Gå till innehåll

Capote

Medlem
  • Antal inlägg

    2 597
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Capote

  1. 40 minuter sedan, Lasse sa:

    Är det sista dödsstöten för Capote och saltvatten nu?

     

    MVH Lasse

    Ha, ha... Long time Lasse. Man saknar alla bra och lärorika diskussioner med dig!

    Ska flytta så jag har sålt av allt och tänkte att böckerna kunde göra nytta hos någon med ett akvarium igång.

    Få se om det blir återstart någon gång och om man kommer inhåg hur man gör. Det har ju hänt en del de sista åren.

     

     

  2. Ser riktigt bra ut Lasse. Skummade hela tråden och hittar led-ljus, skummare och annat. Ha den gamle akvarierebellen från Skövde lagt vapnen åt sidan och skaffat ett vanligt akvarium utan mystiska kemiska experiment? -kung-

  3. När de har varit på dekis lyckas de ibland inte återhämta sin möjlighet att ta upp näring och reproducera zox i polyper och "hud". De blir något av anorektiker. Man får då färgförändringar på samma sätt som när man kör acros i miljöer med mycket låga näringsvärden.

    Ett Tapatalk-meddelande

  4. Måste väl handla om att Klorofyll har en topp i just det blåa? D.v.s gynnar algerna som i sin tur ger mer energi till korallen?

    Jo, den blå komponenten är viktig. Pure actinic T5-or och liknande har vi alla använt för att boosta våglängderna runt 420 nm men det verkar som Wiking med flera får bättre tillväxt med led kontra lysrör och det är det jag inte fattar.

    Ett Tapatalk-meddelande

  5. Snyggt och intressant

    Pratade med en rätt avancerad akvarist igår som precis som du hade fått tydligt ökad tillväxt på lps sedan han adderat/bytt till blått ledljus. Vi försöker fatta varför. Har du någon idé?

    Ett Tapatalk-meddelande

  6. Hemmet skall byggas om så akvariet får stryka på foten.

    Så nu var det avstängt tömt och nerplockat.

    post-2062-14468928294698_thumb.jpg

    cirka 1000 lite vatten urslangat, en massa koraller, fisk som inte var lättfångad efter alla år i burken.

    Här är hälften av levande stenen....

    post-2062-14468928294907_thumb.jpg

    och det värsta är ju att man minns ju hur det såg ut.

    post-2062-1446892829508_thumb.jpg

    Lite sorgligt att stänga denna tråd!

  7. Alkaliniteten stegrar ju icke linjärt med ökat pH och ibland kan det vara så att man i äldre akvarium når en balans mellan dessa storheter så att den höga buffertkapaciteten gör det svårt att öka pH som man vill. Men detta är ju bra ur ett stabilitetsperspektiv.Det omvända är sämre. För egen del bryr jag mig inte så mycket om djuren ser ut att må bra även om ph inte är idealt enligt boken.

    Sen har vi mycket koldioxid i energieffektiva hem och speciellt på vintern. De nya tillsatserna som man inte vill skumma bort med avstängda skummare bygger även de dessa halter å andra sidan får man kanonbra drag med kolkällor i denitrifikationen. Så allt har två sidor tvingas man väl inse.

    Ett Tapatalk-meddelande

  8. 200 C i 15 minuter brukar jag köra.

    Bikarbonat för KH och Natriumkarbonat för Ph

    Jag använder bikarbonat för och puffa lite på KH och om gasen i kalkreaktorn tagit slut utan att jag märkt det.

    Natriumkarbonat använder jag bara i nödsituationer eller ibland på vintern när det är svårt att vädra ut CO2't ordentligt ur burken.

    Jag är dock inte tuffare än att jag alltid har en burk bakad och klar. För länge sedan här på guiden var det rätt mycket snack om att ICAS/Konsums bikarbonat var rent nog för akvariebruk. Jag har använt det i massor med år och inte sett några bekymmer.

