Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Posts

  15,699
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  45

stigigemla last won the day on February 1

stigigemla had the most liked content!

8 Followers

About stigigemla

Profilinformation

 • First name
  Stig
 • City
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  17 + 7
 • Akvarievolym
  1624 + 2x450 + 2x300 + 8x230 + 8x152 + 12x58 + 64
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har bara lysdioder nu.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  olika
 • Antal år inom sötvatten
  52: 24 år totalt med salt
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  3 st 75 till 200 liter
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

7,937 profile views

stigigemla's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • Dedicated
 • First Post
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator
 • Reacting Well

Recent Badges

1.6k

Reputation

 1. Alla pumpar har en lindning med koppartråd inuti som har en viss kapacitans till omgivningen. Det är den kapacitansen från nätspänningen som normalt sett ger dina 52v. Men den spänningen kan bara orsaka en väldigt liten ström på max några tiotal mikroampere om allt är helt. Du kan minska den spänningen genom att mäta med en grej inkopplad åt gången och vända på stickkontakten så du ser hur varje enskild kontakt ger minst spänning. Det finns en risk att någon pump är trasig så att en del av lindningen är i kontakt med vattnet och kan leda en farlig mängd ström. Det kan vara från vilken del av lindningen som helst men då brukar summan av de mätta spänningarna när man vänder på kontakten vara nära 230 volt. Om pumpen är hel får du kanske 30 och 70 volt med bara den ansluten. Det går givetvis att mäta strömmen som det kan leda till jord men den mätningen är mycket farlig om man inte har jordfelsbrytare. (Eller specialutrustning). Rent allmänt kan man säga att spänning är ofarlig medan strömmen är det som dödar. Drar man av sig en tröja på vintern och det slår gnistor så har man ungefär 900 volt per millimeter gnista. Tusentals volt kan vara helt ofarligt. En jordfelsbrytare skall slå av snabbt vid mer än 30 mA som anses som farligt om strömmen varar mer än några tiondels sekund. Jula säljer en väldigt bra grej till att kolla elinstallation hemma så att allt är riktigt. https://www.jula.se/catalog/el-och-belysning/elinstallation/testinstrument/testpennor/vagguttagsprovare-405058/
 2. Jag litar absolut inte på ett automatiseringssystem! Jag skulle i så fall köra normal ATO + timer för tillsatser och köra automatiken enbart som övervakning för att varna om något går fel. Om jag hade oändligt med pengar skulle jag ha ett system till att styra och ett annat med batteribackup helt separat för att övervaka och varna. Och inte inte köra det över husets lokala nätverk då det dör vid strömavbrott.
 3. Det är en svår fråga. Vissa koraller som har en stor del av sin ämnesomsättning från ljus och sina zooxanteller tar upp sitt mesta fosfat ur vattnet medan andra som matas med aminosyror med mer eller partikelbaserat foder kanske till och med utsöndrar överskottsfosfat till vattnet. Korallerna kan dessutom ställa om sin ämnesomsättning till mer eller mindre från zooxantellerna. Det bästa enligt min åsikt är att ha en sump med lagom mängd levande sten som får fungera som en buffert så att fosfatvärdet inte flaxar så mycket och att dessutom tillsätta fosfat eller använda fosfatremover beroende på hur korallerna matas. Det gör det lättare hålla ett stabilt fosfatvärde. Det finns gott om Youtubefilmer från besök hos korallodlare så man kan se hur de gör. Somliga har faktiskt fisk i karen då de anser att fiskarna gör den bästa korallmaten.
 4. Rätt Mikoto. Alla levande bakterier. växter, svampar och djur behöver fosfat för att bilda och underhålla vävnad.
 5. Jag skulle rödmärka kalium och magnesium. Ett så lågt magnesiumvärde när kalcium* kH är så högt gör risken stor att kalk fälls ut runt magneten till impellern i pumparna så att de stoppar. Kaliumvärdet är nära gränsen för en del koraller. Du kan ju kolla här: https://www.faunamarin.de/wissensdatenbank/kalium/ Jag tror att Sarcophyton också är känslig för kaliumbrist efter vad jag sett. Kaliumkloridlösning finns ju många fabrikat av så det är lätt att sätta till. Core 7 är utprovat för kar med stenkoraller så det är naturligt att kH och Ca stiger. Mjukkoraller förbrukar spårämnen likaväl som stenkoraller så det är naturligt att vissa spårämnen blir låga när tillsatsen av spårämnen regleras av hur mycket kalk dina få stenkoraller tar upp. Jag skulle göra några rejäla vattenbyten för att se hur korallerna reagerar på spårelementtillförseln från det nya saltet. Många läderkoraller ändrar färg avsevärt när fosfatvärdet är högt. Jag har sett det på Sarcophyton, Sinularia flexibilis och Xenia. De blev alla bruna med mycket fosfat medan Sinularian blev grisskär och Xenian silvergrå när fosfaten var låg. Sedan skulle jag göra kurer med Nopox eller fosfatreducering (en åt gången) för att få ner nitrat och fosfat. Men först magnesium och kalium.
