Gå till innehåll

General_A

Medlem
  • Antal inlägg

    28
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av General_A

  1. Säljer en kejsarfisk, Pomacanthus imperator som är ca 15-20cm för 500kr

     

    Säljer fraggar av en Acropora Walindii, ca 15-10cm, små 100kr, stor 150kr

     

    Säljer små Sarcophyton, ca 15-20cm för 150kr.

     

    Finns i Uppsala, Luthagen

    Kontaktas på telefon 0762766002

    ×  Your previous content has been restored.   Clear edit

     

     

  2. 15 hours ago, stigigemla said:

    Rollen av löst aluminium som gift spelar är högst omstridd.

    I Frankrike är det förbjudet att använda aluminium i reningen av dricksvatten.

    Alla? tillverkare av deodoranter annonserar nu om de är aluminiumfria eller har aluminiumfria alternativ.

    För människor (det är dåligt utrett) räknar man med att en halt på 0,1 mg/l ger ökad risk för Alzheimers sjukdom. Intressant där var att 5 mg/l silikat inhiberar den ökningen.

    Det verkar som om den första referenten inte har en aning om livet i havet då han refererar till hur giftigt aluminium är för fiskar.

    Det är väl den djurklass som är minst känslig av alla för metallförgiftningar. Och utvecklingen i äggen är mycket känsligare än vad vuxna djur är.

    Om man jämför med koppar tål fiskar oftast mer än 0,1 mg/l medan ett par ug/l kan vara giftigt för tagghudingar.

    I akvarier där man använder alubaserad fosfatremover är det vanligt med en halt av 20 ug/l alltså 5 gånger lägre än det som kan vara giftigt för männskor.. Men djuren dricker inte av vattnet utan de är i det dygnet runt hela livet. Många har det inte bara runt kroppen utan även inne i.

    I naturligt havsvatten hittade jag nu referenser med aluminiumhalter från 0,27 ug/l till 1,1 ug/l. ( Google - seawater trace elements) 

    Normalt sett innebär 20 mg/l inte något problem i vanliga revkar.

    Men det aluminium vi använder är legerat för att man vill ändra seghet och hårdhet i materialet. Det innebär risk att aluminium eller andra metaller kan lösas i vattnet elektrolytiskt. Popnitar i alminiumramar ligger riktigt illa till.

     

    7 hours ago, Lasse said:

    Riktigt så enkelt är det inte tyvärr. Det visade sig att jag hade skrivit om det innan - se här

    Quote

    Totalinnehållet av aluminium i vattenkolumnen är helt pH beroende som med minsta koncentrationen kring 8-8,5. Sedan finns det två giftiga former av aluminium som har sina toppar vid olika pH. Al +3 jonen som börjar att förekomma vid ett pH under ca 6,5 och Al(OH4) -jonen som börjar uppträda vid pH kring 8. Mellan dessa pH är det "lösta" aluminiumet till 99 % bundet till DOM (dissolved organic matter = löst organiskt material) och är ogiftigt Eftersom "lösligheten" för totala aluminiumet är som lägst i intervallet 8 till 8,5 så är den ökade andelen av den farliga jonen Al(OH4) (av totalinnehållet) vad jag förstår normalt inte till besvär men jag kommer att vara betydligt försiktigare i framtiden när jag använder aluminiumbaserade preparat. Framförallt inte använda det på rutin och ständigt utan om jag använder det så får det bli när det behövs så totalinnehållet av aluminium inte byggs upp i vattenkolumnen. Artikeln jag hittade visar att procentdelen av Al(OH4) i förhållandet till hela förekomsten av "löst" aluminium i vattenkolumnen stiger väldigt snabbt från ca 5% vid pH 8 till ca 90% vid pH 9. Viktigt är att artikeln handlar om sötvatten och det är en av de få källor jag sett om detta men det gör mig försiktigare. Vilka koncentrationsnivåer vi talar om kan man få från samma artikel där artikellförfattarna refererar till en undersökning som visar att ett totalinnehåll av "löst" aluminium på 300 mikrogram/l (0,3 mg/l) i vattenkolumnen är toxiskt för algen Monoraphidium griffithii vid pH på 8,5.Om man som artikelförfattarna räknar denna giftighet till förkomsten av aluminat (Al(OH4)) så skulle det motsvara ca 0,15 mg/l av Al(OH4).

     

    ¨MVH Lasse

     

     

    Även om jag glömt några detaljer så får jag intrycket av att i stora hela så hade jag rätt. Något som styrker det är ju resultatet från labbtestet av mitt vatten som visade 13,7 μg/l, endast 9 enheters ökning från vattenkällans aluminiumnivå och 8,3 enheter mindre än det genomsnittliga akvariet. Detta efter två års exponering av aluminium. Detta borde väl ändå visa att det är ofarligt, eller iallafall nästan ofarligt? Sen att jag inte har hela teoribiten klart för mig är inte hela världen.  

