Gå till innehåll

pimo

Medlem
  • Antal inlägg

    1 314
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av pimo

  1. Jag ska se om jag hittar digitalkameran och knäppa några bilder i helgen.

    För övrigt går karet kanon nu!, Tömde ut all sand och körde några massiva vattenbyten, sen dess har det bara blivit finare och finare, växer så det knakar och färgerna är bra och blir bättre.

    Nu är den jobbiga biten bara att karet ska flyttas 18 mil såsmåningom, men det ska nog gå bra.

  2. Jag har en KZ 10x80wattare som jag är kanonnöjd med, dock har jag inte testat någon annan t5 armatur.

    Men en mycket stor fördel med kz är ju att den inte har några fläktar och därmed är helt tyst, den är ju också otroligt snygg enligt mig och inget man bygger in i någon "huv".

    Hur det är kvalitetsmässigt vet jag inte, men jag har inte haft några former av problem med min iallafall.

  3. En liten uppdatering.

    Karet är forfarande inte i "balans", dålig utfärgning på spserna, grumligt vatten och lite cyano som kommer och går.

    funderar på att suga ur sanden under sommaren för att se om det gör skillnad, vad tror ni?

    Har även funderat på många stora vattenbyten följt av sparsam matning för att nästan "starta om" karet.

  4. Jag hade samma problem med min troptronic, Ted har "jordningsstavar".

    Innan jag kunde åka och hämta en sådan så körde jag med en "sladd" från en multimeter som jag kopplat en "stav" i titan ifrån ett piercingsmycke på, så att titanen nuddade i vattnet och jag inte fick ut några dåliga metaller.

  5. OBS! Återigen - jag är nybörjare på det här systemet! Och det är många goda råd nu... Kanske är Ted eller Korallenzucht direkt de som kan svara bäst...

    Men angående reaktorn så skulle jag försöka strypa pumpen lite - min gissning är att det är bättre att ligga lite lågt än att ligga lite högt på flödet.

    Sen tror jag du måste hamna på rätt värden och ligga där stabilt under en längre tid innan du vidtar några nya åtgärder. Less is more!

    I vårt system får korallerna stå och se murriga ut ett tag. Det jag ser är att den del som växer får en helt annan färg än resten av korallen. Det är ett bra tecken - då vet jag att färgerna kommer. Vi använder inga spårämnen alls för tillfället utan låter korallerna få acklimatisera sig i lugn och ro. När allt börjat sätta fart och växa samt att värdena får stabilisera sig så får utfärgningen bli nästa fas.

    Min erfarenhet är att när värdena varit stabila några månader så börjar det växa grymt och då kommer en ny fas av instabilitet eftersom förbrukningen av bla KH och kalcium ökar. När man tagit sig förbi öven denna instabila period och värdena hållt sig några månader så brukar utfärgningen komma.

    Höjningen av flödet i reaktorn gjort nått iallafall.

    Idag har karet varit lite lätt dimmigt och det har blivit en brun beläggning på bakrutan, så jag antar att jag har en liten bakterieblommning just nu?, skippade zeostarten idag för säkerhets skull.

    Nu håller jag tummarna för att denna "bakterieblommning" inte ska skapa problem i form av syrebrist och liknande bara, annars tar jag det som ett gott tecken.

    Det där med att det tar tid är såklart sant, men man tycker att det borde gå åt rätt håll och inte tvärtom, korallerna har ju bara blivit mörkare på senaste

  6. Ja skulle inte sälja kirurgena ,kan inte vara de som är problemet. Hur mycket matar du ? Har själv gjort som dig har haft min reaktor av nu i 8 dagar buffrar kh manuellt nu, mäte Ca idag 390 , så nu börjar ja smygga igång reakton på 3 timmar dag

    Nej jag tycker också att karet är ganska lågt belastat i förhållande till storleken.

    Innan matade jag kanske en tesked ON F1 och en tesked ON F2, nu har jag ju dragit ner på matningen så det blir kanske hälften.

