Gå till innehåll

Feadog

Medlem
  • Antal inlägg

    4
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Feadog
  • Stad
    Uppsala
  • Akvarievolym
    0

Feadog's prestationer

Första dyket

Första dyket (1/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra
  • Inkörd

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Tack för tipset. Jag läste igenom tråden och det var inspirerande. Jag måste bara se till att skaffa mig alla nödvändiga baskunskaper först. Jag vet t.ex. inte riktigt hur det funkar med ytavrinningen osv. Trodde att vattennivån i sumpdelen skulle vara samma som i resten av karet. Ska ta och låna den där boken på bibblan som alla rekommenderar i olika trådar.
  2. Ok. Tack igen för ett bra svar. Jag får nog helt enkelt kolla runt lite efter att jag har läst på och bestämma mig för vad jag vill ha för utrustning och hur mycket handarbete jag känner att jag kan och vill göra med karet. Därefter får jag väl anpassa invånarna efter hårdvaran. Det kanske är bättre att ha en vanlig skummare i karet och kanske bara köra ner nån skiva med färgat glas eller plast för att skärma av om det blir fult. Får undersöka möjligheterna att sätta in ett par T5-lysrör i den befintliga rampen, annars får jag väl helt enkelt strunta i koraller, men det vore ju lite tråkigt.
  3. Tack så mycket för ett bra svar. Ok, jag skippar inner/ytterfilter då och kör bara cirkulationspumpar och en massa levande sten. Ang. ljuset så tänkte jag försöka klara mig med den befintliga rampen om det går. Går det inte att bara byta ut de 19 watts T8-rören som sitter i rampen nu mot två andra T8 med starkare watt-tal? Annars får jag väl föröka bygga in några T5-rör, men det vore skönt att ha så lite meck som möjligt. Hur mycket plats kan en påhängsskummare behöva då? Det finns lite utrymme inne i rampen, kanske 5-7 cm i höjd ovanför vattenytan i akvariets bakre kant. Min tanke är att försöka klara mig med följande utrustning och utan att behöva modifiera karet alls: - Cirkulationspump/pumpar (streamers då, är det lagom att ha en cirkulation på ca. 30-40 ggr eller 3000-4000 liter i timmen?) - Skummare (helst nån man hänger på så jag slipper fippla med att bygga in en sump) - Kanske en osmo - Ett saltvattenskitt från Red Sea (sånt med salt, vattentester och det mesta andra man behöver för ca. 1000:-) - Ca. 15-20 kg levande sten samt levande sand. - Invånare får bli några enkla koraller, ett par mindre clownfiskar, kanske nån frökenfisk och ett par gobi samt räkor o.dyl. Som sagt ska jag naturligtvis läsa på mycket mer innan jag skrider till verket och avgör exakt vad jag ska köpa. Men hur låter det som en initial plan?
  4. Hej.Jag och min flickvän funderar på att uppgradera till ett större sötvattenskar och då kommer vi få en 112-litersburk över. Funderar nu på att konvertera det till saltvatten och har lite funderingar kring detta. Vi ämnar läsa på ordentligt i böcker i förväg eftersom vi båda är helt gröna inom saltvatten, men jag har ändå lite små frågor om en tänkbar setup som vore bra att få besvarade redan nu. Karet vi har är ett vanligt glaskar med heltäckande ramp och två innerfilter som vi kör nu till sötvattnet. Vi ska köra ganska enkelt saltvatten, inga särskilt krävande koraller och sådant utan bara lättskötta koraller och tåliga fiskar. Min initiala tanke var att bara fixa in lite starkare T8-lysrör, köpa starka cirkulationspumpar, en skummare och kanske ett ytterfilter. Går det att konvertera till saltvatten utan att ha en sump? Vet inte hur det skulle gå till att fixa in en sådan i karet. Men var kan man ha proteinskummare och sådant om man inte har en sump? Vet inte exakt hur stora de är, men det finns ju inte jättemycket plats under locket. Kan man placera en skummare i ett ytterfilter? Vad skulle ni säga är den bästa lösningen för att få i den tekniken man behöver i ett naket glaskar? Mvh
×
×
  • Skapa Ny...