-
Antal inlägg
93 -
Gick med
-
Senaste besök
-
Dagar vunna
3
Typ av innehåll
Profiler
Forum
Kalender
Galleri
Saltvattensguiden.se ideell förening dokumentportal
Bloggar
Frågesport
All aktivitet
-
Jag har fått för mig att jag har läst någonstans där de varnades för att ha för djup sandbädd i karet på grund av att det potentiellt kunde bildas något där på sikt som sen kunde frigöras om man har otur och då typ "förgifta" karet. Jag har absolut inga belägg för detta och jag kommer inte ihåg vad det var riktigt. Men jag har för mig att man endast rekommenderade tunt lager sand i karet och om man skulle ha dsb så var det viktigt att denna var någonstans där den var orörd så att den inte riskerar att bli upprörd av en fisk exempelvis. Jag kör själv med sand och föredrar det framför bare bottom men har varit rädd för att ha för tjockt lager på grund av det jag fått för mig.
- 7 svar
-
- 1
-
Tack, håller tummarna för det då!
-
Min Bangaikardinal har fått nåt skumt med sina gälar. Det ser ut som att nåt vitt i överkant sticker ut. Det är på båda sidorna men mer på den ena. Han har haft det så här i ett par dagar. Han känns pigg i övrigt, äter har inte nån påtagligt snabb andning eller liknande. Jag har bara en Kardinal. Alla övriga fiskar och koraller ser ut att må bra. Någon som vet vad detta kan vara? Tyvärr kunde jag inte bifoga en film men här är en halvtydlig bild i alla fall.
-
Jag trodde att Tapatalk skapade ett PM här. Är det inte så? Jag tycker också att Tapatalk är helt kass men ibland envisas telefonen med att man måste använda den. En av anledningarna till att inte kolla SVG på telefonen är att den kör in en i Tapatalk och där är allt skitsegt för mig så det orkar jag inte med.
-
Jag har nåt liknande i ett kar som följde med när jag köpte. Min är nån slags stenväxande Caluerpa. Tyckte först den var snygg när den växte på bara en sten, men den sprider sig hej vilt och tenderar att ta över alla stenar i hela karet för mig. Ingen kul variant om det är denna.
- 4 svar
-
- 1
-
Spännande att se hur det går [emoji106] Jag tror på att "bra skit" i ett akvarium kan vara ett vinnande koncept [emoji6] Har du nåt annat akvarium att hämta skit ifrån annars är du välkommen att hämta i Ljungby [emoji1] Skickat från min SM-G975F via Tapatalk
- 14 svar
-
- 1
-
Jag gjorde ett lite intressant experiment. Jag har ett 50 liters "skräpakvarium" där jag lagt i en levande sten med lite blue clove polyps som jag inte ville kasta och lite chaeto. Den enda utrustningen är en liten streamer, en doppvärmare och nån okänd belysning. Det har åkt i lite kenyaträd och briareum som jag rensat ur mitt vanliga akvarium med tiden också och det verkar trivas. Även några svenska tångräkor. Det enda jag ibland kollar i detta kar är salt och temp. Allt annat får vara vad det blir. Byter jag vatten så tar jag vatten från mitt huvudakvarium till skräpakvariet. Det får alltså inte ens nytt fräscht salt. Efter ett litet tag började jag få rött slem i detta som jag misstänker kan ha varit Dino (helt ovetenskapligt, kan lika gärna ha varit cyano). Jag försökte manuellt ta bort så mycket som möjligt vid vattenbyte men det kom tillbaka hela tiden nästan direkt. Såg för jäkligt ut! Häll på så några månader och tänkte att jag nog skulle lägga ner det akvariet, det är ju trots allt ett skräpakvarie som jag bara har lite extra. Sen bytte jag 10 liter och tog riktigt skitigt vatten direkt från sumpen i mitt huvudakvarie. Sög ut bottenslammet precis innan returpumpen. Detta hällde jag i skräpakvariet så det blev som en dimma som la sig över hela akvariet. Efter nån dag var det hur fint som helst och jag har inte haft minsta spår efter röda slemalger sen dess. Detta gjorde jag i våras så har gått ett tag nu. Sen har jag ingen aning om det var för att det fick massa näring av slammet, goda bakterier eller nyttodjur (har noterat några nya små maskar efter detta). Förmodligen kombination av allt som hjälpt till. Jag har också kolkälla i form av biopelletsreaktor i huvudkaret kan tilläggas. Nu i efterhand ångrar jag att jag inte gjorde fler mätningar, fotade lite och kanske kollade upp vad det var för alger men jag trodde inte att det skulle ge så stor effekt. Skickat från min SM-G975F via Tapatalk
