Gå till innehåll

MissEllie85

Medlem
  • Antal inlägg

    27
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Andrea
  • Stad
    Norrtälje
  • Antal år inom saltvatten
    2012
  • Akvarievolym
    Endast Saltvatten RSM 130
  • Antal år inom sötvatten
    4 år

MissEllie85's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Vet du om Dvärgkejsare är fenbitare? För det går en liten sådan i karet också. Tänkte sätta mig ikväll och lysa med ficklampa när det släcks, kanske får jag se förövaren.
  2. Jag har aldrig sett någon krabba, men det betyder ju inte att där inte finns någon. Vi doppade all sten i sötvatten innan den åkte ner i karet, och kollade igenom den mkt noga. Jag hittade 3 st fireworms, en massa sjöstjärnor och något som såg ut som gråsuggor den gången. Finns det något knep för att se eller hitta en krabba?
  3. Ahhh, jag blir galen! Nu har den största Bangaiien blivit av med halva stjärtfenan. Den är ett "clean cut" inga fransar eller svamp. Troligen är det ju då någon som fenbiter. Jag har sett Clownerna göra utfall mot Bangaiierna, men detta trodde jag inte! Hur ska jag göra, vi har bara ett saltkar och att sätta upp ett karantänskar är inget alternativ. Vad ska jag hitta på åt dem, för det känns hemskt att låta dem gå kvar i karet som det är nu?
  4. 30 l vattenbyte är gjort, nitriten nere på noll, så möjligen var det första testet missvisande. Nu matar jag upp dem, de får extra vitaminer och vitlök på maten. Den mest skruttiga fisken börjar se och verkar må mycket bättre. Tack för alla hjälpsamma svar!
  5. Ja, de kanske inte fått i sig så mycket käk, nu äter de fryst med god aptit och plockar även i sig granulat ibland. Igår bad jag en bekant att ta med sig de vattentester hon hade hemma hit till mitt akvarium. PH låg på 8,5, ca 2 timmar innan belysningen släcks. KH låg mellan 12 och 13 vilket är för högt, men jag antar att det är för att jag inte använder osmosvatten utan kranvatten. Nitrittestet låg på 0,5, också det för högt. Men det är bara Bangaiierna som visar obehag, de andra fiskarna och det levande, särskilt räkorna mår prima och är aktiva som sjutton. Jag ska skaffa fler tester, här i stan finns det ingen butik som tillhandahåller några tillbehör till saltvatten så det får bli en tripp till huvudstaden. Och en osmosanläggning står även den på inköpslistan.
  6. Då ska jag köpa tester så fort jag hinner, det känns viktigt. Och hoppas på att de repar sig med regelbundna vattenbyten och bra miljö och mat. Karet är igång hos oss sedan mitten av Maj, hos tidigare ägare sedan något år eller två tillbaka. Bangaiierna köpte vi i mitten på Juni, Clownerna kom med karet och Kejsaren köpte vi för kanske 3 v sedan. Jag kom på en sak nu när jag skrev, vi hade en sandanemon som matvägrade i kanske 1 mån, sen kom den fram och åt, och sedan dog den. Kan detta ha påverkat fiskarna? Jag bytte vatten så snart jag upptäckte att anemonen dött, även om de andra innevånarna i karet verkade helt opåverkade. Anemonen var kanske 4 cm i diameter.
  7. Ajdå, det lät ju värre. Jag byter 20 liter en gång per vecka, karet är på 130 l. Matar sparsamt 2 ggr per dag med olika foder, bara högkvalitativa produkter plus extra vitaminer. Just dessa två fiskar kommer från en akvarieleasingföretag, och har gått i deras kar ute på något företag el liknande, så jag har ju ingen aning om hur de skötts tidigare. Karet jag har är begangnat och var igång när vi köpte det, vi plockade bara ner det, tog med vattnet och startade det hemma igen. Jag har varit mkt försiktig med att stoppa i levande, tagit det väldigt lugnt. Ska jag byta vatten 2 ggr per vecka istället, eller göra ett större byte, kanske 40-50 liter istället? Tyvärr har jag inga vattentester förutom PH hemma så jag kan inte kontrollera vattnet, klantigt av mig egentligen. Vad kan jag göra för dem i dagsläget, fenorna ser inte värre ut och de äter som de ska?