  3. Jag vet att det flesta metaller mer eller mindre löser sig i vatten och att det flesta metalljoner är giftiga eller hälsofarliga. Därför blev jag väldigt orolig när jag införskaffade mitt akvarium för ca 2 år sen och såg att aluminiumbalkarna som belysningen sitter på delvis låg i vattnet. Men efter att ha gjort en del research valde jag att avvakta och nu två 2 år senare skickade jag vatten på labbanalys för att delvis kolla aluminiumnivåerna. Det låg på 13,7 μg/l vilket är 9 μg/l högre än min vattenkälla och normalt havsvatten, vilket ligger på ca. 5 μg/l. Dock så ligger en del sjö och flod vatten på ca. 400 μg/l. Den dödlig mängd ligger på ca 1500 μg/l1. Så jag har långt ifrån en skadlig dos och har aldrig observerat något problem som kan ha med aluminiumförgiftning i mitt akvarium efter 2 år med aluminium exponerat i vatten. Så jag misstänker att min hypotes jag kom fram till för ca. 2 år sen stämmer.

     

    Jag trodde nämligen inte att aluminium-nivåerna skulle stiga avsevärt. Detta eftersom aluminium alltid har en skyddade yta av aluminiumoxid som verken reagerar med luft eller vatten. Om denna yta blir skadad kommer dock aluminiumet utan aluminiumoxid-yta att reagera med vattnet, dock väldigt långsamt i kallt vatten. Då bildas nytt aluminiumoxid och vätegas2.  Det lilla aluminiumoxiden som sedan hamnar i vattnet löses aldrig upp i vatten med ett pH på 8+(vilket alla saltvattensakvarium borde ha) och därmed exponeras aldrig akvariet för aluminiumjoner (det är dessa som är skadliga för levande organismer). Aluminiumoxiden som sedan finns i vattnet reagerar med fosfat och bildar aluminiumfosfat, som sedan avlägsnas ur vattnet med hjälp av en skimmer, eftersom aluminiumfosfat inte är vattenlösligt. Så aluminium i akvariet är inte bara ofarligt, utan hjälper även till att få bort fosfat.

     

    Verkar detta troligt eller är det något jag inte tänkt på? Kom gärna med synpunkter.

     

    Referenser:   

    http://www.lenntech.com/periodic/water/aluminium/aluminum-and-water.htm

    http://sciencepark.etacude.com/lzone/reactivity/Al.php

    http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download;jsessionid=456DBCE3D4BF3BA339D652A954BE2735?doi=10.1.1.546.737&rep=rep1&type=pdf

  4. Jag har läst på lite angående Sarcophyton och fick då veta att den utsöndrar ett gift som heter terpener. Detta gift ska vara speciellt skadligt för Acropora koraller. Jag har både Sarcophyton och Acropora i min tank på 375 liter, vilket gör mig lite orolig. Men saken är att jag köpte dessa två koraller från en privatperson som hade båda i sin tank på 250 liter och haft dem i över 5 år utan problem. Detta gör mig lite förvirrad. Varför sägs det att Sarcophyton ska vara farliga för Acropora när han hade båda i sin tank och det mådde bra och frodades? Är skaderisken överdriven? Eller bör jag avlägsna min Sarcophyton från mitt akvarium?

     
  5. Inte för att jag är helt säker men har jag fel lär jag väl få reda på det... Iaf, aluminium ja. Vad det tar sig för beror på. Ibland kan det vara rent giftigt, när det gäller försurning så är en hel del av den problematiken grundad i att aluminium ställer till det ordentligt om pH går under 6 eller nåt sånt. Över det så är det oftast inte nåt problem och stoppar man i första bästa sten man hittar i akvariet så är oddsen höga på att den innehåller mycket aluminium.

     

    Det där med aluminium och fosfor då. Det man brukar använda för att fälla ut fosfat är aluminiumsalter. Mest klorid eller sulfat. Då kan man få en fällning med nånting som då ofta kan hålla fred på sig och inte ställa till med nåt vidare elände. Aluminiumoxid däremot, till att börja med är det olösligt i vatten. Syror och baser kan lösa det men i stort så stannar det där det är. Det är det som är finessen med aluminium, det bildas en hinna av aluminiumoxid och sen är metallen skyddad mot vidare angrepp. Aluminiumoxid fäller inte fosfat, däremot kan de bli en adsorption, fosfat binds på ytan. Det är inte så effektivt och för att få nån slags effekt så använder man då finmalen aluminiumoxid. 

     

    Så följaktligen, har man något av aluminium i ett akvarium i kontakt med vatten så kan det bli en viss binding av fosfat men knappast så effektivt så det borde göra så stor skillnad. Sen är aluminium i sig kanske inte nåt problem men det kan vara legerat med saker som inte är så kul, koppar t ex. Det kan också vara ytbehandlat med t ex krombad. Viss risk att ha aluminium i kontakt med vatten alltså, det behöver inte vara nåt problem men beroende på exakt vad det är för sort kan det ibland ställa till saker.

