Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Content Count

  15,368
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  26

stigigemla last won the day on November 15 2019

stigigemla had the most liked content!

Community Reputation

1,349 Excellent

About stigigemla

 • Rank
  stigigemla

Profilinformation

 • First name
  Stig
 • City
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  15 + 7
 • Akvarievolym
  1624 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 4x100
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  olika
 • Antal år inom sötvatten
  52: 22 år totalt med salt
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  4 st
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

5,378 profile views
 1. Det viktigaste med dosering är att bara dosera det man mäter fram att det behövs. Det vanligaste i Sverige idag är att använda en doserpump för att tillsätta enligt en Ballingmetod (eller avläggare från den).
 2. Det man kan göra är att spara alla inköpskvitton på stenkoraller, musslor och levande sten. Och sedan bokföra (gärna med foton) varje gång man delar eller säljer. De sorter som man inte har kvitton på kan man helt enkelt låta bli att sälja. Vi har ett exportstopp av koraller från Indonesien, Fiji och många karibiska länder. Det beror på att kontrollen av brytningen av koraller inte gått att reglera. Att odla koraller har inte heller hjälpt eftersom de blandas upp med skövlade koraller från rev man inte ser skillnad på från de odlade. Och så är det risk för faunaförfalskning. När man flyttar koraller för att odla flyttar man med bakterier och parasiter som kan hota de naturliga bestånden nära odlingen. Det är vanligt att man byter vatten till korallerna före flyget. Och det gamla vattnet hamnar i havet vid flygplatsen. Ett problem som jag ser det är att formellt sett får man inte slänga gamla döda korallskelett på soptippen eller mala ned dem till trädgårdskalk då skeletten också ligger under Cites. Vad anser du Bygert att man skall göra med döda grenar mm från stenkoraller?
 3. Jag har kört med en liknande modell i 10 år nu och kan inte tänka mig att lämna det. Jag har ett 200 liters kar jag blandar salt i. Sedan pumpar jag vatten därifrån till korallsystemet som har en ytavrinning i sumpen till försäljningsakvarierna som har en ytavrinning till karantänsystemet som har en ytavrinning till husets avlopp. Korallsystemets sump står på 10 cm frigolit och försäljningssumpen på 5 cm så det är lite nivåskillnad mellan sumparna. Gör jag ett 200 liters vattenbyte så blir det 200 liter bytt i alla tre systemen.
 4. Och inte använda kolkälla samtidigt som kol för då slammar det garanterat igen.
 5. Det är inte min erfarenhet av pH- probar. Kalibreringsvätskan är förvisso exakt men när proben åldras så behöver den mer och mer joner i vattnet för att visa rätt. När proben börjar åldras så ger den mindre utslag i mV per pH vilket vi kompenserar genom att ändra kalibreringen i pH mätaren. Men då krävs också mer joner i vattnet för att "få igenom" jämvikten av väte och OH- joner så att det bildas en mätbar spänning.
 6. Du har väl ett näringsmax i augusti också. Då brukar havet bli grönt - i alla fall runt Göteborg på 70 talet. Kanske är det tidigare där referenserna till artikeln är från?
 7. I februari borde de vara i full fart igen i havet för då har vi en alg och bakterieblomning.
 8. Använder du krossade snäckskal i saltvattensakvarier får du räkna med att de har ett högt innehåll av organiska ämnen och fosfat. Jag hade det i en bakgrund till mitt stora kar och det tog ett och ett halvt år att laka ur skiten så att jag fick ned fosfathalten i karet. Snäckskalen som säljs i handeln är oftast krossade skal från musselodlingarna i Limfjorden.
 9. Det här med dimensioner på rör är lurigt. Det finns 3 olika måttsättningar som används. För stålrör brukar man äta inre diameter i tum. För de mörka PVC- rören vi har till akvarier mäter man på utsidan. Och där är dimensionerna 16, 20, 25, 32, 40 och 50 mm. Men är karet köpt i USA kan rören vara efter Amerikanska mått: 5/8, 3/4, 1, 11/4, 11/2, 2 tum, De måtten liknar de Europeiska men det skiljer tillräckligt för att det skall vara svårt att limma.
 10. Värmare är det vanligaste felet. Blir det jordfel brukar man kunna se vatten i dem. Men AC- pumpar är ju inte ovanligt heller. DC pumpar brukar inte få jordfel. Om säkringen brukar gå vid samma tid varje gång kan det bro på en spik i samband med en omkoppling i elnätet. Jag hade stopp vid 15: 15 någon gång varannan vecka och löste det genom att dela upp det på två säkringar. Strömmen i 10 A säkringen var drygt 6 A.
 11. Den har väl justerbart fäste precis som Bubble Magus som ser likadan ut. Då skall man montera den så att det är lagom höjdskillnad på vattennivån innanför och utanför filten. Ju större höjdskillnad det är desto hårdare pressas filten mot utsidan och desto trögare blir det att mata fram den. Jag skulle tro att ungefär 5 cm är optimalt då Rollermaten har den nivåskillnaden. Och för Henrics del får man väl höja vattennivån i sumpen.
 12. Som alltid är fråga 1: Vad har du för vattenvärden? Hur ofta har du bytt vatten den senaste tiden? Prova att blåsa bort några plattmaskar från Turbinarian. Många gånger lär sig fiskarna att de är mat först när de sett dem i fritt vatten.
 13. Jag undrar om det är för hög nivåskillnad mellan till och frånsida på filterfleecen?
 14. Aquasafe och liknande är gift för saltvatten. Det får skummaren att flöda över våldsamt. En nitrithalt på 20 ppm är otrolig. (Utom möjligtvis i avlopp). Jag rekommenderar en osmos med silikatfilter för då slipper man tänka på inkommande vattenvärden. Jag doserar aldrig något som jag inte har mätt innan att det är en brist av det. Jag körde en Tunze 9004 i en 125 liters kub och tyckte den var för klen. 9012 är flera gånger mer effektiv.
 15. Hos mig brukar fryst cyclops vara det första Anthias äter. De brukar också vara lätta att få att ta flingor.
×
×
 • Create New...