Jump to content

kryllet

Medlem
 • Content Count

  82
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

39 Good

Profilinformation

 • First name
  Emil
 • City
  ängelholm
 • Akvarievolym
  Saltvatten 60L
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  5kg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Längesen man var inne igen. känns som man följer de flesta på Facebook nu för tiden, men dagboken här får väl ändå Lägga upp en bild från akvariet i dagsläget.
 2. ok, ja i mitt fall är det bakre facket ett refugium, och det stora i mitten är vb fack
 3. Roligt med nytt kar!!! Såhär ser min sump ut, är byggt på ett 200 liters kar, där får man ett vattenbytarfack på nästan 50 liter.
 4. IMG_0334.mp4 rullar på bra nu. Köpte lite fisk på håkanstorp zoo. Alltid trevligt besök! har dock fått ett litet cyano utbrott i sanden. har dessa värdena: 1290 MG 425 CA 1025 salinitet 8,5 KH 5 nitrat 0 nitrit 8,2 pH Kanske lite lite grå färg på fosfat testet (salifert på alla testerna) ska prova att mörklägga i tre dagar nu för att se om det försvinner. är rädd att det kommer tillbaka sen när man slår på belysningen igen. vill helst inte annvända olika sorters av remove vätskor. Finns det något annat bra tips på vad jag kan göra? mvh Emil
 5. Lite nya bilder. Karet rullar på, inga större konstigheter ännu. har köpt en revpelare av Nils i Furulund. Passa mycket bra i detta karet tyckte jag. lite småkoraller och lite fisk har även introducerats.
 6. Litet tag sen man var inne nu, men det som har hänt I karet är följande: Köpte lite LS och la lite I refugiumet och lite I karet. Två sandvändare går och rör om I den levande sanden (gör ett bra jobb) Två koraller fick det bli. Kunde inte låta bli när jag passerade Zoogiganten I helgen. Mäter vattenvärdena kontinuerligt, och jag har lite högt nitrat. något att oroa sig för? Jag gör vattenbyte en gång I veckan.
 7. Det är från Tyskland, förra ägaren som satte dit den.
 8. Tekniken I karet är: Belysning: pacific sun hyperion s 3x145w Skummare: Deltec 1455 ATO:Autoaqua smart ATO Osmos: Vertex Puratec Deluxe streamer: två stycken enklare. (är sugen på maxpect gyre)
 9. Hej alla! Då blev det beslutat att börja med saltvatten igen. Har tidigare bara ägt ett 60L clownhotell som fick läggas ner vid flytt, så räknar mig själv som en riktig nybörjare. Kollade på lite olika sidor och hade kontakt med några stycken som skulle sälja sina akvarium. Det blev till sist ett 540 liters som jag köpte av Robin i Hässleholm. köpte även hans belysning som är en PS Hyperion S 3x145W. När handpenningen var fixad och det stod klart att om cirka en månad står man här med ett stort akvarium (stort för mig ). Jag och min polare som också har ett saltkar började rita och måtta på en sump som skulle stå i källaren. Den hamnar i tvättstugan precis under akvariet, så mycket bättre placering kunde det inte bli. Från vänster ser man där vattnet kommer in, det går in i filtersockerna sen vidare till skummarfacket. efter skummar facket rinner det bakåt mot Refugiumet som är på 47 liter. sen rinner det till det största facket som kommer att fungera som ett vattenbyte fack. Till slut rinner det över till returpumpfacket. vrider man på kranen i returpumpfacket så sjunker vattennivån i refugiumet och det går direkt till returpumpen och hoppar över vattenbyte facket. Då kan jag blanda nytt salt i lugn och ro utan att stänga systemet. En bild på vårt lilla ritprojekt. När vi kommit fram till vår plan så blev det att åka till Hornbach och där köpte vi ett 200 liters helglas akvarium för 990kr, med måtten 100x50x40. Sen blev det lite mer exakt mått och då kunde vi beställa färdigskurna glas från glasmästaren. Därefter blev det dags för Limning av facken. Och så här blev resultatet Vi valde att göra egen hållare för filtersockerna. Vi gjorde den i plexiglas då det är lättare att böja och lättare att borra i. Sen fick det bli lite snickeri, då jag inte lita på konsolerna som satt i väggen och höll bänkskivan. Jag reglade upp och förstärkte, samtidigt som jag passa på att bygga en hylla att ha mitt gamla clownhotell som ska agera osmos reservoar. Sen blev det dags med håltagning i vägg/golv/tak, där rören skulle gå. Vi limmade på överrinngskam från refugiumet, och sen var sumpen redo för att testas med några enkla pumpar som fick igång cirkulationen. Och helt otroligt. Allt betedde sig precis som vi ville! Sen blev det en beställning från drakfisken. Där kom fyra stora lådor. salt, osmos anläggning, ATO. Nästan lite julafton. Efter allt det var på plats så var vi nu klara för Huvudkaret! Två veckor senare bar det av mot Hässleholm med lätt lastbil för att hämta hem karet. jag och två polare fick slita arslet av oss, men efter lite blod svett och tårar så var det på plats! Och så här ser det ut dagens datum. Nu är det bara att ta det lugnt och hålla koll på vattenvärdena, så blir det väl att introducera någon liten firre sen. Skriv gärna vad ni tycker och om där är något jag ska tänka på. jag är som sagt nybörjare, men har läst på lite här på SVG. Mvh Emil
 10. Har mätt mitt vatten i dunken nu och fick följande resultat: salt 1024 kalcium 390 mg/l Magnesium 1290mg/L KH 8,6 Alk 3,08 PH 8,0 Enligt vad jag förstår så är det nästan perfekta värden?
 11. Japp står färdigblandat sen en vecka tillbaka.
 12. Jag använder osmos. Ska mäta ny blandat saltvatten så får vi se vad det visar.
 13. Hej, Har väldigt konstiga vattenvärden: salt 1024 (refractometer, kallibrerad på noll med osmos) nitrat 250 Kalcium 750!!!! (utanför mätzonen på saliferts test) Magnesium 1335 KH 6,0 Fosfat 0,5 PH 8,0 Kör för tillfället med blue treasure salt. Har varit lite slarvig med vattenbytena. kör varannan vecka nu. Jag har läst saltvattenskemi för dummies och kommer inte riktigt fram till vad jag ska göra. Alla fiskar och koraller mår bra, har dock enkla fiskar och koraller. Skulle vilja få hjälp med var jag ska börja någonstans Med vänlig hälsning Emil
×
×
 • Create New...