Gå till innehåll

jejjua

Medlem
  • Antal inlägg

    57
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av jejjua

  1. Tack för alla svar.. Jag kom på att jag hade slängt ut 30 kilo sten i trädgården för något år sedan som nu är sköljda och rengjorda och som nu ligger i hinkar för urlakning! =)

    När jag köpte dem så var det odlad sten från Bali, inte direkt snygga men de duger som utfyllnad! =)

  2. Finns det då någon annan bra sten för utfyllnad i saltvatten som är vanlig hos akvariehandlare? Min lokala akvariehandlare har en massa olika sorters sten men han vet nämligen inte vilken av dem som går bra i saltvatten.

  3. Jag har en hel låda med fin porös lavasten som jag köpte för något år sedan ifrån en akvariehandlare och undrar nu om man kan ha den typen av sten i mitt saltvattenskar som utfyllnad.

    Har sökt i forumet om detta och det är en del gamla inlägg om detta men nu är det nya tider och undrar om det är någon här i forumet som har erfarenhet av lavasten.

    Hade varit trevligt att fylla ut med lavasten! =)

    Tacksam för svar

  4. För lite cirkulation eller ljus?

    Cirkulationen och ljuset är det inga problem med. Den har ju blommat och växt enormt mycket sen jag skaffade den för flera månader sedan men nu skrumpnar den bara bort och jag vet inte om den är död eller levande.

  5. kollat ditt ph värde? för mig dom kan "smälta bort om pht e fel"

    Det var lågt där ett tag men fick upp värdet som nu ligger på 8,2.

    Om det nu var det som var felet, kan man göra något åt korallen så att den kan bli bättre eller är den påväg att dö ut helt då?

  6. Hej!

    För ca tre veckor sedan så ömsade min kära läderkorall skinn som den ofta brukade göra men denna gången så började stammen att se konstig ut och blev skrynklig och skrumpen, precis som när man glömmer ett äpple i fruktskålen hemma.

    Har även en bit av korallen på ett annat ställe som också var fin och blommade ut länge men som också ser död och skrumpen ut. Båda drog in sina tentakler samtidigt och skrumpnade ihop samtidigt.

    Jag har absolut ingen aning om vad som kan ha hänt och därför undrar jag om någon här inne kan veta vad det kan vara och vad jag ska göra för att den skall må bättre.

    Tacksam för svar.

    post-5252-14468925308753_thumb.jpg

  7. Är ingen direkt nybörjare men kunde inte hitta något bra ställe att starta dena tråd så det fick bli här! =)

    Jag har ett 300 liters kar sedan snart 2 år tillbaka men har börjat kika efter ett stort kar på ca 1000 liter eller mer och har stött på ett stort komplett system från Aqua Medic.

    Ett system som är på 950l, komplett med filtreringssystem, belysning, bänk mm. Det är bara att montera ihop och köra igång så gott som! =)

    Jag är osäker på om det är ett bra system eller inte och vill bara ha lite synpunkter på om det är värt att satsa stora pengar på detta. Visserligen så kan man köpa lösa delar och bygga själv men frågan är om det blir billigare eller inte. Hela paketet innehåller allt från slangar/rördragningar till nivåvakter, pumpar och filtersystem och allt annat man behöver för att kunna köra igång. Finns det andra system som är bättre eller ska man bygga allt själv och köpa lösa delar?

    Acua Medica - Tridacna 200 - (200 x 73.5 x 87 cm)

    Sump/filtersystem: Aqua Medic - Riff 2000

    Belysning: Aqua Sunlight NG 3 x 250 W + 2 x 80 W

    Dogman säljer detta paketet och de tar 78.000kr exkl moms

    960016.jpg

    Filtersystemet är ett Acua Medic - Riff 2000

    Filtertank med bio-filter, ca. 100 l.

    Turboflotor 5000 Shorty Kompakt proteinskummare med Ocean Runner 3500 venturi pump.

