Jump to content

Dimorb

Medlem
 • Content Count

  4,307
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Dimorb last won the day on March 27 2016

Dimorb had the most liked content!

Community Reputation

116 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Array
 • City
  Array
 • Antal år inom saltvatten
  Array
 • Akvarievolym
  Array
 • Akvarie mått
  Array
 • Akvarietillverkare
  Array
 • Ljusuppsättning
  Array
 • Använder du skummare
  Array
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Array
 • Antal år inom sötvatten
  Array
 • Använder du Osmosvatten
  Array
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  Array
 • Storlek på sump
  Array
 • Kör du med sand på botten
  Array
 • Använder du UV-C
  Array
 • Använder du Ozon
  Array
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Array

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Då får det bli en ny GHL runda. pH värdet har börjat röra på sig uppåt. Kanske det bara var "ursköljningen" av nitratfiltret som gjorde att pH't hoppade neråt och att det nu är på väg upp igen. Kan ju hoppas på det.
 2. Det är en liten tunn tråd eller något liknande som är inuti glaskroppen och den rör på sig när man vippar på proben. Fick lånat mig vanliga dropptester nu så kan i alla fall jämföra mellan dem.
 3. Putsade på proben med tandborste - hoppade upp till 7,95 Den lilla vita tingen inuti proben flyttar på sig. Skall den vara lös? Ser inte ut som att det är smuts någonstans på glaset. Förstod inte helt vad du menade med den vita saken.
 4. Tack för input. Skall försöka få testat pH på andra sätt över dagen så att jag kan se om jag ligger helt fel eller vad. Bytte all sofnolime i går.. det brukar resultera i en ökning på 0,3-0,4 enheter men denna gången gjorde det bara en skillnad på 0,05 Är det normalt att vissa akvarium är så sura som 7,75-7,85 i pH? Kan inte minnas att jag har legat så lågt - om det nu är på riktigt - någon gång.
 5. Nej kabeln går på samma ställe.. Utanför betyder bara att proben inte är nedsänkt i vattnet i akvariet utan jag har mätt i plastbehållare utanför akvariet. Proben är gammal. Köpte den tillsammans med profiluxen för ett gott tag sedan. Så skulle tippa på 2-3 år. Försöker få tag på ett alternativ för att kontrollera värdet men tycker det är lustigt att den är "spot on" på kalibreringsvätskan. Bytte nu sofnolime.. la till cirka 2 liter - ingen effekt än så länge mer än en försämring från 7,83 till 7,80 så det är väl så att säg försumbart. Googlade lite och flera och flera som bygger/rekommenderar recirkulerande co2 scrubbers. Vilken effekt skall det egentligen ha? Påverkar det också pH värdet men ännu mer än en vanlig scrubber?
 6. Vet inte om det är off topic. Jag kör 2 intag med syre till min skummare. Har kopplat på 2 st CO2 scrubbers till dem. Ser nu runtomkring att folk börjar koppla på recirkulerande CO2 filter. Varför vill man ha det recirkulerande? Blir det mer effektivt? Varar median längre? Blir effekten på pH lika stor om det är samma luft som går runt och runt?
 7. "klicken" är när jag avaktiverar och slår på proben igen.
