Gå till innehåll

rasmus_agren

Medlem
  • Antal inlägg

    29
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Nej, det är just det jag är rädd för. Videon jag länkade var lite väl mycket, det varken vill eller tror jag går att uppnå i min tank. Men det vore väldigt trist om man specialbyggde och la ut en hel del pengar och så ser det ut som vanligt. Jag kommer ha mycket sten som sticker upp ur vattnet och jag vill ändå att det skall ”forsa” över dem. För saltvatten så finns det en sån tydlig poäng med bra flöde, för mig är det mest det estetiska och att de passar fiskarna jag planerar att ha. Du har ingen byggtråd?
  2. Va kul, det ser ju väldigt likt ut! Tycker du det funkar bra, så man faktiskt får ”unidirectional” flöde, eller hade man lika gärna kunnat sätta pumparna i tanken?
  3. Det är alltså något liknande detta jag är ute efter.
  4. Gyre verkade ju bra, om än väldigt dyr. Jag behöver egentligen inte något ”snyggt” flöde för det ska ändå igenom ett galler. Det jag inte riktigt förstått är om de pumparna ni använder för cirkulation är väldigt högt flöde och lågt tryck. Om det inte vore för att de är högljudda och genererar mycket värme så tror jag att en enkel dammpump funkat för mina behov.
  5. Hittade vad ATO var. Låter ju smidigt, men det är skönt med en sump ändå tycker jag. Billigare också. Sötvatten har inte problemet att salthalten måste vara konstant heller, så om jag har 100 liter i sumpen kan det stå tills den är tom. Hade jag iofs kunnat även om jag använde en ATO..
  6. Skall tilläggas att jag kommer borra tanken och ha sump, främst för att det kommer vara en öppen tank och avdunstningen kommer vara enorm. Jag vet inte om jag vågar ha en pump kopplad direkt till avrinning i botten (alltså utan något stigarrör) om något skiter sig, men om det går att lösa på ett bra sätt så vore det också väldigt önskvärt för då kan jag slippa dubbelbotten.
  7. Hej! Jag gillar egentligen mitt vatten sött, men tänkte att detta är något ni borde ha bättre koll på. Jag håller på och skissar på ett forsbiotopakvarium, där jag vill ha väldigt starkt flöde i samma riktning. Jag lutar åt en lösning med dubbelbotten där vattnet sugs ner i ett galler på ena sidan, transporteras under botten och kommer upp i ett galler på andra sidan. Tanken kommer bli 150x60x30 och jag siktar på ett flöde kring 20000 l/h. Tanken är alltså att kunna ha mycket starkt flöde utan någon hård stråle eller synlig teknik. Jag letar nu efter en lämplig pump för detta. Pumpen skall alltså gömmas i dubbelbotten, och jag har ca 10 på höjden att använda. Det går att justera, men jag vill ha en så liten pump som möjligt för att kunna hålla tanken låg och inte behöva gå upp i glastjocklek. Det kommer bli ett visst tryckfall eftersom vattnet skall sugas ner och tryckas upp genom galler. Tacksam för all hjälp, både vad gäller modeller och vilken typ av pump som vore lämplig!
  8. Hej, Jag köpte ett gäng LEDs och två Maxwellen drivers från aquastyleonline.net för ett tag sedan. Jag lödde ihop lamporna, testade alltihop och det funkade fint. Sen när jag skulle sätta upp det hela över karet så fräste det till om den ena drivern, den dog, det luktade bränt och den läckte några droppar av en vätska som luktade väldigt bränt (något som smält i den antagligen). Jag är säker på att jag kopplade enligt schema, och om jag byter ut den mot den andra drivern så funkar den slingan fortfarande. Så, vad kan ha hänt? Det enda jag kan tänka mig är om potentiometern som används för att dimma kortslöts genom att hamna mot kylflänsen. Men ska det verkligen bli såhär då? Jag antog att det bara är en svag styrström som går genom potentiometern. Eller är det hela alltet? Sen blir jag lite orolig av att den gick sönder så spektakulärt. Borde det inte bara gått en säkring isf? Tack!
  9. Silikonslang verkar vara orimligt dyrt efter vad jag sett. Alla verkar vara överens om att pvc-slang hårdnar med tiden eftersom de läcker mjukgörare. Då är frågan dels om det är skadligt för djuren och dels om det finns risk att de spricker efter att de hårdnat. Eller är det att vara onödigt orolig?
  10. Jag har tidigare haft limmade PVC-rör mellan karet och sumpen men i mitt nya bygge kommer sumpen sitta lite illa till. Så det hade lett till många rörböjar och kopplingar och sånt. Så nu undrar jag om man inte helt enkelt kan använda en böjlig slang istället. Jag har aldrig sett någon göra det, men det borde väl vara smidigare? Eller blir det svårt att få tätt?
