjar tro att jag köpte fel filter när jag köpte mig en clarisea sk5000. I alla fall efter att jag har sett på dessa: https://www.reefolution.co.uk/
 4. Lasse.. stämmer det att 1.00 µg/l är detsamma som 0,001 ppm? Jag fick tillbaka ATI ICP i dag och hade för första gången Al. De anger värdet i ug/l. Har också 10 ug/l lanthanum.
 5. Tänker du att detta stämmer: Men pH värdet ut från filtret bör alltså förändra sig i takt med att jag minskar på kolkällan och då också de andra processerna som sänker pH som får sin energi från kolkällan? Och så en fråga om proberna. Du har skrivit om levnadstid på pH proben men är det samma förväntade levnadstid även på de andra proberna? Salthalt, temp osv..??
 6. Finns det någon saltvattensbeständig kamera som kan användas för att filma/streama akvariet? Har varit med och lagt in pengar i MOAI men de kommer ingenstans så räknar nästan med att det bara är bull shit och lurendrejeri. Ville haft något liknande men finner ingenting på marknaden. Någon som vet?
 7. Tack för utfyllande svar. Jag har också märkt stora variationer på mitt fosfat inom korta tidsperioder. De allra största sväningarna har jag sett när jag matade med olika typer av pellets. Då var det märkbart att fosfaten som kunde utmätas i vattnet ändra sig kraftigt i samband med matning. Jag har också testat de olika varianterna du skriver men efter 125-150 kilo rowaphos i året prövar jag å gå över till lantanklorid i kombination med clarisea filter. Får se hur det går. Om jag får det till blir det i alla fall mer ekonomiskt. Kunde också tänkt mig att ha kvar refugiumet men just nu är den delen fraggavdelning. Ligger som genomsnitt runt 0,08 så egentligen innanför. Min smärtgräns går nog på 0,12 tror jag. Har en blandning av lite allt möjligt och sitter också på en del acroporer som färgar fint till trots för både högt och svängande fosfat. Den enda anledningen att jag går bort från GFO (rowa) är för att det blir så dyrt och det är mycket jobb när man har 2 filter på 7 liter som skall tas ut och tömmas, rengöras osv med täta mellanrum.
 8. Tack för gott inspel. Jag ser detta redan nu. I alla fall på kH. Slutat med rowaphos/mer eller mindre och ökt flöde genom nitratfiltren har gett lägre pH men också höjt KH. Räknar med att det är som Lasse skrev - andra processer som påverkar pH men att denitrifikationen ger höjt kH. Hur ofta rekommenderar du att jag testar kH och Ca? En gång i veckan eller oftare?
 9. Det är lite likt det jag har resonerat. Jag ser i alla fall att om jag har överskott av kolkälla så följer det med bakterier ut från filtret så att slangar och utlopp sätter sig igen och till slut måste jag rengöra. Det är ju också tydligt att den mängden kolkälla jag tillsätter in i filtren går till andra ting än bara denitrifikation eftersom jag så enkelt har kunnat sänka ganska stor andel av doseringarna. Jag fortsätter å sänka ner och får då sänka mer och mer allt eftersom nitraten i akvariet sänker sig. Men pH värdet ut från filtret bör alltså förändra sig i takt med att jag minskar på kolkällan och då också de andra processerna som sänker pH som får sin energi från kolkällan.
 10. Har haft svavelväte tidigare men då känns det tydligt på lukten. Eller du menar det kan bli lite som påverkar som gör att pH blir dåligt?
 11. Jag behöver inte bde illigaste testerna. Bara något som fungerar. Samma gäller ju fosfat. Kunde önskat mig kontinuerlig fosfatmätning. Men vem har det??
 12. Tänker du på andra processer inuti filtret? Jag minskar stadigt kolkällan som går in i filtret. Startade på 73 doser/dygn a 0,3 i filtrena men är nu nere på 50. Har hållt på så några veckor nu och fortsätter tills det inte går ner mer tänkte jag. Gör som regel så att när jag mäter 0 ut från filtret så slår jag av 2-5 doser/dygn och mäter igen.. då får jag oftast ett värde på 0,2-1 ut. Då väntar jag några dagar till, mäter igen och om det då är 0 så sänker jag igen. Startade med detta då jag såg att det följde med bakteriemassa ut från filtren. Det är deltecs nitratfilter.. är egentligen bara filtermatta och tråd inuti filtret som matas med kolkälla.
 13. Då fattar jag inte hur det fungerar. Jag kör 12 liter i timmen genom filtren och ingående vatten har 25-30 ppm nitrat och ett pH på 7,85-7,9 och utgående har 0 i nitrat och 7,4-7,5 i pH. Hur fungerar det då?
 14. Så förhoppningen om dålig probe och bättre reellt värde lever lite till.
×
×
 • Create New...