Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Introduktion

Jag vill först och främst tacka Saltvattensguiden för förtroende och förfrågan om ett reportage i "Månadens akvarium".

Jag vill också passa på att tacka för all hjälp sidan och dess medlemar givit mig på vägen och en kall bira väntar Daniel Penca(Keyser) & Morgan Karlsson för hjälp med fotografering.

Helbild600px.jpg

Bakgrund

Akvarist har jag varit i alla dess skepnader så länge jag kan minnas. Det började väl när man som barn håvade fisk & grodyngel och förvarade i alla kärl man kom över.

Mitt första riktiga akvarium förvaltade jag över i fem års åldern, och därefter har jag provat det mesta jag sprungit på inom akvaristiken. I början på 2004 bestämde jag mig för att starta mitt första saltvattensakvarium.

Jag läste all litteratur jag kom över om ämnet (oftast föråldrad då jag inte var internet-anhängare på den tiden) och förberedde ett två meters kar på knappa 800 liter.

Jag byggde, köpte in utrustning och läste för att fylla upp med saltvatten och färsk levandesten i november 2004. Karet befolkades med blandad utgång, succesivt allt eftersom jag lärde mig grunderna inom korallrevsakvaristiken. Ett nytt akvarium införskaffades efter att mitt första började läcka våren 2006 och det är det karet jag fått äran att presentera för er.

Mått: 170*55*100 (Längd, höjd, djup) = 935 liters Displaykar + ca 200 liters sump med möbel.170 kg levande sten. Riffkeramik bakgrund baktill.

Inriktning: Korallrevsakvarium med främst sps, lps samt kirurger, orginellt: Nej. Intressant: Ja.

Har även 3 olika äggläggande clownpar(Clarki, frenatus & ocellaris) som lever i mina anemoner samt koraller som jag i framtiden önskar sätta upp ett system för att ta hand om ynglen.

Tank2.jpg

Ljuset

Nuvarande uppsättning: 3*250 watts metallhalogen Blv 14000k, 3st 58watts T8 Osram 67, 1 st 58watts T8 Coralstar, 1 st 39 watts T8 Coralstar och 1 st 80watts T5 20000k by Aqualight.

Försöker byta brännare och lysrör minst 1 gång per år.

Måttligt förtjust i metallhalogen när man ser alla nya vackra sken som T5 uppsättningar kan uppbringa, men jag får till ett ok sken så länge karet är i "ordning" och sanden samt bakgrunden hålles ren. Tycker att det räcker till alldeles utmärkt med 250 wattare då karet inte är högre än 55 cm, kunde dock önska en bättre spridning i form av bättre reflektorer.

Men jag känner att jag har mycket kvar att laborera med i just ljuset för att få till ett djupt sken som framhåller färger på alla sorters koraller på ett naturligt och behagligt vis.

Mitten.jpg

Lysrören tänds succesivt två timmar tills Mh:n går igång i 7 timmar, därefter släcks rören igen succesivt i yttligare 3 timmar.

Teknik

Matdax.jpg

Har lagt mig lite mitt i mellan i teknikväg. Inser mer och mer att man inte behöver alla prylar som kommer ut på marknaden utan har hittat en väg som fungerar för mig, fast som gärna utvecklas men inte längre till vilket pris som helst.

Cirkulation:

Två Tunzestreamers på 6000l respektive 8500l, en AC på 5500l samt en returpump på ca 4500 ut. Ytterligare lite från uv-c.

Skummare:

Grotech HEA 150 Något i underkant för att jaga extremlåga näringsvärden men fullt godkänd för att hålla nivåerna i schack med ett relativt stort fiskbestånd. Har skummat sämre sista månaden, ska ta isär och rengöra och se om det är problemet.

Uv-c:

Deltec 39 watts som går 24/7 och bytes ut 1 gång per år.

Kalciumreaktor:

Shuran jetstream 1 med digital Ph/redox controller och magnetventil. Saknar en slang/doserpump för att kunna köra reaktorn jämnt och fullt ut, tillsätter även Magnesium i form av Fauna marin ultra mag i reaktorn.

Nitratfilter:

Stort hemmabyggt Biobollsfilter förnärvarande inte igång utan jag ligger på nästan omätbart (salifert) med Nollnitrat-påse och massa levande sten.

Osmos:

Aquamedic RO-enhet med sediments och aktivtkolfilter, ska ev komplettera med ett silikatfilter efter Osmosen.

Fosfatreaktor:

Under konstruktion, hemmabygge av en gammal Ca-reaktor, tillsvidare Rowaphos i filterpåse placerat i sumpen.

