Gå till innehåll

Jonas777

Medlem
  • Antal inlägg

    101
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    2

Inlägg postat av Jonas777

  1. En värsting returpump som klarar det mesta, till ett vettigt pris dessutom.

    Gått knappt 2 år.

     

    Sinewave teknologi, betyder TYST pump.

     

    Kostar ny idag ca 2700kr exkl frakt.

     

    Säljes för halva priset inkl frakten. 2a547e92c8cf5465630556de9d2ab1fa.jpg

     

    Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

     

     

  2. Hej, det verkar ju vara bra råd, jag själv kör chaeto refugium och ser att jag måste dosera kalium lite varje dag, annars sjunker kalium för lågt för ett sps kar.

    Det där med mg, hur påverkar högt mg chaeto?

    Och när jag mäter mg med salifert så visar den runt 1380ppm, men med fauna marin icp total testen (nya varianten) så visade den 1490ppm istället, mycket märkligt.. Kan en vanlig hobby test visa så mycket fel?...

    Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

    • Gilla 1
  3. Hallå, ett bra tips är att köpa en Simpal T2. Och sätt den i samma uttag som akvariet, då skickar den ett sms till dig om strömmen bryts till akvariet, och eventuellt ett bensin aggregat vid längre strömavbrott, kostar inte så mycket om man räknar på vad koraller och fisk kostar.

    Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

  4. Jag var själv nyfiken för ett år sedan så jag ringde tillverkaren, och dom ville inte avslöja innehållet, men till slut sa personen att det innehåller kvicksilver och flour/klor.

    Så jag vågade inte chansa..

    Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

  5. Den höll temperaturen där jag önskade. Missade dra igång den en gång efter sumprengöring och upptäckte det när korallerna inte såg glada ut. Tror det var 29 grader då. 
    Okej..

    Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

  6. Jag körde tidigare några  år så när jag hade behov av att kyla.   Hade en 25 m 16 mm slinga liggandes i krypgrunden. Jag pumpade en Eheim 1250 literspump och som någon skrev utflöde vid skummares. Styrde det med hemmagjord termostat. På och avslag flera ggr i timmen och jag hade inget problem. Fungerade ypperligt. Dock för bästa kyleffekt måste slingan spridas ut på större område. Tänk hur de gör vid jordvärme. Där plöjer de ner. 
     
    Se kommentar om bild 6. 
     
    Intressant, hur många grader ungefär hjälpte det dig under sommaren?


    Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

  7. Ja, om det funger, skal jo grave bort 40 cm masse till sommar på infarten. Så det kan vel göres for under SEK 5000,- med alt. 
     
    Koster - i ström sammenliknet med min AC som jag användar när det blir varmt. Denne model kunne jag använda hele året, känner mig en liten dum at ha på AC när jag älder
     
    At få 100% kontroll over temparaturen i vattnet er på sikt veldig billigt, forlorade vel 30 SPS kolonier veckan innan midsommar for 3 år sen, stod på LeGoland och så at vattnet var 32 grader
     
    Har en "L" AC, men da luften jo er enormt fuktig er den ej specielt effektic. 
    Okej hoppas det kommer hjälpa, inte roligt när man förlorar koraller pga för hög värme...

    Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

  8. Jo mer jag tänker på din ide, desto mera gillar jag den. doc er jag ej overtygt over at det er klogt at ha saltvatten i slangen heller, hvad med en sådanne her i akvariet?
    https://shop.humle.se/utrustning/bryggning/vortkylning/kylspiral-16-m 
     
    I mit bryggeri har jag en 10 meters och det tar vel 3-5 minutters tid at kyle ned 30 liter öl från 30-21 grader, med lidt afrundninger hit och dit kommer jag fram till at det svare till 1 liter afkylt 1 grad per sekundt. I verkligheten er det nok under ½ liter. 
    Sälv har jag totalt 3550 liter vattenså ville jag kyla det från 29-25 skulle det ta närmera 80 timar. 
     
