Jump to content

Speedster

Medlem
 • Posts

  498
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  Robert
 • City
  Karlskrona (Lyckeby)
 • Antal år inom saltvatten
  Sen 2003
 • Akvarievolym
  213L
 • Akvarie mått
  60x55x70
 • Akvarietillverkare
  Majornas Glas
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  250w Led (5x50w)
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec MCE600
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Ren "sps"-tank
 • Antal år inom sötvatten
  0
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  40 kg
 • Storlek på sump
  40L

Speedster's Achievements

Proficient

Proficient (10/14)

 • Dedicated Rare
 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

10

Reputation

 1. Akvariet har bara stått still och tuggat på, och idag när jag tittade lite extra noga så ser man att några små små polyper faktiskt har klarat sig på en hysterix och en röd digitata. Arean där polyperna finns är mindre än en halvcm men det syns tydligt att de överlevt och ser ut att må bra faktiskt. Så det är väl bara till o avvakta några månader till, doserar lite balling redan nu och tar det sakta sakta upp på normala nivåer igen.
 2. Jag doserade en droppe "blomstra" 3 dagar i sträck förra veckan, i helgen mätte jag lite fosfat med saliferts test (vet inte hur mycket då jag tycker det är svårt att se). jag tycket mig ana större polyper på euphylliorna, resten av LPS:erna ser ut att må bra som vanligt. Hysterixen (SPS) har inte helt dött men ser betydligt sämre ut än på bilden jag la upp tidigare, antar att det var svårt att rädda den från början. En stor nackdel som jag dock har märkt av är att jag får skrapa rutorna betydligt mer än innan då det känns som vattnet nu är "skitigare". Jag har också märkt att på redan döda SPS så börjar det komma lite cyano.
 3. Jag har inte lyckats hitta något koppar test ännu och jag vet inte riktigt vart jag ska leta. Har bara varit hos två akvariebutiker och tittat men de har inte haft några hemma. Jag har dock börjat mata varje dag med en "kub" artemia, samt så droppade jag en droppe "blomstra" igår. Hur länge tror ni det dröjer innan man kan se någon förändring på korallerna?
 4. Ja, ett gäng turbosar och en räka har jag haft i akvariet senaste året. Däremot så har turbosarna inte förökat sig heller sen sommaren, tidigare såg man dem puffa rök/ägg rätt ofta. Kan tillägga att jag aldrig matat så extremt mycket, kanske ett par gånger i veckan. Men kommer ge dem mat iaf en gång om dagen nu för att öka fosfat/nitrit.
 5. Ja, jag en RO används kopplat till kallvattnet.
 6. Hur mäter man koppar i vattnet? (Vad jag vet har man inte gjort några ändringar i vattensystemet, men jag vet ju också att hela området här är nytt och fanns inte för 4 år sedan). Spåret med noll nitrat/fosfat känns ändå rätt troligt så vi börjar med mer matning (ska se om jag hittar kaliumnitrat någonstans). Nej, tyvärr så kommer det bli svårt att få tillgång till en Hanna checker. Jag har bara saliferts tester, men jag tror aldrig någonsin jag sett dem visa fosfat. Nitrat har jag fått den visa för många år sedan men även det testet är klart som kristall och har varit så länge jag kan minnas. (Testerna är någorlunda nya sen i somras.)
 7. Kom lite fler inlägg medans jag skrev. Ska jag verkligen och vågar jag buffa på balling för att hålla värdena uppe igen? Eller är det bättre o hålla på o byta vatten ett tag till och låta bli kemikalier? Kan inte se någon fosfat eller nitrat/nitrit i vattnet med saliferts tester. Om man misstänker noll fosfat/nitrat, bör jag stänga av skummaren någon vecka?
 8. Javisst är det optimalt att hålla magnesium på samma nivå hela tiden (och alla andra värden också), det håller jag med om. Gammal vana att hålla MG högt och sen falla lite, jag gillar "the Italian way" och jag tycker ett högt magnesium ger mer fördelar och jag inte sett några nackdelar med det genom åren. Kaliumet har jag inte mätt, jag känner nog att värderna som jag mäter är bra och inget som sticker ut samtidigt som jag i stort sett har nytt vatten i tanken (med tanke på alla vattenbyten) så borde det vara något annat. STN är de inte vad jag kan se, vävnaden löses inte upp på samma sätt som STN gör tycker jag. Kan det verkligen vara Kalium eller någon annan vattenparameter som är knas?
 9. Biopelletsen är borta... Ökade ljuset till 4x50w led... Här kommer en bild på Hysterixen som har klarat sig helt klart bäst (det är den enda som jag skulle säga ha en chans att klara sig (av de jag köpte i julhelgen) om allt helt plötsligt skulle bli bra igen)...
