Gå till innehåll

LisaO

Medlem
  • Antal inlägg

    7
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Lisa
  • Stad
    Helsingborg
  • Akvarievolym
    240

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

LisaO's prestationer

Landkrabba

Landkrabba (2/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra
  • Inkörd

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Vad är detta för små vita saker? De är inte mer än ett par mm stora, och de små vita fläckarna är ännu mindre varianter. Jag har kanske hundratals i akvariet, och de verkar flytta på sig lite då och då.
  2. Jag instämmer. Det är ungefär så jag har resonerat. 1000 kr om året är ofta lättare att leva med än 3000 kr nu och inget sedan. Och jag vill ju verkligen inte gå miste om den här upplevelsen, det brukar finnas anledningar till att man faktiskt börjar, även om det är försiktigt och hankar sig fram. Dessutom hade jag inte vågat ge mig i kast med att lödda LED.Jag gjorde en hastig beräkning innan jag började och kom fram till 15000 kr minimum för att komma igång med allt, om kar och bänk köptes begagnat. Så kostnaden är jag beredd på, men jag vill gärna minska ned den och fördela den över tid. Just belysningen är dock en av de större kostnaderna, och verkar dessutom vara svårare att få rätt.
  3. Okey, tack för tipsen båda två! Jag trodde HE/HO enbart gällde rören och inte ramperna, och då hade det varit rätt praktiskt med de där lysrörsrännorna. Jag läste genom ljus-forumet här, igen. Och stötte på en shop som hade den här: http://www.aquapro2000.de/en/Lighting-Aquarium/T5-Fluorescent-Lighting/Aqua-Light-T5/Aqua-Light-QUAD-T5-4x54Watt4xblue-LED::9698.html är det lämpligt? För priset känns helt ok. Annars får jag hålla ut tills det dyker upp en begagnad. Det mesta tenderar tyvärr att falla tillbaka på ekonomin. LED hade känts bra, men kostar så väldigt mycket mer..
  4. Ah, jag förstår. Då blir det två mindre doppvärmare på 25 grader, det är rätt lagom och det verkar akvariet hålla av sig självt just nu. Jag hoppas verkligen fläktar räcker till sommaren, jag har tittat lite på kylare och som du skriver så är det en rejäl kostnad. Belysningen kommer bli ett hemmabygge. Jag lutar åt sex sådana här: http://www.xcen.se/lysrorsrannor/lysrorsranna-u122x-128 De kan jag praktiskt koppla ihop själv också. Alternativet är tre "Glo-mat T8 2x40w ", men det är ungefär samma summa.
  5. Då hade det blivit så pass mycket pengar på en gång att jag aldrig kommit igång. Jag tar hellre några kg sten i månaden och väntar ett halvår med att köpa djur än att aldrig komma igång alls. Möjligen att jag skulle köpa någon mycket tålig fisk bara för att ha något som rör på sig. Men är det inte så att om man tillsätter en mindre mängd sten så blir omstarten kortare, mildare och värdena stabiliseras snabbare? 25 grader med belysning, en pump och en skorsten som är i full gång. Mycket varmare än så kommer det nog inte bli vintertid. Jag kontrollerar temperaturen regelbundet för att se om den varierar något, men har legat stabilt mellan 24.2 och 24.9 sedan i fredags. En större risk tror jag är om jag inte är hemma någon dag när det är -10 ute och jag inte eldar, då sjunker innetemperaturen snabbt till bara +15. Men en doppvärmare satt på typ 23-24 grader bör klara av det bra, eller? Värre är nog sommartid i så fall. Eventuellt måste jag kanske investera i en kylare då, men förhoppningsvis inte.
  6. Tackar tackar! En bubletip anemon? Det låter definitivt trevligt! Hoppas den överlever, jag ser att den kan vara lite känslig i ett nytt akvarium.
  7. Hej! Jag har nu också lyckats fastna för det här med saltvattensakvarium. Egentligen har jag fastnat för åtminstone ett par år sedan, men det är först nu jag faktiskt gör något åt det. Min första plan var att köpa ett färdigt paket, JAD 58l, och ha på köksbänken. Men det visade sig bli några cm för högt och förmodligen opraktiskt så det gav jag upp direkt. Så bara för att gå åt andra hållet så blev det ett 240l akvarie i andra ändan av köket med god sikt från vardagsrummet. Det står mot en skorsten som används, men med 10 cm luftspalt så det blir inte för varmt, 25 grader när jag eldar på ordentligt. Saltvatten är som alla vet väldigt dyrt, så jag tänkte ta det väldigt lugnt och försiktigt och hålla ned den stora kostnaden inledningsvis. 800kr för kar med bänk var billigt, det var samma summa som min 25 kg salt kostade. Till det har jag även lagt lite pengar för en intern skummare och en rejäl pump som snart ska bli tre. Jag skulle starta lugnt, så i lördags blev det 2,7 kg levande sten och det kommer långsamt ökas på till en lagom mängd på sisådär 30-40 kg. Belysning just nu är inte mer än ett par rejäla varmvita halogenlampor precis där jag har den levande stenen, det kommer sedan utökas med någon pendelarmatur. Det som är riktigt kul är att redan efter ett par dagar se några maskar och åtminstone tre olika koraller som växer på den lilla mängd sten jag har. Det ska bli mycket spännande att se hur det utvecklas.
×
×
  • Skapa Ny...