Gå till innehåll

Svemar

Medlem
  • Antal inlägg

    46
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    1

Svemar vann senast den april 25 2023

Svemar hade det mest gillade innehållet

Profilinformation

  • Förnamn
    Martin
  • Stad
    Skutskär
  • Stödjande medlem t.o.m
    2023-12-07
  • Antal år inom saltvatten
    4
  • Akvarievolym
    200 liter.
  • Akvarie mått
    60x53x57cm.
  • Allmän beskrivning av dig
    Återupptar hobbyn efter några års frånvaro.
    RedSea Reefer XL 200 med enklare koraller är planen.
  • Akvarietillverkare
    Red Sea
  • Ljusuppsättning
    LED
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    Maxspect RSX 100W.
  • Använder du skummare
    Ja
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Bubble Magus curve 5
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
    Olika koraller
    Tekniken
    Kemi och biologi
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Har du sump
    Ja
  • Storlek på sump
    42 liter.
  • Kör du med sand på botten
    Ja
  • Använder du UV-C
    Nej
  • Använder du Ozon
    Nej
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Nej

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Svemar's prestationer

Saltentusiast

Saltentusiast (6/14)

  • Inkörd
  • Två tummar upp
  • Bidragande clownfisk
  • Nygammal flundra
  • Snorklande nybörjare