  11. Då får jag borra upp hålet större isf, och det slipper jag helst.
  12. Tack för hjälpen alla. Karet är borrat, ja. De håller på att sätta ihop det så jag hoppas få det nu i dagarna.
  13. Puh! Då finns det andra alternativ iaf. Tack så mycket!
  14. Det låter lovande! Men 25+5+5 är obehagligt nära 34mm. Eller finns det en del utan gummipackning också?
  15. Jag var lite otydlig märkte jag. Jag har varken kar eller genomföring än. Jag antog att 32 var en standard eftersom jag såg det på ett par olika ställen. Men om det finns andra storlekar också så vore det det bästa!
  16. Hej, Jag har beställt ett akvarium av en glasmästare och beställde då 34 mm hål (vilket jag i mitt dumma huvud var 100% säker på att det skulle vara). Men nu kollar jag på aquaristic.net och ser att det skulle vara 32 mm för 25 mm rör. Funkar det ändå tror ni? Vad har jag för alternativ annars? Tack!
  17. Det var lite så jag tänkte, men sen såg jag att folk la upp här med så himla höga priser. Sen om de blir sålda förstås.. Det som är lite olyckligt för mig är att jag vet att såna mått som det stora är eftertraktade bland aquascapingfolk (vilket är vad jag håller på med), men det är ovanligt att de vill ha borrade kar. Jag lägger upp dem för 1500 för det stora resp. 1000 för en liten (eller 1500 för båda). Så får jag hålla tummarna Tack!
  18. Ok, tror du det gäller även för specialbeställda kar (alltså inte standardstorlekar/-tillverkare)? Jag har för mig att det stora karet kostade 4000 och de två små kostade 3200 begagnade.
  19. Hej! Jag står i valet och kvalet mellan att ställa undan mina oanvända akvarium eller sälja av dem på blocket. Problemet är att jag inte har någon aning vad man ska begära. Det ena är ett borrat 100x60x40 helglas och sen har jag två 60x50x60 helglas kuber (tja, nästan kuber ). Alla är gjorda av Majornas glasmästeri. Vad tror ni är lagom? Jättefint skick på alla karen. Hellre lite för mycket och att de inte blir sålda, det är ingen stress med att bli av med dom. Tack!
  20. Tack tack! Jag inser så klart att en skiva är mindre effektiv än en kylfläns, men jag hade varit väldigt intresserad på om man hade kunnat räkna ut om det kanske räcker ändå. Om jag har har 200 W installerad effekt, vilket nog låter rimligt, hur mycket av det blir då värme? Jag har läst att LEDs har ~90% effektivitet. Då blir det 20 W att kyla bort, vilket låter rätt doable på 2 kvadratmeter. Jag har kikat på såna där "rätbrädor", eller vad de nu heter, men jag undrar om man verkligen får bättre värmeöverföring med dom. Å ena sidan går all luften förbi ytan, å andra sidan så kommer man försöka kyla med uppvärmd luft. Sen bör ju flödet bli betydligt mindre pga tryckfallet i röret också. Föreställer mig att ett större och mer turbulent luftflöde kan ha en minst lika stor effekt. Men jag kan ha väldigt fel här..
  21. Jag tror frakten var rätt human även från Tyskland, men först måste jag veta att det funkar. Finns det någon här som använt "okonventionella" kylflänsar?
  22. Jag har snokat upp den här sidan http://www.metall-kunststoffhandel.de/shop/aluminium-blech-einseitig-folie-p-2087_1000_1000.html?osCsid=cfc074afde4738430546f462515d7ceb. Där kostar en kvadratmeter 3mm tjock aluminiumplåt 62 euro, vilket jag tycker känns alldeles lagom
  23. Hej, Min fråga rör egentligen terrarium, men eftersom det främst är saltvattensfolk som pysslar med LEDs så testar jag här. Jag skall bygga ett stort terrarium (basytan blir nog 200x100 cm) och kikar på LED-belysning. Ljusmängden som kommer krävas blir betydligt lägre än vad ni har, dels för att det inte är vatten i och dels för att växterna inte är alls lika ljuskrävande. Jag vet inte alls hur många LEDs jag kommer behöva, men säg att det skall motsvara 400 W T5. Min fråga är om kylning till detta. LEDsen kommer sitta jämt fördelade i taket, så de kommer inte behöva sitta alltför nära varandra. Att köpa vanliga kylflänsar funkar inte eftersom det är 2 kvadratmeter som skall täckas. Tror ni att det kanske räcker med bara en aluminiumskiva och passiv kylning? Alternativt montera ett par fläktar ovanför? Det senare lockar inte så mycket eftersom det blir dyrt om fläktarna dör och jag inte dimensionerat det hela efter det. Går det att uppskatta hur mycket en aluminiumplatta kan kyla bort per kvadratmeter? Tack!
×
×
  • Skapa Ny...