Jump to content

Dimorb

Medlem
 • Posts

  4,828
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Dimorb last won the day on December 31 2020

Dimorb had the most liked content!

Profilinformation

 • First name
  Andre
 • City
  Porsgrunn
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Dimorb's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • Dedicated
 • Reacting Well
 • Very Popular Rare
 • First Post
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

158

Reputation

 1. Tack. Ja jag förstod det på funktionen men var mest om citronsyra var ok på en sådan typ av sensor. Ser att de flesta amerikanska forum rekommenderar ättika men har köpt på mig mycket citronsyra till pumparna så ville helst använda den. Nu ligger den där den ligger så får vi se vad den gör framöver. Tack för svar.
 2. Kör systemet med 2 osmolatorer för att hålla salthalten på riktig nivå samtidigt som jag alltid har en "back up" ifall det skulle ske att en av dem slutar fungera. I går eller i dag gav sig en utav dem och vill inte längre ge signal till pumpen. Pumpen fungerar på norsk start så det är inget stop i slangen eller pump med luft i utan det är något med sensorn som gör att den inte sänder start signal, tänkte jag. Så koppla ur den och undersöker den. Ser ut som att den har fått ett belägg som sitter väldigt hårt på den. Nu till frågan: Kan man / bör man rengöra den med sicce pump clean (i huvudsak eller enbart citronsyra skulle jag tro) eller skall man köpa sig en ny kontroller och ersätta den enheten som gav sig? Vill sensorn fungera efter rengöring med syra?
 3. Tack för inspel. Jag har gjort så - så långt - att jag köpt en avfuktare i den mindre klassen för å se om det ger en positiv eller negativ effekt. Det ser ut som att den hjälper på men det blir ju galet dyrt å ha en AC som kyler och en avfuktare som drar ut fukt och samtidigt värmer lite.
 4. Såg lite på det i dag. Tänkte 1,5 mm akryl men då förlorar man väl ganska mycket ljus också vill jag tänka? Förstår inte helt varför det är så olika reaktioner/registrering på luftfuktigheten i förhåll till temp i luften. Om jag sänker temperaturen i luften ser det ut som att det blir med kondens runtomkring. Om jag höjer tempen i luften så det närmar sig vattentemperaturen då blir det "torrare" men proben mäter hög fuktighet. Vad vill vara bäst för å få låg luftfuktighet? Hög eller låg temp på vattnet? Hög eller låg temp på luften? Skall temperaturen på luften vara så nära temperaturen i vattnet som möjligt?
 5. Om jag skulle lagt något över sump/akvarier så måste det bli akryl/pvc eller liknande. Vill vad som helst fungera eller är det något som man bör undvika för att det inte släpper igenom allt av ljuset/lamporna?
 6. Hej igen. Må fortsatt ha hjälp här.. Har inte fått installerat något över akvarierna men har fått gjort en del förbättringar på AC anlägget så luftfuktigheten ligger runt 70-75% I sommar - precis efter byte av kylmedia - var det en väldigt fin kurva där det toppar sig på 75% och kom helt ner till 60% vart dygn. Men vill helst ner under/runt 60% genom hela dygnet. @Stensson kommer du ihåg vilket märke du hade? Vill det vara värt å köpa t.ex. en liten variant från bygghandel?
 7. Har legat mellan 0,015-0,025 på PO4 men önskat å ligga mellan 0,02-0,04 Tror jag har nått det målet nu. Nu är frågan bara om jag litar på NO3 testing/dosering - fick inte mätt ut det helt innan vi reste och sliter med att det är tydliga trender i reagensern jag använder.
 8. Tillägg.. Dos av PO4 är 10 min EFTER kH dos och 10 min FÖRE CA dos. I fall man tänker att det fäller ut?
