Gå till innehåll

Plastfodralet

Medlem
  • Antal inlägg

    134
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    3

Plastfodralet vann senast den augusti 3 2019

Plastfodralet hade det mest gillade innehållet

Profilinformation

  • Förnamn
    Jimmy
  • Stad
    Stockholm
  • Antal år inom saltvatten
    4
  • Akvarievolym
    80L
  • Akvarie mått
    40*40*50cm
  • Akvarietillverkare
    Aqua Medic
  • Ljusuppsättning
    LED
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    Aqua Medic 30w
  • Använder du skummare
    Nej
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
    Olika koraller
    Tekniken
    Kemi och biologi
  • Antal år inom sötvatten
    10+
  • Använder du Osmosvatten
    Nej
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    Två stenar
  • Har du sump
    Nej
  • Kör du med sand på botten
    Ja
  • Använder du UV-C
    Nej
  • Använder du Ozon
    Nej
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Nej

Senaste besökare

1 837 profilvisningar

Plastfodralet's prestationer

Korallgalen

Korallgalen (7/14)

  • Hänger på SVG
  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Två tummar upp

Senaste prestationer

27

Omdöme

  1. En sak som kanske är bra med vatten som stiger i filtret är att gaser följer med uppåt. Men de vet jag tyvärr inte heller
  2. Tack @Kim Rosenqvist Jag har precis börjat läsa Lasses tråd. Det är otroligt med Internet nu för tiden att när man får en idé så är det någon kunnig inom området som vill hjälpa till att sprida sina idéer och kunskap till mer okunniga som mig. Man drömmer att man en dag kan ge tillbaks! Den vetenskapliga förklaringen till varför vattnet rinner uppåt eller nedåt i sanden vet jag ej men länkar ett litet klipp som kanske ger några svar även om jag inte har någon källa till de han säger. Men man ska ha i åtanke att reningsverk räknar sin sandbädd i meter och inte i centimeter som vi. Så 1-2 eller kanske till och med 3 meter kanske inte är helt konstigt Men jag vet faktiskt inte. Jag hade initialt en liten idé om att ställa en 4 kantig behållare utmed/brevid akvariets ena kortsida som jag klär in tillsammans med bänk och kåpa för lampan och som tar yt vatten från visningskaret/overflowboxen igenom filtret och direkt in till returkammaren i sumpen vilket skapar en höjd på filterkammaren på ca 2m med ett djup på ca 1.5m sand. Som tanke experiment då såklart. Jag har byggt ett 720 kar med 1000L system som jag var ganska nöjd med men det var några saker saknades och kan göras annorlunda. Och en var att hålla vattnet väldigt "rent" utan att använda filtersocka, aktivt kol, massa onödiga vattenbyten, mm. Då jag tycker skummade och refug är mycket effektiva men inte riktigt tillräckligt på egen hand i min mening. Och pga flytt har jag behövt packa ihop allt. Men vid inflyt så har jag helt nya möjligheter igen och ca samma storlek för att min teknik till mesta dels är köpt till den storleken.
  3. De ska inte stå dålig, det ska vara sölig.
  4. Precis detta är en dålig process som inte får trycksättas varken under eller ovan. Man ska ha i åtanke att de tar någon till några veckor innan filtret överhuvud taget fungerar mer än att bara göra vattnet klarare i utseende. Men om jag kan hålla 100 till 300L vatten om dagen så kommer hela mitt nya system att bytas ett par gånger i veckan med väldigt rent vatten. Filter jag oftast stöter på kör volym häldre än kvalite vilket har sina fördelar. Detta tänker jag som ett komplement för att få grädden på moset. Kanske även skapa stabilitet och motverka sjukdomar. Inte för att utesluta något annat av min teknik.
  5. Absolut de där skulle varit de bästa, speciellt att slippa ha rördelar som kan bli fel på under sanden, men ett problem som kommer är att eftersom filtret producerar mycket under 1000 liter vatten per timme per en kvadratmeter filter area. Och de är räknat om vattnet har "gravitationsfall" genom hela sandbädden. Med en skiljevägg blir de extremt liten nivåskillnad mellan in och utlopp. Där av för lite tryck genom sanden. Och sugpump har jag provat i ett liknande filter fast med media och de blir bra med vakuum men de är väldigt tungt att suga i botten och igenom filtret av någonn anledning.
