Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Posts

  15,722
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  50

stigigemla last won the day on October 18

stigigemla had the most liked content!

8 Followers

About stigigemla

Profilinformation

 • First name
  Stig
 • City
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  17 + 7
 • Akvarievolym
  1624 + 2x450 + 2x300 + 8x230 + 8x152 + 12x58 + 64
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har bara lysdioder nu.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  olika
 • Antal år inom sötvatten
  52: 24 år totalt med salt
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  3 st 75 till 200 liter
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

8,245 profile views

stigigemla's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • Dedicated
 • First Post
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator
 • Reacting Well

Recent Badges

1.6k

Reputation

 1. Järn är så gott som olösligt i saltvatten. För att försörja ett akvarium med tillräckligt med järn chelaterar vid det. Chelatet är en stor molekyl med ett utrymme inuti där en metallatom passar in. På så sätt blir den oåtkomlig för andra atomer den skulle kunna förena sig med och bilda en fällning. Men alger med mer har förmågan att "ta ut" chelaterat järn. Chelaten är mer eller mindre biologiskt nedbrytbara (olika) vilket innebär att chelaterat järn försvinner ur vattnet. Det kan ta en vecka (citronsyra) eller kanske flera månader (EDTA) Använder man järn chelaterat med citronsyra behöver man tillsätta flera gånger i veckan så att inte värdet flaxar upp och ned. I Chaeto gro är det antagligen ett långlivat chelateringsmedel efter som det kunde bygga upp ett högt värde hos Oscar. ICP- tester tar chelaterat järn men jag är tveksam om en dropptest gör det. Det kan också vara olika beroende på vilket chelateringsmedel som används. Det verkar inte som om alger förgiftas av chelaterat järn i hög dos. Chaeto Grow innehåller också andra nödvändiga spårämnen som är giftigare i för hög dos.
 2. Magneter kan vara olika polariserade. En rund magnet kan ha nordpol till vänster på plattan eller på översidan. Jag har också sett magneter med nordpol i mitten och sydpol runtom. För att de skall fungera säkert bör du köpa större magnet av samma fabrikat.
 3. Ett korrekt svar får du bara från ditt försäkringsbolag då olika bolag har olika villkor.
 4. Med tanke på hemförsäkringen bör du inte förvara bilbatteri i lägenheten. Ett fritidsbatteri kanske är tillåtet i och med att det är läcksäkert.
 5. Det är enorma problem på komponentmarknaden fortfarande. Leveranstider på uppåt ett år är vanligt. Mikroprocessorer är väl värst följt av vanliga halvledare men även enkla komponenter som motstånd och kondensatorer är det brist på. Det går sakta åt rätt håll men det kommer att ta flera år innan det blir normalt igen.
 6. Fläktarna går att byta till vanliga datafläktar i samma storlek. Det blir stor skillnad på bullret. Jag tror denna kan passa: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3084069 Bredd tjocklek och matningsspänning måste stämma med de fläktar som sitter i rampen. I mitten på fläkten bör det sitta en etikett där det står vilken spänning den bör ha. När den gamla RSM 250 var vanlig bytte många skummaren till Tunze 9004.
 7. Om du har 32 mm hål i glaset med genomföringar för limning har du två alternativ för inkoppling. 1. Du kan stoppa in 25mm rör i kopplingen med lim. 2. Du kan limma en 32 mm muff på kopplingen och använda 32 mm rör. Naturligtvis kan du då få högre flöde. I övrigt tycker jag PerS svarade i ämnet.
 8. Man kan dela upp Clownfisksläktet i olika undergrupper. Normalt sett korsar sig inte clowner från olika undergrupper. Percula - ocellaris är en undergrupp och de vitryggade en annan. Tomatclowner och många andra är en tredje grupp. Premnas är ett annat släkte så där är nog risken ännu mindre. Oftast är inte aggresiviteten så stor mellan ensamma individer av olika grupper men det ändrar sig tvärt om det är ett eller flera par inom arterna.
 9. Formeln räknar rent grundläggande fel. Vi tar två akvarier som ett exempel. det ena på 40 x 40 x 80 cm Det har en yta på utsidan som är 2 st 4x4dm = 32dm2 v+ 4st 4x8dma = 128 dm2 Den totala ytan är då 160 dm2 och volymen är 128 liter. Det andra akvariet är dubbelt så stort på alla mått. Det har då ytan 512 dm2 och volymen 640 dm2. Ytan är då 4 gånger så stor men volymen är 8 gånger större. Det behöver alltså 4 gånger större värmare men formeln säger 8x. Formeln kanske stämmer skapligt för akvarier runt 100 liter men för större eller mindre kar blir det fel. Har du avdunstning från karet behövs också värmeenergi för att kompensera den avkylning som den ger. 1 liter per dag motsvarar 26w dygnet runt.
 10. Nopox, vodka och annan bakteriemat är just bakteriemat. Det betyder att när man doserar de första doserna finns nästan inga bakterier som äter detta. Det kan ta flera veckor att bygga upp bakteriepopulationen. Alltså skall man börja med en mycket låg dos då ämnet man doserar kommer att öka varje dag man doserar tills populationen byggts upp. När bakterierna kommer igång riktigt brukar man kunna se dessa som en tunn grå film på akvarieglasen. Och då kan man öka dosen. Det är viktigt att skummaren är igång under natten. Bakterierna förökar sig lika mycket när det är mörkt. Jag slamsuger alltid med en halv halvliters petflaska på slangen som jag rör om i sanden med. Så ser jag till att allt slam jag rör upp sugs ut. Och jag tar aldrig mer än halva botten då bakteriekulturen där är viktig.
 11. Det är 2 hål borrade i akvariets gavel. Det ena är ljuddämpat ytavlopp med mycket lågt flöde och det andra sitter lite längre ned med kran för att reglera flödet i ytavloppet. Det är inte så mycket vatten i sumpen att akvariet kan överfyllas och karet överfyller inte heller sumpen vid strömavbrott.
 12. Ja jag har gjort så. Men eftersom rör växer igen går det att lossa röret i båda ändarna och bära bort det för rengörning eller utbyte.
 13. Akryl fungerar inte som täckglas då det bågnar mer och mer med tiden. Saltstänk på undersidan av täckglas är inget problem då det inte växer alger på undersidan. Salthalten i kondenset ändras så mycket fram och tillbaka under ett dygn så att det inte blir alger där.
 14. Det går bra att späda ut spårämnen. Det som kan ge problem är chelateringen som riskerar att brytas ned bakteriellt och då kan ämnen fälla ut. Jag rekommenderar att man bara späder så mycket som behövs till en dunk 2 part eller Balling när man skall använda den och förvarar det blandade i mörker.
 15. https://www.reef2reef.com/threads/dinoflagelates-a-disruptive-treatment.926454/page-5#post-10442286
×
×
 • Create New...