Gå till innehåll

loopmannen

Medlem
  • Antal inlägg

    881
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av loopmannen

  1. Tjenare!

    Nu är det lång tid sedan jag hade mitt 540 akvarium. Kvar finns en liten 80l burk med 2 clowner o ca 10kg sten.

    Hur som så har jag beställt en ny burk Red Sea Reefer 200xl som snart kommer hem.

    Min fråga till er är följande. Jag har ca 40kg sten som har legat fuktigt ej "blött" i ca 6 år. Hur ska jag göra, ska de tvättas eller bara introducera dem som de är?

  2. :nya bilder:

    Det har varit väldigt ont om tid till SVG den senaste tiden, delvis beroende på uppladdningen inför Stockholms maraton som nu verkar gå mig om inte då jag har råkat ut för en skada inte så kul. Men så har en hel del tid gått åt till projekt hus, byte av panel och så ska taket få sig en upprustning med nya pannor osv.

    post-5391-14468929619497_thumb.jpg

    Projekt hus tar min tid!

    Så lite sött!

    Dvs det är nu full fart hemma i dammen, som vanligt så får vi massor av grodyngel vilket ungarna älskar att följa utvecklingen när de växer till sig till grodor. Vi hittade oxå en häftig nymf som jag tror ska bli till en trollslända så småningom.

    post-5391-14468929620574_thumb.jpg

    Grodyngel Skräddare Mamma groda Nymf

    Lite salt!

    Bara älskar min Kawagröna Calustrea som blir dagens sista bild.

    post-5391-14468929620833_thumb.jpg

    Calustrea

    post-5391-14468929619752_thumb.jpg

    post-5391-14468929619968_thumb.jpg

    post-5391-14468929620209_thumb.jpg

  3. Ju mera vatten som är ivägen ju svårare blir det. Om man sedan försöker fota snett i akvariet så blir brytningarna hemska speciellt när man fotar med ett lite längre macrooptik. Men kul är det.

    Det måste va svårare när man har ett djupare kar också, att fota längre in i karet.

    Några bilder blir väl okej, men har ju ingen "riktig" kamera heller så..

  4. Den här har en skaplig placering i akvariet där ljuset faller bra, men vissa koraller kan jag knappt få några bilder på antar att det ofta beror på hur ljuset bryts i vattnet, dencitet osv. Kan vara lite lurigt ibland :)

    Men skam den som ger sig, det är bara att fortsätta så kommer det nog de bilder du vill ha.

    Jo, jag har några själv, men får inte i närheten så bra macrobilder på dom som dessa :)
  5. Mh värmer ordentligt, jag har 2st mh 150w plus 4 st 54w t5 och visst producerar de värme. Kanske kan vara så att mh är lite vassare så du kan ha dem lite längre ovanför akvariet men jag tror inte att du kommer att få ett svalare akvarium. Men det finns säkert ngn smart person här som kan räkna på värmeutvecklingen här på SVG. LED är kanske optimalt ur

    värmesynpunkt.

  6. I dag har det verkligen gått troll i returpumpen. Jag lyckades stänga av den då jag pulade med akvariet och sedan startade inte pumpen. Rengörning och lite mickel så hoppade den igång. Men varje gång som jag bröt strömmen så hände samma sak. Det blev pulande med pumpen i sumpen vilket resulterade i ett moln av "skit" i akvariet. När jag väl fick igång pumphelvetet så brummar den ett ljud som aldrig har varit innan. Skitirriterande! Nu får den låta i ett par dagar har inte tiden att strula runt med pumpen för att få den att tystna fick nöja mig med att få igång den och får ta resten i helgen.

  7. Håller med dig David, det är inte ofta som man ser en vändning när de börjar må dåligt. Svårigheten ligger ofta i att få tag på fisken eller att ha ett extra akvarium där man kan behandla den. Så det känns riktigt roligt även om denna firren är en riktigt elak typ som ger sig på allt nytt i burken så är jag glad att få ha honom kvar.

    Kul att höra! Alltid roligt när man hör om fiskar som tillfrisknat. Allt för ofta går det åt andra hållet istället.
  8. Firren mår nu bra efter 3 st sötvattensdopp.

    :nya bilder:)

    Efter lite förfrågan här på SVG så bestämde jag mig för att min dvärgkjejsare skulle få ta sig ett sötvattensdopp. Doppet varade i 7 minuter och förhoppningsvis så kommer det att hjälpa till. Varför nu detta?

    Jo den har stått och kipat efter luft i ett hörn i akvariet hela dagen och efter råd från Lasse, Wiking och Greger (som alla är lite av uvar här på guiden) om att det förmodligen är gälparasiter så var tipset sötvattensdopp.

    Nu efter doppet så har den samma fortfarande samma beteénde men den verkar inte ha tagit skada av simturen i sötvattnet.

    Samma procedur ska nu upprepas i några dagar.

    Hoppas nu bara på att den kommer att klara sig.

