Jump to content

pimo

Medlem
 • Content Count

  1,314
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by pimo

 1. Japps samma elos som gör testerna. Jo jag ska slå ted en signal imorgon och höra vad han vet, tänkte bara ifall någon här visste
 2. Är det någon som vet vem man ska kontakta om man är intresserad av elos akvarier?
 3. Jag ska se om jag hittar digitalkameran och knäppa några bilder i helgen. För övrigt går karet kanon nu!, Tömde ut all sand och körde några massiva vattenbyten, sen dess har det bara blivit finare och finare, växer så det knakar och färgerna är bra och blir bättre. Nu är den jobbiga biten bara att karet ska flyttas 18 mil såsmåningom, men det ska nog gå bra.
 4. pimo

  K-Z eller ATI?

  Jag har en KZ 10x80wattare som jag är kanonnöjd med, dock har jag inte testat någon annan t5 armatur. Men en mycket stor fördel med kz är ju att den inte har några fläktar och därmed är helt tyst, den är ju också otroligt snygg enligt mig och inget man bygger in i någon "huv". Hur det är kvalitetsmässigt vet jag inte, men jag har inte haft några former av problem med min iallafall.
 5. Är nyfiken jag också, vet att Ted eventuellt kommer köra igång en eller två i det nya fraggkaret.
 6. En liten uppdatering. Karet är forfarande inte i "balans", dålig utfärgning på spserna, grumligt vatten och lite cyano som kommer och går. funderar på att suga ur sanden under sommaren för att se om det gör skillnad, vad tror ni? Har även funderat på många stora vattenbyten följt av sparsam matning för att nästan "starta om" karet.
 7. Jag hade samma problem med min troptronic, Ted har "jordningsstavar". Innan jag kunde åka och hämta en sådan så körde jag med en "sladd" från en multimeter som jag kopplat en "stav" i titan ifrån ett piercingsmycke på, så att titanen nuddade i vattnet och jag inte fick ut några dåliga metaller.
 8. Höjningen av flödet i reaktorn gjort nått iallafall. Idag har karet varit lite lätt dimmigt och det har blivit en brun beläggning på bakrutan, så jag antar att jag har en liten bakterieblommning just nu?, skippade zeostarten idag för säkerhets skull. Nu håller jag tummarna för att denna "bakterieblommning" inte ska skapa problem i form av syrebrist och liknande bara, annars tar jag det som ett gott tecken. Det där med att det tar tid är såklart sant, men man tycker att det borde gå åt rätt håll och inte tvärtom, korallerna har ju bara blivit mörkare på senaste
 9. Nej jag tycker också att karet är ganska lågt belastat i förhållande till storleken. Innan matade jag kanske en tesked ON F1 och en tesked ON F2, nu har jag ju dragit ner på matningen så det blir kanske hälften. Enligt kz ska man ju kunna köra zeosystemet helt utan LS, 50-60 kg till 770 liter är väl inte så lite?
 10. Mätte nyss flödet genom min zeovitreaktor för första gången sedan jag satte ihop systemet, ajajaj, låg på nånstanns 250-300 liter/timma, har 1,8 liter zeolith. Kanske detta har bidragit till problem? Har nu bytt mot en annan pump och kör 800 l/h genom reaktorn. Har även finjusterat vattennivån i sumpen så att skummaren skummar optimalt. Har ca reaktorn avstängd nu för att ta ner ca oc mg till rätt nivåer, doserar kh buffer manuellt. Matar även mindre nu än innan, blir det inte bättre med de åtgärder jag vidtagit nu så kommer jag troligen sälja bort mina 3 kirurger för att minska belastningen. Vad tror ni?, ska jag köra på såhär en tid och se?, några fler förslag?
 11. Jag har funderat på att minska ner fiskbeståndet genom att sälja mina 3 kirurger, och mata "småfiskarna" sparsamt under en längre tid samtidigt som jag kört hårt på mekanisk filtrering och "renblåsning", kanske kan det hjälpa systemet att "komma ikapp"? Japp kalium mäter jag med kz test, dock svårt att läsa av, man kanske skulle testa att dra ner på k-balance under en tid och se vad som händer? Jag kör med: 1 st fiji purple 1 st aquascience blue 2 st coral light new generation 6 st coral light "old generation" Så ljuset är väldigt vitt i mina ögon,och rören är dryga halvåret, vissa nyare så det borde ju inte vara problemet, möjligtvis