    Calciumreactor KR 1000, med SP 3000 doseringspump.

    Nitratreduktor NR 1000, med SP 3000 doseringspump.

    931007.jpg

  8. Någon av er här inne som kan tala om för mig vad dessa små bollar kan vara för något. Jag är orolig över att det kanske kan vara en glasros men liknar inte de jag har sett på bild. Dessa har jag märkt sitter under en sten och inte på andra så jag förmodar att bollarna följde med stenen.

    post-5252-14468921987747_thumb.jpg

  9. Du kan ha vad för sten du vill i botten, är vad Lasse menar. Iom att den helt, eller till stora delar kommer befinna sig under sanden så blir det lite mindre viktigt exakt vas som är i den. (Det kvävs på kort tid, och åter-populeras av samma livsformer som lever i den syrefattiga miljön i DSB'n.) LS går utmärkt, och medför lite extra varierat liv...

    B!

    Då har jag fått lite mer kött på benen som man säger! =)

    Ska verkligen bli kul att få till det här! Tack så mycket för svaren.

  10. Du behöver inte alls ha 30 kg LS i dagens läge. Om du arbetar med en djup sandbädd så behöver du starta stenbygget från bottenglaset, innan du fyller på sanden. Till denna grund (som inte syns) går det utmärkt att använda "död" LS eller till och med vanlig sten om man skulle vilja det, precis som du bygger upp ett ciklidkar. Om du använder "död" LS så kan du laka ur den genom att lägga den i hinkar med vatten som du byter varje dag. Inte nödvändigt enligt mitt sätt att se men hos andra så är det en helig graal. En person har användt syra (saltsyra men citronsyra går lika bra och är inte lika starkt) och då kommer all ytlig skit bort på den döda LS-en och det räcker med några snabba dopp (någon halvtimme).

    Sedan när det gäller DSB:n så är faunan av lägre djur viktig och att försöka ha en så stor mångfald som möjligt. Därför tycker jag det är viktigare (än den exakta mängden) att man försöker få tag i så nyinkommen sten som möjligt och att man gärna åker runt bland affärerna och köper lite från olika ställen.

    Alltså, använd död sten i botten under sanden och så mycket som du tycker att du behöver av LS uppe över sanden.

    MVH Lasse

    Jag tackar för det otroligt givande svaret! =)

    En fråga bara.. Måste man ha död sten i botten? Är man ändå och handlar LS så kan man väl ändå köpa lite extra av den levande stenen, det borde väl ändå vara bättre än död sten? Tänkte mest på att jag inte vet var jag kan få tag på död levande sten. Du skriver också att vanlig sten går lika bra som grund. Jag skulle hellre vilja använda plana stenar till min grund istället för död levande sten Är det något man bör tänka på vilken vanlig sten man ska använda?

  11. Jag har ganska nyligen bestämt mig för att starta upp ett kar på 300 liter med en djup sandbädd med levande sand som ligger mellan 10 - 15 cm och mina funderingar har nu stoppat vid den levande stenen. Det finns många olika åsikter om hur mycket sten som skall finnas i ett akvarium men har inte hittat så mycket information om hur mycket sten som behövs i ett DSB-system. Behöver man verkligen som i mitt fall ha 30kg sten? Eftersom sanden ändå tar upp en stor del av akvariet så känns det lite dumt att täcka en stor del av den fina bädden med sten. Vill ju att den ska synas också..

  12. Även en väldugt liten färgning av nitrit påverkar nitratmätningen mycket. Saliferts metod består i att man med ett metallpulver omvandlar nitrat till nitrit och sedan mäter man nitriten. Men, ett mycket viktigt men, denna omvandling med hjälp av en metall (zink eller kadmium är vanligast - förhoppningsvis använder man zink i våra tester) tar tid. upp mot en timme innan fullständig omvandling. Så länge kan vi ju inte vänta så tillverkarna har troligtvis anpassat färgskalan efter hur mycket som har omvandlats efter 3 minuter. Detta gör att bara pyttelite, knappt sebar mängd av nitrit ger ett kraftigt felaktigt resultat.

