Gå till innehåll

Torreador

Medlem
  • Antal inlägg

    131
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Ok, super!! Då gör jag så :-) Kommer ner till dig när det är dags!
  2. Hej på er För några år sedan hade jag ett saltvattensnano och det var igång i ca 1 år. Sedan fick jag problem och de få invånare jag hade dog, jag lät det bara vara igång med den levande sten och de få koraller jag hade. Vi flyttade och karet blev stående i ett hörn och där blev det liksom bortglömt i all flyttning, nya rutiner, sjukdom och allt. Låter säkert helt galet men jag hade 6 små kar igång just då (fast sötvatten) och mitt lilla salt-projekt föll ur min virriga skalle. Det torkade ut och har sedan stått där under de två år vi bott där. Nu flyttade vi igen och jag hittade mitt gamla kar och nu ska jag göra ett nytt försök. Kan man återanvända den levande sten som jag hade i karet som har torkat? Ska man rengöra den eller bara starta upp det, göra täta vattenbyten och låta det stå utan invånare tills man vet hur värderna är? Eller är det bara att kasta och köpa ny?
  3. Alexcarina: Ja, det var helt utan cirkulation och ljus i över en månad. Reuben: Åh, spännande :-) Hoppas jag hittar lite liv snart nu då :-D Krille: Underbart :-D Jag avvaktar läget lite och kollar så allt går bra och om det kommer upp något. Hör av mig annars :-) /Bondmoran
  4. Tjena Krille :-) Det som retar mig mest är att den som jag fick av dig dog. Den var superfin och hade brett ut sig över hela övre delen av en av stenarna. Dessutom lite kul att ingen visste exakt vad det var :-) Jag ska avvakta någon vecka och se om jag ser något tecken på liv någonstans där de andra suttit. Men annars kommer jag gärna neröver och ser vad du har :-) Du är en pärla! Tack! /Bondmoran
  5. Hej på er Jag startade upp mitt första saltvattenkar för ett år sedan, ett litet 20 liters som jag fick i present. Allt gick bra med det förutom några små missöden som berodde på min okunskap men överlag bra. MEN i december så hände allt på en gång, fisken som jag hade i dog, det blev världens alginvasion (bruna saker) sen brakade pumpen sönder och en lampa gick sönder samtidigt och allt var kaos här så jag hann inte ta hand om det. Den boxarräkan som var kvar dog kort därefter så då släckte jag även den blå lampan som var kvar och sedan fick det stå helt enkelt. Inte en bra lösning men så blev det tyvärr. I förra veckan kände jag att NU äntligen ska jag ta tag i det igen. Jag lagade pumpen, köpte en ny lampa och tände upp. Alla koraller hade dött utom en liten grön skiva som klängde sig kvar. Två sniglar (vet inte vad de heter, skalet är svart och gulrandigt, snigeln är avlång och har en svart snabel) levde också samt 200 (typ) små små vita stjöstjärnor. Även ett gäng pods (heter de så? pyttesmå räkor typ) simmade omkring. Jag gjorde rent karet från "bös" och gjorde ett 50% vattenbyte, körde igång pump och lampor och lät det stå några dagar, har nu satt i 2 små fiskar och en korall (lågväxande typ gräs, vet ej vad den heter). Två dagar sedan nu och både korall och fiskar mår väl. Nu till min fråga: Kan det finnas "fragment" av de gamla korallerna kvar så att de kan komma upp igen?? Jag hade flera skivor, ett kenyaträd, tre st xenia och två till varav en som var som illgrönt gräs och en som var okänd (inte ens Stig visste vad det var). Kan det börja leva i karet igen av saker som inte syns nu menar jag? /Bondmoran
  6. Mina överlevde inte ens en natt ihop, på morgonen var den ena bara smulor och den andra blev just frukost :-(
  7. DaTrucka: menar du att man kan lägga på superlim direkt på själva korallen? Och sedan snabbt ner i akvariet och sätta den på levande sten? Eller måste man ta upp levande stenen och sätta den i en hink först och limma där och sedan flytta över till karet när det torkat? Om man kan limma och sedan sätta fast den direkt i akvariet, där man vill ha den vore det ju strålande!!! Kan man även fästa på lodräta ytor då? Sätter det sig så bra?
