Gå till innehåll

Daniel_GOAT

Medlem
  • Antal inlägg

    12
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Daniel_GOAT

  1. 1 timme sedan , Thomas Salt skrev:

    Liten eremitkrabber kansche, men det er tidligt. Fokuser på bra bakterier och mycka podocops, jag er säker på den lokale dealer i Skärpnävk har hemma. 

    10 poser i veckan . 

     

    Sniglar kan dö om man har högt Mg, och jag rekkomendera hög Mg när du er trötnat på grön trådalger. 

    Tack Thomas, finns det några fiskar eller andra djur som sedan kan äta upp Podocops:arna dom små rackarna kanske inte är så roliga att ha kvar efter dom två inledande fulfaserna som karet går igenom nu?

  2. 1 timme sedan , Kimelix skrev:

    Vad har du för rening i akvariet? Skummare etc? Köp inte alla fiskar samtidigt, 5 kg död sten känns lite lite att hantera all ammoniak från fiskarna. Levande sten brukar säljas på forum/Facebook grupper väntar man lite kan man hitta ganska bra pris. Innan var tumregeln 10% sten av vattenvolymen. Finns säkert någon som kan detta bättre, men börja med clownerna och tillsätt sen mer fiskar.

    Tack så mycket, jag har ingen rening idag, tänkte till en börjar försöka förlita mig på vattenbyten, 10%, 1 gång i veckan. När akvariet har mognat. 

     

    Precis jag behöver vara väldigt sparsam med fisk nu i början med bara en sten, jag har planer på att köpa levande sten och bygga ut den sten jag har. 

  3. Jag lägger det med ödmjukhet i era händer, 😄


    Men om jag utgår från det ni har nämn ovan så skulle min lista kunna se ut som följer:

    2st clownfiskar

    3st Bangaii Kardinalfisk

    1st Lipstick Tang

    3 st frökenfiskar (Hemicyanea)

    1st Tominii tang

    2st Halichoeres melanurus

    och

    1st Fotosyntetiska Gorgonia

     

    och lite mer sten så att jag kan bygga upp lite grottor osv. 

     

    Om jag bara utgår från majoriteten i familjens önskemål (Barnen 7st) så vill dom ha Clownfiskar och andra ”fina” fiskar, så du förstår lite nivån på detta projekt till en början. 
     

    Jag är som sagt bara väldigt lycklig att jag tillslut får igenom ett saltvattensakvarium och känner jag mig själv rätt så kommer jag att bli en entusiast inom detta. Speciellt nu när jag har förstått vilket härligt saltvattens-Community det finns.

  4. 3 timmar sedan, OR20 skrev:

    Välkommen till denna underbara hobby! Ett par tips, jag skulle läsa den guide som finns här på SG kring att starta ett saltvattensakvarium. Den är välskriven och informativ och kommer säkert att besvara dina frågor när du stöter på dem. Om inte så finns många här med lång erfarenhet. Jag tror att du kommer behöva lite mer sten då fiskar behöver plats att gömma sig på m.m. samt du vill ha lite utrymme att plantera dina koraller på. Själv gillar jag att använda levande sten då man då får med sig allt som finns i havet vilket brukar göra karet mer stabilt. Men till fiskarna som du nämnde. Jag skulle personligen inte placera en lipstick tang i ett 350l kar då de blir stora och normalt sett är väldigt aktiva simmare. Det finns dock andra kirurger som passar bättre i mindre kar. Titta gärna på Zebrasoma arterna alt. eller t.ex. en Tominii tang som också är väldigt vacker. Frökenfiskar brukar vara väldigt härdiga men kan ibland vara lite bråkiga och man bör kanske tänka till lite där vilka man köper. Jag skulle också titta på en gylta vilka är roliga och vackra fiskar. 

    Tack så mycket för dina råd och reflektioner, Jag håller helt med Nybörjerguiden är väldigt bra!

     

    Ok en Lipstick tang blir det inte då. Men en Tomini tang ser ju fin ut och skulle passa bättre, får introducera den sista eftersom vad som skrivs om den så kan den vara grinig mot efterintroducerade fiskar, är det något du har märkt av? 

  5. 36 minuter sedan, Thomas Salt skrev:

    Välkommen! 