- 14 svar
-
- 4
-
Jag tror att det är viktigt att försöka komma på nåt sätt så att det blir så liten belastning som möjligt på admin. Annars är jag rädd att det blir ett alltför stort projekt. Det är nog som du skriver ett ganska ambitiöst projekt ändå att bara sätta upp ramarna. Men sen kanske en idé kunde vara att det till en början är fritt för ex stödjande medlemmar att lägga till arter med krav på namn, eget foto och länk till ex reeflex eller nån annan bra källa. Man kan också lämna det öppet för andra att reportea om de tror att det är fel art (inte för att sätta dit varandra utan för att hjälpa varandra). Sen kan man kanske stänga ner nya arter med mer kontroll senare när det fyllts på lite. Blir lite bonus att medlemmarna hjälper till att skapa en artdatabas här på svg. Sen är det kanske risk att det bara blir kenyaträd, gsp och massa knappar mest för det är väl oftast sånt man får fraggar över av... Hur som helst tycker jag att det kunde vara en kul nyhet. Nåt att spåna över på nästa styrelsemöte
- 4 svar
-
- 1
-
Jag har funderat lite på hur man skulle kunna öka korallbytet mellan saltisar och samtidigt få till en funktion som skulle göra saltvattensguiden mer attraktiv. Jag kom att tänka på en kul funktion som finns på svenskamagic.se där man kan byta samlarkort med varandra. Man kan då skapa personliga listor på kort man har (sin have lista) och även eventuellt kort som man saknar (want lista). Tänker att det kanske skulle gå att göra nåt liknande för korallfraggar också. Typ att man länkar mot vetenskapligt namn (och kanske populärnamn) och gör det sökbart på något sätt. Ingen aning hur krångligt detta är att få till men jag slänger in idén Jag tänker att det säkert är många som har lite kontinuerlig tillväxt men inte tycker det är lönt att annonsera. Det behöver kanske inte ens finnas nåt artbibliotek att börja med utan låta användare får lägga in nya koraller allteftersom. Detta ersätter ju inte köp och sälj på något sätt utan blir bara ett komplement mer specificerat mot fraggbytande. Kanske kan vara en members only funktion. Bara lite tankar från mig
- 4 svar
-
- 4
-
Sen ett tillägg är ju att vattenbyte inte endast är för att exportera näringsämnen. Om du ska ha koraller så tycker jag den största poängen med vattenbyte är för att tillföra spårämnen. Även om du kör med någon Ballingmetod eller liknande så tror jag att vattenbyte någon gång ibland kan vara ett bra sätt att kompensera med så att man inte får brist på något. Jag skulle nog inte rekommendera att köra utan vattenbyte. Särskilt inte i början. Sen när man får bättre koll på sina värden och om man kör med någon dosering så kan man kanske minska ner bytena så att man inte byter så ofta. Angående kranvatten så rekommenderar väl de flesta att du köper en osmos så att du får filtrerar vattnet från den som du sedan ska ha i akvariet, Beroende på var du bor så kan vanligt kranvatten mycket väl fungera men det är alltid en risk, ibland kan kvalitén på kranvattnet variera så har man otur så byter man en dålig dag. Det kan ge mer fulalger med kranvatten och det kan också ansamlas oönskade ämnen i akvariet över tid eftersom man hela tiden fyller på för att kompensera avdunstat vatten.