 8. Mätte pH i olika konstellationer nu och får följande: pH – Akvarievatten i akvariet - 7,78 pH – Akvarievatten i behållare utanför akvariet - 7,79 pH – Osmosvatten, rumstemp, i behållare utanför akvariet - 8,01 pH – Kranvatten, rumstemp, i behållare utanför akvariet - 8,44 pH – Kalibreringsvätska, i behållare utanför akvariet 7 - 6,99 pH – Kalibreringsvätska, i behållare utanför akvariet 9 - 9,04 kH i akvarievattnet - 8,6 När jag har proben i kalibreringsvätska 7 och 9 så visar den helt innanför det man kan förvänta. Kan mitt pH i akvariet verkligen vara så lågt? Proben har alltid legat på 8,0-8,3 tidigare. Alla kablar ligger som de alltid har gjort - huller och buller. Har noll kontroll på dem. Ok. Kan det vara en fördel om jag drar ut PAB kontakterna till min profilux.. resettar PAB i inställningarna för PAB i GCC och så återkopplar allt? Eller det skall inte ha något å säg? Om jag gör så måste jag ta en enhet i taget?
 9. Måste man koppla ur alla enheter när man uppdaterar en eller kan de andra vara "i"?
 10. Det är deltec NFP616 filter. Ja allt är gjort om. Alla inställningar nya, kalibrering nytt, firmware och GCC nytt. Har sökt runt och runt på nätet.. vet inte om det är du som har skrivit följande: https://forum.aquariumcomputer.com/showthread.php?10661-Upgraded-FW-(6-2)-Having-Issues-Calibrating-pH-Probes/page3 Men ligger något i det.. så funderar på å göra den lösningen som föreslås där. Men då vill jag ha kontrollmätt först för å se att det inte är så att pH faktiskt är så lågt som proben säger. Är det något av värdena eller info som jag postar som verkar konstigt tycker du? Märker ingenting på korallerna i visningskaret men kanske lite lite på de som står närmast utgången till nitratfiltret. Det är en P3.1T eX om jag inte minns fel. Ser bara en pH port. Ja det har blivit kallare de sista dagarna men har inte haft fler besök än vanligt. Det som talar emot är att proben står stilla.. den flyttar sig inte någonstans över dygnet utan visar samma värde mer eller mindre förrutom 0,01 enheter.
 11. Deltec NFP 616 - matas med kolkälla - inget svavel. Nej det går rakt ut i nedfallsfacket men faller i luften sista biten för att "luftas ur" på rekommendationer av Deltec. Enligt Deltec skall det har lägre pH när det kommer ut men man kan åtgärda det med korallkross. Men tror inte det är utvattnet egentligen.. allting ser bra ut - nitratfiltren har gått länge utan att jag har noterat någonting på koraller - räknar med felmätning från proben.
 12. Kan det ha någon betydelse att jag har olika firmware på doserna? PAB devices Name: GHL Doser 2 Slave Firmwareversion: 1,22 PAB-address: 19 Serialnumber: 1604082101 Name: Powerbar 5.1 Firmwareversion: 1,01 PAB-address: 18 Serialnumber: 1605114057 Name: GHL Doser 2 Slave Firmwareversion: 1,32 PAB-address: 20 Serialnumber: 1905082014 Name: GHL Doser Maxi Slave Firmwareversion: 1,34 PAB-address: 21 Serialnumber: 1910090028 Mätte pH i olika konstellationer nu och får följande: pH – Akvarievatten i akvariet - 7,78 pH – Akvarievatten i behållare utanför akvariet - 7,79 pH – Osmosvatten, rumstemp, - 8,01 pH – Kranvatten, rumstemp, - 8,44 pH – Kalibreringsvätska 7 - 6,99 pH – Kalibreringsvätska 9 - 9,04 kH i akvarievattnet - 8,6 Var kan jag köpa en tillförlitlig pH mätare som kan mäta i saltvatten? - gärna en standard butik om möjligt som jag kan svänga inom efter jobb. Må bara checka om pH värdet verkligen är så lågt som proben utger det för å vara.. hur kan jag testa det utan pH test/dropptest?
 13. Tänkte att jag kanske hade satt proberna i fel portar.. byte och kalibrerade om.. då hoppade pH värdet runt med cirka 0,2-0,3 enheters skillnad. Tar det som ett tecken på att det var mer riktigt i utgångspunkt så satte tillbaka proberna där de satt och nu ligger den återigen stilla på 7,8 - har svårt å tro på att det är riktigt värde men vet inte hur jag skall kunna försäkra mig om vad som är rätt eller fel.
×