     

    350 liter er et stort första saltkar.

    I princippet behöver du inte mera än du har i dag, stabiliteten kommer via vattenbyte. Du fik länk til nybörjerguiden, bara at plugga på och stille dine frågor her :)

     

    Anemoner er fine, men kräver en del om dom skal trives, primärt kraftig belysning och stabila värden, dom kan hitte på at ta en promonad i akvariet, och dette sluter oftest i en streamer, och då har man problem. Ingen av dom Nomo fisk man köper i butik har set en anemon i deras liv, så det er inte nödvändigt als. 

     

    Her en top 10 på enkla koraller, https://www.buildyouraquarium.com/soft-coral/ flera av dom kan Nomo använde som hjem. 

    Lägger till photosyntetisk Gogonia. 

    Flera av disse fins hos din lokale koralpuscher :)

    Hej Thomas,

     

    tack så mycket, Ja Nybörjarguiden har jag läst igenom och har med mig som en tryck Farfar under resan nu i början, väldigt bra!

     

    Tack för länken, jag går igenom den.  Fotosyntetiska Gorgonia ser ju väldigt fin ut!

     

    Haha tack Thomas nu kör vi!

     

    MVH

    Daniel

  6. 2 timmar sedan, Oscarhaglund skrev:

    Mitt tips är att göra ordentligt med research för varje fisk du tänkt dig att ha i karet. Det är många fiskar som är populära men som kan leda till problem beroende på vilka andra djur du har i karet (exempelvis fjärilsfiskar och koraller, sixeline wrassar och andra wrassar…).

     

    Gyltor (ofta kallad wrassar) är några av mina favoriter och här tycker jag att https://www.thewrasseguy.com/all-about-reef-safe-wrasses är en utmärkt resurs

    Tack för dit svar Oscar det uppskattas!

    Nu i början så är mina krav på individer egentligen obefintliga, jag är så lycklig att jag äntligen startar upp ett saltvattensakvarium. Nu så vill jag ha ett klart vatten och några fiskar och anemoner (eller växter) som ser fina ut, passar bra ihop och mår bra i akvariet.

    Om någon skulle säga - De här 5 fiskarna skulle jag börjat med som ett basic startpaket, fiskar, anemoner och växter, då skulle jag förmodligen ta den listan som en shoppinglista och köpa allt rakt av i varje fall så att jag kommer igång, sedan så kommer jag succesivt öka på med mer och fler avancerade individer, fler stenar osv som givetvis passar med det jag redan har. Det är en djungel (rev) i början men det reder sig väll tillslut 🙂 Vilken Wrasser skulle du rekommendera? Finns ganska många olika 🙂

  7. Hej, jag har precis fyllt upp mitt första saltvattensakvarium med vatten, salt, bakteriekultur, sand och en stort  död 5 kg sten i mitten, det här ska bli så j*kla kul!

     

    Karet är av typen Jewel Trigon (hörnakvarium) på 350L, jag tycker om djupet i akvariet med mycket öppet vatten. Nu sitter jag och läser och planerar för vilka individer som kan tänkas passa bra tillsammans och som inte kräver en saltvattensprofessor som hyresvärd, men jag tycker att det är svårt att hitta konkreta tips.
     

    Bortsätt från Cleaning crew bestående av ett par räkor, turbosniglar, eremitkräfta och sjöborre. Vad tror ni om detta härliga och färgglada gäng?
    2st clownfiskar

    5st Bangaii Kardinalfisk

    1st Lipstick Tang

    3 st frökenfiskar (Hemicyanea)

     

    Kom gärna med reflektioner och tips på om någon mer fiskart kan adderas eller om jag ska byta ut någon. Jag skulle gärna vilja få tips på anemoner, mjukisar och annat som kan vara fint att limma fast på stenen. Jag har läst en del om Anemoner här på SG men alla jag hittat som det står skrivet om verkar vara hardcore-svåra.

     

    Jag bifogar en bild på karet som det ser ut nu, sladden kommer att dras om och sanddammet kommer att sjunka ner inom ett par dagar, men bortse från det.. 🙂

     

    Tacksam för er hjälp!

    0489CAB1-0146-4C8B-A256-9F84966ED217.jpeg

×
×
  • Skapa Ny...