- 7 svar
-
- 2
-
Jag tycker nästan att det ser ut som en vermetid snail. Men lite svårt att se. Sitter den fast eller flyttar den på sig? Googla Vermetid snail och jämför om det kan vara en sån.
- 3 svar
-
- 2
-
Den snabelliknande utväxten tycker jag liknar Vermetid snail. Inget man vill ha egentligen men ingen katastrof och jag har svårt att tro att den skulle påverka dina Torches. Mer info om vad du har för vattenvärden, flöde och ljus, hur dina Torches är placerade och vad du har för koraller som mår bra hade nog underlättat också.
-
Ok, då är jag med [emoji4] Ja jag har lite högre inställt på blått just för att jag också läst att korallerna ska gilla det mer. Sen som sagt bara ett höftat värde, ingen vidare vetenskap eller mätning bakom. Sen gillar jag inte för blått utan föredrar mer vitt så har inte mycket mer blått än vitt, blir lite avvägning av där jag gissar att koraller ska trivas och jag samtidigt tycker att det blir snyggt [emoji16] Skickat från min SM-G975F via Tapatalk
-
Lampan är på 320w. Jag kör schema enl: 00:00 A=0% B=0% 09.30 A=0% B=0% 11.30 A=43% B=70% 15.00 A=60% B=76% 19.00 A=43% B=70% 22.00 A=0% B=2% Ingen direkt vetenskap bakom de värdena utan chansat lite. Jag har bränt ett par fraggar som jag satt för centralt tidigt tror jag. En hydnopora som dog (hög central placering direkt) och en fungia som jag först hade i mitten där den började visa skelettet, sen flyttade jag den till sidan och nu är den jättefin igen. Har aldrig mätt par men som sagt har jag bara chansat till schemat så det kunde ju vara idé att fördjupa sig lite egentligen. Skickat från min SM-G975F via Tapatalk Kör normalt ingen uv utan stöttat vid pricksymptom. Jag har faktiskt kört uv ungefär när jag fick stn pga misstänkte prick men det blev inget med det så jag har tagit bort uv igen nu sen några veckor.
-
Bra förklaring! En sak som jag tycker känns lite lurig fortfarande är hur skiftet från blå till röd kan bli så abrupt. Jag tänker att om EDTAt tar bort lite av det röda från det blåa för varje droppe så borde det bli en smygande övergång från rött till blått. Men när man testar blir det ju väldigt markant när det går från rött till blått. Men det kanske är att det behövs väldigt lite löst Mg/Ca för att färglägga allt blått och att vattnet är mättat. Så först när allt löst Mg/Ca i vattnet har tagits upp av EDTAt så är det bara en droppe till som krävs för att sno allt som sitter på färgämnet.
-
Jo kanske egentligen är bättre att ha ett mer tydligt fokus. Men det är svårt att bestämma sig så blir lite av allt ! Sån på returen kanske kund vara en option Just nu har jag en vinkel men den är riktad mot montiporan för jag ville blåsa rent den lite, främst inne mot stenen där den är fäst. Men en sån kan man ju ha mot båda hållen så då får acroporan lite tillskott också.
-
Ja det kan mycket väl vara lite dåligt flöde också, som sagt känner jag mig inte säker på nåt. Är ju som du säger lite lurigt att inte blåsa sönder Euphyllior samtidigt som man vill fläkta på bra för SPS. Min tanke är att försöka fokusera lite mer flöde i övre delen av karet där SPS sitter. Men denna är ju i mitten också som du säger så kanske blir klent där. Funderar på att lägga till någon mer punkt-streamer i mitten av karet, kanske kan vara ett bra komplement till min gyres. Sen är jag rädd att det kan bli väl starkt med en gyre som blåser över kortsidan, men det kanske går att sätta en hyfsat lagom klen och punkta. där jag har mina SPS.