    Funder på om det helt enkelt inte är som så att du har alldeles för lite Ls för att få en stabil miljö?

    Enligt kz ska man ju kunna köra zeosystemet helt utan LS, 50-60 kg till 770 liter är väl inte så lite?

  7. Mätte nyss flödet genom min zeovitreaktor för första gången sedan jag satte ihop systemet, ajajaj, låg på nånstanns 250-300 liter/timma, har 1,8 liter zeolith.

    Kanske detta har bidragit till problem?

    Har nu bytt mot en annan pump och kör 800 l/h genom reaktorn.

    Har även finjusterat vattennivån i sumpen så att skummaren skummar optimalt.

    Har ca reaktorn avstängd nu för att ta ner ca oc mg till rätt nivåer, doserar kh buffer manuellt.

    Matar även mindre nu än innan, blir det inte bättre med de åtgärder jag vidtagit nu så kommer jag troligen sälja bort mina 3 kirurger för att minska belastningen.

    Vad tror ni?, ska jag köra på såhär en tid och se?, några fler förslag?

  8. mmmmm... visst e den läcker i rätta färger. Hemma är den MYCKET mörkare i färgerna, med sjukt mörkgröna polyper.

    Jag tror faktiskt att partiklarna påverkar färgningen indirekt eftersom korallerna säkerligen tar upp dessa. Om dom då innehåller mycket näring så.... Säger inte att det är så, bara en tro jag har för tillfället.

    Har ingen erfarenhet av CV så där kan jag inte uttala mig, men har märkt att jag får en brunaktig film på rutorna vid överdosering av ZF, kan ha ett samband.

    B-balance ger en grönare får på koraller om den överdoseras, min rosa A. millepora är grön nu, men på väg tillbaka efter minskad dosering.

    Tror inte heller på mekanisk filtrering som en långtidslösning om man inte har plats för en filterpåse i sumpen. Blir bara bökigt att byta vadd och söla med allt vad det innbär, men ska man vara fin får man lida pin. Så det är väl bara att bita i det sura äpplet. För på något sätt måste ju skiten bort.

    Jag har funderat på att minska ner fiskbeståndet genom att sälja mina 3 kirurger, och mata "småfiskarna" sparsamt under en längre tid samtidigt som jag kört hårt på mekanisk filtrering och "renblåsning", kanske kan det hjälpa systemet att "komma ikapp"?

    OBS! Nu svarar jag som nybörjare eftersom jag endast kört zeovit i ca 1 månad! Mína erfarenheter är från min tidigare "nitrat-värd"...

    Kalium mäter du med KZ-test? För mycket kalium ger mörkare koraller.

    Men visst ser bilderna ut som du har mycket näring i burken. Men å andra sidan har jag haft koraller som varit ljusare med 10 mg/l i nitrat.

    Vad har du för T5 rör och hur länge kör du dem? Ett trick för att ljusa korallerna enligt min tidigare erfarenhet är att ha vitare ljus som man kör länge - det ger ljusare färger.

    Har dina värden varit stabila länge?

    B-balance är kanske lösningen - ska bli kul att följa utvecklingen!

    Några kloka råd från Ted - vår ledsagare i zeovärlden?

    Japp kalium mäter jag med kz test, dock svårt att läsa av, man kanske skulle testa att dra ner på k-balance under en tid och se vad som händer?

    Jag kör med:

    1 st fiji purple

    1 st aquascience blue

    2 st coral light new generation

    6 st coral light "old generation"

    Så ljuset är väldigt vitt i mina ögon,och rören är dryga halvåret, vissa nyare så det borde ju inte vara problemet, möjligtvis att endel ljus går bort pga grumligheten i vattnet och inte når korallerna?

    Mitt kh har legat på 7,7 väldigt länge, möjligtvis diffat en mätenhet någon gång men inte senaste 2 månaderna iallafall.

    Ca och mg däremot gick ju upp för högt för ett par månader sedan, men de tog jag ner mycket långsamt och ska ta ner ca ytterliggare ifrån 440 till 420-410 nånstanns.

    fosfaten har svajjat något, men legat mellan 0,00- 0,02 senaste månaden/månaderna enligt hannan.