 10. Vävnaden som ser ut att frätas bort kan börja mitt på, toppen och botten eller sidan. Ta det senaste exemplaret av en Calendrum som var 5x5 cm, den har ett fåtal (3-4 st så den kan räknas som stendöd) polyper kvar på undersidan, resten är dött. (det var för övrigt en av de senaste jag köpte i mellandagarna, köpte då 3-4 st sps:er som nu alla är döda). Kastar ut biopelletsen ikväll....
 11. Jag använde KZ reefers best salt fram till november, då bytte jag ut till något nytt salt som de fått in på zoogiganten. 2x50w led till mitt 60cm breda akvarie trodde jag inte var för lite, ska jag testa o öka på dubbelt? Jag tycker inte det ser ut som de tynar bort korallerna, det ser mer ut som vävnaden på korallerna fräter eller bränns bort. De funderingar jag själv haft är om det hänt något med ledchippen i armaturen så de ger fel våglängder eller på något sätt bränner korallerna. Alternativt att jag blandat ballingen för hårt med mättade lösningar så kloriden frätte sönder korallerna. Därav så tog jag bort doserpump och har inte doserat något sedan dess och även tagit bort lite av ljuset.
 12. Jag glömde en massa information verkar det som. Ja, fosfat har jag haft lite koll på då jag även kör biopellets XL i en strumpa sedan ett par år tillbaka. Tyvärr kan jag inte säga att jag litar på saliferts fosfattest då jag inte tycker jag kan avläsa det så bra. Utöver CA och KH tillsätter jag även magnesium manuellt, brukar buffa upp det till 1500 för att låta det sjunka till ca 1300. Jag använder också Kol ibland när det känns rätt, sen 2 månader tillbaka använder jag Kol i en strumpa mest för att jag haft slut på andra idéer. Men kan näringen vara slut även nu efter så mycket vatten som jag bytt? Kan det vara biopelletsen som suger ut skiten för hårt? (har inte sett det sambandet riktigt då jag har en del fisk som skitar ner samt ett par fiskar som lägger ägg som skiter ner men ska plocka ur det asap för att se om det gör någon skillnad).
 13. Jag hade behövt hjälp med mitt akvarie, ska försöka göra en lång historia kort. Akvariet har tuffat på i många år utan några större problem. Har haft fullt med SPS som mått jättebra och växt på bra, men i somras så började alla SPS dö (LPSerna mådde dåligt men de dog aldrig helt), det tog ungefär 1 månad innan alla var döda och jag vet än idag inte varför. (Fiskar och övriga djur verkar må prima, har även ett par damseller som lägger ägg med någorlunda jämna mellanrum fortfarande). De förändringar jag gjorde som jag själv kan komma på är att jag köpte en doserpump och använde någorlunda mättade lösningar (1600gram kalciumklorid, 800gram bikarbonat (allt blandat med osmosvatten)). Jag maxade på rätt bra och lät CA ligga på 400 och KH 9-10 konstant, jag såg aldrig att det låg över det, tillväxten var enorm i ett par månader innan sommaren då allting dog. Därefter har jag aldrig fått det till att fungera bra igen, jag bytte mycket vatten i samband med att sps:erna började dö ut. Jag tog även bort doserpumpen och slutade använda balling produkter. Allteftersom tiden gått så har Calustreorna (LPS) återhämtat sig och ser ut att må riktigt bra, euphyllia (LPS) mår inte lika bra men lever fortfarande även om de inte växer. Jag har köpt mycket SPS:er under tiden fram till nu men de dör bara ut långsamt men ändå så man ser förändring till det sämre varje dag, acroporor, montipororor (flak och grenväxande), kaktuskorall etc. När problemen började drog jag även ner på ljuset, hade vid ett normalläge 250w led (5st 50w:attare 2 hybrid (blå/vita) 2 vita och 1 arctinic). Sedan problemen började använder jag bara 1 vit och hybrid led, dvs 100w led. Senaste 1½ månad har jag bytt vatten i 3 omgångar, 100 liter varje gång. Akvariet inkl sump innehåller ca 220 liter vatten minus 40kg sten, så under 200 liter totalt kan jag tänka mig. Under vattenbytena har jag även passat på att suga ut sanden ur akvariet, samt rengjort sump och ytavrinning i jakt på gifter som kan ligga någonstans. Men nya fraggar/koraller dör fortfarande… Blev ett långt inlägg, men har någon något tips på nästa steg kan tänkas bli?
 14. Har precis fått hem min doserpump och har en fundering... När växer korallerna och när ska pumpen dosera? 1. Ska den dosera balling jämt fördelat över hela dygnet? 2. Eller ska den dosera under tiden när lamporna är tända?
×
×
 • Create New...