Gå till innehåll

FredHaa

Medlem
  • Antal inlägg

    6
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Fredrik
  • Stad
    Linköping
  • Akvarievolym
    30L
  • Allmän beskrivning av dig
    Glad nybörjare!
  • Använder du skummare
    Nej
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
    Tekniken
  • Antal år inom sötvatten
    20
  • Använder du Osmosvatten
    Nej
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    5
  • Har du sump
    Nej
  • Kör du med sand på botten
    Ja
  • Använder du UV-C
    Nej
  • Använder du Ozon
    Nej
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Nej

Senaste besökare

446 profilvisningar

FredHaa's prestationer

Landkrabba

Landkrabba (2/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Konversationsstartare
  • Två tummar upp
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

0

Omdöme

  1. Det händer saker lite sakteliga. Som jag skrev i en annan tråd har jag lite problem med låga värden av magnesium, och kanske lite i underkant väd gäller KH med. Köpte mig en bytta Reef Foundation ABC+, men insåg att jag inte med gott samvete kan köra det som supplement då mitt Ca ser bra ut. Får in och byta det under veckan. I själva karet händer det lite. Kopplade in min ATO för någon dag sen och den funkar som den ska. Har skejpat om lite och börjar närma mig lite åt det hållet jag känner mig nöjd och kan låta allt växa ut. Vill ha in en stjärnpolyp och en pulserande xenia som jag redan bokat, var på pelaren som hamnar får vi se. Har plats för en ö, eller möjligen två om jag flyttar mina Zoas på revpelaren, med små kolonier på. Idag körde jag dit korallskörden så långt med revkeramik så klarheten på vattnet lämnar en hel del att önska. Zoa's i 3-4 olika färger på den lilla ön i vänster förgrund. En Discosoma längst ner på revpelaren, brun i affären men med en fin röd färg i mitt ljus hemma. (Actinodiscus Cardinali?) Richordea Floridan trivs bra på sitt överhäng och har troligen knoppat av sig till en till "bakom kanten" av det lilla överhänget. Tiden för utvisa vad som växer fram, ser ut som en grön mun i mitten i alla fall. Hårig Discosoma på höger överhäng, butiken hade fått in den som sådan och hade inte några andra tips på vad det kunda vara. (Rhodactis howesii?) Calaustrea sitter högst upp till vänster på pelaren. Får se om dom tar sig i strömmen och ljuset. Har mått bra senaste veckan på botten och halvvägs upp. Tanken är att dra på mer ljus över de kommande veckorna och eventuellt stoppa i korallerna jag nämde ovan. I övrigt tänkte jag låta karet stå och gå. Skulle ju vara hemskt kul med lite annat än krabban (som f.ö är en Sally LIghtfoot; Percnon gibbesi) men jag vågar mig inte på något förutom sniglar just nu. Om någon är sugen på den så är det bara att hojta till. Utanför karet ska det hända destå mer! Är sugen på en sump inklusive refugium med allt vad det innebär! Jag har ingen annan möjlighet i dagsläget att på ett enkelt sätt få till något annat än en OH-sump, vilket passar bra då jag har ett borrat 40-nånting liters kar stående. Tänker ställa det bredvid nanot på pianot, stoppa i lite bafflar, skummare och värmare samt möla på med ljus och lite ls för att husera alger och pods. Troligen får krabban flytta dit vad det lider för att jag ska kunna ha nått lite roligare i displayen. Behöver dra dit någon form av bakgrund med, riktigt trist för helhetsbilden med kass kabeldragning och grön tapet som bakgrund.
  2. Karet har dock varit igång runt 14 veckor snart, så det är inte nystartat annat än att det fick ett rejält vattenbyte i samband med flytt för 3 veckor sen. Påverkar den minicykeln efter flytten värdena såpass starkt? Jag sitter lugnt i båten och mäter vidare. Undrade dock vad som sker då t.ex. Saltvattenguide for Dummies säger att detta inte borde hända Tack för svar allesammans!
  3. Hallåj. Mitt kar förbrukar MG och "höjer" samtidigt KH samt CA... Om jag förstått det hela rätt så borde en sjunkande MG betyda att KH och CA borde sjunka samtidigt? Mäter med Saliferts tester. 25L vatten totalt (nano) Salthalt: 1,027 (refraktometer) För 2 veckor sen: KH: 6,7 CA: 420 MG: 1200 Idag, 2 vattenbyten senare: KH: 7,0 CA: 450 MG: 1140 Förändringar under tiden: Stoppat i 2 astreasniglar, en liten zoa-fragg med 5-6 minihuvuden samt en calustrea-fragg med 2 minihuvuden förra helgen. Tänkte köpa Reef Foundation och mecka upp värdena med under helgen, men funderingarna på vad som händer kvarstår.
  4. Tänkte att om jag nu ska ge mig på saltvärlden så kan jag väl starta en liten tråd om det första karet! Jag höll på mycket med akvaristik under 80-90 talet och nu när livet landar i den gyllene medelåldern *hurk* så finns tid och intresset spirade upp igen. Jag och frugan har ett gäng sötvattensburkar igång hemma men jag har under senvintern och våren sneglat allt mer åt salt och sade så sent som för 10 dar sen att "i höst efter semestern, då jäklar kör jag igång ett". Nåja. Köpte ett färdigtcyklat 30l Dennerle nano på annons och skumpade hem med i bilen. För billigt för att motstå, och säljaren gav ett väldigt bra intryck och jag fick massor av god i formation med mig på vägen. Det sagt var det förmodligen den mest nerviga akvarieflytten jag varit med om. Hua innan allt var i karet med rätt temp och levande. Just nu igenomgår det något av en (mini) cykel hos mig efter det stora vattenbytet och eftersom vi rörde runt i sanden vid transporten. Allt levande verkar må bra så långt. Testar för nitrat, kh, salt, calcium och magnesium än så länge. Planen är väl att rätt så omgående skaffa i alla fall ett ph-kit med. Det jag behöver ganska omgående är även en osmos, förhoppningsvis hittar jag något lämpligt begagnat till löningen, till dess får karet gå i vårt brunnsvatten som i alla fall smakar ljuvligt. Ska bygga en lös innervägg/fejksump att gömma påsen med kol/biopellets i samt knö resten av tekniken bakom i största möjliga mån. I övrigt får karet i dagsläget stå och gå. Matar väldigt sparsamt med pellets, 2-3 st micro om dagen. Kunde inte hålla mig igår dock så blev 6-7 frysta dafnier varav en blev slukad av floridan. Så coolt! Invånare idag: 2 turbo 1 krabba av okänd modell, tar gärna ett id på den (bild nedan) 1 Richordea Florida Kommande: Green Star Polyp Xenia (pulserande)
×
×
  • Skapa Ny...