Gå till innehåll

violla

Medlem
  • Antal inlägg

    7
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Har varit på biblioteket idag och lånat Daniel knops bok. Ska bli spännande läsning nu.
  2. Nu har jag läst och klurat och funderat.. men vet inte om jag är på rätt spår eller om jag är ute och cyklar... Hjälp mig lite att få rätsida. Ponera att jag har ett saltvattensakvarium på 330L + en sump på (ja hur stor då?) Då borde jag kunna ha en Skummarautomat Tunze 9005 (upp till 500L). Denna har ett flöde på 800L/H. Är det då detta mått på 800L/H som jag ska utgå ifrån då jag väljer returpumpen och UV-filter? DVS jag ska ha en returpump som klarar 800L/H och ett UV-filter som klara detsamma? Sen ska jag ha cirkulationspumpar i akvariumet som klarar 330L X (minst) 40? DVS minst 13200L/H?? Är cirkulationspump detsamma som Streamerpumpar? Osmos, är det någonting man kopplar in under akvariet vid sumpen, eller har man den stående varhelst man tar sitt vatten ifrån? Storleken på Osmos, är det enda då hur fort man vill ha påfyllnadsvattnet gjort? Måste det skapas en viss osmos hela tiden för att hela tiden fyllas på i akvariumet, eller fyller man på lite nu och då? Den här tekniska biten är inte så himla enkel... =) Sen det här med sumpen.. Blir inte klok på detta. Alla har olika. Kan någon förklara vattnets väg från ytavrinningsboxen tills det är tillbaka i akvariumet igen, renat, bubblat, kemikaliekollat, osmospåfyllt, luftbubblefångat, medicinerat och filtrerat på alla sätt det ska filtreras. (något jag har glömt??) Är det 3 fack som är det vanligaste eller? Många frågor i samma inlägg, men om någon kan svara på någon fråga, så får jag kanske tillslut svar på alla =)
  3. Precis.. Funderar på att ha det i en garderob och titta på det från andra sidan. Att försöka handla allt eftersom på blocket eller forum var precis vad jag hade tänkt, för jag har som sagt tid på mig. Kranvattnet vi har är från en egen brunn och det är bra vatten sånär som på järnhalten. Vet inte hur man gör där, om man kan filtrera bort det på något vis? men jag tror ändå att en osmos skulle vara bra. Vad är en Refraktometer? Låter väl klokt att ha kvitto på akvariumet att det är nytt, om det skulle hända någonting. Någon som har erfarenhet av att ställa akvarium på IKEA köksstommar? Håller det, hur mycket måste man förstärka?
  4. Hejsan. Tack för era svar.. Nu har jag lite att gå på. Naturligtvis ska jag bättra på kunskapen, det är ju det jag försöker göra här =) Men det är ganska svårt i denna havsdjungel av alla bra att ha grejer, så man vet inte riktigt vad man verkligen behöver och vad som är bra att ha. Kommer garanterat att komma med fler frågor framöver. Ska fortsätta följa forumet med stort intresse. Om man har ett inbyggnadsakvarium, måste man ha fläktar ovanför då, som transporterar bort all avdunstning, så man inte får vattenskador, eller hur brukar folk göra?
  5. 500-1000 liter är alldeles för stort för vårat hus, även efter vi byggt ut det. Absolut längsta jag kan ha är 130cm. Sen höjd och djup kan säkert vara mer än 50x55 men troligen inte mer än 60x60 Så om vi nu pratar ett generellt nybörjar saltvattensakvarium, med sump, där man vill KUNNA ha det mesta i akvariumet. Hur ser då check-listan ut. Vad behövs för att få de små liven att överleva? 1. Akvarium, med bänk/vägg/skåp. 2. Sump-akvarium under. 3...
  6. Hej. Mått där karet ska stå är för närvarande inte bestämt, (väggen är inte byggd ännu) (måtten är dom som var på sidan som säljer akvarium), jag har gärna ett högre om jag får tag i ett. Det kommer troligtvis att bli ett inbyggt akvarium där jag via rummet bakom kommer att sköta det mesta. sump är väl klokt vad jag har förstått, så det blir det nog. Vad jag ska ha i akvariumet, ja, jag borde väl börja med sånt som är enkelt, iom att jag inte har haft något saltvattensakvarium tidigare. Det är lätt att sitta och titta på bilder och peka, en sån, en sån och en sån. Men vad som är enkelt att få att överleva är svårt för mig att säga.. kom med förslag =) Vill gärna ha både koraller och fiskar, men om det är SPS, LPS eller Mjukisar är också svårt att säga, då jag inte vet vad som går att ha ihop och vad som klassas lätt att få att överleva. Om jag sen inser att jag är stjärnan på det här med saltvattensakvarium så blir det säkert inte bara ett, om jag känner mig själv rätt. Men det tar vi när jag fått min första korall och fisk att överleva =) Jag har inte tänkt att det ska vara just så pass att det fungerar, utan med möjlighet att utveckla. Kom gärna med en fingervisning åt vilket håll man bör luta sig när man är nybörjare, ang. koraller o fiskar osv. vilka är lämpliga att börja med och som går ihop.
  7. Hejsan. Jag är ny här på forumet. Jag har tidigare i flera år haft sötvattensakvarium, men nu är det dax för mitt första saltvattensakvarium. Det är dock ett tag bort innan jag kommer ha möjlighet att starta upp mitt akvarium, då vi ska bygga ut huset färdigt först. Men detta förhindrar inte att börja införskaffa allt som behövs till att starta. Så där är jag.. inköps-stadiet. Det blir bra att få sprida ut kostnaderna lite, fram tills vi byggt ut färdigt. Så nu tänkte jag att ni ska få hjälpa mig att skriva en check-lista på allt jag behöver handla fram till uppstarten. Funderar på ett akvarium antingen 275 l (100x50x55 cm) eller ett 360l (130x50x55 cm).
×
×
  • Skapa Ny...