Gå till innehåll

MizzM

Medlem
  • Antal inlägg

    18
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    matilda
  • Stad
    falun
  • Akvarievolym
    180

Senaste besökare

515 profilvisningar

MizzM's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

0

Omdöme

  1. tack! nä knappar blir det inga för min del, även om dom är jättefina att titta på. Ska försöka få tag på relativt ''lätta'' koraller att börja med så man inte tar sig vatten över huvudet.
  2. Håller på för fullt och köper på mig grejer för att starta igång mitt första saltvattenskar snart. Har surfat runt här på forumet och läst en hel del om folk som har blitt både sjuka samt skadat sig pga koraller osv. Blir lite orolig faktiskt om man överhuvudtaget törs ha nån som nybörjare? Knappar är iallafall nåt jag har bestämt mig för att INTE ha i karet då dessa verkar vara mest farliga att hantera. Vad är bra att börja med? Om ni var nybörjare och skulle köpa en första korall, vilken skulle ni köpa? Har också läst att handskar är bra att ha varje gång man är i karet å pillar så de är nåt jag kommer att ta för vana. Har också hört att levande stenen samt levande sanden kan ha med sig små-djur som kan vara obehagliga? Är jättesugen på att komma igång med karet snart men som sagt just den här biten skrämmer mig lite eftersom man absolut inte vill råka ut för nåt eller bli sjuk av hanteringen. tacksam för svar/tips!
  3. Hej! Som rubriken lyder så undrar jag efter att ha läst massor på nätet. Hur vet man om man har bra eller dåligt kranvatten? Det står på nätet att om man har dåligt kranvatten bör man ha en osmos-anläggning, men vissa säger också att vattnet vi har idag är så pass bra att det inte behövs. Vad tycker ni? Är det nåt en nybörjare ska köpa direkt eller kan det vänta till lite längre fram? Bor i falun om nån kollar upp vattnet tacksam för svar!
  4. Okej.. så min pump jag har funkar alltså att köra med? Jag lär ju köpa en till eftersom flödet inte är tillräckligt ännu men då bör två sådana funka? Vad kan jag ha i sen när jag har kommit igång med karet? Med tanke på belysning osv? Vilka fiskar funkar till storleken på mitt akvarium och finns det nån korall som funkar?
  5. Sen tänkte jag höra med er.. hur ofta städar ni era akvarium? Har hört vissa som har saltvatten byter aldrig vatten och andra gör det 1-2 ggr per vecka. vad tycker ni?
  6. Jag har en aquael-pump som heter UV 750 nånting.. så det är heller inte Juwels original. Killen i butiken jag fråga påstår att jag ska kunna köra med 2 sådana pumpar om jag tar ur filtren. Är det galet eller funkar det till en början?
  7. Lär man byta ut hela taket då? Eller går det att göra nån lösning ändå? Som sagt jag köpte mitt akvarium begagnat så det är inte rio:s T5 rör i mitt kar utan T8 rör, misstänker att förra ägaren har bytt ut det hela. Kan jag ha T8:a rör men sätta dit nånting mer eller är det helt uteslutet?
  8. När nån skrev att man kan köra utan sump, hur funkar det? rent praktiskt?
  9. Tack för svaret! ja vattnet är bra, det är dock mycket kalk i det vilket gör att man får ett högt ph-värde sen vi nyligen fick nytt vatten här i stan. Jag har pratat lite med en kille som jag eventuellt kan få köpa skummare, returpump samt sump-anläggning utav. Jag kommer inte borra nånting i mitt akvarium utan det får bli nån annan lösning på den grejen. Angående belysningen så finns det ett lysrör som heter marine-glo som jag vart rekommenderad att köra på ihop med mitt aqua-glo jag har nu, åtminstone i början, funkar det? Kommer heller inte försöka mig på några svåra koraller eller några svårskötta fiskar utan vill försöka hålla mig så basic det bara går i början. jag tror att ju längre tiden går och ju mer erfarenhet man får av saltkar så kommer det säkert en vilja kring att ha annat sedan längre fram å då mer svårare koraller osv, men just nu har jag inte den kunskapen vilket gör att man får ta det lite försiktigt
  10. Okej.. jag har en pump i mitt akvarium nu som en kille i en butik sa att jag kunde använda mig utav om jag tog ur filtren ur den.. han sa att de funkar med två sådana likadana i början. funkar det?
  11. Jag har inte hunnit fundera så mycket mer ingående på det faktiskt.. lite fiskar nån korall, inga extremt svåra grejer eftersom jag är nybörjare inom området. Vill försöka börja så pass ''basic'' det bara går..
  12. Men en osmos-anläggning kan man väl bygga själv? Har sett massor med bilder på folk som har nåt litet nano-kar ståendes under saltburken där smutsen rinner ner..
  13. Ja jag förstår din poäng om att det kanske blir billigare att köpa ett komplett begagnat men det är väl som med det mesta, man får olika svar beroende på vem man frågar eftersom alla gjort på olika sätt. Jag har kollat runt lite vad alla ''delar'' jag behöver skulle kosta och jag har jämfört det med vad jag hittat på blocket och vad som finns i min närhet och konstaterat att jag kommer billigare undan om jag gör om det karet jag redan har.
  14. Jag har inte funderat så mycket på vad jag ska ha i ännu. Lite fiskar, nån korall, men vill börja så basic som möjligt, tror det är enklast när man är nybörjare.
×
×
  • Skapa Ny...