Gå till innehåll

Crugge

Medlem
  • Antal inlägg

    17
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Christian
  • Stad
    Sundbyberg
  • Akvarievolym
    kub på gång!

Crugge's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. bumpar tråden lite, undrade om nån hade testat detta kit? nästan halva priset mot rapidled, nån som har koll på skillnaden mellan bridgelux vs cree ?
  2. har sån här "underlags" matta under, inte frigolit. Temporär löste det genom att ta en gammal ikeahylla å tryckte upp mitten lite, så nu är skivan helt i lod, finns plats för att sätta in en extra regel där under så får ta å köpa en. Tack för infon!
  3. Visste inte riktigt vart jag skulle fråga någonstans så de fick bli här, har precis köpt och fyllt ett 96 liters kar hemma, med allt i är det ca 75-80 liter vatten, 9 kg sten å lite sand osv. så allt som allt bör det väga 90-100 kg gissar jag på, Nu är det så att akvariumet står på en hemmasnickrad bänk, ej specifikt byggd för akvarium men den är rätt så massiv, tjejen å jag satt samtidigt så den bör klara 150kg åtminstonde, ser ut å klara det dubbla så. När vi nu fyllde akvariumet kan man se en väldigt lätt svikt i mitten av bänken, får in ett dubbelvikt papper ungefär så gissar på 1 mm svikt. Akvariumet har en "plastram" den står i som medföljde plus en 5mm sån här matta under. Bör jag förstärka mitten med en extra pelare eller klarar akvariumet 1mm svikt i mitten? Tackar på förhand!
  4. Nja, ska man ha likvärdigt som i det karet på ett 500liters blire väll 768/3 = 256w Och med uppsättningen jag har blire 180w led å 108w t5, känns som en bra start tills man fått igång allting, så kan man kanske beställa ett extra kit leds senare. 360w leds känns lite overkill, eller?
  5. Är just nu i planeringsfasen för 500liters, så har inget ljus för tillfället, men planerar på kanske x w led och ett par lysrör, därför ja håller på att kolla på alternativen som finns. gillar inte de här MH lamporna, allelles för varmt å omodernt gillar leds, blir lite mer slimmad design när man slipper ha en 50cm's låda ovanför akvariumet som drar en massa ström å gör lägenheten varm måste säga att nedersta bilden av dem du postade såg riktigt bra ut. antar att förkortningarna är CW = coldwhite, NW= neutral white , rb = royal blue? är det watt antal som är angivet hoppas jag? inte antal leds? Hur stort är akvariumet på bilden? så om man nu kör leds, skulle ca 60 leds -> ca 180watt led, och kanske 2 st 54w lysrör räcka för ett kar med halvmycke koraller? åtminstonde till en början så kanske man kan utöka i framtiden när karet blir mer befolkat?
  6. Har kollat runt på lite sidor och här på forumet, får intrycket av att man borde köra ungefär 60/40 kallvita/royalblue ? men tittar man på tex http://reefledlights.com så anser dem att man ska köra större delen royalblue, inte vita, vad är rätt?
  7. Hejsan, hade ett par frågor angående power leds som finns tillgängliga. Hade ju först planer efter att ha tittat runt på forumet att köpa Såna här små CREE leds, dvs dem små härifrån http://www.rapidled.com/servlet/the-LEDs-cln-White-LEDs/Categories För att sedan montera x antal royal blue och vita leds på en kylfläns med tillhörande drivare, kostnaden beräknade jag ligga runtomkring 2000-2500kr för runt 50 leds(vilket blir 150watt) Såg sedan dessa power led paneler http://stores.ebay.com/acrc/category3018047018-/_i.html?_fsub=3018047018&_sid=167758548&_trksid=p4634.c0.m322 Där man verkar få betydligt mer watt för pengarna. Frågan är, är dessa leds på något sätt sämre än dem leds'en från CREE ? och monteras dem på liknande sätt? dvs på kylfläns? tex kostar ju en 20w royal blue ca 120 spänn, medans det kostar dubbla för samma watt med cree leds. Någon har tid/lust att förklara skillnaden mellan dessa led sorter?
