Jump to content

Jurgonh

Medlem
 • Posts

  1,484
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Everything posted by Jurgonh

 1. Du är välkommen =) Kanske fraggbyten och så sedan? =)
 2. Avsnitt 15 ute nu =) https://www.youtube.com/watch?v=BQQxcOQnH4g
 3. Det har varit lite stiltje i projektet pga privata bekymmer, som ni kan läsa här: http://www.gp.se/jörgens-familj-utvisas-till-kosovo-efter-åtta-år-i-sverige-1.3971091 Men nu på Onsdag kommer levande sten som jag beställt, så då börjar det hända saker igen.. Jag har iaf fyllt upp allt med osmos och blandat i salt, som har puttrat på ett par veckor... Jag har kalibrerat min GHL och alla prober.. Och just nu ser det ut såhär.. Salthalten visar på 47.7 mS.. Det är ju som lite för lite.. Men jag har hällt ner två hinkar i systemet.. varje hink ska räcka till 700 liter, så det borde ju vara rätt till 1400 liter och mitt system är ju knappt 1400 liter, så förstår inte hur det kan vara så lågt.. Måste väl tillsätta rätt så mycket mer om jag ska få upp det på 53 som väl är riktmärket? Tempen är 22.6 om det spelar in? Jag ska i med en doppvärmare också i samband med att jag stoppar ner levande stenen.. Men nån som vet hur mycket salt till jag ska stoppa i för att det ska bli rätt? =)
 4. Det är nog kranen för att tömma vatten vid vattenbyte.. Nej den är inte barnsäker, en av anledningarna till att jag har kodlås på dörren till akvarierummet
 5. Jag har tömt hela karet på kranvatten och alldeles nyss har jag blivit klar med att fylla hela karet med osmosvatten, nu ska jag bara fylla sumpar och allt med osmosvatten också, så imorn eller måndag borde hela systemet va igång med osmosvatten, då ska jag blanda salt
 6. Avsnitt 14 Nu är det tätt =) https://www.youtube.com/watch?v=Orz3kWeoo0g
 7. För er som undrar så är alla fogar omlimmade.. Allt gjordes extra, extra noga denna gång och riktigt tjocka fogar.. Så nu hoppas jag det ska hålla tätt.. Bänken är inspekterad och ska inte vara några problem med.. Så nu väntar jag på att det ska härda orentligt och sen kör jag igen
 8. Ok.. så om vi kör med aceton istället för rödsprit denna gång samt låter det härda två veckor så bör jag va safe? Skickat från min iPhone med Tapatalk
 9. Detta silikon.. går ut 2017... öppnades 5 dagar före fogningen..
 10. Men nu blir jag riktigt konfunderad.. På riktigt... Angående läckaget?!? Jag tömde ur det sista ur karet, skurade upp allt vatten och sen kröp jag på alla fyra för att torka riktigt tort med torkpapper… undersökte fogarna och på flera ställen i akvariet så släppte fogarna från rutan bara jag petade lite med fingarna.. var jättelätt att bara dra loss fogen på en del ställen… Är det så att akvariesilikonet är dåligt? Kan det va nått speciellt med glaset som gör att det inte fäster? Rengjordes glaset för dåligt? (Men sånt borde han ju kunna, som limmat 10.000 akvarium, och han torkade flitigt med rödsprit) Eller kan det vara så att jag inte lät det härda tillräckligt? (Men det fick härda i 3 dyn och fogen är bara ett par mm tjock… Men jättekänstigt att det inte fäste på glaset.. Har aldrig hört om det.. Vad tror ni??
 11. Jag tycker skivan ser helt platt ut, och när jag mätte så fick jag fram precis dom siffror du säger.. Jag TROR inte det är skevt utan bara snett.. Och et vore ju då dumt att skeva till det i ett försök att ställa det till rätte.. Men jag vet ju inte som sagt.. Jobbigt läge.. men ska få hjälp av en händig kompis imorn som tar med vattenpass, laserpass, skjutmått och lite grejjer och ska se vad han tror.. Min kompis som är snickare och varit här och byggt en del är helt övertygad om att det inte är skevt utan bara står snett..
 12. Lika bra att vänta så allt blir bra.. Om jag nu inte gör en ställning.. Jag ska överlägga med "min" hantverkare som hjälper mig
 13. Ok, ja det kanske skulle funka.. skulle ju va enklast =) Det går inte göra detta medans silikonet härdar? Eller måste det vara härdat innan vi ger oss på detta?
 14. Funderar på om jag skulle gjort en tillfällig ställning ändå i vardagsrummet på andra sidan hålet, och styra över akvariet på medans jag gör allt jämt.. Och då om jag använder flytspackel, frigolit, pallar upp med schims, eller hur jag gör för att få jämt, men kanske börja med att göra denna tillfälliga ställning..