    Nitraten har alltid varit omätbar.

    Japp idag kör jag igång med b-balancen igen för att se om det ger skillnad.

    Ska även testa att mata något mindre under en tid, och ev byta foder.

  9. Mycket snyggt, hade helt missat denna tråd. Gillar verkligen din aquascape GRYMT SNYGGT!!

    hur fungerar sanden? håller den sig vit, är det sk "levande sand"?

    Tackar tackar.

    Har lite problem i karet med grummligt vatten och dålig färg på spserna, men jag hoppas att det ska ordna upp sig snart.

    Sanden är "levande sand" ifrån ted, ocean direct.

    Den håller sig vit och fin, har dock fått lite cyano på baksidan av "revet", men det har börjat minska.

    Såfort jag fått lite mer ordning på karet och lite mer tid så ska jag ta bilder och lägga ut med lite mer information.

  10. Martin jag med mina ringa erfarenheter har märkt att zeofood och coralvitaliser i för stor dos får korallerna att bli lite mörkare i färgen.Jag skulle höra med TedB om du ska finjustera din dosering.Patrik

    Det borde ju vara rimmligt att ZF och CV ger lite mörkare färger i för hög dos, men jag tycker inte att min dos är hög?, ska höra med ted som du säger och kanske testa att gå ner något.

    Bild 2 är de fraggen som kommer från mig de?

    Ja skulle ju börjat dosera B-Balnce + k-balance varje dag.

    Själv så kör ju 1ml zeostart 2ml b-blance , 3ml k-Balance + stontium om dagen ,

    Skulle ja vilja bleka ner korallerna så ökar ja b-balance till 4 ml i några dagar

    doserar även jod + järn, coral vitalizer varanan dag

    Jag får testa att börja dosera b-balance imorgon igen då, men det känns inte riktigt som att det är där som skon klämmer, utan i mina ögon ser det ut som att korallerna är övergödda, troigen pga all skit i vattnet.

    Fan du får inte posta sånna bilder, gör ju inte att jag blir nöjdare med mina färger direkt ;)

    Jag har precis samma problem som du, blir lixom inte av med dom lite större partiklarna i vattnet. Vilket troligen orsakar lite brunare koraller än som borde vara i näringsfattigt kar.

    Har provat det mesta, riktat om pumpar (ca 20ggr cirkulation)mm. för att dra upp eländet från stenarna och ta upp i filterpåsar, filtervadd, quickfilter och lite andra varianter . Inget har hjälpt för mig heller, man blir så j-a frustrerad.

    Mitt nästa projekt kommer bli någon sorts wavemaker (för mer oregelbunden cirkulation) och en rejäl laddning med detriusätande kryp. Kanske tom skaffar ett fett ytterfilter fullt med vadd.

    Kanske kan vara en ide att prova för dig med?

    Mekanisk filtrering är ju tyvärr det enda som funkar.

    intressant.

    Jag håller med om att man blir frustrerad, vad man än gör blir det inte bättre.

    Frågan är om kraftig mekanisk filtrering är en hållbar lösning i längden?, det bästa vore ju att få reda på vart problemet ligger och åtgärda det.

    Jag har funderat på ifall att jag har för mycket fisk, eller matar för mycket, men jag tycker att jag har ganska lite fisk för drygt 800 liter.

  11. Hej Martin! Det är svårt att svara på dina frågor utan att ha all grundinfo. Kan du försöka göra en redovisning av ditt system ungefär som den de gör på zeovit.com?