-
Jag känner mig inte säker på nåt [emoji28]. Ang flöde så har jag pumparna ställda ganska lågt men jag tycker ändå att det flödar på rätt bra, så det känns som att det bör vara tillräckligt. Sen ang ljus så står den lite snett och det är just skuggsidan som får stn. Se pil i bild nedan, taget rakt från kortsidan på akvariet. Sen som du säger resten känns också lurigt [emoji2369] Behöver man klippa bort det döda eller är det ren estetisk sak? Jag hade en annan korall som fick rtn för ett tag sedan. Rätt säker på att det var för dåligt flöde då för jag hade bara en pump och ett gäng snäckor hade satt sig i den. När jag fixade flödet kom den korallen tillbaka ganska snabbt och växte även i där det varit helt vitt skelett ett tag. Skickat från min SM-G975F via Tapatalk
-
Ok, tack för svar. Jag har inte gjort något icp. Och det mesta annat jag har kanske helt enkelt har lägre krav så kan mycket väl vara så enkelt att den ligger över min nivå just nu. Fick för mig att denna också skulle vara hyfsat enkel för att vara en stenkorall och jag tycker att värdena känts stabila och bra ett tag så jag tyckte att det borde funkat. Men kan ju vara någon tillsats som den saknar av någon anledning. Skickat från min SM-G975F via Tapatalk
-
Jag har en korall som inte vill trivas. Tror att det är någon acropora. Jag har fått för mig att denna vill sitta ljust och med bra flöde så jag har satt den centralt ganska högt. Jag har haft den i 7 månader ca. Den har vad jag kan se inte vuxit någonting, och på senaste tiden har den dessutom börjat dö nertill. Se bild från idag. samt placering. Jag har två maxspect gyre xf230 ganska lågt ställda så inget superflås men ändå hyfsat flöde tycker jag. En maxpect razor ljusramp. Alla andra koraller växer på jättebra och verkar trivas så jag förstår inte vad som gör att denna är så missnöjd. Byter vatten ca 10% i månaden och doserar balling utom Mg som inte förbrukas hos mig. Värden: KH: 8,3 CA: 400 nu (har sjunkit sakta från 430, ökat doseringen för att klättra upp igen) Mg: 1360 (har haft 0 förbrukning av detta länge) Nitrat: 5 Fosfat: 0,06 (ca, helt färgblind på denna) temperatur: 26 grader Salthalt: 1,026 Någon som har någon teori på varför denna inte vill ta sig? Jag hade en temperaturökning till ca 27 grader ungefär samtidigt som jag såg att den dött lite så det skulle kunna vara en teori. Före och efter har temperaturen legat stadigt på 26 grader. Ca har legat på 430 ca mesta tiden som jag haft den men den har som sagt stått helt still i växten. Jag la i montiporan till vänster samtidigt och den växer så det knakar. Jag har aldrig sett några tentakler eller liknande på acroporan, vet inte om den ska ha små tentakler i polyperna men har fått för mig att jag sett det på bilder. Jag matar inte korallerna utan de får klara sig på det som blir över från fiskarna.
-
OK, ja det känns ju ganska mycket enklare än att försöka få bort dem! Men de är ganska fina samtidigt så de får bo kvar för nu
-
Tack för svar! Väldigt svårt med alla varianter och olika info man hittar. De är ju inte så enkla att skilja från varandra heller. Nån bild jag såg tyckte jag att den var lite oroväckande lik just den som klassades som allra mest giftig. Jag planerar inte att nånsin röra den och den sitter så att det är svårt att ta bort den på nåt enkelt sätt så den får bo kvar. Hade det varit en klockren Toxica kanske man hade funderat på att försöka bli av den innan den sprider sig mer dock.
-
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.19
Tapatalk 2.1.1