Gå till innehåll

Ebba

Medlem
  • Antal inlägg

    12
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Ebba

  1. Hej! Vad har ni för rutiner för era kar? Finns såklart lika många som det finns akvarister men skulle vara kul med lite inspiration. Hade en rutin som passade mitt gamla kar men som jag inte är lika säker att den passar det nya. 

  2. Hejsan! 

    Fick sand som blivit urplockad ur ett gammalt saltvattenkar, sedan lagt i en hink och sedan fått stå så ett bra tag. Luktade för j*vligt. Sköljde först sanden i vanligt sötvatten (fyllde en hink till 1/5, hällde på vatten och rörde runt, hällde av vattnet). Sköljde den 7 gånger. Sedan fick den ligga I ättiksbad (12%) ett dygn. Nu imorse sköljde jag den 13 gånger och den luktar knappt något. Vågar jag lägga den i karet direkt eller är det bättre att lägga den i saltvatten några dygn och mäta näringsvärden? I så fall, räcker nitrit+nitrat+fosfat? 

    Tack på förhand! 

  3. 2 hours ago, Lasse said:

    Vad mäter du med? Vilken kolkälla?  Jag skulle ta det lugnt ett tag - se hur dina koraller och fiskar trivs. Efter en månad skulle jag kanske försöka gå ner till runt 0.1 i fosfat - 3-4 i Nitrat om ditt levande tillåter det. Om då Nitrat fortfarande ligger kring 3-6 ppm skulle jag helre gå in med en fosfatremover än använda kolkälla. Inga av dessa värden är någon katastrof

     

    MVH Lasse

    Allt levand verkar må bra. Anemonerna var mindre nöjda men öppnade sig när jag ändrade flowet. Mäter med salifert (både nitrat och fosfat). Använder vodka som kolkälla. 

  4. Hejsan! 

    Flyttade allt mitt levande till ett nytt 3 gånger så stort kar. Har förstått att man får en ny (men inte lika stark) cykel när man flyttar och river upp en massa skit. Ligger högt i fosfat nu (0,65 ppm) och ok i nitrat (6), nitrit är knappt mätbart, i vissa ljus kan mätglaset ha en svag svag rosa skiftning. Hur länge kan jag förvänta mig att cykeln tar? Tillsätter startbakterier och kolkälla (2,5 ml till 400 l per dag). Är det värt med en fisfatremover? Det har legat stabilt (möjligtvis minskat en aning) de senaste 3 dagarna. 

  5. On 1/24/2020 at 9:44 PM, Christian J said:

    Ingen aning. Alternativt kanske stressen sänkte deras immunförsvar så att någon parasit tog död på dem?

    Kanske, eller en kombination. 

    On 1/24/2020 at 9:44 PM, Christian J said:

    Ja eller skölja/tvätta den gamla sanden och sedan lägga i den.

    Kör på det. 

    On 1/24/2020 at 9:44 PM, Christian J said:

     

    Vad är det för märke/modell?

    Denna: https://www.acuariosdepared.com/epages/61730630.mobile/en_GB/?ObjectPath=/Shops/61730630/Products/"SU-14564/boyu-skimme-separador-de-urea-wg-428-acuario-marino/13"&Locale=en_GB

    On 1/24/2020 at 9:44 PM, Christian J said:

     

    Hur mycket har du? Visserligen kan levande sten vara ett bra filtermaterial pga den medföljande bakteriepopulationen, men samtidigt kan bakterierna från LS kolonisera även andra material, t ex sand.

    Lär väl bli typ 20 kg i scapen. Och sedan ca 30 kg sand. 

    On 1/24/2020 at 9:44 PM, Christian J said:

    Det kanske stämmer (fast isf tror jag Siporax är ett effektivare material). Oavsett så handlar det nog bara om nitrifikationsbakterier (som omvandlar ammonium till nitrit och slutligen nitrat), vilket borde vara onödigt i ett kar med både skummare och levande sten.

    Haft hög nitrat. Har dock haft problem med cyano så har beställt hem ett fosfattest för att se om bristen på fosfat är orsaken till att nopox inte funkar. 

    On 1/24/2020 at 9:44 PM, Christian J said:

    Är din Gobiodon liten nog att kunna slukas hel finns kanske en möjlighet.

    Får skippa den isf. 

    On 1/24/2020 at 9:44 PM, Christian J said:

    Tänkte mest att den kunde stressa övriga fiskar. Annars brukar de leta efter små kräftdjur och maskar i inredningen, som du skrev.

     

    Ja. Han ska få flytta eftersom han bråkar med banangyltan. 

    Tack för svaren! 

  6. Ska snart införskaffa belysning till ett 280 l hörakvarium. Längsta sidan är 120 cm och de andra två 90 cm. Har en aquael leddy Slim 36 W men behöver ju utöka när jag dubblar ytan. Tänkte inte välja några superljuskrävande spser. Max 1500 kr. Tänkte aquascapa i ett V så ytan i mitten blir fri. Vad skulle ni ha valt för lampa? 

  7. 1 hour ago, Christian J said:

    Om du inte skall köpa mer levande sten så hade jag flyttat över all den gamla stenen och fiskarna på en gång. Om du flyttar sanden utan att tvätta den kan det däremot röras upp mycket bakterier som irriterar djuren.

    Så min fiskdöd berodde förmodligen på upprörd skit från sanden? Kan jag köpa mer levande sand och hälla i det, sedan lägga i all levande sten och sedan alla fiskarna direkt? Flyttar skummaren direkt i så fall. 