    På en riktig trevlig sommar (+28 grader) tar det 2 dagor för vatnet at stige 1 grad. 
     
    Ett 25 meter M i 75 cm burde vära relativt enkelt at grave da jag skal lägge marksten allivl nästa sommar... 
    Jag kommer ju använda PEM slang, det är Polyeten (PEHD), jag tror det är helt okej att använda sån slang.

    Funderar du också på att gräva och testa detta med ditt akvarie?

    Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

  9. en meter skulle jag säga , översta marklagret värms en del på sommaren
    Precis som jag trodde, tackar för detta och ser inte direkt fram emot att gräva detta men om det hjälper så kan det vara värt att. Haha!

    Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

  10. Mer meter mer effekt , har inte data för mark i huvudet längesen jag räknade på ytjord då det mest borras nu för tiden. 
    avståndet mellan spåren behöver inte vara lika stort som i tidigare diskuterade länk då du tänkt dig en betydligt tunnare slang.
    Okej, hur djupt för bäst kyl effekt då? 1 meter?

    Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

  11. Idén är det inget fel på kommer att fungera ypperligt när det gäller kylning, längden kan jag räkna ut åt dig om du anger hur mycket effekt du vill ha. Blir ju en betydligt större diff temperatur än vid normal jordvärme så watt/m stiger en del. 
    du bör gräva ditt dike som ett u inte gå fram och tillbaka i samma spår.
     
    Det kemiska är inte min starka sida men jag hade inte vågat köra akvarievatten direkt då du aldrig kommer att kunna tömma helt och vatten står kvar och ”dör” i slangen. 
     
    det ser på bilden ut som att du bor på glesbygden, egen borrad brunn med dränkpump? Isf hade jag använt färskvatten för kylning om jag ville bygga nån special.
     
    i slutändan tror jag dock inte att något av alternativen kommer att bli billigare än en köpekylare när samtliga delar är inhandlade tyvärr. 
    Hej, bor inte på glesbygden, så inte egen brunn, och angående priset i slutlängden kommer det bli billigare om jag gräver själv:
    Drar knappt nån el i jämförelse med luftvärmepump i rummet eller en akvarie kylare till mitt 1500L system. En sån kostar mellan 10-20 tkr.

    En pem slang knappt 500kr och en pump som är hyfsad kvalite kanske 2000kr max.
    Och drar knappt nån el.

    Gräva ett U, okej.. menar du då 10m U och 10m slang där i ? Ju större U desto mer kyl effekt?

    Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

  12. Efter påbackning så ska jag göra om och förhoppningsvis göra rätt,@stigigemla om jag gräver ett dike i en cirkel på ca 10m tror du det skulle bli bättre än bara det stora hålet sist? Och lägger ner 25m slang där i ? d14e5f359186604fe033bbc23f0d3386.jpg

    Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

  13. Du behöver lägga ut slangen i en längre slinga. Som det ser ut på bilden värmer du bara upp gropen.
    Se t.ex här: https://gravarbeten.se/gravarbete-vid-jordvarme/
    Nu är ju det exemplet räknat för ungefär 7 kw kyla så du behöver ju inte lika stor yta men om du skall kyla 300w behöver du ungefär 0,3 / 7 av ytan.
    Räknar vi med 500 kvadratmeter i länken blir det ungefär 20 kvadratmeter i ditt fall. Antagligen är det mindre krav för kyla under bara några veckor men minst 10 kvadrat bör du allt ha.
    Så jag behöver gräva 10kvm stort hål som är minst 1m djupt då menar du?

    Isf blir det tufft... gräver själv med spade...

    Tror du detta inte funkar alls, även med långsamt flöde? Så kanske inte hålet hinner värmas upp? Men då kanske kyl effekten knappt märks i karet med så långsamt flöde... hmm


    Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

×
×
  • Skapa Ny...