Jump to content

Ebba

Medlem
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Ebba
 • City
  Hässleholm

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ebba

  Rutiner

  Hej! Vad har ni för rutiner för era kar? Finns såklart lika många som det finns akvarister men skulle vara kul med lite inspiration. Hade en rutin som passade mitt gamla kar men som jag inte är lika säker att den passar det nya.
 2. Hejsan! Fick sand som blivit urplockad ur ett gammalt saltvattenkar, sedan lagt i en hink och sedan fått stå så ett bra tag. Luktade för j*vligt. Sköljde först sanden i vanligt sötvatten (fyllde en hink till 1/5, hällde på vatten och rörde runt, hällde av vattnet). Sköljde den 7 gånger. Sedan fick den ligga I ättiksbad (12%) ett dygn. Nu imorse sköljde jag den 13 gånger och den luktar knappt något. Vågar jag lägga den i karet direkt eller är det bättre att lägga den i saltvatten några dygn och mäta näringsvärden? I så fall, räcker nitrit+nitrat+fosfat? Tack på förhand!
 3. Kolkällan eller saliferttesterna?
 4. Allt levand verkar må bra. Anemonerna var mindre nöjda men öppnade sig när jag ändrade flowet. Mäter med salifert (både nitrat och fosfat). Använder vodka som kolkälla.
 5. Hejsan! Flyttade allt mitt levande till ett nytt 3 gånger så stort kar. Har förstått att man får en ny (men inte lika stark) cykel när man flyttar och river upp en massa skit. Ligger högt i fosfat nu (0,65 ppm) och ok i nitrat (6), nitrit är knappt mätbart, i vissa ljus kan mätglaset ha en svag svag rosa skiftning. Hur länge kan jag förvänta mig att cykeln tar? Tillsätter startbakterier och kolkälla (2,5 ml till 400 l per dag). Är det värt med en fisfatremover? Det har legat stabilt (möjligtvis minskat en aning) de senaste 3 dagarna.
 6. Hejsan! Tänkte starta en tråd om mitt 600 l bygge. Har precis köpt karet så bifogar lite bilder. Vad tycker ni om stockinglistan?
 7. Ebba

  Nytt 280 l kar

  Kanske, eller en kombination. Kör på det. Denna: https://www.acuariosdepared.com/epages/61730630.mobile/en_GB/?ObjectPath=/Shops/61730630/Products/"SU-14564/boyu-skimme-separador-de-urea-wg-428-acuario-marino/13"&Locale=en_GB Lär väl bli typ 20 kg i scapen. Och sedan ca 30 kg sand. Haft hög nitrat. Har dock haft problem med cyano så har beställt hem ett fosfattest för att se om bristen på fosfat är orsaken till att nopox inte funkar. Får skippa den isf. Ja. Han ska få flytta eftersom han bråkar med banangyltan. Tack för svaren!
 8. Ebba

  Tips på belysning

  Ska snart införskaffa belysning till ett 280 l hörakvarium. Längsta sidan är 120 cm och de andra två 90 cm. Har en aquael leddy Slim 36 W men behöver ju utöka när jag dubblar ytan. Tänkte inte välja några superljuskrävande spser. Max 1500 kr. Tänkte aquascapa i ett V så ytan i mitten blir fri. Vad skulle ni ha valt för lampa?
 9. Har enginner gobyn gått på andra mindre fiskar?
 10. Ebba

  Nytt 280 l kar

  Så min fiskdöd berodde förmodligen på upprörd skit från sanden? Kan jag köpa mer levande sand och hälla i det, sedan lägga i all levande sten och sedan alla fiskarna direkt? Flyttar skummaren direkt i så fall. Biofilter är en kolkälla. Det ska hålla nere nitrat och fosfat. Dottybacken kan vara rätt elak (ska aldrig mera lyssna på råden i zooaffären). Clownerna är hur snälla som helst. Den är märkt med 100-200 l. Om det är mängden luft eller storleken på akvariet är tveksamt. Men är ju i så fall i minsta laget. Beror inte det på hur mycket sten jag har i visningskaret? Biobollarna hävdar folk att ger bakterier bra yta att fästa på och därför skulle vara bra. Men det kanske inte stämmer? Lika bra att kör volymen isf. Kostar ju inte särskilt mycket. En Salaris har jag. Han är riktigt trevlig. Har en banangylta, också väldigt fredlig. Läst att de kan ta mindre fiskar. Men det kanske inte stämmer? Är väl trots allt en köttätare. Vad är risken med dottybacken? Har sett honom jaga banangylta men gobidion har han inte brytt sig om. Hört att de kan äta borstmaskar dock.
 11. Hejsan! Jag ska uppgradera från 134 l till 280 l. Tänkte sätta upp en rejäl sump (ca 100 l). Men har såklart en massa frågor! Ett par veckor efter att jag köpte akvariet så möblerade jag om och en del fiskar dog. Vill inte ha en återupprepning av det så vill inte flytta allt i ett svep. Tänkte därför göra så att jag plockar ut sand, levande sten, biobollar och en bit biofilter ur det gamla akvariet och blandar detta med nytt media och låter det gå tills dessa att värdena är vettiga. Sedan stoppa i mitt clownpar och/eller min Dottyback och väntar ytterligare tills jag fått tillräckligt bra värden för att sedan flytta över resten. Är det en vettig plan eller tänker jag helt fel? Har bara en skummare (upp till 200 l/h) räcker den eller behöver jag uppgradera? Tänker att om jag inte ökar mängden fisk (biologisk belastning) så borde ju skummaren räcka? Jag borde väl kunna ha 3 små fiskar i nästan 400 l utan skummare en period? Vilka delar vill jag ha i sumpen för att optimera den? Just nu har jag tänkt: 1. Skummare 2. Aktivt kol 3. Levande sten 4. Macroalger med lampa (rött och blått ljus) 5. Biobollar 6. Doppvärmare 7. Behövs biopellets? Hur stor genomströmning behöver jag ha per timme i sumpen? Har just nu tittat på en Streamer upp till 9500 l/h till visningskaret och tänkte behålla den jag har just nu för att få lite turbulens. Men hur placerar jag ut dessa i ett hörnakvarium? Kommer köra på en overflowbox för vill inte borra. Vill gärna (akvariet gått in sig lite) få i ytterligare lite fisk. Vill egentligen ha en muräna men inser att det inte går pga för litet kar och risken att den sätter i sig mina små fiskar. Finns det någon liknande fisk som kan funka? Har tittat på enginner goby men är lite orolig för min gobidion på 1,5 cm. Skulle även vilja ha en "Doris" men hittar lite olika siffror på hur stort de behöver. Är karet i minsta laget? Skulle ett tillvägagångssätt vara att köpa en liten och sedan låta den växa till sig i karet? Det är väl inte en supersvår fisk att sälja tänker jag? Jmf med tex en ilsken tryckare. Tack på förhand! BFU.
×
×
 • Create New...