    Tack för ett bra svar! Så då var jag inne på rätt spår angående aluminiumet i karet, men ändå inte. :) 

  6. Jag har länge haft nästan omärkbara värden av fosfat i mitt akvarium. Testet jag använder är Fauna Marins fosfat test, vilket ska vara väldigt pålitligt. Jag har också kalibrerat testet hos Triton Akvarium, så jag vet att mina resultat är korrekta. Men vad jag har läst så ska det vara näst intill omöjligt att nolla fosfat. Dock så är det fler användare på detta forum som meddelar samma sak.

     

    Jag har också tre aluminiumbjälkar som håller upp belysningen och de har kontakt med vattnet. Då detta sker oxiderar aluminiumet till aluminiumoxid (Al2O3). Detta sker självklart väldigt långsamt så mängden aluminiumoxid är inte jättehög. Vad jag förstått så binder sig detta ämne sedan sig till fosfatet så att det blir en utfällning som sedan skimmern tar bort. Så både aluminiumoxiden och fosfatet försvinner från akvariet.

     

    Så min tanke är så att folk med låga värden av fosfat har lite aluminium i sitt kar som då naturligt tar bort fosfatet. Är detta troligt? Ni med låga fosfat värden, har ni något aluminium i erat akvarium?   

  7. Hej,

     

    Jag har under den senaste veckan observerat att min Zebrasoma Scopas lite då och då ändrar färg från gul/vit till nästan helt svart. Den svarta färg har han sedan under några sekunder (ca. 10) tills han ändrar tillbaka till hans riktiga färg igen. Jag tror att han ändrar färg när han vill bli putsad av min bebis Pomacanthus Imperator eftersom han alltid är runt honom när han ändrat färg. Jag har försökt söka efter information angående detta, men lyckas inte hitta något om att Zebrasoma Scopas kan ändra färg.

     

    Så är den någon annan här på forumet som har observerat samma sak? Och är det ett naturligt beteende?

  8. Jag hade (och fortfarande har till viss del) detta problem. Det jag gjorde vara att helt enkelt rikta om pumparna, vänta och se om dem fortfarande flyttar på sanden, sen rikta om dem igen om det inte hjälpte. Tog mig ca 1 vecka innan jag hittade de perfekta positionerna på mina två pumpar. Dock så har jag fortfarande lite problem med att sanden rör på sig, men jag har införskaffat en sandskrapa som jag lite då och då använder för att fördela sanden. Ska dock tillägga att jag fortfarande har bra cirkulation på vattnet, så jag har inte kompenserat på den punkten och det bör inte du heller göra.

  9. Jag använder mig av Fauna Marin Phosphate Test för att testa fosfatnivån i mitt akvarium och nu har jag lyckats tappa bort mätskeden. Är det någon som har samma test och som kan kolla upp vilken volym skeden har (brukar stå på skeden). För jag har x-antal mätskedar från andra tester, men med olika volym. Så jag behöver veta volymen på Fauna Marins skedar.

  10. Efter närmare inspektion så såg jag att ramen inte alls har kontakt med vattnet. :P Däremot så har stödbjälkarna som håller uppe lamporna kontakt med vattnet och på vissa ställen så har det redan börjat "mörkna" i färgen. Kan tilläggas så är mitt akvarium aningen felbyggt så den har lite för hög vattennivå (ca. 1 cm för högt). Men jag köpte akvariet nytt och fick det monterat av akvarielagret i Stockholm och personalen där så att det inte skulle vara någon fara. Så jag vet inte vad jag ska tro.

  11. Jag har läst i en väldigt gammal bok om saltvattensakvarium (över 20 år gammal) att man absolut inte ska ha någon form av metall i vattnet. Men jag har inte lyckats hitta denna fakta någon annan stans och jag har gjort en hel del research. Så vad tror ni? Är det skadligt att ha metallram, metallutrustning, ect. i ett akvariet? För jag har själv en aluminiumram runt mitt akvarium som delvis är under vattnet. Är detta skadligt för organismerna i mitt akvarium?

  12. Hade jag haft mer så säljer jag gärna har ej riktigt fått igång produktionen

    Har 3st olika macroalger

    2st olika Chaetomorpha och en Halymenia sp

    Tack för omtanken! Jag har fattat att det är oftast på detta sätt, det vill säga genom privatpersoner som man kan få tag på makro alger (speciellt det lite mer ovanliga). Men varför är utbudet hos butiker och återförsäljer så pass dåligt? För som jag skrev tidigare, så finns det ju en ganska så hög efterfråga.

  13. Jag har som plan att göra det som ett examensarbete. Tanken är att jag ska bygga själva dator och sedan programmera dess styrkod. Men har inte riktigt bestämt mig ännu, kan bli så att det är för avancerat med själva hårdvarubyggandet. Eftersom jag läser kandidat i datorvetenskap, där man mest lär sig att jobba med och framförallt utveckla mjukvara.

  14. Jag har letat som en tok i 2 månad, i butiker i både Stockholm och Uppsala efter lite finare makro alger än till exempel Chaetomorpha eller Caulerpa (och även dessa är inte helt lätta att få tag på). Och det finns inte att få tag på! Jag har även sätt att det är stor efterfråga på makro alger här på forumet. Så varför är det så få som säljer ett lite större utbud av makro alger, när det finns en så klar efterfråga?

×
×
  • Skapa Ny...