Vattenvärden

Salt:

Tropicmarin pro reef. Byter 60-100 liter var 4-5 vecka, ibland mer ibland mindre.

Ca & Mg i reaktor , natriumbikarbonat manuellt.

Allmänt:

Har förträngt jod, strontium mm tillräckligt länge nu och får snart börja sätta mig in i något lämpligt kompliment då vattenbyterna inte bör räcka.

Mäter inte så mycket värden längre utan utvecklar gärna min förmåga att iakta mina fiskar, koraller, algväxt mm att alla mår bra (utom algerna då) och att parametrarna ligger inom rimliga värden för ett friskt akvarium. Men jag mäter givetvis då och då för att kontrollera att allt står rätt till.

Har inte tid eller ork att sätta mig in i några kolkällemetoder för att jaga extrema färger utan nöjer mig med ett friskt akvarium som gärna är lite resistent i ibland rörliga vattenparametrar vid olyckor mm.

Fiskar och lägredjur

Sohal.jpg

Fiskar:

2 st Opistognathus aurifrons

3 st Zebrasoma flavescens

1 st Zebrasoma exanthurum

1 st Zebrasoma desjardinjii

1 st Synchiropus splendidus

1 st Centropyge acanthops

1 st Pomacanthus navarchus

1 st Acanthurus sohal

1 st Acanthurus nigrofuscus

7 st gröna chromis

4 st blandade frökenfiskar

2 st Amphiprion frenatus

2 st Amphiprion ocellaris

2 st Amphiprion clarki

1 St C strigosus

4-5 st blandade räkor

1 st sandvändande sjöstjärna

1 svart ormsjöstjärna

Snäckor & eremiter

Koraller:

ca 70-80 st koraller & fraggar i form av sps, lps, hjärnkoraller samt ett par mjukkoraller som gorgonia mm.

två stycken bebodda Heteractis magnifika.

Saker jag skulle vilja ändra på nu i efterhand

Tja man vill ju ständigt utveckla i mån av tid och pengar, och jag är livrädd för att känna mig "klar" (Ingen risk efter lite betänksamhet)

Men som sagt så har jag tänkt laborera med ljuset, dras åt det blåa hållet fast vill få fram ett sådant ljus som ändå ser naturligt ut.

Min revkeramik är fortfarande så pass ny att den tyvärr ser lite dassigt gul-brun ut, men det börjar komma kalkalger på dom ställerna som får mest ljus. Har redan en hel del fisk, men skulle nån gång i framtiden vilja ha ett Anthias-stim.

Skulle vilja utveckla så jag kan dra upp mina clowner, men känner att tiden inte riktigt räcker till just nu. Fylla upp bakgrunden med mera koraller och även lite trevliga fungior, knappar och hjärnkoraller i sanden om nu mina kejsare kan hålla sig ifrån att äta på dom. Även musslor hade varit trevligt att pröva. Jag kommer oxå i höst ge mig ut och resa i ca 6 veckor till Malaysia, Thailand, Kambodja och Vietnam och då försöka se så mycket som möjligt i djurens naturliga miljö.

Jag tycker att jag har kommit så långt i hobbyn att jag landat och plötsligt kan luta mig tillbaka och njuta av det jag har utan att veta om alla nya saker som dyker upp eller sitta och memorera latinska namn på allting utan jag söker bara efter det som intresserar mig och känner mig nöjd med det.

Mer tid vid karet och mindre tid vid datorn har det blivit. Mitt andra stora intresse musiken har tagit upp en massa tid och pengar sista tiden då jag skriver låtar för att så småningom spela in och även samla ihop ett gäng musiker och pröva det live så just förtillfället har det legat på sparlåga med akvaristiken.

Men så brukar det ju vara sommartid för att tas i från tårna framåt hösten.

Tackar ödmjukast för visat intresse

Mvh Jens.

<EMBED src=""http://www.youtube.com/watch?v=NEGSDZ9le0k width=425 height=350 type=application/x-shockwave-flash wmode="transparent"></EMBED>

<CENTER>Bilder från Akvariet

Clown.jpg Frenatus.jpg

Desjardinjii.jpg Navarchus.jpg

Sidan.jpg Sps.jpg

Tank1.jpg Tank2.jpg

Xenia.jpg </CENTER>

Ytterligare förfrågningar och svar hittar du i denna forumstråd Länk

Guest
Detta ämne är stängt för fler inlägg
×
×
  • Skapa Ny...