amatören Postat 25 juli 2009 Postat 25 juli 2009 TjenaSökte på forumet men hittade inte direkt det jag sökte efter.Jag har 1.025 i salthalt vid 27 grader......Nån som kan hjälpa mig om det är alldeles för mycket eller för lite? Jag har för mig att salt blir "lättare" vid högre temp....så om jag har 1.025 vid 27 grader så har jag igentligen högre värde än så!?Är jag helt fel på det? Citera
Norgren Postat 25 juli 2009 Postat 25 juli 2009 har du 1.025 vid 27 grader så har du det. Om du ändrar temp så kommer salthalten att ändras så därför vill du hålla tempen konstant. Citera
Vargklo Postat 25 juli 2009 Postat 25 juli 2009 Kolla gärna Jörgen Svärds artikel om salthalt i vårt artikelarkiv: LÄNK...eller i den utmärkta kemihandboken "Saltvattenskemi för dummies" som också ligger i artikelarkivet: LÄNK Citera
amatören Postat 26 juli 2009 Författare Postat 26 juli 2009 har du 1.025 vid 27 grader så har du det. Om du ändrar temp så kommer salthalten att ändras så därför vill du hålla tempen konstant.saken är ju den att jag blandar saltet efter en temp på 25 grader..... Citera
amatören Postat 26 juli 2009 Författare Postat 26 juli 2009 Kolla gärna Jörgen Svärds artikel om salthalt i vårt artikelarkiv: LÄNK...eller i den utmärkta kemihandboken "Saltvattenskemi för dummies" som också ligger i artikelarkivet: LÄNKtack för länkarna.Enligt den sista länken så ligger jag 1g/L för mycket. Har nu sänkt från 1.025 till 1.024. Citera
Norgren Postat 26 juli 2009 Postat 26 juli 2009 Stopp stopp, blanda inte efter beskrivningar hit och dit. Du måste skaffa en mätare av något slag. Köp en vipparms för någon hundring istället för att förlita dig till decilitermåttet då avdunstning slår ut dina kalkyleringar på en dag eller två Citera
amatören Postat 26 juli 2009 Författare Postat 26 juli 2009 Stopp stopp, blanda inte efter beskrivningar hit och dit. Du måste skaffa en mätare av något slag. Köp en vipparms för någon hundring istället för att förlita dig till decilitermåttet då avdunstning slår ut dina kalkyleringar på en dag eller två Har en refraktometer som är välkalibrerad. Var fick du decilitermåttet ifrån?vipparm är det sämsta skitet som man kan köpa....hade inte rekomenderat den till nån. Citera
Norgren Postat 26 juli 2009 Postat 26 juli 2009 Tolkade dina inlägg som att du inte mätte på annat sätt än via kartongen Citera
amatören Postat 26 juli 2009 Författare Postat 26 juli 2009 Tolkade dina inlägg som att du inte mätte på annat sätt än via kartongen Ok min miss. Anledningen till min fråga är att jag vill minnas från kemilektionenerna från skolan att varmt saltvatten är lättare än kallt saltvatten.Iom att jag har ett salt värde på 1.025 vid 27 grader så borde salthalten vid 25 grader vara högre. Typ 1.026 eller kanske till och med 1.027.I kort betyder det att jag har för hög salthalt ren allmänt....I teorin kan det vara en anledning till att mina nya fiskar dör i mitt kar. Citera
Benighted Postat 26 juli 2009 Postat 26 juli 2009 Tror inte fiskar dör av en salthalt på 1.026-1.027... och skillnaden på densitet är väl ungefär 0.0005 ifrån 27 till 25 grader. Men då du mäter med en refraktometer så spelar ju inte vattnets temperatur någon roll överhuvudtaget då den är gjord så att den snabbt värmer eller kyler ner upp den droppe du lägger på den till samma temperatur som refraktometern, så det endra som påverkar är refraktometerns temperatur, och är det en med ATC så spelar inte temperaturen på refraktometern heller nån roll (i normala förhållanden). Därför är det bättre att med en refraktometer tänka i ppt (tusendelar salt i vattnet) istället för densitet/SG (som ju varierar med temperaturen (Totalt ointressant fakta: det är själva vattnet (inkl. orenheter, som salt) som ändrar densitet har inte med saltet i sig själv att göra, allting expanderar (när de är i samma fas (fast, flytande eller vätska) när det blir varmare då molekylerna som ämnet består av rör sig/vibrerar snabbare)). Citera
amatören Postat 26 juli 2009 Författare Postat 26 juli 2009 ok nåt har i hjäl min fisk iaf..... Citera
Benighted Postat 26 juli 2009 Postat 26 juli 2009 Tror det krävs en högre salthalt än så för att de ska dö, om det inte är fiskar som är extremt känsliga för salthaltsskillnader, vad är det för några som har dött? Du har ju en del fiskar som räknas som mycket svåra så om det är dem så är det ju antagligen ganska naturligt att de dött, är det några tåliga fiskar så är det ju ett mysterium som man måste klura mer på. Har det varit en jämn dödstakt eller har det ökat kraftigt den senaste tiden? Har du ändrat något i karet, nya tillsatser, nya djur, slarvat med vattenbyten m.m. m.m.Kan bara beklaga att du blivit av med fiskar, det är alltid lika jobbigt när saker dör för en Citera
amatören Postat 26 juli 2009 Författare Postat 26 juli 2009 Det har varit en drös den senaste tiden.....konstigaste dödsfallet är kirurgen som jag hittade inkörd i en sten. Men annars har dom bara försvunnit om det inte har varit en ny fisk som har dött. Citera
Norgren Postat 26 juli 2009 Postat 26 juli 2009 En sak som jag funderat på:Amerikanerna verkar hålla en salthalt neråt 1.022 medans vi nordbor har uppåt 1.025. Cyklar jag eller kan någon ge en bakgrund till detta? Är inte 1.025 rätt hårt mot fiskarna? Råkar någon veta salthalten på ditt genomsnittliga korallrev? Citera
Benighted Postat 26 juli 2009 Postat 26 juli 2009 (ändrat) Är ju som havet i generellt, ett medelvärde på 35ppt, dvs ca 1.025-1.026 (tycker SG eller densitet är ganska dåliga mått då de varierar med temperaturen). Vissa ställen har ju mycket högre salthalt, som röda havet t.ex.. Samt så ökar salthalten rent generellt med djupet. För karta över ytvattnets salthalt se här. Ändrat 27 juli 2009 av Benighted Citera
amatören Postat 27 juli 2009 Författare Postat 27 juli 2009 Skadar inte fisken att ha läggre salthalt. Därimot så gillar inte korallerna det verkar det som. Nu kanske jag är helt ute och cycklar men gillar inte jänkarna mest målade "plast" koraller eller annat icke levande????? Citera
Rekommenderade inlägg
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.