  8. Såhär ser de ut, ska lägga upp några bilder till!
  9. Jag ska försöka ta en bild, har haft i EasyLife nyss, så just nu är det Lutzendimma i karet =) Om det skulle vara fenröta så såg jag att det fanns medicin hos Triton, dit jag skulle kunna ta mig imorgon. Jag tänkte då även rådfråga där hos dem. Tar en bild imorgon och lägger upp här.
  10. Nu behöver jag lite råd från er. Jag har två Bangaiier som fått den främre ryggfenan skadad på något vis. På båda fiskarna är det vitt och ser liksom upplöst ut i kanten, den ena har ingen spets kvar på fenan och den andra har spetsen kvar men den ser ut att lösa upp sig. I karet går två Clownfiskar och en Dvärgkejsare. Vad kan ha hänt? Jag tänker ju direkt på sötvattensfisk och deras fenröta. Matar 2 ggr per dag, olika mat varje gång (pellets, flingor, fryst mm) 26 grader och byter 20% en gång/vecka. Tillsätter korallnäring och korallfoder på morgonen. Karet har varit igång med nuvarande besättning ca 2 mån, köptes begangnat.
  11. Vattenbyte görs till 20% en gång per vecka, det går 5 små fiskar i karet och lite lägre djur. De matas två gånger per dag med pellets/flingor/fryst. Tre större koraller och en jättesten full med Caluertaalger. Någonting händer dock med Caluertan, den bleknar och börjar tappa fästet från stenen, den verkar dö helt. IOM det så flyger det just nu runt väldigt mycket partiklar i karet, bitar av Caluerta. Jag ska plocka bort allt blekt/dött imorgon. Vattenbyte tvekar jag inför att göra i dagsläget, det innebär att jag måste stänga av skummaren eftersom vattennivån sänks rejält då. Och då ska den startas upp igen, kanske med krångel. De har skummat ut två fyllda koppar med grönt/brunt vatten hittils, men skummet som går upp i röret är vitt och inte så vattningt längre. Har skruvat åt skruven lite åt gången, så att skummet blir lite torrare för varje gång. Insidan på röret och koppen är täckt med brunt slem, vilket ju borde vara positivt.
  12. Jag har läst mig till på utländska forum att den ska höjas ca 1/4 till 1/2 tum från där vattennivåstrecket sitter och sedan ska man skruva åt luftskruven ganska mycket. Någon som håller med om detta?
  13. Vi provade att korta slangen imorse, genom att dra ut allt "överflöd" och klippa av. Detta medför att risken för böjar på slangen ju minskar. Åkte sedan hemifrån och kom tillbaka nu, och då var koppen smockfull med vatten, det hade stänkt på hela locket och det gick vitt skum i röret. Drog åt skruven lite för att skummet var så vattnigt, som det står i beskrivningen att man ska göra vilket genast medförde att den slutade skumma helt igen. Jag blir tokig på det här, karet är inte trevlig just nu, skitigt och äckligt eftersom det inte skummar som det ska. Vattennivån är vid strecket på skummaren som det ska, och slangen är inte klämd/böjd. Pumpen funkar som den ska och allt annat verkar funka. Luftskruvens inställning är ju ännu svår att hitta, men den skummar inte bra hur man än gör. Den har gått i 36 timmar nu, inte mycket jag vet, men jag kan ju inte utsätta det levande för mycket mer smuts.
  14. Nu har den suttit i ett dygn och fortfarande inte en gnutta skum, det syns inte ens något när man lyfter på koppen. Vad är fel egentligen, jag har god lust att stoppa tillbaka den gamla som ju faktiskt funkade. Är det något fel på Tunzen eller ska det vara så här?
×
×
  • Skapa Ny...