    1 hour ago, Christian J said:

    Vad gör biofiltret för något? Biobollar tror jag inte gör någon nytta i saltvatten.

    Biofilter är en kolkälla. Det ska hålla nere nitrat och fosfat. 

    1 hour ago, Christian J said:

    Det kanske är bra för vattenkvalitén, men om du haft problem med aggression mellan olika fiskar så blir det kanske mindre sådant om alla sätts i samtidigt. Det bästa hade kanske varit att sätta i fiskar som är både tåliga och fredliga först, om du har några sådana (clowner och dottybacks är t ex tåliga men ofta aggressiva).

    Dottybacken kan vara rätt elak (ska aldrig mera lyssna på råden i zooaffären). Clownerna är hur snälla som helst. 

    1 hour ago, Christian J said:

     

    200l luft/h? Det är nog bättre med en större, jag använde själv en 150l/h i mitt 300l-kar och hade mycket algproblem trots få fiskar.

    Den är märkt med 100-200 l. Om det är mängden luft eller storleken på akvariet är tveksamt. Men är ju i så fall i minsta laget. 

    1 hour ago, Christian J said:

    Skummare, värmare och makroalger låter vettigt. Levande sten i sumpen är nog onödigt, likaså biobollar.

    Beror inte det på hur mycket sten jag har i visningskaret? Biobollarna hävdar folk att ger bakterier bra yta att fästa på och därför skulle vara bra. Men det kanske inte stämmer? 

    1 hour ago, Christian J said:

    Det finna olika åsikter (allt från akvariets volym per timme och uppåt), men inte för långsamt för då kan det samlas luftbubblor i häverten på overflowboxen (med eventuellt katastrofala följder). Observera att pumpens flöde minskas av t ex höjden från sumpen till akvariets överkant och antal böjar på rören.

    Lika bra att kör volymen isf. Kostar ju inte särskilt mycket. 

    1 hour ago, Christian J said:

    Kanske sätta dem symmetriskt (pekande mot varandra eller mitten på frontrutan)? Försök få till en resonansvåg om de är programmerbara, annars kan du kanske låta dem gå i 4-timmars intervall med varsin timer.

    👍

    1 hour ago, Christian J said:

    Blenniella och Salarias är skojiga och fredliga algätande fiskar, kan dock vara aggressiva mot artfränder. Kardinalfiskar är ofta vackra och fredliga. Wrassar/gyltor kan ta kräftdjur men sägs vara fredliga i övrigt, behöver dock sand och kan hoppa. Nemateleotris är vackra och fredliga men kan också hoppa.

    En Salaris har jag. Han är riktigt trevlig. Har en banangylta, också väldigt fredlig. 

    1 hour ago, Christian J said:

    Varför? Skulle gissa att dottybacken är ett större hot.

    Läst att de kan ta mindre fiskar. Men det kanske inte stämmer? Är väl trots allt en köttätare. Vad är risken med dottybacken? Har sett honom jaga banangylta men gobidion har han inte brytt sig om. Hört att de kan äta borstmaskar dock. 

    1 hour ago, Christian J said:

    Ja en fullvuxen blir alldeles för stor, men kanske ett litet ungdjur skulle kunna funka nåt år.

     

     

     

  8. Hejsan! 

    Jag ska uppgradera från 134 l till 280 l. Tänkte sätta upp en rejäl sump (ca 100 l). Men har såklart en massa frågor! Ett par veckor efter att jag köpte akvariet så möblerade jag om och en del fiskar dog. Vill inte ha en återupprepning av det så vill inte flytta allt i ett svep. Tänkte därför göra så att jag plockar ut sand, levande sten, biobollar och en bit biofilter ur det gamla akvariet och blandar detta med nytt media och låter det gå tills dessa att värdena är vettiga. Sedan stoppa i mitt clownpar och/eller min Dottyback och väntar ytterligare tills jag fått tillräckligt bra värden för att sedan flytta över resten. Är det en vettig plan eller tänker jag helt fel? Har bara en skummare (upp till 200 l/h) räcker den eller behöver jag uppgradera? Tänker att om jag inte ökar mängden fisk (biologisk belastning) så borde ju skummaren räcka? Jag borde väl kunna ha 3 små fiskar i nästan 400 l utan skummare en period? Vilka delar vill jag ha i sumpen för att optimera den? Just nu har jag tänkt: 

    1. Skummare

    2. Aktivt kol

    3. Levande sten

    4. Macroalger med lampa (rött och blått ljus) 

    5. Biobollar

    6. Doppvärmare

    7. Behövs biopellets? 

    Hur stor genomströmning behöver jag ha per timme i sumpen? 

    Har just nu tittat på en Streamer upp till 9500 l/h till visningskaret och tänkte behålla den jag har just nu för att få lite turbulens. Men hur placerar jag ut dessa i ett hörnakvarium? Kommer köra på en overflowbox för vill inte borra. 

    Vill gärna (akvariet gått in sig lite) få i ytterligare lite fisk. Vill egentligen ha en muräna men inser att det inte går pga för litet kar och risken att den sätter i sig mina små fiskar. Finns det någon liknande fisk som kan funka? Har tittat på enginner goby men är lite orolig för min gobidion på 1,5 cm. Skulle även vilja ha en "Doris" men hittar lite olika siffror på hur stort de behöver. Är karet i minsta laget? Skulle ett tillvägagångssätt vara att köpa en liten och sedan låta den växa till sig i karet? Det är väl inte en supersvår fisk att sälja tänker jag? Jmf med tex en ilsken tryckare. Tack på förhand! BFU. 

     

    IMG_20200123_193303579.jpg

×
×
  • Skapa Ny...