Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Content Count

  15,580
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  38

stigigemla last won the day on April 18

stigigemla had the most liked content!

Community Reputation

1,472 Excellent

8 Followers

About stigigemla

 • Rank
  stigigemla

Profilinformation

 • First name
  Stig
 • City
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  15 + 7
 • Akvarievolym
  1624 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 4x100
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  olika
 • Antal år inom sötvatten
  52: 22 år totalt med salt
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  4 st
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

7,021 profile views
 1. Det är vanligare att det är strömförsörjningen som inte orkar. Ta med den gamla till Kjell&co så har de nog en ny som passar.
 2. Att byta metod för uppstart mitt i starten är dumt. De olika metoderna är beprövade i olika kar och fungerar. Alla stegen i de olika metoderna behövs. Om det inte var så skulle de onödiga strukits för länge sedan. Anledningen att du har samma värden som dag 1 är att det inte börjat hända något än. Genom att du har så mycket död sten får du nog räkna med ett par månader för att få den koloniserad av de podar och maskar som skall leva i den.
 3. Är det Zoanthus du har bör kamelräkor (Rhyncocinetes) äta dem. Men de äter inte Palythoa. Jag vet inte hur de är med LPS men Euphyllia t.ex brukar de inte röra. irwin_fletch har så han kan berätta mer.
 4. Natriumkarbonat är betydligt mer koncentrerad i kH / vikt. 1 mol bikarbonat väger 84 gram medan 1 mol natriumkarbonat som är dubbelt så effektiv väger 106 gram. Det betyder att 84 gram bikarbonat ersätts med 53 gram natriumkarbonat. Men det är ingen mening med att räkna för noga. Du skall ändå justera tillsatt mängd för att hålla de värden du vill ha i vattnet.
 5. Det står på min hemsida: Oceanakvarium.se Bra att veta Mer att veta Ballingmetoden Tillverka Ballinglösningarna
 6. Problemet är att du får in näring för algerna med ditt nya vatten. Det kan vara ditt vattenledningsvatten (om du inte har osmosfilter) eller det salt du använder. Red Sea salt är bra men nästa gåg bör du köpa den svarta hinken om du har vattenledningsvatten. Jag kan bara en metod som är riktigt bra och det är att filtrera vattnet med ett UVCfilter. Det dödar algerna direkt vattnet passerar genom filtret och sedan tar det ett par dagar för de döda algerna att försvinna. Ett fungerande UVC filter har en sorts lysrör inbyggt. Det säljs också filter med lysdioder men de har fel
 7. Ett ämne som ofta kommer upp när det gäller räkor som dör i samband med skalbyte är jod. Och det går att testa. Det bästa är naturligtvis ett Tritontest. Bland dropptesterna tycker jag Giesemann är bättre än Salifert. Ca, Mg och kH kan naturligtvis också spela roll då de behövs för att bygga upp det nya skalet.
 8. I dag har vi bättre tester. Köp en ICP test så får du en referens på hur stor felvisning du ahr på dina egna mätningar.
 9. Jag hade en kund som fick prick med icke karantänad rörmask. På 5 dagar är normalt Tomontstadiet förbi så sex dagar bör ge en god säkerhet. De 76 dagarna är en seglivad skröna. Det kommer från att en forskare undersökte hur lång tid parasiten kan överleva i Tomontstadiet. De provade med sänkt temperatur och olika kemikalier och lyckades få tomonter att överleva i 76 dagar. I normal temperatur och vatten är det max 5 dagar. Att offentliga akvarier har längre karantäntid än de 5 dagarna hänger nog ihop med inälvsmask och andra parasiter. Att parasiten kom med en rörmask ber
 10. Kommer jag ihåg rätt använder man Fenbendazol oftast mot mask. Är det korrekt så dödar du den levande stenen sakta efter detta. Utan maskar i stenen kommer den att växa igen av detritus från bakterierna. Det tar något år om stenen är bra.
 11. Jag hade skärsnultror i 4 år. 14 grader på vintern och upp emot 18 när det var som varmast på sommaren. När kylaren gick sönder hamnade de på sjöfartsmuseet där jag följde dem i några år till.
 12. Jag avråder bestämt från att blanda element från flera metoder innan du har lång erfarenhet av ditt akvarium och är ordentligt inläst på saltvattenskemin. Att blanda från olika metoder är i princip att uppfinna en ny och det kräver kunskap. Ballingmetoden förutsätter att man mäter värdena och kompenserar om de börjar gå snett. Använder man inte Tritontest eller liknande bör man tillsätta spårelement enligt rekommendation för den metod man använder.
 13. Om du har chans att få tag i levande sten från ett fungerande kar så ta chansen! All levande sten är mera levande än död sten! Sten som gått i ett fungerande kar i flera år har i stort sett inga oönskade liftare. De får du däremot in var och varannan gång du köper importkoraller. Begränsa dig i början till att köpa fraggar av koraller som andra saltisar haft i odling fler år så har du mycket större chans att lyckas. Och då vet du nästan säkert att det inte är liftare med på korallerna.
 14. Som OR20 skriver. En skummare kan vara för stor. Då får man problem med ostabil och faktiskt mindre skumning. Det är ju också olika på olika koraller hur kraftig skumning man bör ha. Skivanemoner och knappar vill generellt sett ha svagare skumning än vissa Acropora som verkar trivas i mycket starkt skummade kar. En medeltal kan vara att skummaren bör dra ungefär akvariets volym i luft per timme för "normal" skumning i ett "normalt" matat kar.
 15. Jo det får du räkna med. Tar du ur MP blocken och värmer dem till över 40 grader några timmar dör parasiterna och kanske bakterierna. Det är säkrast att kasta dem om du medicinerat karet med kopp med blocken i. Och kontrollmät dosen. Blocken har antagligen tagit upp nästan all koppar så att medicineringen inte funkar.
×
×
 • Create New...