    [ATTACH=CONFIG]96082[/ATTACH]

    Sötvattenssimmande saltvattensfisk.

  9. Hur mår patienten nu?

    Den sov inte på sin vanliga plats i revet i natt utan på botten vid en korall. Kipade inget efter luft när ljuset var släkt men har varit uppe lite vid utan efter att ljuset tändes. Ful som jag är fångade jag den på morgonen och lät den ta ett 6min dopp. Efter doppet var den vid ytan hela tiden men efter ca en timme så övergav den ytan för att bara simma upp ibland. Så kanske mår den lite bättre då den inte befinner sig på utan hela tiden.

  10. Det gick fram, som jag skrev har jag redan ökat syret i vattnet genom extrapump samt omriktning av pump för att öka cirkulationen på ytan och piska in syre. Tempen är ok så ingen ändring behövs. Detta ökar fiskens chans även om det är parasiter som är huvudproblemet. Att jag inte ser syreproblem i akvariet som ett generellt problem är pga att alla övriga fiskar mår bra.

    Verkar inte riktigt som det jag säger går fram så jag prövar igen. När man behandlar tecken på ohälsa så finns det två vägar, kasual och symtomatisk behandling. Kasual behandling innebär att man angriper orsaken till problemet, har en fisk parasiter så blir det ju naturligtvis i så fall frågan om att få bort parasiterna. För att hantera saken långsiktigt är det självklart viktigt att man löser det grundläggande problemet så att man får en verklig bot.

    Symtomatisk behandling innebär i stället att man ser vad det finns för problem/symtom och försöker lindra dem. Det står absolut inte i nån motsats till kasual behandling, tvärtom, för att stärka patienten och få den att klara behandlingen av det grundläggande problemet så är det viktigt att på alla sätt underlätta och lindra. Dessutom har symtomatisk behandling en klar fördel, skulle man ha tagit miste på den grundläggande orsaken så att behandlingen där inte gör nån nytta så kan man ändå underlätta genom att göra nåt åt symtomen så att det kanske kan komma ett tillfrisknande av egen kraft.

    Vad det är frågan om här är alltså en fisk som uppenbarligen har svårt att få tillräckligt med syre. Det är alltså problemet, syrebrist. Den grundläggande orsaken till det problemet kan troligen vara parasiter, jag säger inte annat, det är en mycket rimlig teori. Även om jag kanske inte ser det som att andra orsaker måste vara helt uteslutna så är det ändå en god ide att prova med parasitbekämpning, det är den kasuala behandlingen.

    Dock så är det likväl så att den där fisken uppenbart lider av syrebrist, strunt samma om inte andra fiskar har det problemet, den individen har det besvärligt på det sättet. För att få fisken att ta sig igenom detta och ge den kraft att läka efter en förhoppningsvis framgångsrik parasitbehandling är det viktigt att underlätta för den, alltså att göra en symtomatisk behandling. För en fisk som visar symtom på syrebrist blir det då frågan om att underlätta för den att få syre vilket man gör genom att se på möjligheter att höja syrehalten i vattnet. Vilket man gör genom att inte ha onödigt hög temperatur och genom luftning och omrörning i ytan.

    Det är alltså inte frågan om antingen eller utan både och, dels behandla orsaken till problemet och dels underlätta tillvaron i nuläget för att öka chansen till överlevnad med de problem som finns nu.

  11. Jag har ändrat 1 streamer samt stoppat dit en extra som riktas mot ytan så de piskar in mera syre i systemet och värmen har jag kollat 25 grader vilket den normalt ligger på. Syrebrist var första tanken men då bara en fisk drabbas känns det inte helt rätt. Men givetvis värt att testa.

  12. Jag håller helt med dig, man måste göra ett försök då ger man fisken en chans att överleva men det känns lite konstigt.

    Men jag är väldigt tacksam för era råd nu får den åtminstone en chans att få simma vidare i akvariet.

    Jag uppdaterar i morgon om läget.

    Som jag skrev tidigare så har jag aldrig testat sötvattensdopp. Men det bör naturligtvis vara som så att fisken absolut inte gillar detta, ej heller eventuella parasiter. Så vitsen med det hela bör ju vara att stressa parasiten/parasiterna så den/de släpper under doppet. Fisken i sig var ju redan stressad i karet och det blev naturligtvis snäppet värre med doppet. Det är ingen vetenskap vi håller på med, vem kan säga vad som är rätt eller fel? Har man en fisk som är sjuk och som är på väg att kasta in handduken så tycker jag att man bör försöka i alla fall.

    Hålls oss informerade om hur det går, här har vi alla en chans att lära oss något.

  13. Jag har en gigantisk ca 40 cm sarco, den ändrar färg från mörk till ljus. Ibland drar den ihop sig och fäller inte ut sina polyper för att sedan vara utfälld i månader. För en vecka sedan var den 10 cm och inga polyper nu är den fullt fylld och superståtlig. Så har den fungerat i flera år så jag tror inte att du behöver vara så orolig.

×
×
  • Skapa Ny...