 15. Det är hörnet som står mot dörren i akvarierummet som ska upp 1 cm, så det är ju lättast att komma åt.. Men hur ska jag få upp dom?
 16. Ok, ja det låter ju som det smidigaste, att pula in frilogit i olika tjocklek för att utjämna skillnaderna.. frågan är bara.. hur lyfter jag upp ett 250 kilo akvariium för att kunna pula in frigolit under? som sagt i hörnet där vattnet var 2.5 är ju den punkt som är högst.. så där behöver jag ju inte palla upp.. men hur pallar jag upp övriga hörn på ett bra sätt så akvariet står rakt? Och finns det 0.5 mm frigolit? Så är det bara mata på sen..
 17. Senaste avsnittet.. massa roliga framsteg och så detta stora tråkiga bakslag på slutet... Bara kavla upp ärmarna.. Men just ni känns det mörkt..
 18. Annars, om jag sågar upp några "luckor" i skivan i botten på bänken, mellan reglarna, för att komma åt att lägga schims under nedre ramen genom luckan... Skulle nog vara det enklaste sättet för att slippa flytta på akvariet.. Annars får jag nog fundera på en tillfällig ställning och skjuta genom karet till vardagsrummet.. Isåfall låtar jag nog en hantverkare bygga en helt ny bänk som blir perfekt.. Problemet är också att det sitter tankgenomföringar och det är limmat rör både i och under akvariet, blir svårt att få bort tankgenomföringarna när det sitter rördelar limmad på bägge sidorna.. Isf blir det att såga av rören under och göra om det sen.. Blir mycket extrajobb för det här.. Va FAN tog jag inte hjälp från början av hantverkare som fick göra det åt med, hade ju blivit så mycket enklare och bättre direkt..
 19. Fast kom på att mdf skivan på som akvariet står på också är fastskrivad både i bänken samt i reglarna som går inne i väggen till vardagsrummet.. Så även om jag skrivar loss bänken från väggen så när jag lyfter bänken så sitter den ju ändå fast med skivan i väggen... Och jag kan inte skruva loss skivan utan att flytta på akvariet, och det går som sagt inte flytta på.. kanske jag kan styra bak det några cm (tills rören från ytavrinningen tar i kanten på hålet som jag borrat) så att jag kan skära bort frigolit och vaxduk och kunna skruva loss skruvarna som går genom skivan ner i väggreglarna
 20. Här är bilder från bygget av bänken... den är ju numera fastskruvad i väggen på flera ställen.. Men tar jag ut sump, refugium och all utrustning så kan jag skriva loss skrivarna som går in i väggen.. Räcker det om jag lägger kilar i hörnen för att rikta upp? Det blir ju tex svårt att komma åt regeln på mitten bak mot väggen..
 21. Kanske var lite för ivrig.. Får be Erik komma och täta läckan, kanske göra ännu tjockare fogar på hela karet.. Och rikta upp med domkraft och göra ett nytt försök.. =)
 22. Problemet är att akvariet väger 250 kg och är större än dörren in till akvarierummet så det är helt omöjligt att ta ut ur akvarierummet, utan att ta isär akvariet helt... Så alla ideer som kräver att jag flyttar akvariet blir ju omöjliga... att hyvla skivan blir ju då svårt, det är dessutom MDF så det tror jag inte man kan hyvla, men hursomhelst så kan jag inte hyvla med akvariet på Måste nog alltså lyfta akvariet och bänk med typ domkraft och lägga nått under bänken.. känns som ända sättet..
 23. Det är 9 dagar sedan limningen och 3 dagar efter fogningen, han skar bort fog på vissa ställen och fogade om där han tyckte det behövdes.. därför så förvånande att det ändå läcker... Men de är på ett ställe där han inte skar bort och gjorde om.. så ja. får väl göra om där också
 24. Kanske om man skulle skruva in vinkeljärn i reglarna på bänken, i hörnen, så det sticker ut från reglarna, och så tar man en domkraft under järnet och lyfter med, då ska man ju kunna lyfta upp hörnen på bänken och lägga typ masnitbitar, spelkort, eller annat för att rikta upp... Men det innebär ju att hela akvariets och bänkens vikt på ca 1.5 ton kommer ligga på hörnen, på själva distanserna, istället för att jämnt fördelas på hela golvet.. Ingen risk bänke och akvariet bågnar i mitten om det bara är hörnen som tar i marken så att säga?
×
×
 • Create New...