att endel ljus går bort pga grumligheten i vattnet och inte når korallerna? Mitt kh har legat på 7,7 väldigt länge, möjligtvis diffat en mätenhet någon gång men inte senaste 2 månaderna iallafall. Ca och mg däremot gick ju upp för högt för ett par månader sedan, men de tog jag ner mycket långsamt och ska ta ner ca ytterliggare ifrån 440 till 420-410 nånstanns. fosfaten har svajjat något, men legat mellan 0,00- 0,02 senaste månaden/månaderna enligt hannan. Nitraten har alltid varit omätbar. Japp idag kör jag igång med b-balancen igen för att se om det ger skillnad. Ska även testa att mata något mindre under en tid, och ev byta foder.
 12. Tackar tackar. Har lite problem i karet med grummligt vatten och dålig färg på spserna, men jag hoppas att det ska ordna upp sig snart. Sanden är "levande sand" ifrån ted, ocean direct. Den håller sig vit och fin, har dock fått lite cyano på baksidan av "revet", men det har börjat minska. Såfort jag fått lite mer ordning på karet och lite mer tid så ska jag ta bilder och lägga ut med lite mer information.
 13. Det borde ju vara rimmligt att ZF och CV ger lite mörkare färger i för hög dos, men jag tycker inte att min dos är hög?, ska höra med ted som du säger och kanske testa att gå ner något. Jag får testa att börja dosera b-balance imorgon igen då, men det känns inte riktigt som att det är där som skon klämmer, utan i mina ögon ser det ut som att korallerna är övergödda, troigen pga all skit i vattnet. Fan du får inte posta sånna bilder, gör ju inte att jag blir nöjdare med mina färger direkt intressant. Jag håller med om att man blir frustrerad, vad man än gör blir det inte bättre. Frågan är om kraftig mekanisk filtrering är en hållbar lösning i längden?, det bästa vore ju att få reda på vart problemet ligger och åtgärda det. Jag har funderat på ifall att jag har för mycket fisk, eller matar för mycket, men jag tycker att jag har ganska lite fisk för drygt 800 liter.
 14. Här är några bilder också.
 15. skriver ner lite snabbfakta 770 liter + ca 100 liter sump 50-60 kg levandesten 10x80w t5 kz revolution small skummare ca reaktor med korallkross och magnesium granulat 6000 l/h returpump ca 15000 l/h intern cirkulation ( min tunze 6101 ha gått sönder, annars 12000 l/h extra ) KZ RBS salt, byter 10 % varannan till var fjärde vecka. 4 månader gammal osmos testar med salifert + hanna för fosfat. kh: 7,7 ca 440 mg: 1500 no3: 0 enligt salifert po4: 0 enligt hanna och salifert, möjligen lite lite färgat med salifert, men lägre än 0,03 ppm ph: 8-8,3 kalium: 390 tror jag sist jag mätte, var ett par veckor sedan. Dosering av zeovit preparat: zeolith: 1,8 liter, skakas 1-2 gånger per dag aktivt kol: 0,5 liter, byts varje månad zeostart: 0,6 ml 2 gånger/dag zeofood och zeobak: 7 droppar 2 gånger/vecka coral vitalizer: 7 droppar ca varannan kväll k-balance: 2 ml ca varannan dag Fiskar: 1 st naso kirurg 1 st lineatus kirurg 1 st flavecens kirurg 2 st chromis 2 st clowner 2 st gyltor 1 puellaris 1 okänd goby lägre djur: 4 st sandsjöstjärnor 1 st sand dollar 30-60 astrea + diverse andra småsnäckor 1 st linkia sjöstjärna 1 tridacna maxima koraller: diverse sps koraller 3 sorters euphyllia 1 goniopora ricordea florida I övrigt har jag testat att köra lite biophos 3 ( aluminiumbaserad fosfatremower) senaste månaden vilket faktiskt gett lite resultat i form av något ljusare koraller och lite bättre polypexpansion. Jag har knäppt några bilder som kommer upp om någon timme här. Någon som har några ideer eller förslag? Det som känns mest irriterande är grumligheten i vattnet, ligger även ganska mycket "skit"/detritus inne mellan stenarna tycker jag. Har kört med filtervadd och blåst upp "skiten" men det har inte gett några märkbara resultat.
 16. Sämmre PE och lite mer slem än normalt dagarna efter dosering.