 9. Det tror jag bara gäller några enstaka märken.. vet att en del typer har registrerat detta men maxspect blocken har ICP testats över lång tid och inte gett något utslag. Jag har haft iväg 3 ICP under tiden som de har legat i - 10 block med nitrifikationsblock och 3 block med denitrifikation. Jag har inte sett något Al på ICP. Det är kanske blocken som äter mitt PO4? Jag doserar nu 0,06 / dygn och har gjort det över lång tid. Efter att jag har bytt nålar och kalibrerat om MT visar den en stabil nedgång på 3+5 tusendelar / dygn. Sätter nu doseringen på 0,08 / dygn för å se om jag kan få det upp lite. Skall tillägga att MT visar lite lägre än Hanna checkers - ja plural - har testat flera mot MT - men de är inte skrämmande olika.. exempelvis visar kanske hanna 0,024 och MT 0,022 osv.. Vad tror ni/du @jonasroman vart kan PO4 gå? Jag trodde först det skulle vara ett stort förbruk p.g.a. alla koraller som skulle bilda ny vävnad i odlingen och att det skulle avta men förbruket har bara ökt. @stigigemla tankar?
 10. Ventilationen i rummet består av 3 PAX fläktar som är fuktstyrda. De går dygnet runt och ger 95 kubik/st i timmen. Är också en AC i rummet men den skall bytas ut.
 11. Blir en tur inom i veckan som kommer. Har för många krämpor nu så sambon tillåter ingenting annat.
 12. Får väldigt olika resultat på tester om jag t.ex. ser på salifert vs mastertronic comp resultaten och undrar hur mycket kan nitrit (0,03) inverka på testresultatet till Salifert? Vill den mängden nitrit göra nitrat testet helt obrukeligt? Har för mig jag har sett en tabell på hur man gör omräkning osv men det är av mindre betydelse.. vill bara veta om salifert nitrat test kan anses tillförligtligt i det hela om det finns tillstymmelse till nitrit i vattnet.
 13. Har lite fisk i och doserar fosfat och nitrat / dygn. 5 ppm nitrat / dygn 0,02 - 0,04 ppm fosfat / dygn har ingen levande sten utan bara bioblocks.
 14. Det är ingen fara med höga nitratvärden heller om djuren är vant in till det över tid. Så handlar det ju lite om vilka koraller du har också.. det mesta på bilderna vill trivas gott i lite nitrat. Om du köper dig en ny korall i en kategori som inte vill ha 50+ i nitrat så märker du ganska fort om det är mätfel eller om det är ett korrekt värde.
 15. Undrar om någon har upplevt detsamma som mig, vad ni gjort med det eller om ni har andra förslag på vad som kan vara fel. När jag t.ex. snorklar länge ute på havet på semester får jag alltid lite svårt att andas efteråt - har alltid skyllt det på att jag har andats in för mycket saltvatten. Nu har ett liknande problem dykt upp i tillknytning till hobbyn och jag kan inte helt sätt fingret på vad det är. Jag har byggt ett akvarierum där jag huserar cirka 10 kvm med akvarie till korallodling. Tidigare när jag fraggade mycket och satte fraggar med superlim fick jag alltid svårt att andas efteråt. Det löste jag/prövade jag å lösa med hjälp av gasmask. Detta har nog hjälpt i förhållande till de obehag som uppkom genom superlim för tidigare när jag hade mask på kände jag ingen lukt av superlim och fick inte heller några stora besvär. Nu däremot sliter jag med det mesta jag får ofta svårt att andas om jag fraggar med superlim, om jag sågar i koraller eller om jag bara befinner mig i akvarierummet för lång tid. Jag skyller besvären vid fraggning och sågning utav koraller på att jag inte alltid har masken helt på.. ibland när jag blir sliten och skall såga en korall tar jag av den för att få andas djupare. Jag har den däremot alltid på när jag limmar. Det som är oroväckande är att jag nu också får svårt att andas bara jag är ute i akvarierummet för lång tid. Oberoende av om jag fraggar med superlim, har mask eller ej så sliter jag utöver dagen och kvällen med å få andas "djupt" nog. Någon som har varit borta i detta förr och har tankar om det? /Andre.
×
×
 • Create New...