Jump to content

Mille

Medlem
 • Posts

  18
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  Milan
 • City
  Helsingborg
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-11-28
 • Antal år inom saltvatten
  Okt-2013
 • Akvarievolym
  Endast Saltvatten 105
 • Akvarietillverkare
  Aquel reefmax
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  8
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Mille's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

10

Reputation

 1. Jag har ett Aquel Reefmax 105 som är nystartat då mina clowner nu flyttat upp sig från ett clownhotell. Strulet är att hitta en tänkt vattennivå. Ni som har ett likadant, vilken nivå har ni för att få skummaren och allt annat att funka optimalt? Ni kan ha kammarna på "insläppet", där vattnet rinner in till filter/biobollar. Jag har vänt på kammen och har den "smalare" sidan uppåt. Så vad säger ni med erfarenhet av likadant, var ska nivån ungefär vara? Tacksam för svar. Mille
 2. Även jag har swishat över lite pengar. Men måste man meddela på detta sätt? Räcker det ej med att skriva användarnamn samt riktigt namn i meddelande fältet vid swishning?
 3. Det var ett snabbt svar ! m0jjen verkar ha helt rätt. Kunde googla runt och läsa på lite. Om jag fattat rätt är de inte skadliga utan käkar alger. Kommer dock rensa lite för hand för att slippa se dem överallt. Tack för svaret. Om någon annan där ute har erfarenheter som avviker så skriv en rad.
 4. Har kört mitt clownhotell i ett år nu. har aldrig haft direkta problem , förutom cyano i sommarhettan såklart. Nu för ett par månader sedan såg jag pyttesmå snäckor. De minsta är kanske 1-2 mm i diameter medan de största nu blivit cirka 5-7 mm i diameter. De är randiga med skiftningar i brunt. Lilla pyttekroppen kan skicka ut en snabel, eller antenn. Vad är detta? Ska man börja gallra för hand och kasta de? Är de till nytta? Så vad säger ni som vet vad ni i pratar om? Tacksam för svar, Mille
 5. Vad jag kunde läsa är informationen inte tillräcklig. Menas "vildfångad art" betyder detta fisk/ korall ur revet. Men vi vet ju att det är inte så enkelt i denna industrin. Vi vet ju att korall primärt odlas på grunt vatten i ställningar. Fisk föds upp i bassänger i anslutning till reven. Så i min värld kan man svårligen skilja på vild och odlad fisk/korall , då bägge finns på samma ställe. MEN, jag har själv jobbat i dykbranschen i tropikerna i 10 år, och lärde mig en sak. När lokalbefolkningen har nytta (lön) i att en fisk /haj/korall lever, då tiofaldigas inkomsten. Kolla på turistfällan Phi-Phi öarna i Thailand . På 90-talet fanns knappt svartfenad revyartist där då de fiskades. För två år sedan snorklade jag med mina barn 500 meter från hamnen med cirka tio revhajar. Före detta fiskare kör nu istället ut turister och har därigenom tio ggr högre lön. Samma sak med odlingar som är knutna till levande rev. De är utan tvekan tvingade till hänsynstagande i revskörden, annars dukar de under. Alternativet är att de fiskar och säljer död fisk, och det skulle nog inte funka. Så min åsikt är nog att lagförslaget är kontraproduktivt.
 6. Efter ytterligare ett par dagar är nu hinnan/skinnet borta och polyperna är ute igen. Slutet gott, allting gott...
 7. Tack Ticky för infon. Då är det bara att vänta så ordnar det sig.
 8. I söndag köpte jag en hystrix som är pytteliten. Men gorgonian var "infälld" redan dagen innan. Men allt är väl möjligt, kan det vara något annat?
 9. Denna fina Gorgonia är nu cirka 25 cm hög med tre armar. Den har börjat skicka nya skott på armarna. Men de sista tre dagarna har den varit "stängd" i polyperna. Och nu efter tre dagar börjar polyperna sakta slå ut. Då har det nu kommit en mjölkvit hinna som ser ut som ett extra skinn. Skinnet släpper från stammen och fladdrar i strömmen. Vad är detta? Varför händer detta? Ömsar Gorgonian skinn? Det finns säkert någon som vet vad detta är. Mille
 10. Då är det dags för att komma med mitt livs första inlägg: Mitt 58 liters Boyu Clownhotell har efter 3 månader strulat, big time! Den lilla pumpen i slutfacket, den som leder upp till "spridar-armen" i karet, har lagt av. Nu måste jag åka till Löddeköpinge och reklamera. Men vad skall jag säga? Jag får ju så klart byta pumpen med till vad? Är det någon med samma erfarenhet? Vad gjorde ni? Vilken pump satte ni in? Hur kopplade ni på nya pumpen på spridararmen? Tacksam för svar.
 11. Jag gick ut och knäppte 2 bilder på min Gorgonia och Kenyaträd. Blev hyfsat för att vara taget i hast och utan större förberedelse. Jag använde min helt vanliga och numera något ålderdomliga Nikon D80 med standard Nikon 18-55 VR DX objektiv. Det jag dock är lite reserverad kring är stressen på mina två fiskar. Dvärgaborren gömemr sig ändå men Damsellen skall fram och undersöka.... denna lilla terrorist som är tuff som få....
 12. Jag har inte mycket skolning i ämnet utan baserar mitt svar på praktiskt erfarenhet ifrån fotografering av mitt eget lilla clownhotell. Jag använder en Nikon D80 med antingen 28-70mm eller mitt 70-300. Men det som är att tänka på är HUR man fotograferar, inte VAD man använder för prylar. Det jag nu kommer till är LJUS. Det är den parametern som är absolut viktigast. Jag använder en lös (extern) blixt. Man kan säga att det är en klumpig fyrkantig blixt som man normalt sätter uppe på kameran. Denna har ett "slave mode". Det betyder att den är hålls i handen och riktas i detta fallet ifrån sidan. Då får man inte störigt ljus mitt i bilden orsakat av reflektion i akvarieglaset. Det som utlöser denna externa blixt är kamerans egna inbyggda "popup" blixt. Det jag gör är att tejpa en bit kartong framför denna lilla blixten så att den bara går upp i taket och ej framåt in i akvariet. Jag kan garantera att detta är ETT av några sätt att få bra bilder av egna karet. Jag tycker absolut att du ej ska hänga upp dig på nya objektiv eller filter mm, utan i så fall satsa på en billig extern blixt. Du kan få en ny blixt för mellan 1000-2000kr som räcker i många år framåt. Tänk på att den skall vara kompatibel med Nikon (som du har) OCH att det finns "slavemode". Jag tycker det är sjukt kul att fota mina fiskar och minsta lilla sjöstjärnor. Slavblixten ger rätt färger till allt och blåser man upp bilderna i Macen leker livet.
×
×
 • Create New...