Gå till innehåll

Stoodyear

Medlem
  • Antal inlägg

    14
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Tina
  • Stad
    Kinna
  • Akvarievolym
    58
  • Antal år inom sötvatten
    10
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    6-7kg

Stoodyear's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Ja säkerligen är det så, men det är svårt att ta det lugnt när man är helt lyrisk över att få nytändning inom akvaristiken! Jag har följt råd från affär vid uppstart till punkt och pricka, lite naivt då jag innan vetat mycket väl att det är svårt att lita på dem helt i alla avseenden. Har specialblend som jag använder och kan dosera lite extra ett tag framöver då om det är en vanlig ammoniak nitritopp, det händer ju ofta även i sötvatten så då är jag inte lika orolig. Tar och väntar ut det en tid framöver! Tack för allt stöd! ))
  2. Det är helt otroligt hur mycket inom sötvatten som inte är samma inom saltvatten, slängde alltid bort kolet innan i sötvattenkaren för att det sades neutralisera för mycket och ta bort även bra ämnen ur vattnet! Blir till att beställa hem kol och även korallfoder då helt enkelt! KZ-vitalizer? Eller förslag på annan lämplig produkt? En liten reflektion nu på morgonen är att det ser bättre ut? Xenian är lite grinig men ändå öppen? Tillsatte en droppe zeobak igår, och drog på cirk.pump på Max vid ytan. Tack för alla kloka ord, får väl uppdatera om ett tag kring hur det har gått!
  3. Nej borde jag köpa aktivt kol? Vattnet är väldigt rent, inte gulaktigt eller så bara aningen dimmigt. Inget levande har dött(än...). Skulle våga påstå att jag varit noga med rena händer innan jag grejat i karet, undviker köra ner händerna alls om jag inte måste. All utrustning är ju helt ny och verkar fungera bra, både skummare och pump. Pumpen tyckte jag var i klenaste laget så kompletterade med en cirk.pump så det blåser lite mer.. Doppvärmaren som jag fick med fungerade aldrig så har en helt ny Aquael som fungerar klockrent! Tog upp den nu och kollade men den ser hel och fin ut, inga sprickor eller så! Saltmätaren är av variant-dyrare, heter väl optisk saltmätare?, och visar exakt 1,025(mäter upp salt med noggrann köksvåg varje ggn, 33g/liter) Har jag bytt för mycket vatten? Ca 5L per vecka har jag bytt, eller är det för lite? Ska jag tillsätta mer bakterieflora? Om ammonium, borde fiskarna vara påverkade mer än de är? Tycker att det nu på eftermiddagen börjar skymta aningen till bakteriefilm på glaset som Ante frågade kring, syntes inget sånt imorse.
  4. Mushroomcoralsen släpper ju helt från stenen... Jag får typ känslan av att vattnet är lite giftigt och nästan som fräter lite på korallerna och även rörmasken.
  5. Försökte handmata dem lite häromdagen för min första tanke var att de kanske inte fick tillräckligt, använder finhackad artemia främst. Ska jag köpa något speciellt korallfoder som de har lättare att ta upp? Fick till mig att man inte nödvändigtvis behövde mata dem utan att matning av de andra invånarna automatiskt skulle se till korallerna också.
  6. Fortfarande verkar fiskar oberörda, allt förutom min stora rörmask. Den har under dagen bara sett mer och mer "trasig" ut. Eremiterna verkar helt okey och även turbosarna. Usch vilken panik över att bara sitta och kolla på när allt förfaller, så maktlöst!
  7. Nu hamnade bilderna på sniskan... Man ser lite ändå. Mushroomcoralsen är helt på väg att ge upp och släpper från stenen... Frogspawnen var den som visade missnöje först men sen hakade de andra på. Xenian var okey tills igår. Det är eventuellt lite disigt/dimmigt (sen vattenbyte igår, innan dess klart och fint) i karet men skulle inte påstå att det är nån direkt bakteriefilm. Har salt av billigare variant som rekommenderades av affären, Blue treasure. Läser på förpackningen till redseamedlet och hittar inget men när jag googlad står det att medlet är en komplett kolkälla, så visst innehåller det kol.
