Gå till innehåll

gardanne

Medlem
  • Antal inlägg

    9
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Daniel
  • Stad
    Stockholm
  • Akvarievolym
    0l

gardanne's prestationer

Landkrabba

Landkrabba (2/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra
  • Inkörd

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Japp. Lär ju inte vara så naturligt beteende i akvarium efter 25cm iaf så det är ju ingen idé att ha kvar dem då!
  2. Så sjukt coola fiskar! Har tänkt på det, om de överlever till 10cm+ så måste jag väl skaffa ett kar med rejäl bottenyta och en kylare.. Vad hade ni för djup där eran gick? Undrar om de kan trivas i ett typ 80 högt akarium när de blir lite större.. Annars får jag väl lösa det på typ samma sätt som ni gjorde. Tack för infon!
  3. Haha jag ska ju ha dem i ett akvarium senare. Har inte den möjligheten nu och jag har fått tag på en art som jag alltid har velat ha, därav pundakvaristiken. Men tack för din åsikt bror duktig!
  4. Nu går den rejält i ytan iaf. Tack för tipset!
  5. Har googlat och hittar bara att det är drygt 3% djupare än 20m och varierande i ytan med betydligt sötare på sommaren.. Så 2,0%? Piggvar klarar ju ner till 0,5 så jag spädde akvarievattnet med ca 10% kranvatten men jag kanske ska späda det mer inser jag nu.. Skulle vilja låte det stå då så kloret går ur. Är fiskar generellt mycket känsliga för snabba skiftningar i salinitet? Har kanske koppat i 10% nu och det är ju säkert iaf 7-8 promille saltare :/ Är bakteriekulturen i akvarievattnet känslig för att bli spädd med 30% klorerat kranvatten eller kommer den inte att påverka fiskarna ändå?
  6. Jag har skaffat min första saltbalja. En skurhink på 10 liter med vatten från oslofjorden. Har nämnligen fångat 4 piggvaryngel på 1-2cm och 6 näbbgädda/tobisyngel på ca 2cm. Alla har klarat temperaturförändringarna jag var orolig för i två dygn nu. Utom 3 som blev mat till den största piggvaren (därav artbestämmning). Har nu åkt och köpt en liten cirkulationspump och 5l saltvatten i en akvarieaffär för att ha lite cirkulation och få lite friskt vatten med lämplig salthalt. Dessa fiskar måste klara sig typ 10 dagar innan flytt till sthlm där min farsa håller på att sätta upp ett bräckvattenkar nu. Tänkte mata de med fryst krill tills dess. Vad kan jag mer tänka på för att få dem att klara sig? Goda råd är dyra för jag har alltid velat hålla små piggvarar och har blivit totalt nerkärad i dessa 4 yngel!
  7. Ok stort tack för hjälpen! Tål att funderas på!
  8. Har bara plats till 1200 så det är den sizen det blir. Ska ha ett 1200 ovanför också så det måste passa storleksmässigt Har faktiskt tänkt ha ett rejält fluidizerande sandfilter i det så jag kanske ska satsa på det i saltkaret också då? Eller tänker du att jag bara ska ha det till att rensa bort skit? Har ej testat moving bed tidigare men det verkar ju grymt effektivt. Fungerar det likadant med nedbrytarbakterier i salt och sött och varför har ni då inte större fokus på filtreringen? Helt enkelt inte så mycket belastning i karen?
  9. Hej! Daniel heter jag och jag är en rätt inbiten sötvattensakvarist med stark inriktning mot rovfiskar. Drömmen om saltvatten och framförallt Groupers och Bambuhajar har alltid funnits men jag har altid sett detta som allt för avancerat och dyrt. Nu har jag dock fått förklarat för mig att man kan köra fish-only, och då inte alls behöver skjuta över målet och göra det onödigt avancerat. Jag har därför beslutat att dra igång ett 1200l. Har förstått att jag måste skaffa en rejäl skummare, typ anpassad till 2000l eftersom jag kommer att ha hög belastning så småningom. Sedan har jag förstått att jag måste ha rejäl cirkulation och kanske 120kg levande sten? Det jag inte förstår är att ni saktvattensakvarister knappt verkar filtrera vattnet alls. Hade det varit sött så hade jag kört en typ 300l sump med någon form av biologisk rening och ett kraftigt ytterfilter för att få bort skräp. Sedan hade jag bytt cirka 15% vatten om dagen vilket ni heller verkligen inte verkar göra direkt. Jag känner mig lite vilsen och vill inte att det blir fiasko. Säkerligen så kommer jag att ha läst allt som finns att läsa innan mitt kar ens är limmat och klart men det är alltid kul att få information om ens eget projekt serverat på silverfat av kunniga personer Vad kommer jag att behöva för utrustning och vad behöver jag tänka på? Kommer ju så småningom mata mängder, hur får man bort bajs och skit? En skummare kan väl inte ta hand om all skit som kommer från ett antal kilo rovfisk? Jag förstår precis hur hög rookie-nivån är i mitt inlägg men alla har väl varit nybörgare någon gång hoppas jag. Är också införstådd i vad det kostar. Det jag söker är råd och information, inte föreläsningar om vad jag har ekonomi till eller vilka fiskar jag kan hålla. För allt ni vet så kan jag ha spelat av Bill Gates alla hans pengar igårkväll. Jag tänker mig hajar som kommer att maxa 1m och Groupers som maxar 60. Blir dom för stora så löser jag problemet med större kar. Stort tack på förhand! // Daniel
×
×
  • Skapa Ny...