Gå till innehåll

Katsu

Medlem
  • Antal inlägg

    11
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Ok det är ju strålande! Tack för jättebra svar, nu kommer det gå mycket lättare för mig!
  2. Angående algerna så vet jag vad det kan tänkas vara i alla fall, då är det bara att tillämpa rätt vapen, jag kommer nog göra det utan preparat, mer naturligt som sagt. Från och med nu blir det häxjakt på de små sakerna.
  3. Finns det något speciellt osmosfilter att rekommendera? De som finns ute på marknaden har de ett inbyggt silikatfilter eller är det något man får köpa till? Jag tror jag planerar att behålla ytterfiltret men att jag byter ut makaronerna mot lite LS och lägger till aktivt kol och fosfatmedia i den andra korgen, samt att jag ska leta efter ett passande pumphuvud som är bredare. Men jag skaffar en streamerpump och ersätter den lilla jag har för att få upp cirkulationen ytterligare. Åter igen: finns det en pump du skulle rekommendera eller är det bara att köpa en med 1000 L/h utpumpningskapacitet? Jag använder mig av Tropic Marin.
  4. Ytterfiltret har en kapacitet på 1700 L/h har jag för mig, skummaren vet jag inte exakt vad den har för kapacitet, men den ska ju klara av akvarier upp till 700 L. Den lilla pumpen har jag dessvärre ingen aning om, skulle göra en vild gissning på 70-90 L/h.
  5. Ja, sedan har jag en liten pump bakom all LS för att få sprutt på vattnet där.
  6. Korallerna dog innan algerna/bakterierna visade sig, jag vet heller inte riktigt om jag tycker min akvarieåkomma påminner om cyano.
  7. Angående ljuset så blev det fullt ös ja....nybörjare som jag är. Nej jag mäter ju tyvärr inget annat, har inte införskaffat de material som krävs för det, men det ska göras nu i veckan. Men som Manne sa så ska jag mäta Po4, Kh, Ca, Mg. Är det något mer utöver det? Temperaturen ligger på 25 grader C konstant. Saliniteten mäts med en flytande hydrometer. Jag byter ut 7 l saltvatten i veckan och fyller varje dag på med 1,5 l sötvatten (dock inte osmosvatten, är ett osmosfilter något jag bör införskaffa?). Ytterfiltret är pinsamt nog bara rengjort en gång. Fick lära mig av en annan akvarist att vara så sparsam som möjligt med städning av filter... Mediet i filtret är keramikmakaroner tror jag, och det finns en tom 'korg' för annat filtermaterial. Då ska jag också åtgärda pH-värdet. Men skulle jag kunna göra mig av med ytterfiltret om jag ville, i så fall går jag väl miste om bra cirkulation som skummaren inte riktigt kan uppnå?
  8. Jag har ett saltakvarium på 100l som har varit igång i ca 2,5 år nu. Till en början hade jag två stycken T8 rör på 20W då frodades min koraller. Då hade jag Xenia, Rhodactis och ett par Discosoma. Det som också frodades var gröna svampar som tog över akvariet om dom inte gallrades ibland. Jag fick lära mig att svamparna kom på grund av dåligt ljus. Jag hade inga fiskar i akvariet då heller. Jag byggde sedan en helt ny ramp för 4 stycken T5 rör för att boosta ljuset lite. Kort därpå flyttade jag in mina fiskar; en clown och två gulfenade blå frökenfiskar. Jag installerade också en skummare, Deltec MCE 600, skummaren var till en början avstängd på nätterna. Det var ett par veckor därefter som korallerna började dö en efter en. Xenian klumpade ihop sig och dog, Discosoma drogs ihop till små knölar som lossnade och flöt iväg och Rhodactisen drog ihop sig och lossnade från underlaget och flöt iväg. Därefter började det växa något sorts slem på stenarna. Jag antar att det är någon sorts alg och den verkar fånga upp luftbubblor som sedan ligger inkapslade i algen. Algen är brunröd till färgen. Fiskarna däremot verkar inte påverkas av detta. Det jag undrar nu är vad som kan ha gått snett. Det jag vet helt säkert är att jag har problem med nitratet, det är alldeles för högt. Kan det få korallerna att dö? Eller är kanske ljuset för starkt? Hursomhelst så är jag tyvärr lite kort på specifik information angående vattenvärden. pH: 7,5 No3-: 40 ppm Saltvärde: 1,024 Akvarie: 100 l Belysning: Fyra stycken T5 24 W, Daylight, Reef White, Aquastar och Actinic Pure. Skummare: Deltec MCE 600, är på dygnet runt. Filter: Ytterfilter, Rena Filstar xp2. Jag är hemskt tacksam för eventuell hjälp och rådgivning!
  9. Vet inte om jag kom till riktigt rätt forumkategori men jaja....folk får väl fya mig om så är fallet. Jag har haft ett antal små vita "pinnar" som växt på en av de levande stenarna, av att döma till utseendet så ser de ut som svampar med jag har som sagt var ingen aning och undrar om någon här kanske har svar på det? Det växte ingenting på den stenen när jag tog emot dem, men de där vita små sakerna började poppa upp för kanske 4-5 månader sedan.
  10. Tackar så mycket! Nej jag har ingen skummare eller dylikt alls än så länge... Men då ska jag ta och googla lite då och se om jag hittar något tilltalande
  11. Jag är rätt så ny på saltvattensområdet och har ett akvarium på 100l och nu är det på tiden att jag köper en skummare. Mitt problem är att jag har noll koll på denna teknik än så länge. Det jag har hört från en bekant är att man gärna ska ha en skummare som överskrider akvariets kapacitet. Ex. ett 100l akvarium = skummare på ca 200l. Undrar nu om detta stämmer. Vill sedan också ha lite tips från de erfarna vilka märken och fabrikat det är som är bra osv. Har kollat lite på denna och undrar nu vad folket har för åsikt. http://www.akvarieshop.se/aqua-medic-miniflotor-p-860.html?cPath=51_37 Är tacksam för tips o råd
×
×
  • Skapa Ny...