 17. Jo jag siktar på att ta ner ca till 420 och mg till 1350, vill ta det sakta och försiktigt bara. Så istället för att stänga av reaktorn helt så har jag kört den lite kortare tid och buffrat kh manuellt vid behov. min grummlighet ser inte ut som samma "grummel" som blir av mulmen, partiklarna är större. Doris: Det är de flesta korallerna, ska försöka ta en bild senare när jag kommer hem ifrån jobbet. Min aktuella zeo dos: 1,8l zeolith 0,6 ml 2gånger/dag zeostart 7 droppar zeofood och zeobak 2 gånger/vecka 7 droppar coral vitalizer ca varannan kväll Jag har även bbalance, kbalance, pohls xtra, sponge power, kaliumjodidflour, zeospur, jod. Men dessa har jag inte doserat senaste månaden förutom k-balance lite då och då. zeospuren gör korallerna ljusare under några dagar, men jag tycker även att vissa koraller ser lite "stressade" ut efter dosering, så det kör jag inte med för tillfället.
 18. Ok då var jag kanske inte helt ute och cyklade, intressant. Jag kör zeovitsystemet, senaste månaden har jag testat att bara köra "basic 4" utan några bättre resultat. zeolith zeostart ( kolkälla ) zeofood ( aminosyror, vitaminer osv tror jag? ) zeobak ( bakteriekultur ) Aktuella värden: ca: 440-450 mg: 1500 kh: 7,7 Dock har magnesium och calcium varit uppe och svävat högt efter vad jag tror var en dålig salthink kombinerat med för mycket mg och ca granulat i reaktorn. calcium låg då på 480-500 ppm och magnesium på ca 1700 ppm Detta var ca 2 månader sedan och jag har sakta sakta tagit ner värdena igen.
 19. Jag har faktiskt funderat på samma sak, men har ingen aning om vad det skulle kunna vara? Jag kör en grotech hcr 110 med korallenzuchts korallkross i, 4 timmar per dag. Och har jag noterat att det är som grumligast mitt på dagen, då kör jag även reaktorn. Men att det ser grumligt ut mitt på dagen kan även ha med att ljuset är som starkast då har jag tänkt.
 20. Jag jag har testat zeolife, både i större doser varje vecka, och i mindre dagligen. Visst blev vattnet klarare, men ändå aldesles för grumligt för att jag ska vara nöjd.
 21. Jag har sedan jag startade mitt akvarie haft problem. Trots låga fosfatnivåer sedan start enligt tester så antyder mitt akvarie hög fosfat genom att mina sps koraller är mörka i färgen, har även börjar dyka upp små områden av cyano på sanden bakom stenen. Sedan starten har fosfaten pendlat runt 0,01-0,05, för att senaste veckorna visa 0,00. Mäter gör jag med hanna fotospektrometer och saliferts fosfattest. Mitt andra problem är att jag har otroligt "grumligt" vatten, massvis av små partiklar som åker runt hela tiden. Jag har testat det mesta känns det som, bensonitlera, filtervadd, våtare skummning, mindre matning, mer bakterietillsatts, kraftigare cirkulation osv, men inget verkar hjälpa. Det jag undrar är ifall dessa 2 problem kan hänga ihop? dvs att även fast det knappt finns någon fosfat löst i vattnet vid testtillfällen så blir korallerna ändå övergödda pga all "POM"? Ni som brukar sitta och spekulera och klura, kom gärna med era funderingar och tankar kring detta problem och vad jag ska vidta för åtgärder.
 22. för att återgå till jonas fråga. Jag har fått uppfattningen att ultra life och zeolive är ganska liknande produkter, båda är väl baserade på bentonitlera eller vad det heter? coral snow vet jag inte vad det innehåller. Vad kör du för fosfatremower idag jonas?, har för mig att stig skrivit här på forumet att aluminiumbaserad remower gett bra resultat på cyano.
 23. Jag har slarvat, men ska ta och ladda kameran och fixa bilder, har väl inte haft någon värre tillväxt, men litegrann har allt hänt.
 24. Jag skulle satsat på en så stor sump som möjligt istället, och byggt in den på något snyggt sätt. Jag rekommenderar inte att ha ls i returfacket, blir så mycket skit, smågrus och sniglar i returpumpen. Annars tycker jag det låter bra att göra sumpen "basic", så kan man tömma den och limma dit någon extra skiva/fack om man behöver det i framtiden.
 25. Jonas, i och med att bakterierna skulle överleva flera månader/år i plastpåsen så borde man även kunna förpacka levandesten på samma sätt, utan att bakteriefloran i stenen tar skada/dör ut? Jag tycker det låter lite skumt, jag menar bakterier har väl en ganska kort livlängd?, och för att det ska produceras nya antar jag att de måste ha "mat"?

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...