Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Content Count

  15,566
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  37

stigigemla last won the day on April 1

stigigemla had the most liked content!

Community Reputation

1,459 Excellent

8 Followers

About stigigemla

 • Rank
  stigigemla

Profilinformation

 • First name
  Stig
 • City
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  15 + 7
 • Akvarievolym
  1624 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 4x100
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  olika
 • Antal år inom sötvatten
  52: 22 år totalt med salt
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  4 st
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

6,799 profile views
 1. Jo det får du räkna med. Tar du ur MP blocken och värmer dem till över 40 grader några timmar dör parasiterna och kanske bakterierna. Det är säkrast att kasta dem om du medicinerat karet med kopp med blocken i. Och kontrollmät dosen. Blocken har antagligen tagit upp nästan all koppar så att medicineringen inte funkar.
 2. Jag tittade på filmen om 1000 liters systemet. Akvarieägaren hade mer än 20 års erfarenhet av saltvattensakvarier och speakern sade också att skummarlöst är inget han rekommenderar nybörjare. Till akvariet hörde en separat djup sandbädd som filtrering. Betydligt större än en skummare.
 3. Vad jag förstått om mikrobubblor i huvudkaret är att de hjälper till med att lyfta detritus från underlaget så att det kan skummas bort. Utan skummare eller ett fiter som man får rengöra ofta får de ingen funktion. Att vissa erfarna akvarister klarar av att köra akvarier utan skummare eller annat som är helt nödvändigt för vanliga akvarister är ingen nyhet. Men det är erfarna akvarister och inget för oss vanliga dödliga. Jag är väldigt tydlig mot mina nybörjare med att skummare är nödvändigt. Kan du inte ha skummare eller pumpar i akvariet så flytta akvariet eller ge upp saltvattensd
 4. De flesta TDS- mätare har för dålig känslighet för att användas till att kolla osmosvatten. Jag rekommenderar Hanna dist3 som är 10 gånger känsligare än de som är gjorda för vattenledningsvatten.
 5. De alger som växer snabbast är nog de gröna trådalgerna man ibland får vid start av nya akvarier. Men de är beroende av en icke koloniserad yta att fästa på så när akvariet går in sig försvinner de. (Om man sköter akvariet rätt) Vilka som växer fortast av de olika algsläktena är olika från akvarium till akvarium. Vad som är mer intressant där är hur mycket alger man rensar ut ur karet, refugiet eller algreaktorn. Det är ju då den egentliga näringsminskningen sker. Näringsmässigt är det ingen skillnad om algerna växer i ett refugium eller i huvudkaret. De kan vara svåra att hålla där
 6. Kisel bildar ju en syra så den är mer löslig ju högre pH det är. Kalciumsilikat är en huvudingridiens i cement. Har du konstgjord sten eller en massa gjutna fragpluggar?
 7. stigigemla

  Re-export!

  Nu är det ju så att du befinner dig i Norge och för dig är det norsk lag som gäller. Det betyder att lagar och regler kan vara annorlunda i Norge. Nu har du företag så vitt jag vet så jag skulle köpa koraller från de stora europeiska eller engelska grossisterna och då klargöra att Citesintyg krävs. Det borde inte vara något problem då de bör ha samma regler för handel mellan EU och UK.
 8. I mina ögon är det där ingen mörkläggning. Mitt råd är att ge akvariet en chans att starta. Ta ur den fisken som äter mest och minska maten till en tredjedel. Acceptera att en del koraller kommer att dö i och med akvariet inte har fått gå in sig riktigt. Vänta minst en vecka mellan varje gång du har en hand i akvariet. Skaffa EN mentor som har erfarenhet flera år tillbaka. Och läs inga amerikanska sidor om hur du förgiftar det ena efter det andra som börjar växa i akvariet.
 9. Det som har fungerat bäst för mig är att blanda i korallkross och sand 0-1mm. 1/3 vitcement och 2/3 sand som man sedan blandar med korallkrossen.
 10. Leta ut det ställe i akvariet där du har minst cirkulation. Byt ut sanden där mot så finkornig sand du kan få tag i och lägg sedan anemonen där. Är det inga fel på vattnet bör den sakta gräva ned sig där. I naturen växer de sällan på korallrev utan klarar sig bäst på slammiga eller sandiga bottnar där vattnet rör sig lite. De bör ha minst 10 cm tjockt sandlager där de kan gräva ned sig. Medelhavsarten, Cerianthus membranaceus kan ha ett mycket vasst sting medan de tropiska arterna inte alls häftar så starkt. De är inte fotosyntetiska utan behöver matas kanske en gång i veckan. Matar
 11. Jag skulle tro att din salthalt är låg eller mycket låg. Vilken sorts salthaltmätare använder du?
 12. För 30 år sedan hade jag skurit ned glasen till sprickfritt och limmat nytt. Sätta bottenglaset med utsidan upp och sidorna med den gamla utsidan inåt. Enligt min erfarenhet fäster silikon sämre på glas som legat i vatten. Idag skulle jag limma en sump med nytt glas.
 13. Nej man kan inte silikona sprickorna. Silikonet är elastiskt så det skyddar inte mot kraft på sprickan.
 14. Bild 1 och 2 ser inte så allvarligt ut. Det bör gå att slipa rent från alla skarpa kanter vid dem så att det inte finns någon ansats för att sprickor skall börja löpa från dem. På bild 3 och 4 ser jag ingen möjlighet att slipa bort ansatser till nya sprickor. Jag skulle försöka anlita andra kompisar till att bära in nästa sump. 4 slagmärken på olika ställen är extremt.
×
×
 • Create New...