Jump to content

Geezuz

Medlem
 • Posts

  41
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  Daniel
 • City
  Örebro
 • Antal år inom saltvatten
  3
 • Akvarievolym
  128
 • Allmän beskrivning av dig
  Osäker nybörjare med ett stort intresse för att lära.
 • Akvarietillverkare
  Jad
 • Ljusuppsättning
  Metallhalogen
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Den som ingår i paketet
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  7-8
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20-25
 • Har du sump
  Nej
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Geezuz's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

10

Reputation

 1. Har konstaterat att mitt sätt att göra vattenbyte känns meckigt och omständigt så jag tänkte kolla hur ni andra gör och se om det finns fanns nån bra idé man kan planka Har ett 130 liters kar idag och tycker det känns knöligt med mitt nuvarande sätt och när jag väl får fart på mitt nyligen inköpta 576 liters kar så lär det ju inte bli mindre omständigt om jag fortsätter med nuvarande sätt.
 2. Tack för tipsen! Har ett par stycken olika i olika prisklasser att kolla på nu. Den jag kikar på utöver de tips jag fått här är Deltec Sc1456.
 3. Det är ett långtidsprojekt så det är viktigast att det i slutändan blir bra men säg 5000 kanske, handlar ju gärna billigare än så men som sagt, det är viktigast att det blir bra.
 4. Har nyss köpt ett 576 liters kar med 140 liters sump och är liten osäker på vad jag skall rikta in mig på för skummare? Ute efter mycket skummare för pengarna och tänkte att här finns det mycket erfaret folk man kan rådfråga. Kanske ska tilläggas att jag räknar med att ha låg till normal belastning i karet.
 5. Skaffade ett fosfat-test idag och det visade inte på något mätbart värde (dropptestet visade på den del av skalan som betyder 0), ett Tetra dropptest skall väl vara pålitligt? Har också ställt om timern något så att jag undan för undan skall sänka ljustimmarna så får vi se hur det går, har dock inga större förhoppningar då jag som jag tidigare nämnde inte körde mer än 2-3 timmar lampa innan jag fick Anemonen och ändå hade alger. Akvariet står visserligen i ett hörn där det finns fönster men fönstret har fördragna lamellgardiner och det borde inte förekomma något direkt solljus på akvariet, skall för säkerhets skull hänga dit någon form av skynke på dagarna bara för att utesluta den ljuskällan. Har även funderat på algätare men jag är lite osäker på om jag skall ha Sjöhare eller Turbos, har någon form av rödsvart mask i karet som ser ut vara en Fireworm och de har jag hört ger sig på sniglar, är det lika illa med Sjöhare och Fireworm? Borde jag i så fall ge mig ut på jakt efter mina Fireworms? Har hittills låtit dem vara då någon sa / skrev att de är ett nyttodjur på vissa sätt.
 6. Kör med osmosvatten och bor i hus med kommunalt vatten. Har inget fosfattest test hemma men jag skall införskaffa. Matningen i karet tror jag inte är boven då vi matar rätt snålt, ger dem en halv tinad artemia-kub om dagen och en räka till anemonen 2-3 ggr i veckan. Har också vitamin-berikade pellets vi ger ibland istället för artemian och då ger vi ca 1 kryddmått totalt i omgångar för att de skall hinna äta det innan det lägger sig på botten. Det låter väl inte särskilt häftigt?
 7. Ok, ska testa att göra så, och ja, jag har orginal-skummaren i karet.
 8. Mår inte anemonen taskigt av att man mörkar karet? Innan jag skaffade den hade jag dessutom bara ljuset på 2-3 timmar om dagen och hade dessa alger ändå. Karet innehåller 2 turbosniglar, 2 eremiter, 5 clowner, 2 gulbröstade fröknar samt anemonen som såldes till mig som en purple-tip men som inte visar några tecken på något lila. Lampan jag har idag är Arcadia Metal Halide Lamp Type RX71S 14000K 150W.
 9. Vad är detta för alger och vad skall jag göra för att försöka få bukt med dem? Idag gör jag vattenbyten en gång i veckan, plockar så mycket alger jag kan för hand och försöker hålla mitt vatten stabilt. Mina vattenvärden idag ligger stadigt på ca: Sg 1025 Ph 8.1 -8,4 (svårt att säga närmare med dropptest, ligger inom den färgen på skalan) Kh 9 Nitrit < 0.3 Temp 27 grader Kör lampa ca 12 timmar per dygn för att ge Anemonen ljus. Har sett ut som på bilden ett längre tag, blir egentligen varken bättre eller sämre. Karet har vart igång 6 månader + och det börjar kännas lite tröstlöst. Har försökt att läsa trådar om alger men för det första vet jag inte vad detta är för alg och för det andra har trådarna en tendens att dra iväg och bli väldigt avancerade och svårförstådda för den som är rätt ny fortfarande.
 10. Hörde att en arbetskompis sett eremiter i utlandet som flyttat in i cola-korkar så jag antar att vad som helst i vettig storlek fungerar så länge man kokar av dem och sköljer med lite osmosvatten eller nåt då? Ska ta en resa imorrn och kika efter nåt vettigt, blev lite tagen på sängen, har bara haft dem ca 2 veckor så jag hade inte räknat med att det skulle vara dags redan. Tack för all hjälp!
 11. Hehe, hade ingen aning om att vår akvariehobby dessutom kunde leda till en kulinarisk upplevelse!
 12. Ok, såg dock ut som att det var en "köttig" del på den "döda", brukar det se ut så? Vet att de ömsar men har aldrig sett det då jag och min fru är rejält nya på detta. En fråga till, var skaffar man vettiga skal åt dem att flytta in i? Har inte sett några i den butik vi brukar besöka.
 13. Som rubriken lyder, vräker de varandra? Orsaken till att jag frågar är att helt plötsligt idag så låg den lilla av mina eremiter utanför sitt skal och var död. Tyckte det var jättetrist men plockade i alla fall bort "liket" men lämnade skalet för jag tyckte det kunde vara där utifall att någon annan innevånare gillade det. Helt plötsligt så kommer det ut ett par ben ur det "tomma" skalet! Kan de ha varit två i samma skal eller är det en fråga om en "vräkning" Har haft två varav detta var den mindre, har dock inte sett den stora på någon dag (inget ovanligt), kan det vara så att den tröttnat på sitt stora skal och gett sig på den mindre?
 14. Tackar! Jo, den är blek nu men för bara någon dag sedan var den ordentligt grön.
 15. Har fått något som jag inte alls vet vad det är med min LS, säkert inga konstigheter men jag tänkte lägga upp en bild och se om någon kan tala om vad det är för något?
×
×
 • Create New...