Gå till innehåll

kimholm

Medlem
  • Antal inlägg

    17
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Det är ett helglasakvarium, och måtten är 800x600x500 (special?). Bifogar lite (dåliga) bilder också.. Sprickan går ifrån mitten av den övre delen av bakrutan, och den "igenom/bakom" avrinningsboxen om det nu har någon betydelse för ev. reparationsförsök.
  2. Inte limma utanpå. Check! Limma inuti - aldrig bra. Check! Byta hela bakrutan... Jag vet mina begränsningar och inser att jag troligen inte är rätt person att utföra detta. Så frågan blir då: Lämna till proffs? Sälja i befintligt skick? Göra något annat kul av burken? Frågan är också -- kan man rädda BTN-bakgrunden innan man ev. kaserar glasskrotet? Tips?
  3. Tack för svar! Jag har själv klurat dels på att, "Skära bort allt och göra om bakrutan." - Men det känns lite besvärligt och overkill för en gammal burk som jag egentligen inte hade för avsikt att ens använda från början.. dels att, "Limma på en 'lapp' på utsidan." - Men det känns lite risky.. En tredje funderingar jag haft är att, Limma en ny glasskiva mellan avrinningsboxen och andra sidorutan, d.v.s. framför den trasiga bakgrunden - invändigt. Burken är ett hobbyprojekt som står i källaren och behöver inte vara överdrivet vacker.. Vad säger ni om den lösningen..? -- Hur skär man i så fall enklast bort BTN-bakgrunden, några goda råd?
  4. Jag köpte för en tid sedan ett beg akvarium, främst av intresse för medföljande teknik, som vid det tillfället var helt och fyllt med vatten. Från början hade jag ingen plan på att använda burken, men jag kunde inte hålla mig och påbörjade ett litet projekt -- först att limma i ett par BTN Slimline. När jag därefter provfyllde burken visade det sig att det hade uppstått en spricka längs hela baksidan, från mitten upptill och ned mot ena hörnet (in bakom hörnet med ytavrinning)... och det blev inomhuspool här hemma. Jag vet inte om sprickan kommit till i frakten eller vid limningen av bakgrunden. Nu är frågan, vad kan man göra med detta skrot? Går det att laga? Lappa eller byta hela bakrutan? Är det värt det? Vart gör man det i Uppsala/Stockholms-trakerna? Köpa nytt måttbeställd burk? (800x600x500) Ungefärligt pris på det inkl. ytavrinning och borrning? Sälja som terrarium? Andra idéer på vad man kan göra med detta...?
  5. Tack för svar! Jag har bytt 30% av vattnet nu, för att eliminera ev. dåliga vattenvärden. Sjöstjärnan har gömt sig bland LS igen, ingen mask syns längre till och fiskarna verkar må bra. Förhoppningsvis slipper jag ytterligare mordgåtor och får istället se räkan återuppstå..!
  6. För en tid sedan köpte jag ca 20 kg ny LS från akvriehandlaren till min 130L -burk. Därtill hade jag ca 15 kg LS som jag fått med en annan begagnad burk. Till min förtjusning insåg jag att det på något sätt följt med en blå sjöstjärna vid någon av stenköpen. Utöver sjöstjärnan har jag ett par clowner, ett par chromisar, lite sniglar och ett par eremiter i burken.. och jag hade en putsarräka, fram till imorse. Nu till saken. Tidigt imorse såg allt bra ut och min räka levde. En stund senare simmade dock räkan ryggsim tätt intill den blåa sjöstjärnan. Samtidigt såg jag hur en gulaktig mask/arm (2-5cm * 1-2mm) kröp runt räkan och drog den kraftigt bakåt, inunder, ner bland min LS. Frågan är alltså: Kan den blåa sjöstjärnan vara boven? Eller har jag råkat ut för någon argsint mask? Eller ser ni någon annan orsak till detta hastiga förlopp? Vad gör jag nu?
  7. Jag sökte, jag hittade och jag läste. Det verkar som om beställning från Tyskland är enda alternativet eller hittar man dessa lösa pumpar även hos svenska åf?
  8. Okej, bra att veta. Det är inte så att min gamla 2000-impeller inte pallar trycket för en pump med mer fart i då? Vore ju synd att paja denna impeller också.... En annan/liknande fråga - hur/var köper ni skummarpump till era hemmabyggen? Jag har haft svårt att hitta lösa pumpar med nålimpeller att köpa. Reservpump till Deltecs MC500 finns ju uppenbarligen hos flera svenska leverantörer på nätet men förutom denna har jag inte sett till någon lös skummarpump...