Senaste prestationer

18

Omdöme

  1. Bästa rådet jag kan ge (för jag har gjort det själv) är 'mät inte ihjäl karet'. Hemtester är bara visst noggranna (och särskilt på t ex fosfat, där man mäter oerhört små mängder). Bättre att hålla stabila värden än "bra" värden, särskilt i början. Ca och KH är lite höga (och fosfat). Ca och KH kan du enkelt och långsamt få ner med regelbundna vattenbyten. Hög fosfat är inte nödvändigtvis dåligt om du inte har känsliga sps eller får väldigt mycket alger. Refugium är mitt 'go-to' för att hålla nere det, men även medel som t ex Rowaphos funkar. Skynda långsamt!
  2. Från det sannolikt mest misskötta karet i Sverige just nu... I mellandagarna kulminerade mitt eksem till att bli gränsfall till akut. Hästdos med kortison pga bokstavligen ingen hud på handflator/fingrar. Immunförsvaret har löpt amok och mer eller mindre attackerade huden. Överallt! Och då är det varken bra eller smärtfritt att ha händerna i ett saltkar... Så rutorna är inte skrapade sen typ oktober, jag har inte haft ork att ens bry mig i nåt som heter saltkar så KH skenade till 12 (håller det på runt 8 i vanliga fall)... Pumparna var så igengrodda med alger så jag hade inget val att ta ut och rengöra dem, men trots nitrilhandskar så var det knappt att jag lyckades göra det utan att skrika som en 14-årig flicka med händerna i vattnet. Fått bra hjälp nu så det läkt hyfsat så fixat ett 20% vattenbyte och fler vattenbyten är på g. En Eyphyllia har fått gå till sälla jaktmarker och den andra E är på god väg. Men annars är det ändå inte så farligt trots allt... Börjat se vita toppar på sps efter vattenbytet så det ger sig nog. Duncan är ihopdragen men inte aktivt döende, så hoppet finns att det inte är end-of-days... Bitvis var det så illa att jag fixade inte att göra RODI till ATO så jag fyllde på med vanligt kranvatten. Bara några liter, så det gör nog inte så mycket hoppas jag. Några fiskar har dött men fiskar klarar ju mer än koraller så antar (hoppas) det inte var mitt fel... Både hud och ork börjar komma tillbaka nu så ber att karet gör det samma. Fler vattenbyten kommer snart så värdena är nog inom "ok" snart igen.
  3. Innan ni svarar; ja, jag har försökt söka. Men som det mesta inom hobbyn så varierar svaren mellan -10 och +10.... Så jag tar gärna diskussionsvar. För att koka ner det så mycket som möjligt; - jag är övertygad som att ha phytoplankton är en fördel för tanken (dvs jag vill ha det i karet). - jag är borta mycket/ofta (extern odling är inte mitt go-to eftersom minst sju dagar åt gången kommer allt lämnas åt sitt öde, och jag kan inte dosera). Fråga: - kan jag "odla"/ha phyto i displayen utan en extern odling att dosera ifrån? Jag har ett Red Sea Reefer XL200, men utan sump. Dvs ingen skummare eller nåt som exporterar. Eftersom jag inte har någon som helt export av partiklar, skulle de funka att "odla" phyto direkt i taken, eller blir det blomning eller nåt annat skit av det?
  4. Håller med @jonasroman nu då styrkan börjat gå upp på Bladen iom acklimatiseringen; det är väldigt blått! Jag gillar iofs mycket blått, men jag har börjat lägga in mer rött på min huvudbelysning nu. Försöker ha makroalger i displayen med, men de bara smälter bort och dör, så det hade jag nog fått göra även utan Blade. Men som komplement så tycker jag ändå att ljuset är ögonmässigt väldigt fint. Plastig byggkvalitet vet jag inte...det mesta vi köper är rätt plastigt tycker jag. Att man inte kan hänga upp dem kan ju vara ett aber, men jag vill inte ha upphängd belysning utan en lampa som står grensle över karet, så för mig var det faktiskt ett plus för Blade.
  5. Nu har jag köpt en AI Blade grow, 40W/53cm. Kör 60 dagars acklimatisering (komplettering till mitt Maxspect RSX), men första intrycket är att det är ett väldigt krispt och snyggt ljus. För en gångs skull så är det en AI-produkt som bara hoppar rakt in i appen och funkar! Bara en sån sak! Sen hur korallerna reagerar är för tidigt att säga, men ögonmässigt så är det som sagt ett väldigt klart, blått ljus och lätt att ställa in på appen.
  6. Länge sen nu. Karet tickar på. Utan sump, utan skummare. De enda alger jag har är på rutorna (skrapar var 7/10 dag), stenarna är soprena. Har börjat dosera All-for-reef nu och även börjat hålla koll på KH och Ca (har fortfarande inte en susning vad PO4/NO3 ligger på, men det borde vara ganska högt). Saker växer på (även de få sps jag har), och de hade säkert kunna växa ännu bättre, men low maintenance väger ff tyngre än tillväxt. Flyttat ena pumpen för att få lite bättre flöde vid bottnen genom att köra cross flow "runt" stenpelaren (lite svårt att få bra yt- och bottenrörelse ändå inte blåsa bort det som är i skottlinjen). Det ser bra ut hittills iaf. Boxar- och putsarräkan har dött, och även evansis, men bangaii, chromis och salarias är feta som matfiskar! Fått ett par stora glasrosor som fick en dos mat i form av NaOH/Ca(OH)2 så de har jag förhoppningsvis sett de sista av. Trodde mina pepparmintsräkor dött förr, men iaf för ett par månader sen råkade jag se dem, så de levde då, men verkar inte riktigt hålla klart skepp om de inte dött sen sist? Har kompletterat min RSX med en AI Blade grow, och första intrycket är att den har ett jättefint ljus! Kör nu 60 dagar acklimatisering, men syns redan nu att jag får väldigt mycket bättre täckning, så det blir nog bra. Börjar se ordentligt med pods även på dagtid, så mandarinen som varit målfisken från början, kan nog flytta in snart.
