Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Content Count

  15,412
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  30

stigigemla last won the day on March 19

stigigemla had the most liked content!

Community Reputation

1,372 Excellent

About stigigemla

 • Rank
  stigigemla

Profilinformation

 • First name
  Stig
 • City
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  15 + 7
 • Akvarievolym
  1624 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 4x100
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  olika
 • Antal år inom sötvatten
  52: 22 år totalt med salt
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  4 st
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

5,649 profile views
 1. Och man bör inte använda uttrycket latinska namn då de inte är latin utan en blandning mellan latin och antik grekiska. Vetenskapliga namn vore bättre.
 2. Att sänka kH med ättika är ingen varaktig idé. Ättika är biologiskt nedbrytbar och fungerar då som kolkälla. Det betyder att den tillsammans med NO3 med mer göder bakterier. Alltså stiger kH i och med att NO3 minskar. Dessutom riskerar du att det nitratvärde du har minskar så mycket att koraller mår dåligt av nitratbrist. Den gör alltså samma sak som nopox. Det bästa du kan göra är att byta vatten med ett salt som håller lägre kH t.ex Tropic Marine Pro Reef eller Instant Ocean blandat med osmosvatten. Och dessutom börja med en fosfatremover till att sänka fosfatvärdet som antagligen är det stora problemet. Nopox och ättika fungerar bara som sänkare för fosfat genom att det tar upp i storleksordningen 50 gånger mer nitrat. Nu är ditt nitratvärde så lågt att jag tycker du skall sluta tillfälligt med nopox.
 3. Och jag som trodde snultror var släktet Cheilinus. Och en gylta en blivande sugga. När det inte är släktet Labrus. Numer är många fiskar flyttade till nya släkten så det stämmer inte längre När det gäller växtnamn har SLU tagit tag i de svenska namnen och skapat SKUD men en officiell databas över svenska djurnamn finns inte vad jag sett. En del kan man hitta på artfakta.se men det är väl bara vildlevande djur i Sverige.
 4. Royal blue har man ofta inte för hur ljuset ser ut utan för hur framför allt gröna koraller fluorescerar i det ljuset. Royal blue är ljus av den vågängd (450 - 460 nm) som korallernas symbiosalger tar upp bäst. Det är faktiskt också den våglängd som det är lättast att göra lysdioder med hög verkningsgrad i. Alla vita dioder är Royal blue som täckts med ett fluorescerande ljuspulver som ger avsett färgområde på ljuset. De som håller på med Zoanthus har ofta en väldigt hög andel Royal blue i sitt ljus. En del av dem som skimrar i lysande färger i blåljus ser bara bruna ut i dagsljus. Nästan alla fiskar blir bara grå i Royal blue ljus.
 5. En gång i tiden gjorde man tonic water på kinabark som är den naturliga fyndplatsen för kinin. Men Grape tonic innehåller inte kinin.
 6. Typisk fakenews. Hoppas ingen tror på det. Corona är en influensa och behandlas bäst på samma sätt som annan influensa.
 7. @Sabina. Det är bättre om du skapar en egen tråd. Det är ju inte säkert att samma tips är bäst för både dig och Zararzepa.
 8. Om du skulle få störande ljud fån avloppet när du kör min metod finns det flera sätt att förfina det. Men det tar vi om du hör något.
 9. Att blanda hushållsalt med vatten till en kalibreringsvätska går faktiskt. Men man måste ta hänsyn till att det är en massa andra ämnen i "riktigt" saltvatten också. Den här tabellen gjorde jag för länge sedan. Saltvattenmätning standard För elektrisk mätning 3,29 % vanligt hushålls jodsalt motsvarar 3,5% saltvatten. För refraktometer 3,65% hushållssalt motsvarar 3,5% saltvatten. För flytboj 3,714% hushållssalt motsvarar 3,5 % saltvatten. Blanda med 100 – 3,xxx gram osmosvatten.
 10. Aktivt kol bör fungera.
 11. Par bildar de inte men det är vanligt i saltvatten att fiskar av helt olika arter slår sig ihop. Att clowner bråkar i början är helt normalt innan de bestämt vem som får vara hona. Det lugnar ner sig.
 12. stigigemla

  Tyst ATO-pump

  Du skall absolut ha ett 2 poligt relä. Med ett enpoligt relä är det 50% risk att det är strömförande när det är avslaget. Livsfarlig konstruktion.
 13. Du behöver 2 glasbitar som är akvariets höjd - 5 cm (mätt inuti) och så breda att båda rören ryms i boxen. Det grova röret kapar du så att det slutar 10 cm under karets överkant. Det skall fungera som nödavlopp sedan. Nere vid sumpen sätter du en kran som du sedan stryper vattnet ned till sumpen med så att en ytterst liten aning vatten rinner genom det grova röret. Det bör räcka till för att få det ljudlöst. För att få det praktiskt och säkert behöver du sedan en ytavrinninskam längst upp på båda glasskivorna som hindrar att snäckor och fiskar hoppar eller klättrar över i ytavrinningsfacket. Vill du sedn ha ytterliggare säkerhet sätter du en insugskorg över båda rören så att inget stort kan komma in och täppa till röret.
 14. stigigemla

  Profilux Light

  Bland dessa skulle jag föredra mini wifi om den klarar av en salthaltprob. Jag skulle inte använda den som styrning utan bara till övervakning och larm om något går snett. Därför behövs wifi:n.
 15. Det bästa är om du kopierar in värdena från Triton här. Döende alger kan avge en del gifter så kolfiltrering vore bra. Naturligtvis kan ett alltför högt fosfatvärde hota LPS likaväl som brist på nitrat.
×
×
 • Create New...