    MVH Lasse

    Nu har inte jag några tester ifrån Salifert men jag får helt enkelt ta och skaffa dessa då många verkar använda dem! =)

    Jag har faktiskt blivit lite sugen på det här med djup sandbädd som du har skrivit om i tidigare inlägg! Kan man börja med detta nu utan att skada något eller måste man börja med detta vid uppstart av ett nytt kar? Nu har jag testat Biopellets och vill prova något annat som kanske fungerar bättre.

  13. En sak som jag kommer att pröva i ett liknande fall är att ta biopellets i en reaktor och köra igenom en väldigt liten ström vatten (någon droppe i sekunden) - då minstänker jag att man har konstruerat det perfekta denitrifikationsfiltret.

    Du säger att din nitrat ökat - har du kontrollerat nitritnivån. Teoretiskt kan nitritnivån stiga när man kör kolkälla (det tar två sidor att utreda det - så jag avstår nu) och nitrit i vattnet stör i sin tur nitratmätningen. När du gör nitrattesten (om du har salifert) ta pulver 2 först och vänta någon minut innan du lägger i pulver 1. Får du en färgning då så har du nitrit i vattnet och då funkar inte provtagningen.

    MVH Lasse

    Jag har nu mätt nitriten i vattnet och den är helt ok.. knappt mätbar. Jag skaffade mig en ny skummare för inte så länge sedan och jag bestämde att köra med bara skummaren i några dagar innan jag satte igång pelletsreaktorn. Märkte genast efter en dag att vattnet blev klarare och att Nitratnivån var låg. Startade reaktorn för 4 dagar sedan och ser skillnad direkt. Mycket alger har tillkommit och nitraten har ökat så jag har nu kopplat bort reaktorn för att se om det blir bättre. Visst ska man ha tålamod men det är tråkigt när man inte får som man vill ha det..

  14. @jejjua Läs mitt inlägg 571. skall du använda kolkälla för att få ner enbart nitratnivån så måste du ha syrefria områden (mycket sand exempelvis) så att du får en denitrifikation, den process som tar enbart nitrat (omvandlar till kvävgas).

    MVH Lasse

    Jag har läst inlägget och förstår precis vad du menar. Skulle jag nu välja att skaffa en djup sandbädd så lär det bli merjobb + att det kostar en slant extra. Är heller ingen expert på det här med djup sandbädd men har läst att det kan vara lite trixigt och att det när som helst kan gå åt helt fel håll. Idag har jag en tunn sandbädd och i den lär det inte vara några syrefria områden. Det måste väl finnas andra alternativ till att få bort Nitraten? Har i alla fall bestämt att koppla ner Biopelletsreaktorn då Biopellets tydligen inte verkar fungera för mig. Istället för att nitrathalten minskar så ökar den istället.

  15. Kvoten är ca 16 till 1. Detta betyder att om du har 1 ppm av fosfat så är det 16 ppm nitrat om kvoten skall hållas. Har du 64 mg/l nitrat så måste du ha 4 mg/l i fosfat för du skall ha rätt kvot. Tar du bort fosfaten extra via fosfatmedel och har hög nitrat så kanske du förstår hur snett det blir. Det är därför (tror jag) viktigt att man kör biopelletsen redan från början eller att man på annat sätt får ner nitrathalterna innan man börjar med biopellets.