  9. Hej och tack för svaret! Tyvärr ligger deltecpumpen redan hos posten på väg, betalad och klar, vilket ändå känns ok för den gick tyst och fungerade bra tills den pajade. Det som slog mig tidigare ikväll var att det framförallt verkar vara skummarimpellern som är dyr som reservdel. Jag började därför meka isär min trasiga pump till MC500:an i vilken impellern är paj. Efter lite pillande och googlande kom jag fram till att det sitter en pump av modell Aquabee up 2000 i MC500:an. En sådan pump med vanlig impeller kostar 700;- hos Triton. Därmed borde jag kunna köpa denna pump, byta impellern till nålvarianten som sitter i min trasiga pump för att sedan koppla denna till min Turbofloator 5000 -skummarbehållare. Tror ni på den idén? Orkar en Aquabee 2000 fylla en Turbofloator med tillräckligt mycket skum för att det ska nå upp till koppen? Visst, det är säkert smidigare och kanske i längden billigare att köpa en ny fullt fungerande skummare men halva nöjet med denna hobby är väl att få pilla och fixa med prylarna... =)
  10. Under loppet av en vecka pajade två skummare för mig. Dels en Deltec MC500 där hela pumpen brann, dels en AM Turbofloator 5000/Oceanrunner 3500 där skummarimpellern pajade. Till Deltec-skummaren har jag beställt en ny pump (1300:-) men en ny impeller till Oceanrunnerpumpen går på runt tusenlappen och jag frågar mig därför om det är värt eller om man ska slänga ut hela rasket och titta på en ny lågprisskummare från t.ex. BM som man kan läsa om här i forumet? Jag antar att MC500:an inte klarar av hela mitt 560+200 på egen hand? (Jag köpte denna skummare begagnad för att användas tillfälligt i en karantänburk, därför sitter jag med två skummare idag.)
  11. Tackar för tipset, det ska jag kolla lite närmare på. Några fler förslag eller synpunkter kring mina andra idéer?
  12. Som nybörjare funderar jag på vad som kan tänkas vara lämpliga nya invånare till min burk på 560L (+200L). Akvariet med fiskar och koraller har jag köpt komplett begagnat och har därefter efter bästa förmåga försökt söka fram namn på dess invånare enligt följande. FISKAR 1st Premnas biaculeatus (säljes/bytes gärna) 1st Amphiprion percula 1st Centropyge bicolor 1st Centropyge bispinosa (säljes/bytes gärna) 1st Zebrazoma xanthurum 2st Chrysiptera parasema 2st Pterapogon kauderni 1st Pictichromis porphyrea (säljes/bytes gärna) ÖVRIGT 1st putsarräka 1st eldräka 2st blåbenad eremit 4st eremit ("vanlig"?) 10st turbosniglar KORALLER Har inte lyckats söka fram namn på alla dessa men hoppas att följande kan ge en hint om vad jag har. 4-5st stora kolonier av Grön stjärnpolyp 1st stor ljusrosa mjukkorall 2-3st mindra mjukkoraller 1st knappkoloni 1st stor anemon 1st stor koloni av gröna skivanemoner 3st stenkorall LPS 1st SPS + Diverse andra koraller... --- Till detta akvarium hoppas jag kunna tillsätta någon eller några (inte samtliga) av följande invånare; 4-5st blåbenade eremiter för städning och för att de är ett trevligt inslag i akvariet 20st turbosniglar som städpatrull 2-3st putsarräkor för städning 2-3st clowner (Premnas biaculeatus) med hopp om parbildning och kanske t.o.m. lek? 5-6st Chrysiptera parasema En Palettkirurg eller annan lämplig kirurg? En Siganus vulpinus eller liknande art? Någon koffert- eller kulfisk vore ett spektakulärt inslag men verkar kanske vara över en nybörjares nivå? Andra förslag?
  13. JA, verkar som om min tur har vänt. Nu har jag chansen att beställa en liten plastbit för 500DKK + frakt m.m. från Köpenhamn! Skämt åsido, tack för tipset. Ska dock testa min limmade impeller innan jag köper en ny. Vore intressant att höra vilken livslängd ni förväntar er av era pumpar, skummare och liknande teknik samt vilket underhåll ni räknat med i livslängden? De grejer som nu pajat för mig är tillsynes välskötta och alla nyare än 3-3,5 år. Har mina trasiga pumpar gjort skäl för sitt nypris eller inte?
