Gå till innehåll

Aqualung

Medlem
  • Antal inlägg

    160
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Jaha, men jag mätte i alla fall nitrat på över 50mg/L enligt Salifert häromdagen. Mätte nu igen och då är det ca 0.1 NO3 och 0.0 NO2 Då fortsätter jag dosera. Konstigt att det blev så högt när jag mätte förut... fick ju panik!
  2. Men mitt Salifert NO3 test visar ju fel eftersom det saknas nitrit, så jag kan inte se nivån False Readings are Possible with Certain Test Kits
  3. Nu skenar ju nitratet iväg här. Visserligen blir det väl felmätningar när inte nitrit hänger med. Men ändå… ska jag verkligen dosers nitrat varje dag? Lasse skrev: 40 g i 500 ml vatten ger en stamlösning där 1 ml per 100 L vatten höjer NO3 med ca 0.5 mg/L. Då är jag ju uppe på normal nivå ganska snabbt.
  4. Stänga av skummaren ett tag kanske?
  5. Jag menade om jag ska dosera NO3 regelbundet, men jag tror jag fått svar nu. Aquaforest Reef Salt kör jag med. Tack för alla kloka svar!
  6. Ska jag dosera regelbundet alltså? Inte bara en gång?
  7. Vi får kanske glädjen att mata lite mer ett tag Btw har bara använt Chaetogro när min chaeto vissnade och dog - det var då jag fick tips om att lägga i lite järn i sumpen. Inte bra tips...
  8. Ok, tack, jag har nu blandat salpeter och RO-vatten som du skrev. Om jag tillsätter 2 ml av den blandningen till mitt ca 200 liter system så borde NO3 stiga till ca 0.5 Börjar med det så jag inte överdoserar. Vet inte exakt antal liter i systemet då jag har mycket sten i karet och sumpen...
  9. Tack för varningen! Just järn (Fe) har jag redan för mycket av. ICP-labbet föreslår att jag köper Reef Factorys olika spårämnen och tillsätter enligt ett visst schema. Har aldrig gillat att tillsätta det ena och det andra för då måste man säkert göra andra åtgärder och till sist kommer väl snuten och undrar om man kokar meth hemma Men just Jod (Iodine) är ju på tok för lågt... vad säger experterna här? Ska jag höja mina låga värden genom tillsatser?
  10. Jag lär ju ta bort GFO nu iaf De flesta ämnen jag behöver finns i Chaetogro. Mest Iodine, förutom det.
  11. Nu är Icp klar. Några värden var rätt dåliga och de rekommenderar att jag köper en massa produkter, förutom många vattenbyten då. Delar bild på ”Issues”
  12. GFO, ICP ich filterpåse på ingång. Ska bli kul att få veta alla värden. plåbiten är borttagen och nu byter jag 10% om dagen
  13. Jaha, nej när jag kör flush så kommer det vatten ut både slaskslangen ich den andra. Ska det inte vara så?
  14. Kikar på GFO nu, men då behöver jag nån slags filterbehållare alltså... vilken rekommenderas?
  15. Ett annat spår: När det var slut på ChaetoGrow fick jag tips om att lägga en bit plåt i sumpen för att höja järnet åt chaeton. Kan plåtbiten ha innehållit några tungmetaller eller annat gift? Huset är från 80-talet och det har inte skett några förändringar sen vi skaffade akvariet. Har haft det i några år nu. Inga problem. Visst har det alltid varit lite svår att få fart på korallerna. De växer inte så bra. Kör 2st MaxSpect lampor. Alltid bra värden när jag mäter Kh, No2, No3, Ammoniak, kalk... Håller med om att en miss med ett 40 l byte och 20 l top-off ska inte vara SÅ stort problem. Det var lite därför jag tog risken från början liksom. Bytte just 60 liter ikväll.
  16. Tack för att du förklarar, Lasse! Jag använde ca 40 liter till ett vattenbyte (dvs ca 20%), och sedan 20 liter till top-off. Har gjort tre 20% vattenbyten på två veckor efter detta och kommer göra fler täta byten nu. Det här är den info om vattnet i kommunen jag kommer åt: https://www.sala.se/info/4497
  17. Vet inte om jag hänger med riktigt, men ICP verkar vara ett test jag kan köpa hem. GFO däremot vet jag inte vad du menar med. Är det ett ämne jag kan tillsätta?
  18. Beställde både Prime Seachem och Easy-Life Filtermedium nu. Ska man börja med nån filtersocka eller biobollar eller nåt? Har bara en skummare i sumpen, och tjockt med chaetomorpha.
  19. Snäckorna har blivit färre faktiskt Och vår pistolräka har dött. Kan det bero på samma sak? Tack för tips om Prime och filtermedium, ska shoppa direkt.
  20. Det hade inte varit dumt att hälla ut allt och börja om... Nu håller mina koraller på att kola vippen helt pga för mycket koppar och annat jox som dväljes i våra vattenkranar. Jag har gjort många vattenbyten och får nog fortsätta med det ett tag till. Hur många procent av den totala vattenmängden vågar man byta på en dag eller en vecka? Jag har ca 250 liter i karet inkl sumpen. Övriga värden ser bra ut. Mina två setosa är helt bleknade och det är bara några små fläckar kvar av en stor montipora crustosa. Mjuka koraller har klarat sig bättre.
  21. Då beror det helt klart på att jag slarvat med osmosen och har kranvattnet kan ju föra med sig koppar och annat. Ska göra några täta vattenbyten och testa alla värden. Tips på bot är välkomna!
  22. Hur stort vattenbyte kan man göra egentligen? Oftast 10-20% men vart går gränsen?
  23. Tack för svar! Då är det nog dags för ett rejält vattenbyte med nya filter i osmosen
×
×
  • Skapa Ny...