Jump to content

Blgebo

Medlem
 • Posts

  12
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  Jonas
 • City
  Borlänge
 • Antal år inom saltvatten
  0
 • Akvarievolym
  123

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Blgebo's Achievements

Rookie

Rookie (2/14)

 • Collaborator
 • One Month Later
 • Reacting Well
 • Dedicated Rare
 • First Post

Recent Badges

8

Reputation

 1. Här händer inte mycket förutom att eremiterna fortsätter ömsa skinn och byta skal. Jag har riktat ner mer av flödet över stenarna för att motverka alger. En ny doppvärmare som passar i ett av de bakre sidofacken har anlänt: Det gör att facket i mitten kommer inrymma skummaren som ligger och väntar på bättre tider: Mer osmosvatten på gång för att greja helgens vattenbyte (vår tvättstuga ser galet Hi-tech ut nuförtiden!): I brist på andra invånare så bifogas bild på individen som efter senaste skalbytet benämns "Kungen": Ammonium på noll enligt dagens test. Inga indikationer på nitrat/nitrit. Ser med spänning fram mot fortsättningen på detta äventyr!
 2. Det undrar jag också! Vi har haft en riktig topp där det var 2,0 total ammonium. Sedan hade vi indikation på nitrat och nitrit en kort tid (ett par dagar) därefter. Sedan dess ligger vi på 0,2 total ammonium och inga nitrater eller nitriter på stickorna. Det växer en del kiselalger som gör sanden svagt brun på toppen. Fiskarna och eremiterna beter sig så vitt jag kan bedöma normalt. Det ser också ut som att ett par koraller har liftat med den levande stenen: Vad ska man tro? Cyklat eller ocyklat? Jag vetti17! Ägnar mig åt annan cykling ett tag och funderar på saken!
 3. Ytterligare tid har nu förflutit. Idag skiftade jag och sonen i tjugo liter nytt vatten. Två eremitkräftor har ömsat skinn och en har bytt upp sig till en större bostad då ett av skalen vi lagt ned föll hen på läppen. Ett par små borstmaskar har observerats när de nosar runt i sanden utanför sina boningar! Vi ligger på 1,024 i salinitet, 8 i ph, 0,2 total ammonium, 27 grader och inget som syns på stickan gällande nitrat och nitrit. Kiselalgerna har minskat i omfattning men en sten, den med mest alger, befinner sig i mörker för att få bort så mycket som möjligt. Nu övervägs ett nytt försök om ett par veckor med någon räka, kanske en korall (= total hybris?) och två firefish om de kan fungera med våra clowner? Än så länge filtrerar vi med skum och den medföljande keramiken. Ett gäng "bio balls" är på väg hem för att ta de vakansplatser som finns i filterskummet.
 4. Nu har vi haft vår första dust med kiselalger. Vi har "dammsugit" substratet och dragit ned på belysningstid och det vita ljuset för att försöka hålla det i schack. Före: Efter: Ammonium är nu väldigt lågt. Gått från 2,0 total ammonium till 0,2 eller ännu lägre (färg som ett bättre urinprov utan vätskebrist på testkitet från Red Sea ). Inget utslag på nitrit och nitrat. Frågan är om cyklingen kan ha störts eller om viss mognad har uppnåtts redan efter en månad... Vi avvaktar, bevakar och rullar på med vattenbyten under ett par veckor till så får vi se hur det går. Det ser ut som att något liknande små svampar har fått fäste på en av stenarna. Spännande!
 5. Aha! Tack för vägledning. Långsiktigt så kan det kanske vara läge att besöka eBay eller motsvarande och införskaffa s k media baskets för att kunna bygga upp filter med de beståndsdelar man behöver/tycker funkar bra. Dagens glada nyheter: En glasros borta sedan två dagar efter behandling med kanyl och kokande vatten. En liten borstmask observerad = den levande stenen levererar!
 6. Tackar! Då betackar vi oss för deras närvaro. Kan ytterligare keramik vara något att sikta på? Verkar vara populärt på de forum jag skummat...
 7. Hej igen! Cyklingen verkar nu vara i full gång och det första vattenbytet genomfördes här om dagen.30 liter osmosvatten sattes nu med salt från Red Sea. Lite bökigt att slabba runt med slangar och vatten i vardagsrummet men man hittar väl fungerande rutiner allt eftersom. Vi har ammonium, nitrat och nitrit i nuläget. Låga värden på nitrat/nitrit och 0,2-0,4 total ammonium efter vattenbytet. Originalpumpen från Fluval byttes ut mot Eheim Compacton 1000 i samband med vattenbytet eftersom den skulle vara så ofantligt mycket tystare enligt recensioner man läst. Jag är inte helt övertygad om just det men flödet lär ju vara bättre ivf . Jag snubblade över några "mirakelfilterpåsar deluxe" från Fluval: Någon som har input kring dessa? Ska man hålla på med dem? Rundar av med ytterligare en bild på de förvånansvärt underhållande eremiterna. Det pågår ständigt verksamhet i deras närvaro!
 8. Nu har våra eremiter och fiskar etablerat sig sedan ett par dagar. Full fart på dem och de äter bra. Boxarräkans livslust räckte tyvärr inte till för flytten från Bromma till Borlänge trots en långsam introduktion till det nya vattnet. Ett bättre salt med spårämnen för koraller har beställts och tanken är att få i det successivt i samband med vattenbyten för att sedan börja fördjupa sig i det här med koraller och deras skötsel. Kul med lite fart i akvariet!
 9. Nu har jag läst på och förstått att keramikringarna som följde med utgör en bra grogrund för de bakterier som man vill ha. Ringar således inkastade i filtren! Fisk, räka och eremiter hämtas på söndag. Inga nitrater eller nitriter än. Förhoppningsvis tar det fart när det introduceras lite fler invånare.
 10. Hallå där! Med hjälp av död sand och levande sten försöker jag och sonen att sätta fart på våra nybörjarprylar: Med i akvariepaketet fanns porslinsringar och aktivt kol som skall passas in i filtermaterialet. Dessa har jag lämnat kvar i förpackningen än så länge för att inte störa bakterier/cykling. Tänker jag rätt då? Med stenen har vi fått gott om snäckor, lite små maskar som är röda respektive vita samt vad jag tror är en liten ormstjärna. Vi håller 27 grader och 1,024 i salinitet. Jag doserar 20 ml startbakteriegojs/dag och planerar för att hämta eremiter, någon livlig fisk och en boxarräka i Stockholm så fort som möjligt för att försöka följa "Lasses uppstart" i möjligaste mån. Har ni någon teori om vad det är för vita klumpar på två av våra stenar? För att sammanfatta det hela så är jag närmast i chock över arbetsinsatsen som krävts för att nå hit. Köpknapparna på div. webbshoppar har gått varma och då har vi inte ens fått i någon fisk eller korall i akvariet än! Jag tycker ändå att det är rätt fint att titta på stenarna, vattnet, möbeln och lyset redan... Tips och trick inför framtiden tas tacksamt emot. Vi fortsätter säkert att lusläsa "allt"! Om någon sitter på kunskap om återförsäljare av fiskar och övrigt material till denna hobby som ligger närmare Borlänge än Stockholm så tar vi gärna emot den informationen.
 11. Hej! Jag är ny här så ni får korrigera mig om något i annonsen är felaktigt. Jag hämtade levande sten igår och fick ett par kilo över vilket bortskänkes mot avhämtning. En av stenarna, den mindre i ena hörnet, innehåller (förhoppningsvis) en större borstmask (tror jag att det var) som inte accepterades av övriga familjen... Kontakt: 070-6026163
×
×
 • Create New...