Jump to content

Dimorb

Medlem
 • Posts

  4,817
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Dimorb last won the day on December 31 2020

Dimorb had the most liked content!

Profilinformation

 • First name
  Andre
 • City
  Porsgrunn
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Dimorb's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • Dedicated
 • Reacting Well
 • Very Popular Rare
 • First Post
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

158

Reputation

 1. Får väldigt olika resultat på tester om jag t.ex. ser på salifert vs mastertronic comp resultaten och undrar hur mycket kan nitrit (0,03) inverka på testresultatet till Salifert? Vill den mängden nitrit göra nitrat testet helt obrukeligt? Har för mig jag har sett en tabell på hur man gör omräkning osv men det är av mindre betydelse.. vill bara veta om salifert nitrat test kan anses tillförligtligt i det hela om det finns tillstymmelse till nitrit i vattnet.
 2. Har lite fisk i och doserar fosfat och nitrat / dygn. 5 ppm nitrat / dygn 0,02 - 0,04 ppm fosfat / dygn har ingen levande sten utan bara bioblocks.
 3. Det är ingen fara med höga nitratvärden heller om djuren är vant in till det över tid. Så handlar det ju lite om vilka koraller du har också.. det mesta på bilderna vill trivas gott i lite nitrat. Om du köper dig en ny korall i en kategori som inte vill ha 50+ i nitrat så märker du ganska fort om det är mätfel eller om det är ett korrekt värde.
 4. Undrar om någon har upplevt detsamma som mig, vad ni gjort med det eller om ni har andra förslag på vad som kan vara fel. När jag t.ex. snorklar länge ute på havet på semester får jag alltid lite svårt att andas efteråt - har alltid skyllt det på att jag har andats in för mycket saltvatten. Nu har ett liknande problem dykt upp i tillknytning till hobbyn och jag kan inte helt sätt fingret på vad det är. Jag har byggt ett akvarierum där jag huserar cirka 10 kvm med akvarie till korallodling. Tidigare när jag fraggade mycket och satte fraggar med superlim fick jag alltid svårt att andas efteråt. Det löste jag/prövade jag å lösa med hjälp av gasmask. Detta har nog hjälpt i förhållande till de obehag som uppkom genom superlim för tidigare när jag hade mask på kände jag ingen lukt av superlim och fick inte heller några stora besvär. Nu däremot sliter jag med det mesta jag får ofta svårt att andas om jag fraggar med superlim, om jag sågar i koraller eller om jag bara befinner mig i akvarierummet för lång tid. Jag skyller besvären vid fraggning och sågning utav koraller på att jag inte alltid har masken helt på.. ibland när jag blir sliten och skall såga en korall tar jag av den för att få andas djupare. Jag har den däremot alltid på när jag limmar. Det som är oroväckande är att jag nu också får svårt att andas bara jag är ute i akvarierummet för lång tid. Oberoende av om jag fraggar med superlim, har mask eller ej så sliter jag utöver dagen och kvällen med å få andas "djupt" nog. Någon som har varit borta i detta förr och har tankar om det? /Andre.
 5. Jag tänkte på den fosfaten som koraller och andra djur tar upp generellt i ett inkört och aktivt akvarium.
 6. Det vet jag inte. Har inte testat. Skall göra. Tack.
 7. Har doserat 0,065 i en vecka nu och mätte för första gången stabilt på 7-8 ppb utöver dygnet i går.. har därför sänkt i dag för å checka igen i morgon. Önskar å finna jämnvikt mellan förbruk och dos för å ligga där/lite över.