  9. @Peter: Här är en rätt bra artikel i ämnet: http://www.advancedaquarist.com/2002/5/chemistry som jag tror svarar på en del av dina funderingar.

    Tråden handlar om ph och buffert och då kan man väl säga att bikarbonaten höjer ju inte ph över 8. Vill man ha upp ph så brukar jag baka bikarbonaten i ugnen och får natriumkarbonat men då tappar den i buffertförmåga. Man kan ju blanda sen men jag föredrar att använda dem var för sig så man vet vad man håller på med.

    Sen håller jag med om att man ska undvika för mycket meckande som nån skrev.

  10. Hej

    Tycker det ser ut som en borstmask i fortplantningsläge. Jag vet inte vad det heter på svenska men man brukar prata om epitoke. Det är en fas när de lämnar botten och simmar fritt i vattenkolumnen ofta i spiral, snabbt fram och åter.

    Sök på polychaete och epitoke så borde du hitta ett gäng intressanta artiklar. Du skall vara glad för att du lyckades se detta rätt sällan skådade fenomen och dessutom lyckades fota det med utmärkt kvalitet för oss andra.

  11. Kommer ni till Cairns ska ni absolut ut till reven. Till skillnad från de flesta andra dykställen så har de fattat kombinationen dykare med familj. Jag åkte med någon katamaran där dykningen var helt ok och samtidigt kunde familjen snorkla och bada från en undebar strand på en liten sandö ute på revet. Lite annorlunda fauna gentemot t.ex. röda havet. Större, framförallt!

    Lite show med att goda stimulerande drycker och blåsa didgeridoo på hemvägen kan man tycka vad man vill om men det är rätt kul att se "de andra" göra bort sig.....

    Lätt att trivas är det

  12. God jul alla salta akvarister.

    Hoppas alla får en riktigt skön jul och nyår och ett riktigt bra 2013.

    2013 kommer att bli det där året när alla slemalger, håralger och glasrosor försvann. Det där året när ingen fisk blev sjuk. Det där året när korallerna växte med fantastiska färger.

    Näringsvärdena var låga, men inte för låga. Fosfaterna såg ingen röken av och KH var stabilt. Dosering av spårämnen glömdes aldrig bort. Alla pumpar och lampor höll.

    Ingen klagade på att man lägger en massa pengar på en hobby som man dessutom sitter och stirrar på och som gör att man inte går att föra ett vettigt samtal med.

    Tror inte ni också att det blir så?

  13. N Jag skall bara ta det grövsta, börjar man fundera på vilket man skall deklarera moms utifrån om man tjänar på det eller inte, då är man totalt ur spår. Syftet med momsen är att man skall förlora på det och det är inget som är valbart, det man skall fundera över är om man uppfyller de kriterier som gäller för skattskyldighet eller inte.

    Det blir ju lätt lite tekniskt och trist för de flesta läsare. Jag förenklade därför lite i mitt svar. För att stilla din oro så är det så att föreningen inte bedriver näringsverksamhet och därmed har man inte några momspliktiga intäkter idag men man betalar naturligtvis inklusive moms på det man köper in. Så föreningen gör helt rätt idag och följer direktiven i den skattelagstiftning som du bifogade deklarationsinstruktionerna för.

    Det finns inom ramen för den ideella föreningen möjlighet att bedriva näringsverksamhet om man så önskar med momsplikt både avseende intäkter och kostnader. Detta tycker jag är ett relevant övervägande för alla som har en ekonomi att hantera. Det ankommer inte på mig att besluta utan jag pekade bara på möjligheten.

    Har Revisorn inget namn ?

    Hej Christer. Som alla andra forumsdeltagare har jag registrerat min användare i akt och mening att lära mig mer om saltvattensakvaristik och inte som revisor i föreningen som driver guiden. Men oss emellan så heter jag Anders.:smiley27: Måste bara fråga, är det verkligen du som är på bilden på din användare?

×
×
  • Skapa Ny...