Ivar Postat 30 maj 2007 Postat 30 maj 2007 Såsom saltvattensentusiast som ännu inte hunnit köpa ngt akvarium så får man ägna tiden åt att studera. Något som torde vara ställt utom allt tvivel är att detta med saltvattensakvarier är en hobby/passion som kräver en hel del tid och arbete. Man blir ju därför rätt så nyfiken på hur mycket tid ni som har stora akvarium lägger ned på detta. Byter ni verkligen 10% av vattnet varje vecka samt fyller på flera liter osmosvatten varje dag, eller finns det fiffiga sätt att slippa detta?Har ju även passerat en del större leasingsaltvattensakvarier där jag ännu inte sett ngn servicepersonal stå och byta ut vatten regelbundet. Finns det måhända några trix som "proffsen" använder sig av för att minimera skötseln?
Scooby_doo Postat 30 maj 2007 Postat 30 maj 2007 gällande påfyllning av osmosvatten efter avdunstning har många löst det så det fylls på automatisk från extern behållare.det är dock inviduellt hur man väljer sköta det och vilken ambitionsnivå man sätter. hur lättskött saker är beror även på hur 'stabilt' man har fått akvariet, samt vilka djur man har och dess krav för kunna överleva. finns foderautomater, pumpar för dosera spårämnen, timer för ljuset, större behållare till skummare mm, allt för göra underhåll enklare och automatisera en del.själv kan jag lämna akvariet i flera veckor utan behöva göra ngt (om behållaren för osmosvattnet är stor nog bara)Obs nu har jag ej stort akvarium, men samma princip fungerar på större akvarium.~Henrik
Klubbsson Postat 30 maj 2007 Postat 30 maj 2007 Ett sort akvarium är ett sort ärlende när det inte fungerar och kan då kräva en massa skötsel innan man får ordning på det. Så arbetsinsatsen kan vara starkt varierande. Men som Scooby doo säger det beror mycket på vad man bestämmer sig för att ha i akvariet.Själv kör jag på ett ganska enkelt innehåll med relatift låg belastning, vilket gör att skötseln blir lättare. jag byter kanske 10% 4 gånger per år.... Täta vattenbyten är lämpligare för något mindre kar, i större blir det billigare att balancera värdena med tillsatser.
Rekommenderade inlägg