  7. Kört några veckor utan sump/skummare nu och är toknöjd! Karet är totalt 100% ljudlöst! Och skitalgerna har försvunnit, trots att karet torde ha blivit smutsigare. Så jag kan bara anta att det har hittat en balans nu. Med undantag av en pocillopora som fick rtn så växer det jag har! Rodachtis delar sig, zoa och gsp sprider sig. Lobo och Sinularia är skitstora. Sarco gillar läget. Ricordean växer och @Gierth restart gorgonior har äntligen börjar sätta lite fot. De har varit lite kinkiga (inte dött, men heller inte riktigt 100% varit nöjda) men nu ser det ut som om de sakta inser att de inte har något annat val... Några Caulastrea som var noppade av fisk fick jag billigt och de verkar sakta komma tillbaka. Lite osäkert om mina bristle worms faktiskt är fireworms (inte riktigt samma röda färg som om man googlar) men oavsett så börjar vissa bli så stora att jag vill ha bort dem! OM det är fireworms så kanske de kan vara orsaken till att jag inte sett varken peppermintsräkorna eller två anthias den sista tiden. Slängde ihop en snabb fälla vid lunch, och jag har redan efter sex timmar slängt ut de 4-5 största maskarna (2-2,5dm långa minst, och den största var snudd på ett lillfinger tjock)! Första vattenbytet på cirka 15% gjort idag, och har börjat "dosera" jod med ATO. 10ml Saliferts jod på två veckors ATO i cirka 130 liter borde inte bli till en överdosering. Och har lagt i några skopar Reef-roids i autofeedern, för det får polyperna och stå! "Life's Good" som min tv säger...
  8. Om du kan tänka dig sälja ICV6 separat så är jag intresserad av den.
  9. Ok. Ge gärna ett omdöme då du fått dem. Jag behöver dem mest som kompletterande belysning.
  10. Rubriken är rätt förklarande. Nån som testat AI Blade och har ett omdöme? Läst rätt bra recensioner på R2R, men spontant känns priset lite i överkant? Värt det?
  11. @Oscarhaglund Ok. Jag tänkte ju i så fall ta bort sumpen helt (ta bort risken att returpumpen havererar då jag är bortrest). Annars hade jag väldigt gärna kört refugium (men har faktiskt lite röda makroalger i displayen för jag tycker det är snyggt)! Så jag kommer inte ha plats för nån socka heller. Det gör mig lite oroad över om det kommer för mycket partiklar och detritus i karet/på stenen i längden, och att rengörarna inte kommer räcka till, trots att de ju anpassar sin population till föda och allt sånt. Jag gillar ju dock att köra "skitigt" (tycker jag får bättre allmänmående i karet om jag inte fokuserar så mycket på NO3/PO4 och att hålla "rent") och planen är ju mandariner senare, så jag vill ju ha gott om pods och andra kryp som lever av just "skit".
  12. Mitt returrör gick sönder idag (sprack helt plötsligt i gängorna), så nu har jag flyttat oxydator och doppvärmare till displayen, så ingen fara på taket. Men nu hör jag (eller rättare sagt, jag hör inte) hur skummaren har väsnats innan. Den har ju haft en vattennivå typ nån cm under rekommenderat (men den har ändå dragit ur skit så jag har inte bekymrat mig om det), och har tydligen fört en del liv eftersom nu är det totalt (och då menar jag fullständigt, absolut, gravlik) tyst! Grymt hur man vänjer sig vid saker... Och då jag ju har svårt att vara nöjd, och gillar nya saker, så börjar jag fundera om jag helt enkelt ska köra utan sump? Jag är ju borta sju dagar i stöten via jobbet, så enkelhet har ju varit ett krav för att jag ens ska kunna ha ett kar. Och att skippa sumpen helt skulle ju helt klart bli enklare (inte behöva oroa sig för läckande rör, returpumpar som lägger av mm). Så givetvis kom tanken på att köra sumplöst upp... Det enda jag använder sumpen till är ju (förutom ökad vattenvolym) ha skummaren, värmaren och oxydatorn i (och ATO). Men både oxydatorn och doppvärmaren får ju utan problem plats i displayen (aningen oestetsiskt, men det kan jag nog minimera), och ATO funkar antagligen det med då jag inte har så stora ytrörelser (relativt lågt flöde då jag kör mjukt/lps) så det ska nog funka. 3dl/mm nivåskillnad i displayen tänker jag att Tunze 3155 ska fixa. Men vad har ni för erfarenheter att köra utan skummare? Jag gillar den då jag skrubbat CO2 för att höja pH, men det är ju inte ett jätteproblem då jag kör mest mjukt. Men nu kommer ju alla döda bakterier, alger mm att inte komma ut ur systemet. Jag kan ju absolut se till att skaffa lite filtrerare (är ju sugen på en mussla!), men det blir ju ändå en absolut knäck i exporten. Nån som kört skummarlöst och kan ge lite tips och råd?
  13. Som rubriken säger. Mitt har spruckit i gängorna så jag har fått koppla bort sumpen helt. Ju närmre Gävle desto bättre, men PostNord delar väl ut paket nån gång i veckan ff, så det funkar med.
×
×
  • Skapa Ny...