  8. Jag köpte precis samma kar som du, också i december och också på Tassar och Morrhår :-) Tyvärr har jag inte kommit så långt med korallerna, det har kommit så mycket annat i vägen så jag har tyvärr bara tre koraller i mitt kar än så länge. Men till veckan ska jag åka ner till Stig och köpa lite nya :-) I mitt kar har jag 1 eremitkräfta, 2 turbosnäckor, 2 snäckor med snabel (vet inte vad de heter), 1 boxarräka (som härskar i karet... suck) och 1 fisk som jag inte alls minns vad den heter just nu. Den är hälften gul och hälften rosa. Fick den i present av en vän och den får bo kvar trots att den egentligen ska ha större kar. Men den verkar trivas och må bra. Har testat ett par sexyshrimp men de blev uppätna av boxarräkan :-( Testade en liten gul goby också men den fick inte äta för den andra fisken så den dog. Så det får vara bra med de invånare jag har, nu är det koraller som gäller :-) (jag valde att inte ta clownerna från tassar, sparar dem tills jag kan skaffa ett större kar)
  9. Att det är räkan som tagit dem är jag dock rätt säker på... jag släppte i dem i går kväll och i morse satt han och mumsade på det som var kvar av den ena. Han är rejält aggresiv och anfaller även mina fingrar om jag stoppar dem i karet... Sniglarna och eremitkräftan är han på så fort han får chansen. Även fiskar som kommer i närheten. Kanske han har för lite plats helt enkelt?
  10. En bild jag tog på dem i går kväll med mördaren i bakgrunden...
  11. I går var jag och köpte 2 st sexy shrimp till mitt 20 liters nanokar (och en söt liten gobiodon okinawae). I morse när jag vaknade hade min boxarräka (stenopus scutellatus) tagit båda två :-( Är de små mördarmaskiner? Kan jag ha andra djur i karet över huvudtaget? Och vad i så fall? Jag har en eremitkräfta i karet också och det går bra. Boxarn ger sig på honom också i bland men han kryper in och gömmer sig och har klarat sig än så länge. Min turbosnäcka dog och jag vet inte om det kan ha varit eremiten eller boxarn som dödade den. Sedan testade jag 3 fiskar, två histrio och en "blenny" (tror jag de kallas), de dog alla tre samma natt - kan det ha varit boxarräkan även den gången? Vad har ni för erfarenheter av boxarräkor?
  12. Nu blir jag besviken:-( Det var Mats (har jag för mig att han heter) som hjälpte mig och han vet mycket väl vilket kar jag har för vi pratade om det flera gånger under tiden jag var där.
  13. Det var en turbosnäcka, den låg nog död i två tre dagar innan jag märkte det.
  14. Jag kollar tempen varje dag men visst kan den tillfälligt gått upp utan att jag märkt det. Ska åka ner till stig o höra vad han har o vad han tycker.
  15. Hm, en sak till... För ett tag sedan hade jag en strumpa med aktivt kol hängande i karet för en snigel hade dött och jag misstänkte förgiftning av vattnet då alla mina tre fiskar dog samma natt. Men för 3 veckor sedan tog jag bort kolstrumpan. Men är det kanske bra att ha en sådan i karet alltid?
