Gå till innehåll

BruM

Medlem
  • Antal inlägg

    22
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Stefan
  • Stad
    Lite utanför Umeå
  • Antal år inom saltvatten
    1
  • Akvarievolym
    120L
  • Akvarie mått
    75x40x40
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    Coralbox M1 V2 60cm LED
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Coralbox D500
  • Antal år inom sötvatten
    ca 8 år
  • Storlek på sump
    75x40x40

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

BruM's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Har sugit ur det mesta av cyanon under veckan så nu är det nästan inget kvar av det! Har även varit och hämtat sniglarna idag. Dock vart det turbo istället för Trochus då det tydligen var slut från leverantören. Fick även med mig en Royal Gramma sambon gillade den och det är ju aldrig fel att ligga på plussidan där när man håller på med detta! Tror dock att tråden faktiskt skulle kunna flyttas till ''mitt akvarium 0-150l'' istället då det känns lite som att jag startade denna i fel nu med tanke på vad jag skrivit. Vet inte om jag kan göra det själv eller om en moderator måste göra det.
  2. Goddag allihopa! Har efter ett tag med lite bristande inspiration och mycket annat att göra nu börjat komma tillbaka lite till karbygget. Fiskarna ser riktigt fina ut och har klara färger väldigt livliga och blir alltid lika upphetsade när man kommer och ska ge mat . Rörmaskarna har börjat sprida ut sig med några väldigt små även till några av de andra stenarna som inte hade ifrån början. Även kalkalgerna har börjat ta lite fart på stenarna Dock har det börjat komma en del Cyano sen jag stoppade ner fiskarna vilket är ju är tråkigt. Det känns ju dock bättre att ta och lära sig lite om det nu innan man har skaffat massa koraller och liknande. Har beställt 10st Banded Trochus via min lokala handlare som kommer nästa torsdag. Ska försöka få bukt med den värsta Cyanon innan jag får dessa. nuvarande vattenvärden KH 7,15 Nitrit NO2 0 Nitrat NO3 knappt mätbart även med låg upplösning Fosfat PO4 samma sak. knappt mätbart PH 8 Temp 25 Och salthalt med min ''fina'' vipparmsmätare.... måste verkligen ta och skaffa mig en refraktometer! 1.023 Testerna är salifert och hoppas att jag gör/läser av dessa rätt
  3. skulle det vara helt vansinnigt att komplettera upp Led rampen med 2st T5 rör? det är ganska mycket vitt i rampen så tänkte isåfall montera 2 st 24w rör med något blåare färg.
  4. börjar ta sig! går väldigt enkelt att montera allting när man har alla mått ifrån början med hjälp av programmet. alla bitar har passat hur bra som helst hittills och känns väldigt stabil. kommer garanterat bli ännu bättre när hyllan och skivorna kommer upp senare. obligatorisk kvalitetskontroll av liten nyfiken vovve!
  5. allt är inköpt för bänkbygget och har kapat till alla bitar för ramen. så nu återstår bara lite snickeriverksamhet för att få ihop den och sen kapa skivorna kommer skruva ihop allt bärande med rostfri syrafast skruv samt träplugg och lim, vissa andra detaljer kommer få vanlig förzinkad skruv.
  6. ja alltid lär man sig något nytt!
  7. den kalkylatorn säger 130w för bara visningskaret. sen tillkommer ju självklart sumpvolymen och andra värmetillsatser som tex pumpar, belysning och liknande så om jag skulle köpa en 100w tillsats och en 50w med inbyggd kontroll och ställa den lite lägre än den ''primära'' värmaren så att den bara kickar igång när den behövs. borde det bli mer rätt?
  8. nu när jag tänkte efter lita på vad du skrev så har jag förmodligen överdimensionerat värmaren, fördelen är ju att jag behöver ju bara beställa en ny värmare och kan använda styrningen iallafall! ska nog ändå försöka fixa någon typ av extra säkerhet.
  9. Tack! hoppas då iallafall att det blir bra någon gång i slutändan då jag har planerat i mer eller mindre ett år nu! jag har hört/läst någonstans tidigare inom min tid med akvarier att man bör ha en värmare på ca 1 watt per liter, dock kan det ju ha varit med lite äldre och mer ineffektiva värmare. värmaren jag har köpt är med extern kontroll iallafall och inte inbyggd. hade väl förmodligen tänkt se om jag kan hitta någon bra extra säkerhetsutlösning på strömmatningen för någon vettig peng.
  10. tja börjar väl likna något iallafall! nu måste bara virket inhandlas och sen får man väl sätta snickerikunskaperna på prov
  11. var till min lokala saltbutik idag. fick med mig ytavrinningskam en bit silikonslang 45 graders pvc vinklar fick även pris på inkörd LS så blir nog att inhandla kring 10kg av det! och även 2 st små Amphiprion ocellaris clownfiskar så nu kanske man får sig en liten spark i arslet så man gör färdigt!
  12. satt i SketchUp och svor litegrann.... bänken är byggd enligt riktiga mått på akvarier och virke, så nu blir det ju lite lättare att räkna ut hur mycket man behöver inhandla! höjden från sumpen till regeln under hyllan är 25cm så borde räcka för att komma åt det mesta. tänkte ha alla pumpkontroller och ATO behållare på hyllan. räcker det med OSB skiva att ha under akvarierna eller är MDF stabilare? ska försöka mig på att göra inklädnad och överdelen med lite senare med!
  13. slängde lite mat i karet igår för att se om nitraten går upp och att man ser att det fungerar som det ska. sumpdesignen är nog till största del bestämd till design nr 2 iaf. ska försöka åka och handla lite virke i veckan så att jag kan bestämma vart jag ska borra karet och se hur det stämmer ihop med sumpen. är dock fortfarande väldigt delad med om jag ska köpa torrsten/död sten eller om jag ska köpa riktig LS döda stenen jag isåfall tittat på är http://www.jlakvarium.se/ovrigt/marco-rocks-dod-sten.aspx finns ju många för och nackdelar med båda alternativen! jag vill dessutom välja vilka koraller jag stoppar i och jag inte vill ha några knappar till exempel då vi har hund och hans tunga når överallt! sen jobbar jag med livsmedel så jag vill helst inte ha något som är direkt allt för farligt för människor om man nu skulle råka ha kvar några rester av någonting.
  14. kunde inte sova (jobbar natt) så pysslade lite mer! är mer nöjd med det nu iallafall! är även rättvänt nu då jag insåg att det vart fel tidigare refugiumet blir isåfall på ca 30l (kammaren längst till vänster) vilket borde räcka även till ett större kar om man vill uppgradera senare
  15. hade sett en sumpdesign på nätet jag gillade och dessutom så en av lådorna prylarna kom i var nästan exakt samma storlek som min sump! klippte lite kartongdelar och började bygga! dock när jag nu var ''färdig'' med den så insåg jag ganska snabbt att det inte blev riktigt som jag tänkt mig och dålig utrymmesanvändning. dock har jag en lite annan design i huvudet som jag ska prova istället! bild på LED rampen ska enligt uppgift va på kring 100w iaf men får ju se vad den presterar i verkligheten senare
×
×
  • Skapa Ny...