Jump to content

Zippy

Medlem
 • Posts

  5
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Zippy

 1. Hej! Vill bara meddela intresserade att korallen bara ömsat "skinn" av någon anledning. Men nu större och vackrare än förut. Tomas
 2. Hej! Min död mans hand har blivit mycket hängig de senaste veckorna. Det ser nu ut som foten spricker upp och ömsar skinn, den har också fått ett grönaktig yta som att det växer grönalger på den. Är den angripen av någon parasit? Mina andra mjukkoraller mår bra. Mvh Tomas
 3. Tack för råd! När man är ny i gebitet vill man (jag) ha en plan som nu är i revideringsprocess. Men man får nog mer go with the flow, men hålla koll på kursen. Får lov att återkomma med mer specifika frågor framöver. Jag bor i Gnesta så om det finns någon ”saltis” i närheten som vill visa sitt saltakvarium för en frågvis novis så hör gärna av er.
 4. Hej och tack för alla goda råd! Ja det är väl kanske bättre att börja med Cheaton när jag har ljus på akvariet och skaffat koraller. Tänkte att det är bra (och kul )i det långa loppet för att fånga fosfat, stabilare pH och ett hem för små kräftdjur. Ljuset till cheaton skulle komma från sidan inte ovanifrån, filtervadden är bara för att polera vattnet. Ska jag använda typ UltraPhos i uppstarten istället och sen gå över till cheato?
 5. Hej! Jag är ny här på forumet så här kommer en kort presentation. Har haft många olika sötvattensakvarium genom åren (mer än 40 år) men känner att nu är det dags att hälla i salt. Tänkte börja i liten skala med mitt 70 liters akvarium, (45x45x35), för att kunna använda det som jag redan har, och att få praktisk erfarenhet. Akvariet har ett filterhörn (22x10x35) av BTN-slimline, som jag byggt om till en liten sump med hjälp av tre glasskivor så jag får en yt-avrinning till en filterkammare och en returpumpskammare. I filterkammaren tänker jag ha filtervadd/svamp överst, sen Cheatoalger. I returen min gamla EHEIM-Compact 1000, en 100 W Jägerdoppvärmare och en filterpåse med aktivtkol. Jag uppgraderar mitt Maxspect sötvattensarmatur med två 15000K Led-pads. Har införskaffat en Tunze 9001 skummare, som dock måste sitta utanför sumpen och tänkte försöka klara mig utan en streamerpump. Kommande invånare; tacksamma mjukkoraller, snäckor, någon eremit, en pepparminträka, en grön clown goby och en fire goby. Men först ska man starta upp det hela och jag undrar nu om följande är något som kan funka? Första perioden, nitratcykeln 5 kilo levande sten, 2 kg död sten och sand bara så det täcker botten. Uppstartsbakterier (Aquaforest S). Inget ljus men med cheatoalger i filterkammaren med 24 timmars ljus. Ett första vattenbyte, (drygt 15 %), när nitratvärdet är bra och stabilt, efter kanske någon månad. Andra perioden, algkaoset. Slå på ljuset, 10 timmar/dag, och balansera algtillväxten med ljusstyrkan och olika snäckor och någon eremit. 14 timmars ljus på chaeton omvänt dygn. Byta 10 liter vatten i veckan (drygt 15 %). När (om) algerna är under någorlunda kontroll först då börja skaffa koraller, fiskarna och räkan i långsam takt. Har fått många svar på funderingar, och på sånt jag inte funderat över, när jag sökt runt på detta fantastiska forum.
×
×
 • Create New...