Gå till innehåll

3x150 eller 2x250


repti.net

Rekommenderade inlägg

Hej!

Jag sitter och funderar på vilket ljus som passar mitt kar bäst och tänkte stämma av mer er om vad ni tycker!

Mitt kar är på 600 liter och har måtten 200x50x60 (lxbxh). Jag har ganska mycket levande sten och min förhoppning är att snart ha fyllt hela bakrutan i karet med lutande sten framåt i karet, typ 5 cm bredd överst och 30 cm nederst.

Då MH-armatarurer kostar en hel del så skulle jag vilja veta vilka åsikter ni har om det hela. Jag har också funderat en hel del på energikostnaden då det klart inverkar på hur mycket kul man har över till allt annat skoj.

Det jag funderat på är är vad som är bäst till mitt kar, antingen 3x150 eller 2x250 Watt. Vad tycker ni?

Mvh Richard

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest Andreas Lange

En vanlig rekomendation för heltäckande belysning är en lampa per 60 cm, så två lampor kommer vara lite snålt till 2 meter.

Du har ju mycket sten så du kan ju flytta det som behöver högre för att ge mer ljus. Hur mycket effekt du egentligen behöver beror i vanlig ordning på vad du har/planerar att ha i karet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad ska du ha för djur i akvariet? Om du siktar på fisk och mjukkoraller sä tycker jag 3x150w känns helt rätt. Men om du ska ha SPS och andra ljuskrävande stenkoraller blir det lite tycker jag. Till stenkoraller tycker jag som dykaren att 3x250w är bra eller varför inte 4x250w.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej!

Tack för kommentarerna ovan!

Jag är intresserad av att testa lite med stenkoraller som acropora och liknande och har förstått att de kräver en hel del när det gäller lyset varför jag nu funderat på MH. Jag vill ha det där knivskarpa ljuset som det blir med mh men funderar en hel del på kostnaderna som det för med sig.

Jag skulle gärna ha 4 x 250 men tror det är över vad jag kan lösa med min privatekonomi, det måste ju finnas någon krona över till själva korallerna/fiskarna med. smiley2.gif.

Inköpspris för en 3 x 250 kan väl ligga i runda slängar kring 8000 kr och sen kommer det löpande med lampbyte och energikostnaden till.

Lampbyte 1 gång per år ger en kostnad på drygt 3000 kronor per år först och främst och sen med en energikostnad på 0,75 x 10 h x 0,30 kr x 365 dagar = 822 kr per år.

Den totala kostnaden per år blir 3822 kr cirkus och som då blir 319 kr i månaden. Om jag har 2 x 250 blir kostnaden drygt 213 kr i månaden och lite billigare i uppstart då de armaturerna är inte fullt så dyra.

Vad jag tänkte på var hur ljuset blir i karet när det gäller skillnaden 2 x 250 eller 3 x 150. Jag kan väl ha som Andreas säger ovan de ljuskrävaste korallerna överst och på så sätt få det att fungera?

Mvh Richard

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Inköp för en armatur med 3 x 250W ligger på 7000kr

BLV's lampor kostar 750kr och håller färgen i minst 1,5 år. Så där halverar du kostnaden för lampor.

Om du ändå tycker det är för mycket så tycker jag du ska satsa på 3x150W. 2 lampor kommer ge dig för lite spridning. Med 150W så kommer du dock att begränsa ditt urval av koraller och deras placering.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Dykaren!

Jag har funderat en massa nu och med de nya priserna du nämner så kan 3 x 250 vara ett bra alternativ! Var kan man köpa armaturerna och lamporna till de priserna? Jag har sökt lite precis men jag kan inte hitta en armatur på under 8500 tyvärr.

Mvh Richard

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...