    I vårt nystartade zeovitsystem är korallerna oförändrat mörka - precis som de såg ut i de näringsrika system de kom i från. Så jag tolkar det som att de får lika mycket näring nu som de fick förut fast i annan form än fosfat/nitrat. Det tycker jag är mycket positivt. Utfärgning är något som enligt min erfarenhet kan ta lång tid och bla handla om stabilitet så det får bli nästa steg för våra koraller. Tålamod är grunden i akvaristikens värld.

    skriver ner lite snabbfakta

    770 liter + ca 100 liter sump

    50-60 kg levandesten

    10x80w t5

    kz revolution small skummare

    ca reaktor med korallkross och magnesium granulat

    6000 l/h returpump

    ca 15000 l/h intern cirkulation ( min tunze 6101 ha gått sönder, annars 12000 l/h extra )

    KZ RBS salt, byter 10 % varannan till var fjärde vecka.

    4 månader gammal osmos

    testar med salifert + hanna för fosfat.

    kh: 7,7

    ca 440

    mg: 1500

    no3: 0 enligt salifert

    po4: 0 enligt hanna och salifert, möjligen lite lite färgat med salifert, men lägre än 0,03 ppm

    ph: 8-8,3

    kalium: 390 tror jag sist jag mätte, var ett par veckor sedan.

    Dosering av zeovit preparat:

    zeolith: 1,8 liter, skakas 1-2 gånger per dag

    aktivt kol: 0,5 liter, byts varje månad

    zeostart: 0,6 ml 2 gånger/dag

    zeofood och zeobak: 7 droppar 2 gånger/vecka

    coral vitalizer: 7 droppar ca varannan kväll

    k-balance: 2 ml ca varannan dag

    Fiskar:

    1 st naso kirurg

    1 st lineatus kirurg

    1 st flavecens kirurg

    2 st chromis

    2 st clowner

    2 st gyltor

    1 puellaris

    1 okänd goby

    lägre djur:

    4 st sandsjöstjärnor

    1 st sand dollar

    30-60 astrea + diverse andra småsnäckor

    1 st linkia sjöstjärna

    1 tridacna maxima

    koraller:

    diverse sps koraller

    3 sorters euphyllia

    1 goniopora

    ricordea florida

    I övrigt har jag testat att köra lite biophos 3 ( aluminiumbaserad fosfatremower) senaste månaden vilket faktiskt gett lite resultat i form av något ljusare koraller och lite bättre polypexpansion.

    Jag har knäppt några bilder som kommer upp om någon timme här.

    Någon som har några ideer eller förslag?

    Det som känns mest irriterande är grumligheten i vattnet, ligger även ganska mycket "skit"/detritus inne mellan stenarna tycker jag. Har kört med filtervadd och blåst upp "skiten" men det har inte gett några märkbara resultat.

  12. svårt att veta förstås...men oavsett om grunmlingen kan bero på reaktorn eller ej, så vore de väl bra att få ner Ca lite, men bibehålla Kh:t...risken e ju ändå större för fällning med dessa värden än "normal"värden...som jag förstår de får man väl helt enkelt stänga av reaktron, o följa efter med karbonater, dvs låta ca sjunka av sej självt o bibehålla KH:t.

    men min fråga till dej: beror inte grumligheten på att du helt enkelt doserar kolkälla o bakterier...

    Jo jag siktar på att ta ner ca till 420 och mg till 1350, vill ta det sakta och försiktigt bara.

    Så istället för att stänga av reaktorn helt så har jag kört den lite kortare tid och buffrat kh manuellt vid behov.

    min grummlighet ser inte ut som samma "grummel" som blir av mulmen, partiklarna är större.

    Doris:

    Det är de flesta korallerna, ska försöka ta en bild senare när jag kommer hem ifrån jobbet.

    Min aktuella zeo dos:

    1,8l zeolith

    0,6 ml 2gånger/dag zeostart

    7 droppar zeofood och zeobak 2 gånger/vecka

    7 droppar coral vitalizer ca varannan kväll

    Jag har även bbalance, kbalance, pohls xtra, sponge power, kaliumjodidflour, zeospur, jod.

    Men dessa har jag inte doserat senaste månaden förutom k-balance lite då och då.

    zeospuren gör korallerna ljusare under några dagar, men jag tycker även att vissa koraller ser lite "stressade" ut efter dosering, så det kör jag inte med för tillfället.

