Jump to content

General_A

Medlem
 • Posts

  28
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  Daniel
 • City
  Uppsala
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  375
 • Akvarie mått
  130 x 50 x 55
 • Akvarietillverkare
  Akvastabil
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  1 x 3W Cree XPG/XT-E
  2 x 54W Arcadia Marine Hybrid
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec SC 1455 Internal
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Olika koraller
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Vattenkemin
 • Antal år inom sötvatten
  2 år
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  42kg
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  90 x 30 x 40
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

General_A's Achievements

Explorer

Explorer (4/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

10

Reputation

 1. Säljer en kejsarfisk, Pomacanthus imperator som är ca 15-20cm för 500kr Säljer fraggar av en Acropora Walindii, ca 15-10cm, små 100kr, stor 150kr Säljer små Sarcophyton, ca 15-20cm för 150kr. Finns i Uppsala, Luthagen Kontaktas på telefon 0762766002 × Your previous content has been restored. Clear edit
 2. ¨MVH Lasse Även om jag glömt några detaljer så får jag intrycket av att i stora hela så hade jag rätt. Något som styrker det är ju resultatet från labbtestet av mitt vatten som visade 13,7 μg/l, endast 9 enheters ökning från vattenkällans aluminiumnivå och 8,3 enheter mindre än det genomsnittliga akvariet. Detta efter två års exponering av aluminium. Detta borde väl ändå visa att det är ofarligt, eller iallafall nästan ofarligt? Sen att jag inte har hela teoribiten klart för mig är inte hela världen.
 3. Jag vet att det flesta metaller mer eller mindre löser sig i vatten och att det flesta metalljoner är giftiga eller hälsofarliga. Därför blev jag väldigt orolig när jag införskaffade mitt akvarium för ca 2 år sen och såg att aluminiumbalkarna som belysningen sitter på delvis låg i vattnet. Men efter att ha gjort en del research valde jag att avvakta och nu två 2 år senare skickade jag vatten på labbanalys för att delvis kolla aluminiumnivåerna. Det låg på 13,7 μg/l vilket är 9 μg/l högre än min vattenkälla och normalt havsvatten, vilket ligger på ca. 5 μg/l. Dock så ligger en del sjö och flod vatten på ca. 400 μg/l. Den dödlig mängd ligger på ca 1500 μg/l1. Så jag har långt ifrån en skadlig dos och har aldrig observerat något problem som kan ha med aluminiumförgiftning i mitt akvarium efter 2 år med aluminium exponerat i vatten. Så jag misstänker att min hypotes jag kom fram till för ca. 2 år sen stämmer. Jag trodde nämligen inte att aluminium-nivåerna skulle stiga avsevärt. Detta eftersom aluminium alltid har en skyddade yta av aluminiumoxid som verken reagerar med luft eller vatten. Om denna yta blir skadad kommer dock aluminiumet utan aluminiumoxid-yta att reagera med vattnet, dock väldigt långsamt i kallt vatten. Då bildas nytt aluminiumoxid och vätegas2. Det lilla aluminiumoxiden som sedan hamnar i vattnet löses aldrig upp i vatten med ett pH på 8+3 (vilket alla saltvattensakvarium borde ha) och därmed exponeras aldrig akvariet för aluminiumjoner (det är dessa som är skadliga för levande organismer). Aluminiumoxiden som sedan finns i vattnet reagerar med fosfat och bildar aluminiumfosfat, som sedan avlägsnas ur vattnet med hjälp av en skimmer, eftersom aluminiumfosfat inte är vattenlösligt. Så aluminium i akvariet är inte bara ofarligt, utan hjälper även till att få bort fosfat. Verkar detta troligt eller är det något jag inte tänkt på? Kom gärna med synpunkter. Referenser: 1 http://www.lenntech.com/periodic/water/aluminium/aluminum-and-water.htm 2 http://sciencepark.etacude.com/lzone/reactivity/Al.php 3 http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download;jsessionid=456DBCE3D4BF3BA339D652A954BE2735?doi=10.1.1.546.737&rep=rep1&type=pdf
 4. Okej, kör själv också med aktivt kol i tanken så det är därför inga problem har uppstått. Vilken tur att jag fick reda på det eftersom jag hade funderingar på att sluta med det aktiva kolet, men då ska jag absolut inte göra det.
 5. Kan tillägga att jag haft dessa två koraller i mitt akvarium i över 2 månader utan problem.
 6. Jag har läst på lite angående Sarcophyton och fick då veta att den utsöndrar ett gift som heter terpener. Detta gift ska vara speciellt skadligt för Acropora koraller. Jag har både Sarcophyton och Acropora i min tank på 375 liter, vilket gör mig lite orolig. Men saken är att jag köpte dessa två koraller från en privatperson som hade båda i sin tank på 250 liter och haft dem i över 5 år utan problem. Detta gör mig lite förvirrad. Varför sägs det att Sarcophyton ska vara farliga för Acropora när han hade båda i sin tank och det mådde bra och frodades? Är skaderisken överdriven? Eller bör jag avlägsna min Sarcophyton från mitt akvarium?
 7. Tack för ett bra svar! Så då var jag inne på rätt spår angående aluminiumet i karet, men ändå inte.
 8. Jag har länge haft nästan omärkbara värden av fosfat i mitt akvarium. Testet jag använder är Fauna Marins fosfat test, vilket ska vara väldigt pålitligt. Jag har också kalibrerat testet hos Triton Akvarium, så jag vet att mina resultat är korrekta. Men vad jag har läst så ska det vara näst intill omöjligt att nolla fosfat. Dock så är det fler användare på detta forum som meddelar samma sak. Jag har också tre aluminiumbjälkar som håller upp belysningen och de har kontakt med vattnet. Då detta sker oxiderar aluminiumet till aluminiumoxid (Al2O3). Detta sker självklart väldigt långsamt så mängden aluminiumoxid är inte jättehög. Vad jag förstått så binder sig detta ämne sedan sig till fosfatet så att det blir en utfällning som sedan skimmern tar bort. Så både aluminiumoxiden och fosfatet försvinner från akvariet. Så min tanke är så att folk med låga värden av fosfat har lite aluminium i sitt kar som då naturligt tar bort fosfatet. Är detta troligt? Ni med låga fosfat värden, har ni något aluminium i erat akvarium?
 9. Okej, så den ändrar alltså färg beroende på om den är arg eller rädd. Konstigt att jag inte kunde hitta någon information om det.
 10. Hej, Jag har under den senaste veckan observerat att min Zebrasoma Scopas lite då och då ändrar färg från gul/vit till nästan helt svart. Den svarta färg har han sedan under några sekunder (ca. 10) tills han ändrar tillbaka till hans riktiga färg igen. Jag tror att han ändrar färg när han vill bli putsad av min bebis Pomacanthus Imperator eftersom han alltid är runt honom när han ändrat färg. Jag har försökt söka efter information angående detta, men lyckas inte hitta något om att Zebrasoma Scopas kan ändra färg. Så är den någon annan här på forumet som har observerat samma sak? Och är det ett naturligt beteende?
×
×
 • Create New...