  14. Okej, på så och vis skönt att höra någon hålla med om att oturen är boven och inte min hantering/installation av grejerna. Någon annan som har något tips, eller som har råkat ut för något liknande och lyckats spåra problemen till något annat än otur? Jag har nu testat limmat min impeller till skummarpumpen i min Turbo floator. Använde Tangit då jag hade det hemma. Tror ni det håller? Finns det någon risk att använda Tangit på detta sätt, jag menar om det kan släppa ut något oönskat i vattnet? Någon som har koll på om och var man kan köpa en ny impeller annars? Ungefärlig kostnad och leveranstid (burken är ju skummarlös just nu)?
  15. Tack för tipset, det hjälpte till att få lite bättre värden på Ca och Mg (390/1260). Har nu flyttat över allt levande under helgen och ska i eftermiddag ta nya prover för att se hur vattnet har påverkats av detta. Det som bekymrar mig lite är att jag nu har två saltmätare (hydrometrar) som visar väldigt olika. Den ena säger 1.022 medan den andra säger 1.025 med en temperatur på 29*. Hur ska jag tolka detta? p.s. Sen det levande kom på plats har mina bruna alger taggat ned och nästa försvunnit.
  16. Jag har under de senaste 5-6 dagarna kört igång/flyttat ett begagnat saltvattensakvarium. Under denna tid har ett ytterfilter och två skummare gått sönder. Först ut var ett ytterfilter (Fluval 405) där impellern pajade. Köpte en ny och nu snurrar det på för full. För att kunna lyfta allt levande från det begagnade akvarium jag köpt så införskaffade jag ett begagnat akvarium som ett slags karantän. Till denna burk köpte jag en begagnad Deltec MC500 som snurrade på i 5-6 dagar tills det igår blev bäcksvart i lägenheten. Efter lite sökande kom jag fram till att skummaren var orsaken då dess pump är helt död. Hittade lite korrosion på stickproppen och denna luktade även bränt så jag anar att lite fukt lyckats smyga sig in i elektroniken. Antar att den enda lösningen är att köpa en ny originalpump (1200:-) vilket gör denna billiga begagnade skummare rätt dyr.. Eftersom "karantänskummaren" pajade och allt levande flyttats till karantänburken under helgen kändes det viktigt att få igång skumningen. Så jag gjorde några mindre modifieringar av den riktiga skummare som följde med det finare/större/riktiga akvarium som jag köpt begagnat. Denna skummare är av modell Aquamedic Turbo floator 5000 SHORTY med en AM Oceanrunner 3500. Det hela gick igång kanon och skummade på fint hela kvällen. Imorse stod skummaren still och pumpen lät illa. Jag monterade bort pumpen och öppnade den för att se att även denna impeller nu pajat. Jag har givetvis pumparna vattenfyllda innan jag drar igång dem. Jag har laddat ned manualer på pumpar/skummare från nätet och läst dem innan jag kört igång dem. Jag har monterat grendosa för elen upp och ned en bit från akvariet och alla sladdar har ett "häng" så att ev. vattendroppar faller av innan de når grendosan. Efter dagens missöde har jag även plockat ned och monterat isär alla akvarieprylar och lagt dem i varmt vatten blandat med ättika för att göra rent dem ordentligt. Visst, saker går sönder och begagnat är begagnat. Men detta känns som extrem otur eller, kanske mer troligt, att jag gör något fel vilket är anledningen till denna tråd. Har ni några idéer kring vad som kan orsaka alla dessa problem?