    MVH Lasse

    Om jag har förstått din teori rätt så om man ska hålla kvoten 16 till 1 så är det bättre att använda en flytande kolkälla innan man använder sig av Biopellets? Jag har alltid haft höga nitratvärden och knappt mätbara fosfatvärden i mitt akvarium och har nu haft biopellets i ett par månader utan resultat trots att jag skaffade en bättre skummare så börjar jag faktiskt undra om dessa pellets verkligen är bra för mitt akvarium i och med snedförhållandet jag har mellan fosfat och nitrat. Jag började aldrig använda biopellets från början utan startade upp dessa när nitratvärdet redan var högt. Efter bytet av skummare så körde jag den i tre dagar utan pellets och jag såg en märkbar skillnad på vattnet som blev klarare. När jag sedan startade reaktorn med biopellets så har jag redan sett en försämring av vattnet. Om teorin stämmer som du pratar om så borde jag egentligen sluta med biopellets och tillsätta en flytande kolkälla istället och kämpa för att få ner värdet till kvoten 16 till 1 och därefter använda mig av biopellets?

    Om så är fallet, vilken eller vilka flytande kolkällor skall jag då använda för att få ned nitratvärdet?

  16. Bara en snabbkoll, du har tagit bort eventuella filtermattor i bägge ändar? Blir inte alls samma virvel med dessa i.

    Jag har provat både med och utan.. de fungerar i båda fallen men eftersom jag förmodligen inte haft någon riktig skummare så har dessa filter blivit igensatta nästan direkt. Virveleffekten är densamma både med och utan filter. Problemet med att de klibbar ihop kvarstår fortfarande om jag kör utan filtermattor. Jag har nu beställt en bättre skummare och även en påse med nya pellets som jag tänkt ersätta med de jag har nu. Ska med andra ord köra skummaren några dagar först och sedan starta reaktorn med nya pellets några dagar senare så får vi se hur det går.

  17. va har du för reaktor och hur mycket flöde? Jag kör själv ett deltec FR 509 som påstås fungrea med 1000l/h men kör över det dubbla och även då klibbade det lite grann i början...

    Jag har en Grotech UF-110 och kör nu med 2200l/h. Har testat med 1400l/h men då går det trögt när de klibbar sig. Mindre flöde än så kan jag inte ha för då virvlar inte pelletsen runt alls och de klibbar sig direkt.

  18. Nu är man tillbaka med ett nytt inlägg! =)

    Den sista veckan så har jag märkt att pelletsen klippar ihop allt oftare och jag har fått öppna reaktorn dagligen för att få isär dessa. Kan det bero på bakteriemängden eftersom skummaren inte gör sitt jobb? Det är lite tröttsamt att de hela tiden blir en stor klump av allt. Någon som kan tänkas veta varför det blir så?

  19. Kan hålla med om att priset är hel ok men tyvärr kan jag inte använda den skummaren då jag inte har någon sump så det bästa alternativet för mig är en utanpåhängande skummare och den enda vettiga är en Deltec MCE600. Kan få en sådan för inköpspris. Lite offtopic men jag hoppas att det är skummaren jag har nu som är problemet och inte något annat. Ni andra som använder Biopellets verkar vara nöjda så jag hoppas på detta! =)

  20. Hej igen,

    Det låter mer och mer som om din skummare inte gör sin uppgift ordentligt.... Nu när mina biopellets har varit igång ett tag trotts att jag inte har några fiskar i akvariet (mystisk död på all fisk 3 dagar efter jag började med biopellets, alla koraller räkor sniglar och krabbor klarade sig o min anemon har aldrig mått bättre) så skummar min skummare ut en halvliter riktigt mörk skit om dagen.

    Jag börjar också misstänka att det är skummaren som är boven i det hela. Min skummare skummar en del men det är bara vitt skum och vätskan som hamnar i koppen är nästan genomskinlig även om jag skummar lite torrt.

    Har själv en JAD DG-1520 och det är nästan ingen som har denna skummare så jag vet inte om den är bra eller inte eftersom jag inte har testat någon annan. Jag funderar starkt på att skaffa mig en ny bara för att testa om det verkligen är den som inte fungerar.

    Vad har du för en skummare?

×
×
  • Skapa Ny...