  6. Tack för att du delade din erfarenhet, tankar om att sätta ett system med pump har funnits men då kommer problemet som du nämner att sandens filtrerings takt saktar in men inte pumpen. Det finns sådana som är vanliga till swimingpoolar "bifogad bild". Men i studien jag delade så visar det sig att om man understiger 40 cm sandbädd så blir filtreringen markant sämre och i de fallet otillräcklig. Detta på grund av att de bildas olika lager med biologisk och mekanisk filtrering i de olika djupen i bädden. Sedan är hela poängen med denna typ av filtrering att de ska ske med själv fall för att inte vattnet ska rinna igenom fortare utan de ska ske sakta. Min tanke bakom detta är att vattnet i ett mer än 40 cm djupt filter är enligt flera studier så rent att vi kan dricka det. Det tar inte bort kemikalier så bra såklart efter som de är till största del bio filtrering. Men tanken är att ha ett ca 7-800 liter kar och får jag ens 100l om dagen vatten som är av kvalité att dricka så blir de fort stora volymer och nu räknar jag såklart att de kommer flöda fortare. I experiment jag läst tar de ca 1-3 v för filtreringen "bakteriefloran att ens starta sedan kan man ha de vid t.ex en skola i många år innan man behöver göra rent sanden, har sätt olika men 4-5 år ska inte vara några problem. Bra synpunkt på häverten. De är något jag också har funderat på vad som händer med hävert under sand sådär. Jag vet inte alls hur den påverkas när det blir så trögt att suga vattnet genom all sand och ytan i filtret så mycket större än rörets diameter "fördela vakumet" så om de bara blir lite tryckpåverkan i botten av filtret och sandens filtrering blir nästintill oförändrad en bit upp från botten. Hela poängen med filtret är att de ska bildas ett tjockt lager av slem,bakterier,skräp på toppen av sanden som blir ett första stadie och ett av de viktigaste nerbrytings delarna. Så flödet ska vara söligt men istället uppnå väldigt gott resultat.
  7. Skulle vilja flika in en sak som jag bär med mig. Jag körde refugium och de har verkligen gjort skillnad i mitt kar för när jag råkat ta ut för mycket alger så har cyanon kommit tillbaka för att sedan försvina när algerna i regugiumet tagit fart igen. Men sen hände det en gång under en lång period att algerna aldrig tog fart igen och Canon började ta fart även inne i refugiumet då fick jag lära mig av en person att tar järnet slut så orkar inte algerna växa tillräckligt fort och bli lika gröna och fina. Såg på dina värden att de stod n.n jag antar att de betyder avsaknad av? Detta jag säger finns de inga vetenskaplig grund till som jag läst om men kan vara värt att veta om man kör refugium. Jag läste att någon nämnde att du använder refugium men har inte sätt någon bild på de så är inte säker. Mycket fint akvarium och kul läsning:)
  8. Här är en bild på två olika lösningar som jag funderar om dom kan fungera om man skulle vilja överföra metoden till vår hobby. Kom gärna med synpunkter eller om man inte förstår min PDF jag slängde ihop Vad tror ni om ett sådant filter? Vad jag läst på " http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:839319/FULLTEXT01.pdf. " så om man håller minst 40 cm djup sandbädd ska denna typ av filter vara väldigt effektiv och nästan underhållsfri.
  9. När man ser vattnet som kommer ut så om jag förstår denna typ av filter rätt så hade det varit ett sötvatten kar hade man alltså kunnat dricka vattnet som kommer ur:p
  10. Tänkte jag visar en väldigt simpel bild.
  11. De jag tänker mig är typ att ha som en behållare som man hela tiden pumpar in vatten i eller låter dränerings rören fylla en behållare eller fack där vattnet sakta sjuker genom sanden. Precis samma filtrering som sker i haven när vatten regnar på land och filtreras genom grundvattnet ner till haven igen. Detta är ett vanligt filter folk bygger själva i fattiga länder för att få dricksvatten av t.ex. bäckar och åar. Och de ska tydligen bli väldigt virus och bakteriedödande och mycket klart.
  12. Jaha, men då är antagligen själva filter processen väldigt lik.
  13. Jag tänker mig att om man har ett SSF så kan man ju ta vatten ur filtrets utlopp och skicka med sitt vanliga vattenprov för att få exakt resultat på om filtret gör någon skillnad:)
  14. Joo jag förstår, jag hade själv en DSB i min sump men det var väldigt svårt att avgöra om den var till nytta även om jag gillar konceptet. Dock var de lätt att avgöra att den påverkade akvariet när man rörde i den. Har man ett plenum är det mycket mer likt ett slow sandfilter. Då en DSB inte har någon rörelse av vatten alls och ett plenum har rörelse nedifrån och upp medan ett "SSF" låter vattnet rinna sakta igenom av sin egen gravitation. De kallas ibland för Bio sand filter.
×
×
  • Skapa Ny...