  17. Detta är mitt första inlägg, som absolut nybörjare av saltvatten. Efter en flytt och en tids akvarieuppehåll bestämde jag mig för att köra igång igång. Tanken var först på Malawi eller växtkar, då jag sysslat en hel del med sötvatten tidigare. Efter några inspirerande vändor till olika akvariehandlare föll dock valet på saltvatten - en utmaning både för noggrannhet, tålamod och ekonomi. Min tanke var först att start allt i lugn och ro, helt från scratch för att lära och för att fascineras längs vägen. Jag köpte ett begagnat 375L som jag limmade i BTN Slimline bakgrund i. Jag byggde även en kammare inuti burken (med plexiglas och ytavrinning). Dagarna senare dök ett annat begagnat komplett saltvattensakvrium på 560L upp och jag kunde inte motstå det bra priset och allt innehåll, levande + teknik. Tanken är därför att använda 375L som karantän för att flytta innehåll+teknik från 560L under den tid som behövs, ingen brådska. 375L får gå så länge som det behövs för att flytta över allt från 560L samt för att få 560L på plats och kompatibelt i sitt nya hem, hos mig. Fokus i denna tråd ligger därför på 375L, inkluderat sump/kammare på ca: 65L. AKTUELL STATUS Burken sedan en vecka tillbaka är fylld med * ca: 200l osmosvatten (med fosfat-/silikatfilter) * ca: 100l inkört saltvatten från 560L * ca: 12kg levandesten från 560L (ca: 3,5 år) * 6,5 kg ny levandesten från Triton (för att yppa in nytt liv samt kompensera för den högre belastningen som kommer. Levande från 560+120l ska ju nu rymmas på 375L, om än en begränsad tid). * 4,5 kg levandesand Teknik/kemi * Aktivt kol i strumpa i relativt strömt område * Pump för ytavrining/återföring från kammare ca: 2000L/H * Pump för cirkulation i akvarium ca: 6000L/H * Skummare Deltec MC500 * Ytterfilter Fluval 405 med filterpatron, aktivt kol, filtervadd * Bakteriekultur * Salt: AS Reef Crystal * Någon slags "water purifier" som tydligen ska binda ämnen som sedan skummas bort * MH 150w 7000K * 100w + 50w värmare, ej igång men "i fall att" * En liten blå undervattenslampa för månljus Större skummare, betydligt bättre ljus och fler/starkare pumpar kommer att flyttas med från 560L till helgen. Belysningstid: * MH: 12.00 - 21.30 * "Vardagsrumslampa": 21.00 - 22.00, för mjukare nedtoning. * Månljus: 21.30 - 05.00 Underhåll: * Gör rent mekaniska filter + skummare dagligen/flera ggr * Har bytt ca: 5-10% ett par gggr under den senaste veckan * Har varit på glasrosjakt med kokande vatten i kanyl! * Observerar burken intensivt =) Vattenvärden: Utförda med Salifert-tester. Förstagångstestare = ev. mätfel. * Salthalt: 1,022 * Temp: 25,4* * PH: 8,2 * KH: 10,2 * Nitrat: 3-5mg * Kalcium: 320 * Magnesium: 1140 Kommande invånare (baserat på min mycket ringa kunskap): * Några clower * 1-2 kiruger * 6-7 andra fiskar som jag inte vet ett jota om * En HEL DEL mjukkoraller som frodas i nuvarande 560L * Ett par stenkoraller som mår bra i nuvarande 560L * Inga räkor eller sniglar från 560L men det kommer jag att komplettera med från akvariehandlare för att få en redig städpatrull på plats Nu till mina frågor och funderingar kring detta projekt. 1. Generella synpunkter på allt och inget? 2. Använda aktivt kol på det sätt jag gör, kontinuerligt. Bra/dåligt/mängd? 3. Lågt Ca/Mg; Vad kan det spåras till i detta skede? Åtgärd? 4. Högt KH; Orsak/åtgärd? 5. Har börjat ana bruna alger på min bakgrund. För lång belysningstid? 6. Har en knappkorall som inte ser helt pigg ut och som dessutom släpp/delat sig. Är de giftiga/farliga att hantera? Vad beror denna delning på? 7. Har en Grön stjärnpolyp (tror jag) som ser ut att må kanon. Kommentarer? 8. Månljus; Behöver inte burken "sova" i totalt mörker någon stund? 9. Deltec MC 500: Hur ska skummet vara/se ut/kännas? Vet inte om inställningar är rätt eftersom jag inte vet vad jag letar efter. 10. Filtermaterial; keramikmakaroner - går dessa att använda i kammaren/sumpen? Min tanke är att de är porösa och kanske kan hysa nyttobakterier på ett positivt sätt? Har ett gäng oanvända liggandes i förpackning... 11. Balling-metoden; Något för mig som nybörjare? Kanske redan nu för att börja justera dåliga Ca/Mg? För att förtydliga; Jag håller på att flytta innehåll från ett 560L till ett 375L som kommer att fungera som en slags karantän under 3-7 månader under tiden jag flyttar, bygger om och installerar 560L hemma hos mig. Har under en längre tid läst om allt och inget på detta forum och vill tacka för all bra information men känner nu att jag behöver en ordentlig sammanställning av allt jag lärt mig (eller missförstått). Ber om ursäkt för ev. dubbelfrågor som kan ha besvarats i tidigare trådar.
×
×
  • Skapa Ny...