 6. Med en Hanna checker bör det vara lättare att använda dipicrylamin. Det är explosivt men kanske kan förvaras (köpas) i lösning. Används för att bestämma kaliumhalt i blodserum. Saliferts test bygger på att man har en känslig färgindikator för kalium. Steg 1 är att man tillsätter teraphenylborat tillräckligt för att fälla ut 500mg / liter. Steg 2 tillsätt färgindikator för kalium. Den Salifert använder (har glömt namnet) ger full färg över ungefär 3 mg/l Steg 3 droppa i kaliumlösning där varje droppe motsvarar 10 mg / liter och räkna hur många gånger 10 mg/l man behöver tillsätta för att komma upp i motsvarande 500 mg/l så att det blir lite kalium kvar i lösningen. Alla kemikalierna är möjliga att köpa hos en kemikaliegrossist. Det finns färgindikator (JBL) för sötvatten att köpa. Den bör gå att använda med utspätt saltvatten och Hanna checker. Skulle tro att den använder dipicrylamin men jag är inte säker då jag inte sett färgskalan. Det gäller att ha en Hanna med rätt färg på lysdioden. Efter det att Salifert först kom ut med sitt kaliumtest försvann det från grossisterna i mer än ett år. Det fick mig att börja leta efter hur man gör ett kaliumtest för saltvatten men innan jag kom till skott var nästa Salifertbatch ute.
 7. Har jag förstått det rätt är det lysrörsarmaturer som skall slutas säljas. I september 23 stoppas de gamla T12 och T5 står det inget om så de lär säljas några år till.
 8. För mig liknar det en Sinularia.
 9. 1. Jag tycker informationen på sidan är riktigt bra. 2. Om man har problem kan det finnas olika anledningar till dessa så jag rekommenderar alltid ICP test om man tror att man har problem med oorganiska värden. Problem kan bero på annat också som t.ex organiska gifter, för lite ljus, cirkulation eller parasiter så vattenvärdena behöver inte vara orsaken. När det gäller informationen är en hel del vetenskapligt baserad men det är blandat med hobbyisters erfarenheter. När det gäller strontium t.ex säger vetenskapen att det är oväsentligt för korallers hälsa men hobbyister säger att värdet kan påverka korallernas färg. Jag ser ingen motsättning i detta. Det finns ingen anledning att tro att de färger som vi tycker är snyggast skulle ha ett klart samband med korallers hälsa. För nördarna har Oceamo.at kommit ut med en ICP- MS test som är många gånger känsligare för de riktigt låga värdena än vanlig ICP - OES.
 10. Jag har en ställning med 2 balkar 50 x 50 fyrkantrör stål och 1,5 meter långa. De sviktar ner 1,5 mm i mitten när det står 5 st 50 liters kar ovanpå. Ditt rostfria är väl klenare. Hoppas du har ställbara maskinfötter under. Problemet är just att det inte kan svikta i mitten vid skarven mellan sektionerna. Sviktar det en mm vid ändarna på karet har du problem.
 11. Jag är mycket tveksam till om akvariet kommer att hålla på en sådan ställning. Akvarieställningar brukar göras så att det är en ram runt om som tar upp tyngden. De vågräta balkarna sviktar och så hamnar en stor del av tyngden på mittstagen vilket gör att bottenglaset antagligen knäcks där. Jag har sett flera 2 meterskar på aluminiumställning som knäckts för att en för stor del av tyngden vilade på mittbenen.
 12. Jag skulle minska mängden chaeto i refugiet och ta ur varje vecka för att hålla mängden konstant. Det finns ingen anledning att hålla nitrat lägre än 5 och fosfat lägre än 0,05 ungefär så jag skulle balansera in mängden Chaeto för att hålla de värdena. Men om tillväxten är viktig för dig kan du ju dosera nitrat, fosfat och chaetogrow med doserpump. Och då ha mer chaeto i refugiet.
 13. Kirurger skulle jag aldrig rekommendera till ett 200 liters kar. Foxface brukar bli ungefär 17 cm i lite större kar men vem skulle vilja bo så trångt att man inte kan växa till full längd? Anthias är också tveksamt då de behöver vara många för att trivas. Gyltor, Smörbultar, Sjökockar eller blennider finns det många av för att inte nämna de snällaste frökenfiskarna.
 14. I akvarier över 400 liter med mycket sten går det ofta bra då de är fullt upptagna med att kolla igenom alla skrymslen. Men i ett litet kar måste man räkna med att de är aggressiva.
×
×
 • Create New...