  8. Vissa säger en sak, andra säger en annan, blir nog en skiva under på planerade iallafall, det känns bättre åtminstonde
  9. läste runt lite, verkar som det är korrekt att ramakvarium inte ska ha nån skiva, ser man ju lätt på aliminiumställningar, Tror det har med att göra att bottenglaset inte har speciellt mycket tryck emot sig, större delen av trycket i tex ett längre akvarium är över långsidorna. ställbara fötter på ett alu akvarium på bänk bör ju vara en nödvändighet isåfall, eftersom man inte har någon frigolit som jämnar ut den.
  10. samma sak händer ju för övrigt med aluminumramen kring akvariumet, den sjunker ju ner i frigoliten, men glaset blir nån m.m. ovanför så båda har lika mycket stöd underifrån, genom att inte ha något underlag så kommer ju yttersidorna, dvs ramen, tryckas in i akvariumet. minsta lilla gruskorn under akvariumet komme ju också tryckas in i akvarieglaset, vilket ger en punktbelastning utanifrån, med frigolit så åker den ju in i frigoliten istället.
  11. nja, säg även om bänken är rak när man kollar med vattenpass, när 500 liter, dvs ca 500 kg läggs på, så till exempel hemma hos mig där det är parkett, så viker sig golvet lite, vilket resulterar i att akvariumet lutar lite åt något håll, detta borde ju göra att vattnet "trycker" mer åt det hållet, dvs tänk dig att du lutar ett akvarium 45 grader, större delen av "tyngden" kommer ju ligga på den glaskivan som är nedåt, samma sak bör ju då hända om akvariumet lutar 1 eller 2 grader, bara i mindre skala, genom att att ha en bit frigolit under låter du ju vattnets tyngd, mha tyngdlagen, dvs gravitationen. så att akvariumet blir rakt. Tjejen har ett ramakvarium hemma som står på 1 cm frigolit, kan säga att den bänken inte e rak för 5 öre, men akvariumet står rakt pga frigoliten. man kan ju inte mäta bänken när ingen vikt står på den, det är ju bara ett riktmärke. eller har jag fel kanske? säger ju inte att all vikt ligger på 1 skiva då akvariumet lutar lite, men betydligt mer än på motsatt sida.
  12. Väldigt viktigt isåfall att bänken är 100% rak, räcker ju med att akvariumet lutar nån m.m. frammåt så har du i princip allt tryck mot 1 ruta, blir många newton
  13. Hade själv ett ca 250 liters som sprack för några år sedan, men då antagligen pga för svagt glas, hade 6 m.m. planerar ett nytt kar i nästan samma storlek som ditt, skulle va bra å veta vad som hände med ditt för att unvika ytterligare olyckor, blir nog 12 m.m. den här gången
  14. Bör man inte ha åtminstonde 1 cm frigolit med så tungt kar? då fixar ju tyngdkraften så karet står rakt, och om nån liten sten osv ligger under pressas den ju in i frigoliten, och sätter ingen press på glaset. krävs ju heller inte många m.m. "böj" på bänken för att glaset ska utsättas för mycket tryck i mitten. är nog knappt märkbart på bänken skulle jag tro.
  15. Ok, tack för tipsen. kände ju att då jag går elektro bör man ju kunna sätta ihop en ljusramp åtminstonde tänkte mest på hur mycke belysning man behöver om man använder sig av led, till ett 140x60x60 akvarium bör man ju ha motsvarande 2 st 150 watts mh om man vill ha mycket koraller om jag förstått rätt. Så om man då ska använda sig av led, vilket verkar dels billigare i längden, plus att det inte ger samma värmeutveckling ner i karet, bör jag då ha nästan dubbelt så många chip som jag föreslog? :/ tänkte börja med att köpa ca 50 st leds, sen komplettera med 2 lysrör, såg på akvarielagret tror ja de va att dem hade lysrörs hållare man kan sätta in i "lådan" ja tänkt bygga som ska vara över akvariet, alt. har ja en gammal lysrörs arm ja kan plocka delar ifrån. Ja räknade lite och priset på ledsen ja tänkt köpa plus drivdon borde ligga på ca 2100 kr, skulle man köpa en färdig ramp får man betala det dubbla, dvs man kan få ut dubbla ljuset för den pengen man får lägga på en färdig ramp, känns inte riktigt rätt
×
×
  • Skapa Ny...