 8. Har en deltec 6000i med självrengörande huvud. Det är en rotor inuti som snurrar och rengör insidan av halsen och vatten kopplat till en pump som skall "spola ur" insidan av koppen å på så sätt tömma den. Allt det fungerar mer eller mindre ok. Det som inte fungerar är att oavsett hur jag ställer den (ställbara pumpar på 1-10 steg) och med ratten som skall vara för detaljinställning blåser det skum ut genom hålen i toppen på koppen. Det är riktigt irriterande för det blir fort ett skumbad när man skall checka sumpen med 1-2 dagars mellanrum. Vad göra?
 9. Tack för ditt svar. Jag har doserat 0,05 var 10 timme men mäter noll hela tiden. Det är en korallodling så ingen sten i systemet. Har inte längre automatisk mätning av fosfat så vet inte om jag vågar dosera med doser.
 10. Är det någon som sitter på info om vad som är ett normalt förbruk i ett akvarium / liter när akvariet är fullt med koraller? Förstår att det vill vara högst olika men likväl borde det gå å få ut ett medelvärde om man i huvudsak har koraller som förbrukar PO4 till kalkbildning.
 11. Har sänkt tempen och det hjälpte en del.. skall se om jag kanske sänker den ytterligare. Att minska på ytrörelse går ju inte.. det är ett enda stort avrinningssystem på alla karen så hela ytan rör sig ju samtidigt. Vad menar du med klimatanläggning? Det är installerat en värmepump - anslutande inluft är från anlägget som är på huset och det är kraftigt överdimensionerat samt 3 paxfläktar med fuktsensor som också är kraftigt överdimensionerat. Ser en del rekommenderar klimatanlägg men vad menar ni då som jag inte redan har? Jag är nog mer inne på att det inte spelar någon roll vad mer jag kopplar på för det vill bidra till å dra fukt ut ur vattnet så korrigeringarna må vara temp vann, temp rum och luftström genom rummet. Ja helt klart acceptabelt så länge det inte rinner från tekniskt utstyr mot kontakter. ;)
 12. Det går inte å använda täckglas det är ju en odlingslokal för koraller. Glasen ville blivit för tunga och allt för otympligt när man skall ner och upp hela tiden med koraller osv. Det är ingen källare - rummet är byggt för att vara helt tätt och all luft in och ut regleras av fläktar och de gånger man öppnar dörren. Detta för att fuktigheten inte skall sprida sig till andra delar av huset. Tog ut spjell och satte fläktar på max så nu studsar fuktigheten runt på 65-70% Så nu rinner det inte längre på väggar men blir likväl en del fukt på kall metall.. t.ex. kallvannsledningen och låset till dörren.
 13. Osäker på hur det vill göra sig. Sist jag hade en avfuktare som den du länkar till drog den bara mer utav akvariet och gjorde ingenting med luftfuktigheten i rummet den var placerad i. Den du länkar till är ju specificerad för 25 liter/dygn.. den uträknad avdunstningen i detta rummet är över 125 liter/dygn baserat på ytans lyfthöjd i alla karen. Det är ett rum på 6x2x2,20 meter (alltså 26,4 kubik). Det är en vatten arel på 220x85 x 6 plus sump (alltså nästan 12 kvadratmeter vattenyta som släpper fukt) PAX fläktarna flyttar på 95 kubik/h - det är 3 st installerade.. så 285 kubik/timme ut från rummet. Likväl genom spjell så det kan ju kanske vara en kraftig negativ inverkan. Hittar inte någon specs på värmepumpen vad den gör när den står på avfuktning men den bidrar ju säkert lite i alla fall. Likväl är fuktigheten så pass hög som 80% när allt står på. Det är 2 kanaler friskluft in från rummet vid sidan av. Enda gången jag kommer ner till 60% är när jag sätter på värme i rummet och lägger rumstemp nära tempen i akvarierna.. men då blir det varmt och varmare..
 14. PAX fläktarna är ju fuktstyrda.. kan inte få mer "riktig" avdunstning än det.. Värmepumpen har också avfuktningsfunktion så vet inte heller vad mer du tänker på för utstyr? Har haft portabal avfuktare tidigare men de är inte i närheten av kapaciteten på dessa. Har nu höjt temperaturen och fuktighet har sjunkit 20% Men nu är det istället varmt inne.
×
×
 • Create New...