  16. Okej, då gör jag så! Jag ska göra ett vattenbyte på 5 liter i morgon och försöka få bort så mycket jag kan av algerna manuellt. Sedan gör jag 5 liter i veckan, allt på en gång istället för 1 liter om dagen så får vi se om det ger med sig. TACK för er hjälp! Ni är amazing <3
  17. Synd, jag hann googla på sjöhare och de såg allt bra coola ut ;-) Men tack för tipset, då blir det ingen sådan. Jag ska försöka suga bort så mycket alger jag kan utan att suga in några andra små invånare. Vattenbyte gör jag varje dag, 1 liter. Fyller på med dunstat vatten också, brukar vara 4-5 dl varje dag så 1,5 liter nytt vatten kommer ju i varje dag. Jag slarvar inte. Nu har jag 1 eremit, 2 turbosnäckor och 2 snäckor med snabel (vet inte ens vad de äter...). Men jag testar fosfatremovern då och hoppas att det hjäper. Jag läste någonstans att det funkar lika bra med vodka.... ????
  18. Nu behöver jag hjälp! Jag har ett 20 liters aquael där det bor 1 boxarräka, 1 eremitkräfta och två sniglar med snabel som jag inte vet vad de heter. (samt 2 kg levande sten). Jag reste bort en vecka och lämnade karet till dottern. Hon matade ingenting under veckan men fortsatte med samma vattenbyten som jag gör, 1 liter om dagen plus fylla på det som dunstar (ca 5 dl om dagen, det låter mycket men så är det). När jag kom hem såg karet ut så här: Helt fullt med brungröna alger överalllt. jag har försökt att plocka bort lite för hand men det är svårt tycker jag. Kanske om jag kan suga upp men då blir det ett 50% vattenbyte minst eftersom det är så lite vatten i karet. Jag vet inte om de lossnar om man suger heller? Idag var jag i zooaffären och köpte lite nya invånare, en gobiodon okinawae, två st sexyshrimp och två st turbosnäckor. (det följde med 2 st clowner när jag köpte karet i december men jag vill inte ha clowner i ett så litet kar så jag bytte mot dessa tre i stället). Då bad jag om råd med algerna och köpte sedan den han rekommenderade. En flaska med NO3:PO4-X Biological nitrate and phosphate reducer från Red Sea. När jag kom hem läste jag lite mer på paketen och gjorde sedan ett vattentest. Både Nitrat och Phosfat ligger på 0,0!!!! (KH 7,8 PH 8,1 och salt 0,025. Temp 26,5 grader.) Behöver jag verkligen en phosfatremover då?? Eller vad är det som gör att algerna exploderat så? Och vad ska jag göra?
  19. Vi har lite olika åsikt jag och min dotter. Det märkte vi när vi kollade på bilderna. Min dotter minns den som svart med sandfärgade fläckar och jag minns den som svart med gula ränder.... Skumt!! Men så hittade vi några bilder på muränor som liksom var både fläckiga och randiga, kanske därför vi tänker på den på olika vis. Bland annat den här: Det känns inte som om vi hittat riktigt rätt men något åt detta hållet. Den vi såg var ganska smal, inte tjock som en del muränor. Denna var lång och smal med ganska litet huvud. Ordentligt platt svans, men det har väl de flesta antar jag. Det kanske är helt omöjligt att hitta rätt på vår vaga beskrivning och det är ju inte viktigt heller, jag blev bara nyfiken.
  20. Det kan vara den, men kan de gula fälten variera i storlek? Jag har för mig att den muränan vi såg hade bredare gula ränder än denna.
  21. Hej på er Jag och ungarna var på Kap Verde förra veckan och då snorklade vi en bit utanför stranden där det var massa stenar. Där hittade vi en otroligt vacker muräna. Den var ca 50-60 cm lång och svart/gul randig. Jag har försökt googla lite men jag har inte hittat något. Någon som har någon ide om vad det kan vara? (vill ni se bilder från Kap Verde och ön Sal så kan ni se det på bloggen, men det är inga undervattensbilder, hade ingen sådan kamera med mig tyvärr).
  22. Belysningen har jag timer på, vatten har jag visat hur han byter 1 liter per dag och fyller på osmos på det som dunstat. Annars ska det väl sköta sig själv hoppas jag. Termometern får han hålla koll på också för säkerhets skull. Jag ger han 1 liten pellets att lägga i varannan dag så borde det vara ok.
×
×
  • Skapa Ny...