  13. Ja..de finns nog ett samband. Zooxanthellerna kan med enzymet fosfatas bryta loss fosfat från den organiskt bundna fosfaten i POM partiklarna. Cyanon du har pekar nog på samma sak...att du har för mkt organiskt material i karet, kanske både som DOM o POM.

    Vilka prep tillsätter du exakt?...beträffande sånt som innehåller organiskt material?

    Mvh

    Jonas

    Ok då var jag kanske inte helt ute och cyklade, intressant.

    Jag kör zeovitsystemet, senaste månaden har jag testat att bara köra "basic 4" utan några bättre resultat.

    zeolith

    zeostart ( kolkälla )

    zeofood ( aminosyror, vitaminer osv tror jag? )

    zeobak ( bakteriekultur )

    Aktuella värden:

    ca: 440-450

    mg: 1500

    kh: 7,7

    Dock har magnesium och calcium varit uppe och svävat högt efter vad jag tror var en dålig salthink kombinerat med för mycket mg och ca granulat i reaktorn.

    calcium låg då på 480-500 ppm och magnesium på ca 1700 ppm

    Detta var ca 2 månader sedan och jag har sakta sakta tagit ner värdena igen.

  14. ren gissning, kan det vara någon fällning om du kör kalkreaktor?

    Jag har faktiskt funderat på samma sak, men har ingen aning om vad det skulle kunna vara?

    Jag kör en grotech hcr 110 med korallenzuchts korallkross i, 4 timmar per dag.

    Och har jag noterat att det är som grumligast mitt på dagen, då kör jag även reaktorn.

    Men att det ser grumligt ut mitt på dagen kan även ha med att ljuset är som starkast då har jag tänkt.

  15. Jag har sedan jag startade mitt akvarie haft problem.

    Trots låga fosfatnivåer sedan start enligt tester så antyder mitt akvarie hög fosfat genom att mina sps koraller är mörka i färgen, har även börjar dyka upp små områden av cyano på sanden bakom stenen.

    Sedan starten har fosfaten pendlat runt 0,01-0,05, för att senaste veckorna visa 0,00.

    Mäter gör jag med hanna fotospektrometer och saliferts fosfattest.

    Mitt andra problem är att jag har otroligt "grumligt" vatten, massvis av små partiklar som åker runt hela tiden.

    Jag har testat det mesta känns det som, bensonitlera, filtervadd, våtare skummning, mindre matning, mer bakterietillsatts, kraftigare cirkulation osv, men inget verkar hjälpa.

    Det jag undrar är ifall dessa 2 problem kan hänga ihop?

    dvs att även fast det knappt finns någon fosfat löst i vattnet vid testtillfällen så blir korallerna ändå övergödda pga all "POM"?

    Ni som brukar sitta och spekulera och klura, kom gärna med era funderingar och tankar kring detta problem och vad jag ska vidta för åtgärder.

  16. för att återgå till jonas fråga.

    Jag har fått uppfattningen att ultra life och zeolive är ganska liknande produkter, båda är väl baserade på bentonitlera eller vad det heter? coral snow vet jag inte vad det innehåller.

    Vad kör du för fosfatremower idag jonas?, har för mig att stig skrivit här på forumet att aluminiumbaserad remower gett bra resultat på cyano.

  17. Jag skulle satsat på en så stor sump som möjligt istället, och byggt in den på något snyggt sätt.

    Jag rekommenderar inte att ha ls i returfacket, blir så mycket skit, smågrus och sniglar i returpumpen.

    Annars tycker jag det låter bra att göra sumpen "basic", så kan man tömma den och limma dit någon extra skiva/fack om man behöver det i framtiden.

  18. Jonas, i och med att bakterierna skulle överleva flera månader/år i plastpåsen så borde man även kunna förpacka levandesten på samma sätt, utan att bakteriefloran i stenen tar skada/dör ut?

    Jag tycker det låter lite skumt, jag menar bakterier har väl en ganska kort livlängd?, och för att det ska produceras nya antar jag att de måste ha "mat"?

×
×
  • Skapa Ny...