  8. Gjorde ett försiktigt vattenbyte igår, 5L. Kändes som att det gjorde saken värre! Tillsatte extra bakteriekultur, kan det vara nitrit/ammonium men att det inte ger utslag på testerna? Vet att ammonium brukar vara svårmätt men nitrit brukar väl synas på tester?
  9. Dagens tester visar att KH oförändrat, ph 8-8,5 beroende på vilket test jag använde. Nitrat något lägre fick det till typ 8-9. Nitrit 0. Idag har även Xenian dragit ihop sig.
  10. Borde det inte varit problem ännu tidigare då? Det känns som att nåt har hänt ganska plötsligt och jag kan inte sätta fingret på vad! Jag vågar inte börja mixtra med tillsatser utan att veta var jag ska börja... Är det bara att försöka vänta? Korallerna ser inte ut att överleva ändå..
  11. Akvariet är ett klassiskt clownhotell och belysningen är den som ingick, har ökat mängden filtermedia med extra biobollar och försett karet med extra cirkulationspump. Om du med dosering menar tillskott typ mg osv häller jag inte i någonting sånt utan bara vattenberedningsmedel samt Red sea nitrat/fosfat reducering. Om jag inte minns helt fel låg nitrat på 10.
  12. Fick ganska plötsligt (och samtidigt) problem med flera koraller, frogspawn, mushroomcoral främst... Det började i samband med att jag köpte en court jester goby då den rörde runt en del sand. Något annat kan jag inte komma på att jag gjort. Akvariet är nystartat ca 1 månad. Lite kiselalger finns men inget som känns onormalt. Fiskar och invertebrater mår prima. Korallerna visar starkt missnöje genom att dra ihop sig, innan har de trivts och har fått små mini mushroomcorals som dykt upp. Vad jag kan se så är det bara KH som är onödigt högt? Trodde mina testkit inte var tillförlitliga men även när affären gjorde tester så syntes inget onormalt. Jag kan inte med ögat se att korallerna är sjuka på nåt vis, inga fläckar eller märken, bara att de drar ihop sig. Den enda koraller som inte verkar berörd är min xenia, den märker jag ingen skillnad på. Vet inte vad jag ska göra, sitter handfallen och ser på hur korallerna sakta verkar tyna bort... Tacksam för tips. 60l matar: artemia + copypods (har matat sparsamt, för lite?) salinitet: 1,025 temp: 25,0 ph: 8,5 kh: 10 Nitrit: 0 mg: 1320 Ca: 450 Fosfat: 0,05
  13. Det var en käck liten fisk, vet du om de är svåra att få tag på i handeln? Jaså är det så att allt kommer bli för stort! Då blev min fråga plötsligt helt onödig haha... För en annan som ännu inte fattar riktigt, på vilket vis blir mjukkoraller en plåga? Växer de till sig och blir "överallt"? Tycker annars det finns många fina och hört att de ska vara lättskötta. Knappar är affären på väg att få in snygga så det kommer jag ha några! Tack för tipsen!!
  14. Hej! Är helt ny på saltvatten men har i mängder av år haft sötvatten, där jag också provat det mesta. Saltvatten är rakt av en helt ny värld, så räknar mig som total nybörjare! Har ägnat många dagar åt att leta efter lämpliga invånare till mitt 60L kar. Igår flyttade tillslut en Eviota bifasciata, gul clowngoby och en Putsarräka in. Sedan innan bor där även två små eremiter. Utfodringen består av fryst artemia, levande copepods och frust cyklops. Till frågan: Vad skulle mer kunna vara lämpliga invånare? Är det redan tillräckligt fullt? Hade gärna haft något litet som är aktivt framme och simmar! Tar även gärna emot tips på lämpliga koraller som inte heller blir alltför stora i karet! Med vänlig hälsning, Tina
×
×
  • Skapa Ny...